kawiarz 07.04.2011 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Dziękuje za odpowiedź. Więc skoro pozostaje przy wodnym1 to zastanawiam sie czy mogło by to funkcjonować jako podgrzewacz do powietrza w garażu (garaż nieogrzewany)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.04.2011 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 A PO CO?Tyle samo uzyskasz, jak w garażu zrobisz sobie podłogówkę grzaną naszą Ziemią... Pas styro wzdłuż ścian ZEWNĘTRZNYCH. (od środka i pod podłogą)Ogrzewanie "ścienne" przez ścianę od strony domu.Podłoga grzana ciepłem ziemi do około +5stC. Zawsze będzie nisko i w plusie.Autka to lubią a to one tam mieszkają - nie Ty... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 07.04.2011 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Pewnie by mogło, tylko nie prościej nie izolować podłogi garażu i przez stworzyć grzejnik ziemny?Przy ocieplonych ścianach i szczelnej bramie sprawdza się to rozwiązanie bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.04.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Kiedys tak proponowalem, ale zostalem "pogoniony" I zrobilem normalna izolacje od dolu i zaluje. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 07.04.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 (edytowane) No to kolejne pytanie ... Czy ta chłodnica nie będzie "zbyt wydajna" o ile to możliwe? [url=http://img823.imageshack.us/i/05042011173.jpg/][/url]http://img823.imageshack.us/i/05042011173.jpg/ Jest tam 8 rzędów (połaczone równolegle) i 20 kolumn. łącznie to 160 rurek po 50 cm.rurki maja średnicę 10x1 a rurki kolektora 15x1 Edytowane 7 Kwietnia 2011 przez kawiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.04.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 nie moze byc "zbyt wydajna". Najwyzej sie przeplaci za zbyt duze przewymiarowanie - kwestia kasy Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.04.2011 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Potężne narzędzie!A jeszcze jakby dali darmo...Zadanie spełni idealnie, tylko problem ceny...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 07.04.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 no właśnie dostałem to cudo za browarka, czyli chyba warto. Zobaczymy jak się sprawdzi - ale to niestety najprędzej w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.04.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 no właśnie dostałem to cudo za browarka, czyli chyba warto. Zobaczymy jak się sprawdzi - ale to niestety najprędzej w zimie. Ja ci krzynkę za to dam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 07.04.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 kawiarz, a koncesję na obrót alkoholem masz/ Nawet jakby miała gdzieś cieknąć to warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.04.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 kawiarz, a koncesję na obrót alkoholem masz/ Faktycznie, trochę tam wejdzie tego szpiritu:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.04.2011 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Z glikolami żartów nie ma!Po etylenowym zostanie dla spadkobierców.Po propylenowym ostro się posrasz...Spróbuj raczej alkoholu zamiast glikolu.Etylowy dobry, bo po metylowym się ściemnia... Adam M. Lato idzie...Posadzisz rodzinę w swetrach w lipcu!A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 10.04.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Witam. Czy jest ktoś na forum kto może się pochwalić już działającym w praktyce wodnym2? JAk się sprawuje po paru miesiącach eksploatacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 10.04.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Czy jest ktoś na forum kto może się pochwalić już działającym w praktyce wodnym2? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposobów-zmieszczenia-jamnika-pod-szafą&p=1943861&viewfull=1#post1943861 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 10.04.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 (edytowane) Dzieki za podpowiedz. Wklejam rysunek poglądowy i rozumiem że o takie rozwiązanie chodzi. Mam u siebie studnię ale jest do wody pitnej więc nie chciałbym z nią nic specjalnego kombinować raczej. Myslę nad budową drugiej jakby studni suchej o średnicy metra i głębokości powiecmy 2 metrów. I w niej umieścić sitko z wodą. Na dnie studni myślałem żeby wyłożyć ją drobnymi kamieniami i poprostu pozwolić wodzie wsiąknąć w grunt. I jeszcze jedno, czy około 15m/b rury fi 200 w prostym odcinku podłączonej do mojej studni wystarczyłoby do skutecznego działania (max 500m3)? Pozdrawiam Edytowane 10 Kwietnia 2011 przez Mr_Mabram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 10.04.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Przecież tu nie rura ma robić za wymiennik tylko rozpylona woda o temperaturze gruntu. Rura ma tylko to obrobione powietrze dostarczyć do domu. Przynajmniej taka jest idea "wodnego 2" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 12.05.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 (edytowane) Pytałem chwile temu o sposoby nawilżania powietrza po glikolowcu, co pozostalo bez odzewu, uruchomiłem więc szarą komórkę i wymyśliłem cos takiego: Obliczeniowo wychodzi, że przy temperaturze 8C (RH ok 10%) na wlocie (po nagrzewnicy) temperatura spadła by do 2C i wilgotnosci 100% co dla reku jest ok. http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=2670&attachmentid=56171 http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=2670&attachmentid=56171 i teraz pytania i sugestie (warstwa wypełnienia to pierścienie białeckiego lub raschiga): Czy to ma prawo funkcjonować?Czy deszczówka może być do tego wykorzystana czy po dłuższym leżakowaniu w zbiorniku betonowym moze zacząc śmierdzieć?Czy to mi może zastąpic filtr?Czy można olać podgrzewanie powietrza na nagrzewnicy tylko wodę do zraszania puszczać przez rury zakopane w ziemi celem podgrzania? (powietrze na wlocie do ustrojstwa miało by temperaturę opoczenia) Dzięki za sugestie Edytowane 12 Maja 2011 przez kawiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiffler 25.05.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Szanowni - mam do was pytanie, wiem, że juz kiedyś padło ale nie pamiętam odpowiedzi a przekopywać sie przez tyle stron kilku wątków nie sposób. Otóż sprawa dotyczy układania rur do GWC wodnego (fi25 / fi 32 - dla pytania nieistotne) - czy można je wrzucić pod fundamenty? Konkretnie widziałbym to tak, że rury miałyby być ułożone w warstwie chudego betonu pod ławami czy raczej położone na zagęszczonym gruncie i zalane chudziakiem. Kopiemy w glinach, woda na przysłowiowe 2 szpadle - na poziomie posadowienia utrzymuje sie w zasadzie non-stop.Jaki powinien być odstęp między rurami - z tego co kojarzę wrzucenie w wykop pod ławę 60-80cm dwóch rur jest OK - a co jeśli dać 3 rury? traci sens - jeśli tak to dlaczego?Wydaje mi sie to niezłym pomysłem zwłaszcza, że nie muszę rozkopywać calego ogrodu a nie jest to "pole" ale stara działka z bujnym ogrodem więc trochę szkoda. Boję sie jednak że jak coś pójdzie nie tak, coś osiądzie odrobine nierówno (dla domu niezauważalne) to rury sie połamią i szlag trafi całe GWC - jak z elastycznością takich rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 25.05.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 GWC wodny 1 pod bydynkiemhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposobów-zmieszczenia-jamnika-pod-szafą&p=1771969&viewfull=1#post1771969 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.05.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Szanowni - mam do was pytanie, wiem, że juz kiedyś padło ale nie pamiętam odpowiedzi a przekopywać sie przez tyle stron kilku wątków nie sposób. Prawie nic nie poczytałeś chyba . Gęstsze rozłożenie rurek nie daje efektów, tu chodzi o objętość gruntu jaki obejmuje kolektor a nie kilometry rurek . Rury są bardzo mocne, nic nie powinno się stać. A jak już szlag by trafił to zawsze masz jeszcze ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts