adam_mk 13.03.2010 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 "Może ktoś by się potrudził i dobrał pompę: " Poprzeczkę stawiasz dość wysoko! To , jak sam zauważyłeś, równanie z bardzo wieloma niewiadomymi. Należałoby je poprawnie rozwiązać... kasą! W szereg przepływomierz, kilka termometrów, licznik ciepła... załączyć... A do tego taka pompka z tych co "mądrzejszych i myślących" I samo się zrobi jak zadasz parametry graniczne... A jak się zrobi to sobie moc pompki wyczytasz z wyświetlacza... Oczywiście, można na piechotę... Tyle, ze to w tym wypadku "metoda kolejnych koncentracji ognia" (jak byłeś w wojsku to wiesz o co chodzi). Olałbym ten problem i pogodził się z tym, ze mi tam gdzieś jałowo jakie 20W pracuje. Dałbym pompkę z 3 biegami od 20 do 60W, ustawił żeby działało i zajął się czymś ciekawszym (choćby studiowaniem smaków piwa czy kawy). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 14.03.2010 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 W szereg przepływomierz, kilka termometrów, licznik ciepła... załączyć...Nie chce mi się eksperymentować i wydawać kasy na przyrządy. Np. ręczne liczenie sezonowe zapotrzebowanie na ciepło potrwa parę dni, a programem OZC do 2 godz. Tak samo do hydrauliki są programy (nie posiadam ) którymi w parę minut można dobrać pompę. Przewymiarowując pompę tracę podwójnie: droższa pompa i droższe użytkowanie. Dałbym pompkę z 3 biegami od 20 do 60W, ustawił żeby działało Może dobrze dobrałeś, ale bez poparcia obliczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.03.2010 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Nie chce Ci się eksperymentować to wpuszczasz w te maliny innych? Policz chociaż ile stracisz jak przewymiarujesz pompkę o 20W. Tyle możesz... Odpuściłbym, dał te 20W więcej i spał spokojny - że działa! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.03.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Znajdujac zloty srodek, mozna kupic drozsza pompke z zapasem mocy - np 100 W, ale z plynna regulacja. Wtedy mamy drozej na starcie, ale potem regulacje na tyle ile potrzeba (bez wyliczen a organoleptycznie). A moze sie okaze, ze 10 W starczy ? Fantomps. choc mi sie wydaje, ze plyn w GWC jednak moze meic wieksze opory niz podlogowka, bo ma chyba wieksza gestosc (z glikolem) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.03.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 ps. choc mi sie wydaje, ze plyn w GWC jednak moze meic wieksze opory niz podlogowka, bo ma chyba wieksza gestosc (z glikolem) ? Bardziej bym stawiał na nagrzewnicę jeśli chodzi o opory przepływu Wiem, miałem sprawdzić, ale mi nie wyszło. Może dzisiaj wieczorem się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni_veron 25.03.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 A jak rozwiązaliscie sprawe sterowania w GWC wodnym? Czy ktoś znalazł gotowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.03.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 A jak rozwiązaliscie sprawe sterowania w GWC wodnym? Czy ktoś znalazł gotowca? Nic prostszego.. GWC chcemy zeby dzialalo: - ponizej 8st C na zewnatrz - powyzej 22st C na zewnatrz Wystarcza dwa czujniki temperatury podlaczone bramka logiczna z przekaznikiem sterujacym pompa obiegowa - ot 10 minut lutowania Ale pewnie sa i jakies gotowce z ustawianymi temperaturami wlaczania urzadzenia, ja jeszcze nie mialem czasu poszukac - jak ktos zna to sie podzielcie, dla paru/nastu pln nie oplaca sie wlaczac lutownicy pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni_veron 25.03.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Schemat już dostałem Chodziło mi aczej o gotowca.. najczęściej wygląda ładniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 26.03.2010 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Schemat już dostałem Chodziło mi aczej o gotowca.. najczęściej wygląda ładniej Toz to wystarczy do byle pudelka, niewiele wiekszego od pudelka od zapalek wsadzic i wyprowadzic kable do czujki temperatury, z przekaznika i zasilania - mozna zrobic tak ze bedzie b. ladnie, zreszta to nie jest rzecz do pokazywania tylko do dzialania pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.03.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Ja gotowca nie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilmax 26.03.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Witam Mistrzów GWC Chciałbym usłyszeć opinię na temat moich herezji związanych z GWC wodnym 1 i wodnym 4 .W moim przypdku tylko taki wchodzi w rachubę. Pomysł co jakiś czas się pojawia ale nie zauważyłem szczegółów,a więc: 1.wodny4-pomyślałem,żeby zamiast GWC glikolowego wykorzystać nitkę (lub dodać osobną z pompką) z podłogówki powrotnej (ok.30-35st.C),podłączyć to do nagrzewnicy woda-powietrze przy czerpni a dalej standart do reku.Przy -20st.C struga powietrza ładnie nam się nagrzeje i reku nam nie zamarznie W lecie troszkę gorzej ale zawsze przy temp.pow.wchodzącego +30st.C coś tam nam wychłodzi(zakładam temp.wody max.20st.C Czy jest to realna opcja ? Kosztowo,pracochłonnie i komfortowo nieporównywalnie. 2.wodny1-czy można rurki od GWC umiejscowić pod ławami fundamentowymi ? Myślałem,żeby w wykopie pod ławami wykopać rowek na szerokość rurki,przysypać i ubić a dalej standart czyli folia,chudziak,zbrojenie i beton. Nadmienię,że mam w planie parterówkę 119m.kw,ogrzewaną prądem,100% podłogówka wodna na małej działce. Dzięki za opinię i wyrozumiałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.03.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Twoje GWC Wodne 4 to nie GWC więc ten patent przenieś do innego wątku ,,,Poza tym z powrotu podłogówki będziesz miał najczęściej ok. 20 C, to tak poza tematem. To drugie rozwiązanie jest ok, zastanawiam się czy nie lepiej by było zatopić rurkę w samej ławie fundamentowej !Jak myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 26.03.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Ja gotowca nie znalazłem A chocby takie cos: http://www.allegro.pl/item964118917_dk_system_regulator_temperatury_hydros_100_plus.html Pompe wlacza ponizej 4st C i powyzej nastawionej wartosci. Mogloby te 4stC byc regulowane ale nawet tyle, moze byc pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilmax 26.03.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Twoje GWC Wodne 4 to nie GWC więc ten patent przenieś do innego wątku ,,, Poza tym z powrotu podłogówki będziesz miał najczęściej ok. 20 C, to tak poza tematem. To drugie rozwiązanie jest ok, zastanawiam się czy nie lepiej by było zatopić rurkę w samej ławie fundamentowej ! Jak myślicie ? Nie będę się upierał co do 4,ale jakby naciągnąć to Gruntowy Wymiennik Ciepła w takim przypadku jest w gruncie tzn.pod podłogą Co do temperatury powrotu z podłogówki na 20 st.C to jeszcze lepiej,w lecie bardziej wychłodzi powietrze a w zimie to i tak więcej niż +7-10st.C z gruntu Co do zalania rurek w ławie,myślałem o tym ale nie wiem czy nie za bardzo nam będzie chłodziło fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.03.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Sa jakies termometry ktorymi mozna mierzyc na biezaco wode glikolu w rurze ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 26.03.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Sa jakies termometry ktorymi mozna mierzyc na biezaco wode glikolu w rurze ? Fantom za 18 zł na allegro można kupić, nawiertka w rurze i wklejasz czujnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.03.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Czyli zwykly bagnetowy. A cos mniej inwazyjnego ? Czyli przeplywowo - z jednej strony rura, z drugiej rura (bez roznicy na jaki typ rury, moze byc PE, moze byc miedz) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 26.03.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Czyli zwykly bagnetowy. A cos mniej inwazyjnego ? Czyli przeplywowo - z jednej strony rura, z drugiej rura (bez roznicy na jaki typ rury, moze byc PE, moze byc miedz) FantomNo bez jaj, nawiercenie fi3 jest bardziej inwzyjne niż jej przecięcie ? Zresztą zasada pomiaru będzie taka sama więc po co przepłacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.03.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Bedize bardziej inwazyjne, bi nie ma systemu na latanie takiej dziury. A jak sie wstawia cos w srodek rury, to laczenie nastepuje jakims tam systemem, ktory wystepuje w wiekszosci instalacji i dziala. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 27.03.2010 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Bedize bardziej inwazyjne, bi nie ma systemu na latanie takiej dziury. A jak sie wstawia cos w srodek rury, to laczenie nastepuje jakims tam systemem, ktory wystepuje w wiekszosci instalacji i dziala. Fantom Obejrzyj kleje dwuskładnikowe po 5 pln albo kleje do rur z tworzyw sztucznych. Od dawna stosowane, wytrzymują i ciśnienie i temperatury. Wiele takich klejeń działa lepiej od tych złączek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts