budowlany_laik 27.09.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 RTSZ6 v 2.2 - mam go do sterowania GWC. Potwierdzam - ma sporo funkcji i z nadmiarem spełnia swoje zadania. Oprócz tego, że jest dwukanałowy (drugi kanał będzie u mnie sterował cyrkulacją CWU), ma też pamięć temperatur max i min, funkcję alarmu (przekroczenie danej temperatury), ustawienie histerezy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.09.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Kurcze, tak pobieznie go wczesniej ogladalem, ze nie zauwazylem, ze ma dwa kanaly. Jakbym widzial to bym, go kupil.A tak mam ten do CWU za 78 zl i teraz drugi kupie za 78 zl a to juz tylko 40 zl roznicy - a w tym jest zasilacz i i obudowy. Moj blad. Dawno kupowales ? Bo jakos tak na stronach patzrac, to nie jestem pewien czy jeszcze sprzedaja ten model. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 27.09.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Około roku temu kupowałem.Napisz do Szkopera, może coś tam jeszcze mają na stanie. Albo jakiś nowy model wystawią niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 27.09.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 a czym sterujecie przepustnicą elektroniczną ? też do tego sterownika się podpina ? czy trzeba jakiś inny patent ? i jaką tą przepustnicę kupić fi160 mam średnice Czy może sterownik od reku steruje przepustnicą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.09.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Piszemy o GWC glikolowym, tu jest jedna czerpnia i brak przepustnicy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 27.09.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 ..no ja wiem że glikolowy ale myślałem, że zrobie obejście nagrzewnicy żeby przy normalnej pracy nie było zbędnych oporów . Nikt tak nie robi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juicy 27.09.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 To jeszcze wrócę do rur. W sklepie powiedziano mi że f25 mają dwie wersje w grubości 10mm i 16mm.Którą lepiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.09.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Ja się spotkałem tylko ze ściankami 2,0 i 2,3 mm przy tej średnicy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juicy 28.09.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Fakt pomylił się pan w sklepie. A co sądzicie o ubijaniu (zagęszczaniu) piasku wysypanego jako opaska dla rury. Wystarczy sam piach czy trzeba to jakoś specjalnie robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.09.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Zostawić na jeden rok, samo osiądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.09.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Polska to nie Szwecja że same skały, piasek pod i nad rurki to spora przesada.Widziałeś żeby ktokolwiek podczas kopania wodociągu lub gazu obsypywał i zagęszczał piasek wokół rury ? Uważać trzeba na kamienie i to wszystko, rura jest bardzo wytrzymała, tak została wyprodukowana żeby się z nią nie niańczyć w warunkach w jakich jest wykorzystywana .Czasem bardzo ekstremalnych ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juicy 28.09.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Fakt jak ostatnio ciągnęli mi wodę to wrzucili zasypali i tyle.Czyli piasku NIE.Ale nasunęło mi się jeszcze jedno. Bo rura ta pójdzie ok 5m po elewacji budynku na to ok 12cm styropianu czy warto na to dawać jakąś otulinę.Coś takiego jak w rurach CO ?.I czy jeśli nie planuję od razu używać GWC (nie mam jeszcze REQ i chłodnicy, instalacja jest ) czy muszę napełnić i odpowietrzyć całość czy mogę zostawić do wiosny puste rury - ziemia ich nie ściśnie itp ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 28.09.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 .. zrobie obejście nagrzewnicy żeby przy normalnej pracy nie było zbędnych oporów . Nikt tak nie robi ? Sprawdź, jaki opór będzie w nagrzewnicy, a jaki w dodatkowych elementach (np. dwa kolanka). Dla mnie to zły pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forumuser 28.09.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Ale nasunęło mi się jeszcze jedno. Bo rura ta pójdzie ok 5m po elewacji budynku na to ok 12cm styropianu czy warto na to dawać jakąś otulinę. Coś takiego jak w rurach CO ?. I czy jeśli nie planuję od razu używać GWC (nie mam jeszcze REQ i chłodnicy, instalacja jest ) czy muszę napełnić i odpowietrzyć całość czy mogę zostawić do wiosny puste rury - ziemia ich nie ściśnie itp ?. Co ma dać otulina? Dajesz styropian przecież. No chyba ze będą szły dwie rury obok siebie w jednym wyżłobieniu w styro (zasilanie i powrót) to wypadało by je od siebie odseparować Nie sądzie żeby ziemia mogła ścisnąć te rury - nie przesadzajmy. To twarda rurka, spróbuj sam ją ścisnąć to się przekonasz. w tych dywagacjach dochodzimy do absurdu, np niedługo przy budowie domu będziemy się pewnie zastanawiac czy przez rury kanalizacyjne ciągle musi "coś" płynać bo inaczej to pewnie je ziemia ściśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.09.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Sprawdź, jaki opór będzie w nagrzewnicy, a jaki w dodatkowych elementach (np. dwa kolanka). Dla mnie to zły pomysł. Krytykować jest łatwo szkoda tylko niekonstruktywnie i bez podparcia się jakimikolwiek obliczeniami. Kolega lolek30 ma rację sądząc ze opór obejścia bedzie dużo mniejszy od oporu nagrzewnicy. Przyjmujemy srednicę 160 mm bo taką posiada lolek30. Sprawdziłem to przykładzie nagrzewnicy Promont 400x200 8R dla przepływu 300 m3/h. Opór nagrzewnicy dla takiego przepływu wynosi 25,25 Pa. Ponieważ obejscie najłatwiej zrealizować za pomocą 2 trójników 160/160/45 oraz 2 kolan 160/45 i przepustnicy 160, przyjmujemy ze opór całkowity wyniesie ok 6 Pa, po 1,5 Pa na każde kolano oraz ok. 1,5 Pa na trójnik. Czyli całkowity opór obejścia szacuję na ok 6,25 Pa dodając opór króćcow do przepustnicy i przepustnicę. Różnica wynosi ok 19 Pa. Czy to duzo ? Dla rekuperatora Jan-Gaz o wydajności 350 m3/h spręż przy wydajności 300 m3/h wynosi ok 100 Pa. Nasze 19 Pa różnicy to ok 19 %, uważam ze to całkiem sporo. Przekłada sie to na mniejsze zuzycie energii. Stosując przepustnicę za napędem taką jak : http://www.insbud.org/pl/produkt-1367786010254423040/IB-F160---Przepustnica-powietrzna-z-silownikiem-elektrycznym,-elektroprzepustnica,-przepustnica-elektryczna,-okragla,-jednoplaszczyznowa,-DN160 nie jest to najtańsze rozwiązanie, chociaż ta przepustnica jest aktualnie natańszą na rynku przepustnicą z napędem i stosunkowo solidnie wykonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 28.09.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Przyjmujemy srednicę 160 mm bo taką posiada lolek30. Sprawdziłem to przykładzie nagrzewnicy Promont 400x200 8R dla przepływu 300 m3/h. Pomyśl, ile czasu będzie reku pracował na max (300 m3/h), 10% czy raczej 5%. Sprawdź dane dla przepływu 100 m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 28.09.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 http://www.insbud.org/pl/produkt-1367786010254423040/IB-F160---Przepustnica-powietrzna-z-silownikiem-elektrycznym,-elektroprzepustnica,-przepustnica-elektryczna,-okragla,-jednoplaszczyznowa,-DN160 nie jest to najtańsze rozwiązanie, chociaż ta przepustnica jest aktualnie natańszą na rynku przepustnicą z napędem i stosunkowo solidnie wykonana. To rozwiązanie nie jest akurat najtańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.09.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Dla przepływu 100 m3/h opór obejscia to ok 12 Pa natomiast spręż Jan-gaz 350 AC na I biegu dla 100 m3/h to 120 Pa, czyli jest to ok 10 %.Jeżeli chodzi o koszty to zaznaczyłem że to rozwiązanie nie jest najtansze i nie wiem dlaczego kerado28 mi to wypomina. Zaznaczyłem równieżze zastosowałbym w/w przepustnicę która jest najtańsza na rynku przepustnicą z napędem. Technicznie to rozwiązanie ma sens, ale ekonomicznie niekoniecznie, aby to przeliczyć trzeba znać róznice w poborze energii przez wentylatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.09.2011 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Mnie się wydaje, że walczycie o poszczególne waty...Tak 2-5W.Chyba nie warto...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 29.09.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 (edytowane) Niestety nie mogę wyjąć szybko nagrzewnicy by sprawdzić pobór prądu rekuperatora z nią i bez. Mam natomiast dodatkowy filtr za czerpnią, a przed nagrzewnicą. Mam też miernik poboru energii Wieczorem wrzucę różnicę w W z filtrem i bez. Dodam, że opór początkowy tego filtra (filtr czysty) to 26 Pa. Edytowane 29 Września 2011 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts