Tomi78__ 02.03.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 nagrzewnice lamelowe moglyby byc wiekszej powierzchni niz powierzchnia 'ssaca' PCI zwolmilo by to strumien powietrza przy nagrzewnicach i zmniejszyloby opor, janal bylby szerszy przy nagrzewnicach a wezszy przy PCI. Myslisz ze nie pociagnie przez tyle nagrzwenic? A w sumie moze byc jena tylko wieksza nagrzewnica o odpowiedniej mocy i konstrukcjii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 03.03.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Jedno wydaje się pewne. Wentylator samej PCi nie da rady tego powietrza przetłoczyć. On jest obliczony do dmuchania bezpośrednio na wymiennik PCi a nie do przetłaczania strugi w kanale w którym znajdzie się jeszcze dodatkowo nagrzewnica (nagrzewnice). Potrzebny tu będzie dodatkowy wydajny wentylator który jest przystosowany do takich działań, lub przynajmniej wspomagający. Jak nie ma być prądożerny to chyba coś z oferty EBM lub Soler&Palau. Nie wiem czy nie wystarczyłby wentylator A4E 300 AP 26-02 z EBM. http://www.ebmpapst.pl/sklep.php?PID=102 Ten przynajmniej nie zabija ceną choć może mieć za mały spręż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 03.03.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Ale pomijajac wentylator, czy taki uklad da nam tyle energi z gwc zeby w zimie gdy temp powietrza spadnie ponizej zera, podniosll ja jakos - zawsze jest to energia do wykozystania, czyli COP lepszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 03.03.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Układ z którym kombinujesz to już właściwie nie GWC tylko zważywszy na rozmiar i przeznaczenie raczej kolektor płaski DZ. Wszak jest dedykowany do współpracy z PCi Dla mocy która spodziewasz się pobierać będzie musiał mieć około 350m +/- 50m zależnie od warunków gruntowych i być położony w trzech pętlach. Samo przekazanie energii będzie trochę naokoło, bo po pobraniu jej z ziemi najpierw przekazujesz ją powietrzu, żeby potem odebrać ją na powrót z tego powietrza. Zadziałać powinno skoro wszystko zostanie dobrze policzone dla mocy i przepływów jakie potrzebujesz. Może warto rozważyć przerobienie samej jednostki zewnętrznej PCi tak, aby przez wymiennik mogla bezpośrednio odbierać energię DZ. Warto by jakiegoś chłodniarza w tej materii "zgwałcić" Kosztowo może by nawet wyszło podobnie jak konkretna nagrzewnica dla bąć co bąć dużych przepływów, tym bardziej że dodatkowy wentylator byłby już zbędny. Masz "pomysła". Warto chyba sprawdzić inne warianty tego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.03.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Witam Mam pytanie do Adama_mk: Z GWC glikolowego da sie wydusic max 3kW, a jak zrobic wieksza wydajnosc, coby przedmuchiwac 2000m3/h? Ustawic w kanale 3 nagrzewnice jedna za druga i osobne obiegi?, czy lepiej jedna duza nagrzewnice? Mam jeden pomysl i potrzebne mi ogromne GWC wodne 1, albo inaczej potrzebna mi wieksza moc..... Chodzi o to zeby poprzez GWC wodny 1 zwiekszyc sprawnosc pompy ciepla powietrze/woda Przeplyw powietrza w takiej pompie - nieduzej to ok 2000m3/h - zaraz sie znajda tacy co napisza ze jest znacznie wiecej, ale dla PCI ok5-6kW wystarczy http://lh4.ggpht.com/_WsUaz2MV0oU/S4sSV5LJ8XI/AAAAAAAAAac/WTuuAh2BY94/s576/pompa%20ciepla%20z%20wodny1.jpg Umiescic by to bylo mozna w kanale zaizolowanym ( u mnie idealnie pod planowanym tarasem)i wlaczac obieg glikolu zima, a latem wylaczac zeby nie schladzac powietrza niepotrzebnie, ciekaw jestem ile mocy moglo by to oddac i czy jakie gabaryty takiego ustrojstwa by musialy byc? Jesli niewypal to walcie odrazu.. Co do kosztow to GWC pewnie 4-5tys zl (wszystko razem) a taka PCI jakbym potrzebowal ok 6-10tys Co Wy na to Panowie?Swego czasu też coś takiego planowałem. http://forum.muratordom.pl/post2089837.htm#2089837 http://forum.muratordom.pl/post2133050.htm#2133050 Potem oprócz wymiennika powietrznego w pompie ciepła dołożyłem wymiennik płytowy zasilany glikolem z gruntu, czyli miałem taka hybrydę PC glikol-woda, powietrze-woda. Niestety sprawność tego była niewielka i ostatecznie zdecydowałem się na pompę ciepła glikol-woda. Szczegóły w moim Dzienniku budowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 03.03.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Sam zamysl byl taki ze PCI gruntowa ma szczegolnie z DZ poziomym ma mala sprawnosc latem (do CWU) lub na wiosne (jeszcze CO i CWU) po wyziebieniu zimowym DZ i wtedy kozystniej jest miec DZ w postaci powietrza, a zima wspomagac sie przez 'to GWC/DZ' Gdyby udalo sie podniesc zima - zwlaszcza w skrajnych warunkach temp powietrza o kilka/kilkanascie stopni sprawnosc by byla zdecydowanie wieksza niz przy np.-15tsC Od wiosny do jesieni kozystamy z powietrza jako DZ, a grunt sie regeneruje i niema problemu z wychodzonym/wymrozonym gruntem(DZ) inaczej mamy dwa dolne zrudla dla jednej PCI A moze lepiej je ustawic rownolegle niz szeregowo? wtedy predkosc przeplywu powietrza mniejsza, dluzszy czas kontaktu powietrza z nagrzewnicami, mniejszy opor przeplywu i moze sama PCI dala by rade. Dodarkowo pomiedzy nagrzewnice a PCI mozna wyrzucac powietrze z reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.03.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Sam zamysl byl taki ze PCI gruntowa ma szczegolnie z DZ poziomym ma mala sprawnosc latem (do CWU) lub na wiosne (jeszcze CO i CWU) po wyziebieniu zimowym DZ i wtedy kozystniej jest miec DZ w postaci powietrza, a zima wspomagac sie przez 'to GWC/DZ'Co to dla ciebie znaczy mała sprawność? Dla parametrów 0/35 większość glikolowych pomp ciepła ma COP=4,0. W najbardziej niekorzystnym momencie momencie temperatura dolnego źródła wynosiła u mnie -4,0/+0,8 st. C, w tej chwili już temperatura DZ zaczyna rosnąć i wynosi -3,8/+1,0. Przy największym zapotrzebowaniu na ciepło wymiennik gruntowy wymiennik jest z pewnością bardziej wydajny, niż wymiennik powietrzny. Natomiast gdy temperatura powietrza wzrośnie powyżej 0st. C, to temperatura gruntu stosunkowo szybko rośnie. Wystarczy porównać dwie rzeczy - z gruntu jest pobierane 20-30W/m2, natomiast słońce ogrzewa grunt z mocą 500-800W. Po zakończeniu sezonu grzewczego wykorzystanie pompy ciepła jest zdecydowanie mniejsze. Na potrzeby przygotowania ciepłej wody moja PC nie będzie pracowała więcej jak 2h w ciągu doby. Powietrzna PC ma zdecydowaną przewagę tam, gdzie latem potrzeba dużej ilości ciepłej wody (ośrodki wczasowe, podgrzewanie basenu, itp.). W typowym domu jednorodzinnym pompa ciepła z wymiennikiem glikolowym ma przez większość sezonu grzewczego znacznie wyższy COP niż pompa powietrzna. Oczywiście nie twierdzę, że PC powietrze-woda jest złym wyborem. Pozwala ona uniknąć wykonywania wymiennika gruntowego. Niższa cena całej instalacji rekompensuje gorszy całoroczny COP. Dodawanie do PC powietrznej wymiennika gruntowego niewiele polepszy sprawność, a znacznie zwiększy koszt. Jeżeli chcesz w ten sposób kombinować, to do PC glikol-woda dodaj wymiennik ciepła powietrze-glikol, który będzie działał latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 03.03.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 ale jeszcze chodzi o to ze na pompe gruntowa trzeba 40 - 50 tys wydac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 04.03.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Spokojnie idzie się zmieścić w połowie kwot, które wymieniłeś. Przy wymienniku płaskim, zakupie pompy polskiego producenta i montażu wszystkiego samodzielnie (a wnioskuję, że rozwiązanie proponowane przez Ciebie zamierzałeś wykonać sam) można mocno ograniczyć wydatki. Jak wgryziesz się w temat możesz pompę wykonać samodzielnie co jeszcze trochę ograniczy wydatki. Ja ze swoją spokojnie się zmieszczę poniżej 20tys. Rozwiązanie proponowane przez Ciebie też nie było by tanie, a stopień skomplikowania większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.03.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 ale jeszcze chodzi o to ze na pompe gruntowa trzeba 40 - 50 tys wydac Jak chcesz to możesz i 200tys. zł wydać . Tak jak napisał Rafał - jak dobrze poszukasz, znajdziesz tańsze, co nie zawsze musi oznaczać gorsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.03.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Dla Twojego domu spokojnie zmieścisz się z pompą w 20 tys. Ja liczyłem jak pamiętam 14 tyś za pompę z dolnym źródłem "do samodzielnego montażu" A dom mam trochę większy i z większym zapotrzebowaniem na każdy m2 powierzchni ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 04.03.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Mam dokładny schemat PC (zainstalowana u moich rodziców - więc mam wgląd do wnętrzności) - sprawdzałem cennik komponentów i dla Twojego domu można zrobić za jakieś 5-6tys. - tylko musi być fachowiec, który to wszystko poskłada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.03.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Przenieście się na inny wątek jeśli chcecie o Pompach gadać A wracając do tematu czy jest ktoś chętny aby wykonać GWC wodne i wstawić pompę pokazującą pobór mocy ? To by nam trochę naświetliło sprawę odnośnie potrzebnej wydajności pomp ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 11.03.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Piczman Jakie opory przepływu powietrza wytwarza Twoja nagrzewnica oraz jaka jest jej moc? Czy dysponujesz takimi danymi? Pytam, bo ma to spory wpływ na dobór wentylatorów w wentylacji mechanicznej. A wracając do tematu czy jest ktoś chętny aby wykonać GWC wodne i wstawić pompę pokazującą pobór mocy ? Pytasz, a wydaje mi się, że Ty taki układ już masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.03.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Ja wstawiłem na pałę pompę z ręczną regulacją, to że chodzi na pierwszym biegu to wiemy, ale być może wystarczyło by założyć mniejszą !?Tego nie wiem, teraz pobiera 45 W a to nie jest mało ! Nagrzewnica daje małe opory, sprawdzę jakie ale dopiero wieczorem.Jutro rano napiszę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.03.2010 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Moc tej pompy zależy wprost od przerzucanych w jednostce czasu mas płynu.A te masy?Od warunków zewnętrznych, od temperatury zaokiennej oraz od wielkości przepływającej strugi powietrza i jego wilgotności.Transport ciepła jest zimą od płynu do powietrza.W efekcie na wylocie ten płyn jest zimniejszy od tego co napływa.A o ile?I tu właśnie jest pies pochowany!Jak o jakie 10 stopni - to przepływ jest katastrofalnie za mały.Lamele są zimne a mogłyby być cieplejsze.Jak temperatura wypływającego płynu jest prawie taka sama jak napływającego - to lamele są maksymalnie "gorące" (z 7-8stC) i powietrze zasysane ogrzewane jest tak - że bardziej się już nie da.I do tego trzeba dążyć kosztem mocy pchanej w tę pompę.Da się dobrać taką pompę, która ma czujnik temperatury i sama dobiera sobie moc do bieżących warunków pracy. (bardzo zmiennych)Tyle, że one są droższe (takie pompy) od zwykłych "nie myślących".Ale jak kto ma wolę i trochę grosza.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.03.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Gdzieś podawałem temp. przed i za nagrzewnicą. To było chyba w okolicach 2 C różnicy w największe mrozy. Na wyższych biegach nie sprawdzałem. Czyli jest dobrze,może i optymalnie !? Chodzi prawie cały czas od 4 miesięcy ( zima okrutna) i jest z czego brać! U mnie całkowicie się to GWC sprawdziło ! Czekam na lato, mam nadzieje również na spore korzyści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.03.2010 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Latem, to się spodziewam, że znacznie bardziej będzie widać wpływ przepływu cieczy na te temperatury, bo powietrze wilgotniejsze (bezwzględnie! - większe masy wody na m3).A woda ma duże ciepło właściwe.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.03.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Jak mierzyłem zaraz po złożeniu wszystkiego to w upał nawiewało +16 C . I ta woda w wiaderku Pobawię się przepływem jak przyjdzie na to czas. Póki co odśnieżać muszę rano samochód a GWC odmraża Prawie połowa Marca ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 12.03.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Dobierając pompę, należałoby wpierw dokonać pewnych obliczeń teoretycznych. Wariant 1 - średnie warunki w zimie - powietrze temp. powietrza zewnetrzna -5st.C temp. za nagrzewnicą +5st.C dT = 10 st.C V = 150 m3/h przepływ powietrza Q = 0,47 kWh - ilość ciepła jaka trzeba dostarczyć powietrzu - płyn temp. na zasilaniu = 8st.C temp. na powrocie = 5st.C (taka jak powietrza za nagrzewnicą) dT = 3 st.C m - masa plynu (woda) m = Q / (cp x dT) gdzie cp-ciepło właściwe płynu (przyjąłem dla wody) m = 0,47kWh / ( 0,00117 x 3 ) = 134 kg (w przeliczeniu na godzinę) Czyli przyjąć należy ok. 150 litrów/godzinę Wariant 2 - max warunki w zimie - powietrze temp. powietrza zewnetrzna -20st.C temp. za nagrzewnicą +2st.C dT = 22 st.C V = 300 m3/h przepływ powietrza (imprezka ) Q = 1,9 kWh - ilość ciepła jaka trzeba dostarczyć powietrzu w czasie 1 godz. - płyn temp. na zasilaniu = 8st.C temp. na powrocie = 2st.C (taka jak powietrza za nagrzewnicą) dT = 6 st.C m - masa plynu (woda) m = Q / (cp x dT) gdzie cp-ciepło właściwe płynu m = 1,9kWh / ( 0,00117 x 6 ) = 270 kg (w przeliczeniu na godzinę) Czyli przyjąć należy ok. 300 litrów/godzinę To jest dużo mniej niż w ogrzewaniu podłogowym. W dodatku ruraż GWC z pewnością daje mniejsze opory przepływu płynu niż ruraż ogrzewania podłogowego. Wyjdzie jakaś mała pompa (może taka, jak do cyrkulacji cwu). Może ktoś by się potrudził i dobrał pompę: instalacja GWC z rur PP fi25mm: - dwie pętle po 70mb połączone równolegle - główna nitka długości 30m - opór nagrzewnicy ? (największa niewiadoma) - przepływ płynu max 300 l/h pozdrawiam kszew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts