Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC wodny "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najwięcej zależy od tego, ile i gdzie jest tam wody pod trawnikiem.

Jak teren mokry to wystarcza i mniej mb.

Jak uda się kupić 150mb w jednej rolce to można ułożyć 2 x 75m.

Wygodnie bo mało końców do łączenia.

(Pod ziemią bym tego nie łączył. Tak na wszelki wypadek)

Adam M.

witam szanowne grono

buduje dom,mam zakopany plytowy gruntowy wymiennik ciepla pod salonem

jest to pro vent 400 geo

http://zapodaj.net/7590a1a468d3.png.html

http://zapodaj.net/4e06193f1950.png.html

obok domu jakies 10m stoi studnia 5m (5 kregow 100cm srednica)

pytanie brzmi

czy dobrym pomyslem bedzie poprowadzenie rury czerpni do tej studni i wyprowadzenie jej powiedzmy 1m ponad lustrem wody(wychodzi 2m ponizej poziomu terenu,a 3m od pokrywy studni) Rura ze spadkiem w strone studni

slyszalem ze czerpnia powinna byc w zacienionym miejscu,by latem nie nagrzewala sie od slonca

w studni zasysane powietrze zima byloby cieplejsze niz nad gruntem,latem zas chlodniejsze

moze rowniez byloby bardziej nawilzone

filtr bedzie osloniety metalowym daszkiem zeby w razie nabierania wody wiadrem nie zalac wlokniny

czy to dobry pomysl i sie sprawdzi?

rekuperator bedzie umiejscowiony/podwieszony w garazu,raczej selen 500

dziekuje

Edytowane przez the one

Dyskutowano tu podobny pomysł.

Wnioski są takie, że nie jest to celowe.

Zaburza właściwości studni i niewiele dla GWC wnosi.

Może, ale nie musi, zapiaszczyć tę studnię i spowodować, że zakwitnie. (takie obawy zgłaszano).

Ale...

Jak wola jest to... zrób i opisz co wyszło.

(woda nie zawsze i nie wszędzie jest na stałym poziomie pod trawnikiem)

Adam M.

woda nie zawsze i nie wszędzie jest na stałym poziomie pod trawnikiem

ok,czyli rozumiem ze nawet jezeli pomimo sezonowych wahan wody w studni czerpnia bedzie w bezpiecznej odleglosci od lustra wody to moze dojsc do zalania/podtopienia dziesiecio metrowej rury biegnacej do studni (glebokosc zakopania rury dom-1m do -2m przy studni) przez wody gruntowe/opadowe...

zatem nalezaloby ja szczelnie zabezpieczyc w zalamaniach czy laczeniach,ewentualnie nie robic takiego duzego spadku jak 1m/10m...

ewentualnie dodatkowo obsypac drobnymi kamykami aby woda szybciej i latwiej wnikala w glab ziemi

z moich obserwacji wod gruntowych wynika ze woda na wiosne jest na glebokosci 1.5m

Edytowane przez the one

• 2 weeks później...
.

Co do przepustu to PCV fi 100 jest ok jeśli nie ma dużego kąta, jeśli chcesz wyciągnąć do punktu "0" to większa średnica ( np. 160 ) bo ciasno będzie !

Szukam odpowiedzi na brakujący element układanki (albo po północy nie czytam między wierszami) - przepust idzie poziomo przez ścianę, czy pionowo przez podłogę w grunt? Czy wsio rawno?

No i z czego - zwykłe PCV 100, po jednej sztuce na każdą z 4 rurek glikolówek?

Gracias Adam.. a żeby się owe rurki nie przytulały za bardzo w jednej większej rurze 160, to pomiędzy ładujemy jakieś ustrojstwo izolacjyjne?

No i pozostaje pytanie pierwsze - wyjście na świat przez podłogę czy przez ścianę?

Najlepiej zrobić dwa przepusty oddalone od siebie o około 0,5m (wejście, wyjście) przez podłogę i pod fundamentem.

• 4 weeks później...

Witam,

Planuje zrobić GWC. W tej chwili preferuję glikolowy (w grę wchodzi też rurowy) ale to zależy od poziomu wody i gruntu. Zrobiłem u siebie wykop na 1,8m aby obadać grunt. Pod humusem mam glinę wymieszaną z piachem. Generalnie jest mokra glina. Do wody (bardziej błota) dokopałem się na 1,7-1,8m. Kopałem dzisiaj a od 2-3 tygodni deszczu za bardzo nie było. Wiem, że przegapiłem najlepszy okres odwilży :( Kopałem w tym miejscu gdzie planuje położyć GWC.

W przeciągu 2 tygodni muszę się zdecydować jaki typ GWC robić bo wchodzi mi hydraulik robi odpływy/przepusty a później murarze z chudziakiem ruszają.

Co radzicie? Ja po lekturze wątku myślę, że glikolowy będzie OK na głębokości 1,7 - 2m. Jest glina i będzie w miarę mokro.

Planuje zrobić dwie pętle i do tego dwa przepusty z rur fi160. Będzie dobrze? Nie za duże te rury?

Zdjęcie dołu (kliknięcie powiększa): GWC-dol.jpg

Witam

Mam szybkie pytanie do praktyków

Zakopałem 150m rury fi32 w jednej nitce - takie były uwarunkowania.

rura jest około 1,8 m pod poziomem gruntu - wymiennik bedzie na poddaszu około 3,2m nad poziomem - co daje razem róznicy poziomów około 5m.

planowany rozwór glikolu z wodą 1:1

Pytanie dotyczy pompy zastosować 25/40 czy w związku z tymi 5 metrami róznicy poziomów nalezy zastoaowac 25/60 ?

kapela