maciejzi 02.07.2013 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 kup sobie coś takiego... http://allegro.pl/klimakonwektor-kanalowy-aux-afc-68hc-3-1-r-nowy-i3358955889.html wywal tylko wentylator a obiegi grzania i chłodzenia zepnij szeregowo ... O tym nie pomyślałem - dzięki! Mały klimakonwektor 2,5kW byłby chyba akurat. Urządzenie dwururkowe ma jeden obieg (grzania / chłodzenia), o ile się orientuję. Ten na aukcji jest 4-rurkowy. Wentylator nie wiem, czy można wywalić, bo wymiennik ciepła w klimakonwektorze stawia spory opór powietrza - muszę sprawdzić w specyfikacji. Mały klimakonwektor 2,5kW będzie miał przy 100 - 500m/h chyba odpowiednią moc. Nie pomyślałbym, żeby szeregowo połączyć - glikol najpierw od strony wylotu powietrza, potem do strony wlotu powietrza i z powrotem do gleby. Dzięki jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 06.07.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 witam,zamierzam isc zarada Pana Piczman'a i zakupic 150m rury 25mm. Będę układam to ze znajomym, natomiast mam pytanie, czy ulozenie to jakas filozofia? chodzi mi o giecie tej rury. czy jest z tym jakis problem? czy rura sie poddaje, czy raczej ma sklonnosci do lamania, pekania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.07.2013 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Jak to plastik - łamie się na siarczystym mrozie...Teraz, przy obecnych temperaturach, praca z tą rurką nie sprawia kłopotów. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.07.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 witam, zamierzam isc zarada Pana Piczman'a i zakupic 150m rury 25mm. Będę układam to ze znajomym, natomiast mam pytanie, czy ulozenie to jakas filozofia? chodzi mi o giecie tej rury. czy jest z tym jakis problem? czy rura sie poddaje, czy raczej ma sklonnosci do lamania, pekania? Zadna filozofia pod warunkiem oczywiscie zachowania dosc duzych promieni giecia - fi 25 zeby zakrecic o 180st to tak na moje oko musisz liczyc te 30-50cm promien Giecie PE jest tym latwiejsze im jest cieplej na zewnatrz. Wystaw ja na slonce wczesniej niech sie solidnie nagrzeje i bedzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 07.07.2013 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Rozmawiałem z hydraulikiem. Powiedział, że spokojnie pod ziemią można dawać złączki skręcane na rurach PE. Mufy elektrooporowe do wody to mit, tylko do gazu. To jak z tym jest? Można w razie złamania rury dać złączkę skręcaną, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.07.2013 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Rozmawiałem z hydraulikiem. Powiedział, że spokojnie pod ziemią można dawać złączki skręcane na rurach PE. Mufy elektrooporowe do wody to mit, tylko do gazu. To jak z tym jest? Można w razie złamania rury dać złączkę skręcaną, czy nie? Zlamana (za mocno zgieta) rura PE - po prostu prostujesz i nic sie z nia nie stanie, na pewno wytrzyma wiecej niz ze zlaczka skrecana Widziales jak pogotowie wodociagowe blokuje wode w przypadku awarii ? Zaciskaja od strony wodociagu na rurze PE zacisk - takie dwa prymitywne plaskowniki polaczone dwoma zaciskami srubowymi. Skrecaja je tak mocno na rurze, az ta sie calkowicie splaszczy i zatrzyma wode. Potem wkladaja mufke, polaczenie rozkrecaja i zasypuja - PE jest bardzo elastyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 09.07.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 (edytowane) Jasiek 71, chodzi o wykorzystanie klimakonwektora tylko do przepływu glikolu i schłodzenia powietrza do temp glikolu (13*), czy o dodatkowe schłodzenie czynnika i schłodzenie powietrza powiedzmy do 6*? Pytam bo fajnie by było zwiększyć jakoś wydajność chłodzenia GGWC.Strasznie mi tego brakuje. Reku śmiga od 2 tyg. max to jakieś 700m3/h tylko ta temp. Przez noc trochę schłodzi ale w dzień znowu to samo-za gorąco w domu. Mamy duże okna nie typowe kształty rolet zew. brak i to ciepło przekonało mnie do dokończenia projektu GGWC tylko szukam sposobu na chwilowe zwięszenie wydajności chłodzenia. Żeby chociaż o 3* schłodzić dom. Edytowane 9 Lipca 2013 przez pietras83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 09.07.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 A jaką masz temp. w domu? Tak, chodziło i zastosowanie tego urządzenia jako wymiennik woda(glikol) powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.07.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Jasiek 71, chodzi o wykorzystanie klimakonwektora tylko do przepływu glikolu i schłodzenia powietrza do temp glikolu (13*), czy o dodatkowe schłodzenie czynnika i schłodzenie powietrza powiedzmy do 6*? Pytam bo fajnie by było zwiększyć jakoś wydajność chłodzenia GGWC. Strasznie mi tego brakuje. Reku śmiga od 2 tyg. max to jakieś 700m3/h tylko ta temp. Przez noc trochę schłodzi ale w dzień znowu to samo-za gorąco w domu. Mamy duże okna nie typowe kształty rolet zew. brak i to ciepło przekonało mnie do dokończenia projektu GGWC tylko szukam sposobu na chwilowe zwięszenie wydajności chłodzenia. Żeby chociaż o 3* schłodzić dom. najpierw zacznij od kierunku przepływu powietrza w chałupie i ilości promieniowania słonecznego dostającego się przez okna a potem będziemy rozmawiać o możliwościach chłodniczych wymiennika gruntowego ... przy standardowym układzie wentylacji mechanicznej można sobie darować dyskusje o chłodzeniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 09.07.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 A jaką masz temp. w domu? Tak, chodziło i zastosowanie tego urządzenia jako wymiennik woda(glikol) powietrze. Teraz mam 27,5 *. W nocy reku schłodzi trochę ale w dzień znowu masakra. Dlatego chodzi mi pogłowie pomysł żeby jakoś zwiększyć możliwości chłodnicze GGWC. Wydajności wentyli już nie zwiększe więc może temp. Chociaż teraz sobie myślę że to właśnie o tą ilość powietrza chodzi, więcej powietrza przeniesie więcej energii. Marzy mi sie chociaż te 24-25* Jak bym teraz robił reku to dał bym 220 papsta zamiast 190 i większą średnicę rury wywiewnej bo ona jest na trójnikach i trochę chałasuje przy prawie 2 wymianach/h. Myślicie że sam GGWC da radę schłodzić o te 3* dom. mam do dyspozycji właśnie te 1.1/2 - 2 wymiany/h. W nocy było 18* nawet na 80% mocy schłodzi dom do 25*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 09.07.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Czy ty wietrzysz ten dom w nocy przez rekuperator? Czyli pilnujesz żeby się za bardzo nie schłodziła. Zimą ok, ale latem? Spokojnie po mału nam wytłumacz co i jak jest u ciebie zrobione, najlepiej narysuj. Bo z twojego posta to NIC nie wynika. Napisz też jak jest dom ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 09.07.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Ciekawi mnie w jaki sposób mam zadbać o kierunki przepływu powietrza w domu z WM. To jest chyba oczywiste i nie zmienne: powietrze jest nawiewane do pokoi sypialni a wywiewane z pomieszczen brudnych. Nie za bardzo rozumiem co można tu zmienić może kolega miał namyśli żeby odwrócić ten prawidłowy układ czy co? Nie ważne. Szczeliny pod drzwiami są, czekam na miernik żeby wyrególowac nawiewy i wywiewy.Powietrze przechodzi przez sam reku ale nie przez wymiennik. Wentylatory są w jednej obudowie. W tej materii jest wszystko ok. Dom jest ocieplony 20 grafitowego dla nie wtajemniczonych to daje 25 białego, strop (parterówka) włókna celulozowe na razie 15cm. Okna 3 szybowe. Temperatury na strychu zbliżone do zewnętrznej, delikatne straty na rurach jeszcze nie całkiem zasypanych ale to mało istotne. Wiem w czym jest problem tylko zastanawiam się jak go rozwiązać. Za dużo ciepła dostaje się przez okna, (co zimą dawało fajny efekt bo zużycie prądu pompy ciepła za sezon zimowy 1000 zł na 165m2). Dlatego poszukuje sposobu na obniżenie temp. w domu o kilka stopni latem. Będzie to na pewno tańsze niż rolety zew (wycena 20000zł) Nie chodzi mi o to żeby zrobić chłodnie ale żeby było komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 09.07.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 (edytowane) Jesli ktoś ma może doświadczenie z tym czy udało się dzieki gwc obniżyć temp w domu o 2-3* to bym był wdzięczny. Wieczorem np teraz gdy dmucha sobie 20- 18 * dom się schładza tylko że nie ma w tym czasie ogrzewania przez promieniowanie. Nie projektowaliśmy domu pod tym katem bo polska to nie Hiszpania i tych gorących dni jest naprawdę mało ale jak na złość w tym roku i długa zima i gorące lato. Edytowane 9 Lipca 2013 przez pietras83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.07.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 To jest chyba oczywiste i nie zmienne: powietrze jest nawiewane do pokoi sypialni a wywiewane z pomieszczen brudnych. Nie za bardzo rozumiem co można tu zmienić może kolega miał namyśli żeby odwrócić ten prawidłowy układ czy co? a kto powiedział że to jest prawidłowy układ ...? jeżeli podgrzejesz powietrze to co się z nim dzieje ...? jeżeli puścisz "bąka" stojąc na środku pomieszczenia z nawiewem pod sufitem to musisz się schylić aby go poczuć... ? jak myślisz dlaczego wentylacja grawitacyjna ma kratki pod sufitem...? prawa fizyki są takie same dla wentylacji grawitacyjnej i mechanicznej więc dlaczego próbujesz na siłę wypychać ciepłe powietrze pod drzwiami zamiast pozwolić mu ulecieć pod sufitem...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.07.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Jesli ktoś ma może doświadczenie z tym czy udało się dzieki gwc obniżyć temp w domu o 2-3* to bym był wdzięczny. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209140-Wentylacja-hybrydowa-WMG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 09.07.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 WM ma mielić, tak jest pomyślana, a Ty piszesz o wentylacji wyporowej. W amełyce popułalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 10.07.2013 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 GWC czy GGWC to nie klima i nie schłodzi domu.Zeby coś poczuć musiałbyś mielić co najmniej 10kubatur/h. Kup se klimę,będzie pewniej i taniej. Białe rolety wstawić w okna albo okiennice. Czyli - wyeliminować zyski słoneczne, wtedy te 1-2 kW chłodu będą bardziej odczuwalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.07.2013 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Białe rolety wstawić w okna albo okiennice. Czyli - wyeliminować zyski słoneczne, wtedy te 1-2 kW chłodu będą bardziej odczuwalne Dużo nie da. Jedynym prawidłowym rozwiązaniem, są tu rolety/zaluzje/markizy itp ZEWNĘTRZE Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 10.07.2013 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 No właśnie też tak myślę tylko te koszty:( Te największe okna są nie otwierane myślałem żeby jakieś nakładki w ramce przeciwsłoneczne nakładać od zewnątrz tak jak są moskitiery. Robią rolety odbijające promieniowanie ale one są do wewnątrz i takich rozmiarów nie robią chyba bo zwykłych rolet też nie było tak szerokich. Materiał odbijający w ramie i na lato zakładać, to dosłownie 2 mce w roku. Ale czy robią coś takiego? Czy znowu trzeba będzie " tymi ręcami." Teraz otworzyłem okna rano i dużo szybciej się schłodziło niz przez WM. Tylko nie robiłem tego po to żeby okna otwierać i robactwo wpuszczać. Co do szczelin to i tak drzwi od pokoi pootwierane także przepływ powietrza jest. Zastanawia mnie czy nie mam podciśnienia w domu bo sporo tego powietrza rano przez otwarte drzwi wpada. wentyle ustawione na nadciśnienie tj 15% więcej nadmuchu ale może to za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.07.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 GWC czy GGWC to nie klima i nie schłodzi domu.Zeby coś poczuć musiałbyś mielić co najmniej 10kubatur/h. Kup se klimę,będzie pewniej i taniej. a wiesz to z doświadczenia ...??? nie bardzo rozumiem jaki jest cel tego wcinania się skoro nie rozumiesz tego o czym piszesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts