adam_mk 03.07.2011 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Załóż może jakie spokojne miejsce do pogadania o płytach... latem... Już się źlą... Fakt. Tu o GWC gadamy. Adam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.07.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Jestem już, Ja w weekendy nie mam łącza, może i dobrze Pompa na powrocie czy zasilaniu ? Producent zaleca podpięcie do dolnego króćca na zasilaniu i tak też jest chyba ok. Na powrocie to tylko zawory i termometr . Coś takiego : http://img41.imageshack.us/img41/5728/zdjcie012vj.th.jpg Brakuje tylko pompy, wiadomo gdzie. A co do przepychania poduch powietrza to ja to zrobiłem w układzie otwartym gdzie to odpowietrznik automatyczny nie ma prawa zadziałać. Układ zamknięty to bajka bo wystarczyło wytworzyć niewielkie ciśnienie żeby zaczęło syczeć . Mam prośbę do tych co nie widzieli i nie dotykali aby nie pisali bzdur . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.07.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Coś takiego : http://img41.imageshack.us/img41/5728/zdjcie012vj.th.jpg Kształtek ocynkowanych nie powinno stosować się w instalacjach z glikolem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.07.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 No wlasnie - rozpuszczanie cynku. Chyba, ze sama woda - bez glikolu. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.07.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 (edytowane) Wiem, rozmawiałem o tym w sklepie no ale kształtki 1" mosiężne to kupa kasy i ostatecznie zdecydowałem się na ocynk. EDIT : Pompy do CO również nie są przystosowane do pracy z glikolem Edytowane 4 Lipca 2011 przez Piczman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.07.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Pompy do CO również nie są przystosowane do pracy z glikolem Większości pomp do CO glikol nie przeszkadza. Ale oczywiście trzeba to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.07.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 (edytowane) Najlepiej kupic pompy dostoswane do glikolu - czyli np solarne itp. W sumie kazdy ma takie cos w ofercie - nie patrzalem czy drozej, czy taniej. Wtedy sa chyba z brazu. Fantom Edytowane 4 Lipca 2011 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 04.07.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Jestem już, Ja w weekendy nie mam łącza, może i dobrze Pompa na powrocie czy zasilaniu ? Producent zaleca podpięcie do dolnego króćca na zasilaniu i tak też jest chyba ok. Na powrocie to tylko zawory i termometr . Coś takiego : http://img41.imageshack.us/img41/5728/zdjcie012vj.th.jpg Brakuje tylko pompy, wiadomo gdzie. A co do przepychania poduch powietrza to ja to zrobiłem w układzie otwartym gdzie to odpowietrznik automatyczny nie ma prawa zadziałać. Układ zamknięty to bajka bo wystarczyło wytworzyć niewielkie ciśnienie żeby zaczęło syczeć . Mam prośbę do tych co nie widzieli i nie dotykali aby nie pisali bzdur . Wiedziałem Piczman, że odpowietrzanie się powiedzie, a co do rodzaju rur i kształtek to ja jestem za tym aby robić to w PE. Glikol nie szkodzi pompom, pod warunkiem, że inhibitory korozji cały czas działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 04.07.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Najlepiej kupic pompy dostoswane do glikolu - czyli np solarne itp. W sumie kazdy ma takie cos w ofercie - nie patrzalem czy drozej, czy taniej. Wtedy sa chyba z brazu. Fantom Te solarne mają trochę za mały przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.07.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Za maly ? To jaki jest potztebny ? Ja na swojej solarnej mam 6l/min Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 04.07.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Za maly ? To jaki jest potztebny ? Ja na swojej solarnej mam 6l/min Fantom Do GWC za mały, 360l/h to zdecydowanie za mało. Przepływ 1000l/h przy glikolowym GWC to norma. Wymaga tego właśnie wymiennik, przy małym przepływie ma sprawność cienkiego Bolka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.07.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 (edytowane) Taka starczy ? http://www.wilo.pl/cps/rde/xchg/pl-pl/layout.xsl/972.htm Jak kiedys sie rozgladalem to np tego typu wybralem : http://www.wilo.pl/cps/rde/xchg/pl-pl/layout.xsl/2222.htm Fantom Edytowane 4 Lipca 2011 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 04.07.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 (edytowane) Taka starczy ? http://www.wilo.pl/cps/rde/xchg/pl-pl/layout.xsl/972.htm Jak kiedys sie rozgladalem to np tego typu wybralem : http://www.wilo.pl/cps/rde/xchg/pl-pl/layout.xsl/2222.htm Fantom Dobre:D Zwykła do c.o. zdecydowanie wystarcza. Ta druga zdecydowanie lepsza, chociaż też za duża. Edytowane 4 Lipca 2011 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 04.07.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 (edytowane) Dobra będzie pompa LFP Efecta lub Maxima, przepchnie 3m3/h, więc wliczając opory przepływu wystarczy ją ustawić na pół gwizdka i będzie idealnie.Znalazłem jeszcze taką: Wita Delta HE 35-25 180, max przepływ 2600l/h, pobór mocy 3-23W!!! Edytowane 4 Lipca 2011 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 04.07.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 LFP ma tragiczny serwis - lepiej wybrac grundfossa lub wilo. Ciutdrozej ale spokojniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 04.07.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 LFP ma tragiczny serwis - lepiej wybrac grundfossa lub wilo. Ciutdrozej ale spokojniej A co myślisz o tej Wita Delta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forumuser 05.07.2011 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 ..lepiej wybrac grundfossa lub wilo. Ciutdrozej ale spokojniej A mógłbys zaproponować jakiś konkretny model? Właśnie stoje przed wyborem pompy i póki co jestem w temacie dość zielony. Mam dwie pętle po 110m fi 25. Ta Wilo Star RSG wygląda dość imponująco, pytanie czy nie można znaleźć bardziej optymalnej? O firmie Wita nic nie słyszałem, zna ktoś? Napiszcie jakie pompy macie u siebie do glikolu i jak się sprawują (choc pewnie niewiele jest osób u których to lata dłużej niż 2 sezony...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.07.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 To co z tym ocynkiem zrobić ?Jaka będzie żywotność układu w zestawieniu jak na zdjęciu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 05.07.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Firma Hel-Wita wystawiała te pompy pierwszy raz na targach Instalacje 2009 (z tego co pamiętam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 05.07.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 (edytowane) To co z tym ocynkiem zrobić ? Jaka będzie żywotność układu w zestawieniu jak na zdjęciu ?, Niech już zostanie. Glikol wytrawi powierzchnię cynku i zostanie czarna stal, nic się nie będzie działo, tym bardziej w zamkniętym układzie bez udziału powietrza. Gorzej jakby te kształtki były z samego cynku:), ale aż tak rozrzutni to my nie jesteśmy. Edytowane 5 Lipca 2011 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts