adam_mk 19.03.2012 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Kręgi po 100mb leżą wszędzie.O 150mb w jednym kawałku nie pytałem.Ale to co opisujesz jest bardzo dobrym rozwiązaniem problemu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.03.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Zależy od producenta, w Rzeszowie ostatnio dostałem właśnie taki kręg pakowany jeszcze w fabryce.Ale nie wszędzie takie są . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 19.03.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Dobra trzeba oszczędzać kupiłem krąg 150m we wspomnianym markecie.W sobotę wykopki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrona83 20.03.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Ile potrzebne nie wiem, ale z rozrzutności zakopie w ziemi ~200m Panowie a co z GWC glikolowym jeśli mam wymiary działki 40 x 40 metrów? Mogę puścić np 4 lub 5 pętli po ok. 40 metrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.03.2012 23:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Najwięcej zależy od tego, ile i gdzie jest tam wody pod trawnikiem.Jak teren mokry to wystarcza i mniej mb.Jak uda się kupić 150mb w jednej rolce to można ułożyć 2 x 75m.Wygodnie bo mało końców do łączenia. (Pod ziemią bym tego nie łączył. Tak na wszelki wypadek) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the one 22.03.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 (edytowane) witam szanowne gronobuduje dom,mam zakopany plytowy gruntowy wymiennik ciepla pod salonem jest to pro vent 400 geohttp://zapodaj.net/7590a1a468d3.png.htmlhttp://zapodaj.net/4e06193f1950.png.html obok domu jakies 10m stoi studnia 5m (5 kregow 100cm srednica) pytanie brzmiczy dobrym pomyslem bedzie poprowadzenie rury czerpni do tej studni i wyprowadzenie jej powiedzmy 1m ponad lustrem wody(wychodzi 2m ponizej poziomu terenu,a 3m od pokrywy studni) Rura ze spadkiem w strone studnislyszalem ze czerpnia powinna byc w zacienionym miejscu,by latem nie nagrzewala sie od slonca w studni zasysane powietrze zima byloby cieplejsze niz nad gruntem,latem zas chlodniejszemoze rowniez byloby bardziej nawilzone filtr bedzie osloniety metalowym daszkiem zeby w razie nabierania wody wiadrem nie zalac wlokniny czy to dobry pomysl i sie sprawdzi? rekuperator bedzie umiejscowiony/podwieszony w garazu,raczej selen 500 dziekuje Edytowane 22 Marca 2012 przez the one Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.03.2012 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Dyskutowano tu podobny pomysł.Wnioski są takie, że nie jest to celowe.Zaburza właściwości studni i niewiele dla GWC wnosi.Może, ale nie musi, zapiaszczyć tę studnię i spowodować, że zakwitnie. (takie obawy zgłaszano).Ale...Jak wola jest to... zrób i opisz co wyszło.(woda nie zawsze i nie wszędzie jest na stałym poziomie pod trawnikiem) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the one 22.03.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 (edytowane) woda nie zawsze i nie wszędzie jest na stałym poziomie pod trawnikiem ok,czyli rozumiem ze nawet jezeli pomimo sezonowych wahan wody w studni czerpnia bedzie w bezpiecznej odleglosci od lustra wody to moze dojsc do zalania/podtopienia dziesiecio metrowej rury biegnacej do studni (glebokosc zakopania rury dom-1m do -2m przy studni) przez wody gruntowe/opadowe... zatem nalezaloby ja szczelnie zabezpieczyc w zalamaniach czy laczeniach,ewentualnie nie robic takiego duzego spadku jak 1m/10m... ewentualnie dodatkowo obsypac drobnymi kamykami aby woda szybciej i latwiej wnikala w glab ziemi z moich obserwacji wod gruntowych wynika ze woda na wiosne jest na glebokosci 1.5m Edytowane 22 Marca 2012 przez the one Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
impressa 05.04.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 . Co do przepustu to PCV fi 100 jest ok jeśli nie ma dużego kąta, jeśli chcesz wyciągnąć do punktu "0" to większa średnica ( np. 160 ) bo ciasno będzie ! Szukam odpowiedzi na brakujący element układanki (albo po północy nie czytam między wierszami) - przepust idzie poziomo przez ścianę, czy pionowo przez podłogę w grunt? Czy wsio rawno? No i z czego - zwykłe PCV 100, po jednej sztuce na każdą z 4 rurek glikolówek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.04.2012 23:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Noc jest to słabo kumasz...Chodzi o wszystkie cztery końce!Cztery włażą w fi 160.Bieda, jak masz tam kąt 90st.Wtedy trzeba się spocić, albo zmienić na dwa po 45st.Wychodzi łagodniejszy łuk. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
impressa 06.04.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Gracias Adam.. a żeby się owe rurki nie przytulały za bardzo w jednej większej rurze 160, to pomiędzy ładujemy jakieś ustrojstwo izolacjyjne?No i pozostaje pytanie pierwsze - wyjście na świat przez podłogę czy przez ścianę? Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez impressa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.04.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Gracias Adam.. a żeby się owe rurki nie przytulały za bardzo w jednej większej rurze 160, to pomiędzy ładujemy jakieś ustrojstwo izolacjyjne? No i pozostaje pytanie pierwsze - wyjście na świat przez podłogę czy przez ścianę? Najlepiej zrobić dwa przepusty oddalone od siebie o około 0,5m (wejście, wyjście) przez podłogę i pod fundamentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moorph 06.04.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Jak widzicie robiene GGWC w sytuacji gdy na dzialce jest gliniasta ziemia oraz bardzo niski poziom wod gruntowych - lekkie przesiakanie na 3m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.04.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Jak widzicie robiene GGWC w sytuacji gdy na dzialce jest gliniasta ziemia oraz bardzo niski poziom wod gruntowych - lekkie przesiakanie na 3m Zrobił bym w tym wypadku rurowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.04.2012 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Można każdy z nich.Jak wola.Jak rurowy, to trzeba bardzo zadbać o szczelność. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwasilewski 04.05.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Witam, Planuje zrobić GWC. W tej chwili preferuję glikolowy (w grę wchodzi też rurowy) ale to zależy od poziomu wody i gruntu. Zrobiłem u siebie wykop na 1,8m aby obadać grunt. Pod humusem mam glinę wymieszaną z piachem. Generalnie jest mokra glina. Do wody (bardziej błota) dokopałem się na 1,7-1,8m. Kopałem dzisiaj a od 2-3 tygodni deszczu za bardzo nie było. Wiem, że przegapiłem najlepszy okres odwilży Kopałem w tym miejscu gdzie planuje położyć GWC. W przeciągu 2 tygodni muszę się zdecydować jaki typ GWC robić bo wchodzi mi hydraulik robi odpływy/przepusty a później murarze z chudziakiem ruszają. Co radzicie? Ja po lekturze wątku myślę, że glikolowy będzie OK na głębokości 1,7 - 2m. Jest glina i będzie w miarę mokro. Planuje zrobić dwie pętle i do tego dwa przepusty z rur fi160. Będzie dobrze? Nie za duże te rury? Zdjęcie dołu (kliknięcie powiększa): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.05.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Glikolowy w suchym piasku będzie robił co trzeba, kwestia większego zładu czyli przewymiarowania kolektora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapela 10.05.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Witam Mam szybkie pytanie do praktyków Zakopałem 150m rury fi32 w jednej nitce - takie były uwarunkowania.rura jest około 1,8 m pod poziomem gruntu - wymiennik bedzie na poddaszu około 3,2m nad poziomem - co daje razem róznicy poziomów około 5m.planowany rozwór glikolu z wodą 1:1 Pytanie dotyczy pompy zastosować 25/40 czy w związku z tymi 5 metrami róznicy poziomów nalezy zastoaowac 25/60 ? kapela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 10.05.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Pytanie dotyczy pompy zastosować 25/40 czy w związku z tymi 5 metrami róznicy poziomów nalezy zastoaowac 25/60 ? Było. Różnica poziomów nie ma znaczenia, przy doborze pompy liczą się tylko opory przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.05.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Pytanie dotyczy pompy zastosować 25/40 czy w związku z tymi 5 metrami róznicy poziomów nalezy zastoaowac 25/60 ? Dalbym nawet mniejsza ale sie nie oplaca bo sa drozsze od 25/40 25/40 spokojnie da rade - nawet na najnizszym biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts