adam_mk 10.05.2012 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 PRACA (nad ciałem materialnym) w polu sił zachowawczych (grawitacyjnym) na drodze zamkniętej wynosi ZERO! Przekładając fizykę na "chłopski rozum" - tyle samo waży te 5m słupa wody w rurze wznośnej co w opadającej ! Musisz pokonać jedynie opory przepływu. Pompka KAŻDA będzie dobra ale najlepsza - najtańsza! (typowe 25/40) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapela 10.05.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 ok- dzieki za podpowiedzikupuje 25/40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 11.05.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Witam,Próbuję przedrzeć się przez ten wątek. Cały czas targają mną rozterki GWC rurowy czy glikolowy Poziom wody mam bardzo wysoki, ale zakładam że jestem w stanie zrobić rurowy szczelnie w sensownej cenie (rury Arot w 1 kawałku)Jednak wiele postów na forum o zaletach GGWC Zastanawiam się, jaki jest koszt wykonania GGWC, czy ktoś kto wykonywał w ostatnim czasie może napisać?- jaki jest koszt zrobienia wykopu (ile godzin kopała koparka i ile było mb wykopu) pod 2x100m rury fi25. Teren gliniasty mokry (podmokły)- jaki jest koszt glikolu- jaki jest koszt rury- jaki jest koszt chłodnicy Czy rurę do GGWC trzeba zakopywać jako prosty odcinek (tzn - czy trzeba kopac 200mb rowu) czy można ją ułożyć jakoś inaczej, żeby było mniej wykopu - jakieś kręgi, zrównoleglenia itd. moim głównym argumentem pomiędzy GGWC i RGWC będzie cena, bo obstawiam, że wydajność w bardzo wysokiej wodzie gruntowej będzie zbliżona, więc nie chcę dużo dopłacać do GGWC, o ile w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.05.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 No to koniec tematu - jezeli jedynym warunkiem jest cena, RGWC na pewno jest tanszy. Fantomps. A w podanych warunkach GGWC bylby lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 11.05.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 No to koniec tematu - jezeli jedynym warunkiem jest cena, RGWC na pewno jest tanszy. Fantom ps. A w podanych warunkach GGWC bylby lepszy. Cena nie jest jedynym warunkiem a głównym argumentem. Pewną różnicę w cenie jestem w stanie zaakceptować, ale nie np. podwojenie kosztu. Dlatego proszę o informacje dot. kosztów zrealizowanych GGWC. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 11.05.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Minikoparka: 50 zł/h + dojazd. W 1h zrobi 16-18 mb.Glikol propylenowy do -35*C: 180 zł/20 lRura PE 32mm: 2,3 zł/mb U mnie:- rura PE 32mm 85mb 270zl- koparka 300zl- robocizna 900zl (przy ukladaniu GWC i hydraulik za podlaczenia)- glikol 330zl- nagrzewnica 880zl- sterownik 193zl- izolacja zimnochronna 113zl- pompa GWC 25-40 Leszno 334zl- podlaczenia hydrauliczne materialy 400zl- przejscia kwadrat-kolo (nagrzewnica-kanaly) 100zl----------------------Razem: 3.820 zl. Sam nie tknąłem palcem. Jak zrobisz coś z powyższych spraw sam, będziesz miał o tyle taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 11.05.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Minikoparka: 50 zł/h + dojazd. W 1h zrobi 16-18 mb. Glikol propylenowy do -35*C: 180 zł/20 l Rura PE 32mm: 2,3 zł/mb U mnie: - rura PE 32mm 85mb 270zl - koparka 300zl - robocizna 900zl (przy ukladaniu GWC i hydraulik za podlaczenia) - glikol 330zl - nagrzewnica 880zl - sterownik 193zl - izolacja zimnochronna 113zl - pompa GWC 25-40 Leszno 334zl - podlaczenia hydrauliczne materialy 400zl - przejscia kwadrat-kolo (nagrzewnica-kanaly) 100zl ---------------------- Razem: 3.820 zl. Sam nie tknąłem palcem. Jak zrobisz coś z powyższych spraw sam, będziesz miał o tyle taniej. Rewelacja. O taką informację mi chodziło! pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 11.05.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 I jeszcze jedno pytanie:Czy przy GGWC powietrze zawsze jest czerpane poprzez nagrzewnicę (nawet jeśli nie chodzi pompa), czy w momencie, kiedy nie korzysta się z GGWC powinna być druga czerpnia dla ograniczenia oporów powietrza (i co za tym idzie trójnik z przepustnicą) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.05.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Dzisiaj gotowa nagrzewnica drozsza Za to rure w casto np to mozna dostac na pewno ponizej 2 zl / mb. Dobry sterownik mozna kupic za polowe ceny (podawalem kilka stron wczesniej). Cena koncowa bedzie mniej wiecej na tym samym poziomie. Co do bypasa nagrzewnicy to nie ma sensu tego robic - chyba, ze komus mocno zalezy. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 11.05.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 (edytowane) Dodam, że rurę PE kupowałem drożej niż teraz osiągalne 2,3 zł/mb. Glikol znów ponoć się miesza z wodą... Ja mam zalany prosto z bańki (bez wody). Nie wiem czy to dobrze (znawcy tematu mogą się wypowiedzieć), ale tak mam i nie mam zamiaru tego zmieniać. Wszystko chodzi bardzo dobrze. Bez trójnika! Liczyłem pobór prądu centrali z i bez nagrzewnicy - z nagrzewnicą większy tylko o parę W! Nagrzewnice poszły ostro w górę - fakt - zapewne ze względu na zwiększone zainteresowanie. Edytowane 11 Maja 2012 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.05.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Co do glikolu, to jest tylko po to, aby w przypadku temp ponizej zera, nie zamarzl w nagrzewnicy.Bo pod katem parametrow itp sama woda lepsza. Wiec mozna dla siebie dopasowac ile warto dac glikolu a ile wody. Ja planuje dac tak mask do -15 st zamarzania Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 11.05.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 I jeszcze jedno pytanie: Czy przy GGWC powietrze zawsze jest czerpane poprzez nagrzewnicę (nawet jeśli nie chodzi pompa), czy w momencie, kiedy nie korzysta się z GGWC powinna być druga czerpnia dla ograniczenia oporów powietrza (i co za tym idzie trójnik z przepustnicą) Nagrzewnica ma (powinna mieć) na tyle małe opory, że robienie obejścia/osobnej czerpni jest bezcelowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 11.05.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Wszystkim dziękuję za rzeczowe odpowiedzi. Chyba jednak będzie GGWC. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.05.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Dobry sterownik mozna kupic za polowe ceny (podawalem kilka stron wczesniej). opisz jego działanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.05.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153301-GWC-wodny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony&p=4917513&viewfull=1#post4917513 Ten Piczmana i ten moj Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.05.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 czyli przez znaczną część okresu grzewczego mieli wodą bez potrzeby ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.05.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Nie czaje. Jaka woda ? Czemu ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.05.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Nie czaje. Jaka woda ? Czemu ? Fantom no dobra glikol ... sens działania jest dopiero w ok. 0* i poniżej .... pompa załącza sie przy podobnej temp. zewnętrznej i glikolu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.05.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 (edytowane) No ale temperature dzialania sobie ustawiasz. Ze pompa ma pracowac np ponizej -2 st i powyzej 20 st. Moze zerknales na ten Piczmana - on nie ma mozliwosci regulacji - ten co ja wybralem ma pelna. Fantom Edytowane 11 Maja 2012 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.05.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 No ale temperature dzialania sobie ustawiasz. Ze pompa ma pracowac np ponizej -2 st i powyzej 20 st. Moze zerknales na ten Piczmana - on nie ma mozliwosci regulacji - ten co ja wybralem ma pelna. Fantom ale temp. pomieszczeń nie uwzględnia błyśnie słonko to włącza pompę i próbuje chłodzić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts