Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC wodny "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A PO CO?

Tyle samo uzyskasz, jak w garażu zrobisz sobie podłogówkę grzaną naszą Ziemią...

Pas styro wzdłuż ścian ZEWNĘTRZNYCH. (od środka i pod podłogą)

Ogrzewanie "ścienne" przez ścianę od strony domu.

Podłoga grzana ciepłem ziemi do około +5stC.

Zawsze będzie nisko i w plusie.

Autka to lubią a to one tam mieszkają - nie Ty...

Adam M.

No to kolejne pytanie ...

Czy ta chłodnica nie będzie "zbyt wydajna" o ile to możliwe?

[url=http://img823.imageshack.us/i/05042011173.jpg/][/url]http://img823.imageshack.us/i/05042011173.jpg/

Jest tam 8 rzędów (połaczone równolegle) i 20 kolumn. łącznie to 160 rurek po 50 cm.

rurki maja średnicę 10x1 a rurki kolektora 15x1

Edytowane przez kawiarz

Z glikolami żartów nie ma!

Po etylenowym zostanie dla spadkobierców.

Po propylenowym ostro się posrasz...

Spróbuj raczej alkoholu zamiast glikolu.

Etylowy dobry, bo po metylowym się ściemnia...

Adam M.

Lato idzie...

Posadzisz rodzinę w swetrach w lipcu!

A.M.

Dzieki za podpowiedz. Wklejam rysunek poglądowy i rozumiem że o takie rozwiązanie chodzi. Mam u siebie studnię ale jest do wody pitnej więc nie chciałbym z nią nic specjalnego kombinować raczej. Myslę nad budową drugiej jakby studni suchej o średnicy metra i głębokości powiecmy 2 metrów. I w niej umieścić sitko z wodą. Na dnie studni myślałem żeby wyłożyć ją drobnymi kamieniami i poprostu pozwolić wodzie wsiąknąć w grunt.

I jeszcze jedno, czy około 15m/b rury fi 200 w prostym odcinku podłączonej do mojej studni wystarczyłoby do skutecznego działania (max 500m3)?

Pozdrawiam

GWC wodny2.jpg

Edytowane przez Mr_Mabram

• 1 month później...

Pytałem chwile temu o sposoby nawilżania powietrza po glikolowcu, co pozostalo bez odzewu, uruchomiłem więc szarą komórkę i wymyśliłem cos takiego:

Obliczeniowo wychodzi, że przy temperaturze 8C (RH ok 10%) na wlocie (po nagrzewnicy) temperatura spadła by do 2C i wilgotnosci 100% co dla reku jest ok.

http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=2670&attachmentid=56171

http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=2670&attachmentid=56171

i teraz pytania i sugestie (warstwa wypełnienia to pierścienie białeckiego lub raschiga):

Czy to ma prawo funkcjonować?

Czy deszczówka może być do tego wykorzystana czy po dłuższym leżakowaniu w zbiorniku betonowym moze zacząc śmierdzieć?

Czy to mi może zastąpic filtr?

Czy można olać podgrzewanie powietrza na nagrzewnicy tylko wodę do zraszania puszczać przez rury zakopane w ziemi celem podgrzania? (powietrze na wlocie do ustrojstwa miało by temperaturę opoczenia)

Dzięki za sugestie

Edytowane przez kawiarz

• 2 weeks później...

Szanowni - mam do was pytanie, wiem, że juz kiedyś padło ale nie pamiętam odpowiedzi a przekopywać sie przez tyle stron kilku wątków nie sposób.

Otóż sprawa dotyczy układania rur do GWC wodnego (fi25 / fi 32 - dla pytania nieistotne) - czy można je wrzucić pod fundamenty? Konkretnie widziałbym to tak, że rury miałyby być ułożone w warstwie chudego betonu pod ławami czy raczej położone na zagęszczonym gruncie i zalane chudziakiem. Kopiemy w glinach, woda na przysłowiowe 2 szpadle - na poziomie posadowienia utrzymuje sie w zasadzie non-stop.

Jaki powinien być odstęp między rurami - z tego co kojarzę wrzucenie w wykop pod ławę 60-80cm dwóch rur jest OK - a co jeśli dać 3 rury? traci sens - jeśli tak to dlaczego?

Wydaje mi sie to niezłym pomysłem zwłaszcza, że nie muszę rozkopywać calego ogrodu a nie jest to "pole" ale stara działka z bujnym ogrodem więc trochę szkoda. Boję sie jednak że jak coś pójdzie nie tak, coś osiądzie odrobine nierówno (dla domu niezauważalne) to rury sie połamią i szlag trafi całe GWC - jak z elastycznością takich rur?

Szanowni - mam do was pytanie, wiem, że juz kiedyś padło ale nie pamiętam odpowiedzi a przekopywać sie przez tyle stron kilku wątków nie sposób.

Prawie nic nie poczytałeś chyba .

Gęstsze rozłożenie rurek nie daje efektów, tu chodzi o objętość gruntu jaki obejmuje kolektor a nie kilometry rurek .

Rury są bardzo mocne, nic nie powinno się stać.

A jak już szlag by trafił to zawsze masz jeszcze ogród :)