amigo1974 02.06.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Glina dobra jest dla glikolowca. Będzie działało! Adam M. A czy gdy zimą przymarznie ta glina wokół rury na skutek czego może wystąpić taka sytuacja że ta glina może nie dolegać do rury po rozmrożeniu?czyli jej że tak powiem jej otulać . Czy nie trzeba by było w glinie lepiej troszkę obsypać rurki żółtym piaskiem który by pozwolił rurce na niewielkie ruchy związane z zamarzaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.06.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Kolektor zakopujemy poniżej 1,5 m głębokości, to już jest poniżej strefy przemarzania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 02.06.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Jakby zakopywac w strefie przemarzania, to zima co bysmy chcieli z ziemii wyciagnac ? minus 5 stopni ?Zakopujemy na 1,5-2m. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.06.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Jakby zakopywac w strefie przemarzania, to zima co bysmy chcieli z ziemii wyciagnac ? minus 5 stopni ? To tyczy się również okresu letniego ! Reasumując im głębiej tym lepiej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 02.06.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Kolektor zakopujemy poniżej 1,5 m głębokości, to już jest poniżej strefy przemarzania . Nie o tym mówię!Mówię o tym że gdy temperatura czynnika (glikolu,alkoholu) spada poniżej zera no bo chyba może spadać tak samo jak przy dolnym źródle PC ,i może wtedy wystąpić obmrożenie rury czyli tym samym gruntu w okół niej, w tym wypadku tej gliny i jej zwiększenie się objętości a po rozmrożeniu glina ze względu na swoje właściwości może nie wrócić do swojej wcześniejszej formy przylegania do rurek .Wystąpić to może po długotrwałym już wykorzystywaniu DZ czyli najczęściej blisko wiosny gdy grunt jest już bardzo wyziębiony i to zazwyczaj początkowe metry tej rurki gdzie jest najniższa temperatura glikolu. Czynnikiem w tym glikolowcu przecież jest glikol, i to na pewno nie po to żeby nie było możliwości spadanie jego temperatury poniżej zera ! Tak się może dziać przy PC jak już pisałem i moje pytanie brzmi czy jest realne również takie zagrożenie w przypadku glikolowca do rekuperatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.06.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Ten glikol to na wszelki wypadek, woda sprawdziła by się równie dobrze Poza tym różnica między zasilaniem a powrotem to ok. 3 C więc nigdy czynnik chłodzący nie zbliży się do 0 C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 02.06.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Ten glikol to na wszelki wypadek, woda sprawdziła by się równie dobrze Poza tym różnica między zasilaniem a powrotem to ok. 3 C więc nigdy czynnik chłodzący nie zbliży się do 0 C . no właśnie o taką odpowiedź mi chodziło! Ty jako użytkujący już trochę wiesz już jakie tam panują temperatury i przy tych temperaturach będzie w glinie bardzo dobrze działało a gdy w tej glinie będzie stała woda to jeszcze lepiej (tak jak np. u mnie woda gruntowa około 1-1,3 m głębokości w glinie) Dobrze mówię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.06.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Tu woda jest nośnikiem energii ( w tym gruncie) .Dlatego im bardziej mokro tym lepsza wydajność . Ideałem jest rurka leżąca cały rok w wodzie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 02.06.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Tu woda jest nośnikiem energii ( w tym gruncie) . Dlatego im bardziej mokro tym lepsza wydajność . Ideałem jest rurka leżąca cały rok w wodzie ! Mam nadzieję że tak u mnie będzie bo mamy teraz suszę a mam wykopany koło domu(raczej na razie płyty fundamentowej grzewczej) duży dół ,staw na wodę do budowy i jest ona tam na poziomie właśnie 1,3m poniżej poziomu ziemi. To chyba się dobrze zapowiada dla glikolowca jak i PC. tylko z reku będzie mały problem że mam raz na jakiś czas smród z położonego w odległości około 800-1000m zakładu kalibrującego jelita do wędlin. I ten smród nie jest za ciekawy przy wiatrach z ich strony czyli południowy wschód.Nie ma jeszcze chyba takiego wynalazku co by zapachy mógł neutralizować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.06.2011 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 (edytowane) Opisz, proszę, JAK chcesz zamrażać tę glinę....Opisywany efekt TĄ METODĄ (GWC glikolowy) jest awykonalny.Zrób sobie bilans cieplny...Adam M. Zapachy usuwa wkład z węgla aktywowanego.O okapie kuchennym, mam nadzieję, słyszałeś?A.M. Edytowane 2 Czerwca 2011 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 02.06.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Czy WM czy grawitacyjna smród będzie tak samo upierdliwy.Pomóc może filtr węglowy na nawiewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 02.06.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Opisz, proszę, JAK chcesz zamrażać tę glinę.... Opisywany efekt TĄ METODĄ (GWC glikolowy) jest awykonalny. Zrób sobie bilans cieplny... Adam M. Zapachy usuwa wkład z węgla aktywowanego. O okapie kuchennym, mam nadzieję, słyszałeś? A.M. Słyszałem, słyszałem ale czy jest możliwość do reku też taki filtry zainstalować żeby z zewnątrz smrodku nie wciągać i po całej chałupie pięknie rozprowadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.06.2011 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Oczywiście, że jest taka możliwość.Ale...To problem skali i kasy.Trzeba by się temu dobrze przyjrzeć i zrobić odpowiednio duży i wydajny (wielkość i cena wkładu).Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 02.06.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Oczywiście, że jest taka możliwość. Ale... To problem skali i kasy. Trzeba by się temu dobrze przyjrzeć i zrobić odpowiednio duży i wydajny (wielkość i cena wkładu). Adam M. Czyli że tak powiem gotowych rozwiązań na taki problem nie ma, trzeba coś we własnym zakresie "tymi ręcami"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.06.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Czyli że tak powiem gotowych rozwiązań na taki problem nie ma, trzeba coś we własnym zakresie "tymi ręcami"? Tu masz gotowca : http://www.growshop.com.pl/p85,aktywny-filtr-weglowy-pro-520-160.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.06.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 529zł to nie mało, ciekawe jak często go trzeba wymieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 02.06.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Tu masz gotowca : http://www.growshop.com.pl/p85,aktywny-filtr-weglowy-pro-520-160.html No dzięki Henok ale po pierwsze tu mamy filtr do systemów wentylacyjnych o średnicy fi 160 mm i to jest największy w ofercie i kosztuje tak sobie . Ja będę potrzebował centrale pewnie minimum 250mm bo na jakieś 600m3/h i ciekawe ile takie cudo będzie już kosztować. Po drugie z czym się wiąże zainstalowanie takiego filtra tzn. większe opory , mniejsza wydajność centrali ,większe zużycie energii? Po trzecie czy faktycznie uchroni przed niechcianymi zapachami i na jak długo będzie wydajny czyli sprawnie działający ,filtrujący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.06.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 (edytowane) 529zł to nie mało, ciekawe jak często go trzeba wymieniać? Tych, które podałem używają przy uprawie marychy. W tym wypadku cena nie jest tak istotna . Skuteczność filtra zapewne jest spora. Chodzi przecież o to, żeby charakterystyczne zapach nie rozeszły się po domu i okolicy. Jak nie takie, to możesz zastosować filtry od okapów. Są one przeznaczone do znacznych strumieni powietrza, rzędu 500-700m3/h. Zalecają je wymieniać co kilka miesięcy : http://allegro.pl/listing.php/search?string=filtr+w%C4%99glowy+okapu&sourceid=Mozilla-search Edytowane 2 Czerwca 2011 przez HenoK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 19.06.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Witam. Myślę o zrobieniu GWC wodnego, ale ze względu na małą wielkość działki myślę o kolektorze pionowym. Czy jest sens wykonywać taki rodzaj GWC? Jeżeli tak to na jakie głębokości robić odwiert i jaką średnicę zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 19.06.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Jeśli chodzi o wydajność.. to powinno być to bardzo sprawne źródło (analogia do DZ dla PCi), choć czasami jego sprawność nie powala w stosunku do kolektora poziomego, ale kosztowo to raczej będzie to totalna porażka (koszt odwiertu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts