Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC wodny "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

A co Ci schlodzi GWC o mocy 500-1500W, rozprowadzone po calym domu? Tez nic ;)

Oooo...

to jest naprawdę ciekawe ...;)

to te NIC nie pozwala na przegrzewanie się mojego domu ...:)

sam dobrze zbudowany układ wentylacyjny jest w stanie zapewnić jako taki komfort na poddaszu a wy pierdololo że GWC jest nic nie warte ...;)

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nic nie pokazuje bo to co pokazuje jasiek i nydar to nadinterpretacja i tzw.placebo,wentylacja ma tylko i wyłącznie wentylować,wentylacja nie nagrzeje nam domu w upały ani nam nie schłodzi w upały,nawet z super wydajnym GWC.

Bo to nie zadanie wentylacji zrobić coś z upałem.

szkoda że wypowiadasz się na tematy o których nic nie wiesz ...;)

Wiara góry przenosi , ale do realiów ma się nijak , nie wierz że przy dłuższych upałach 3 kw klima schłodzi Ci 150 m2 z 28C do komfortu np. 23 C. No chyba że opuścisz wszystkie rolety, nie będziesz otwierał drzwi, wyłączysz wszystkie urządzenia elektryczne, przestaniesz gotować i brać kąpiel, itp. itd.

Z 28stC nie schlodzi - bo to juz jest "po ptokach" :-) Ale zeby *utrzymac* temperature 23stC w domu - mysle, ze da rade. I nie sa to moje pobozne zyczenia tylko obliczenia na kartce i kalkulatorze, poparte dwu letnimi obserwacjami w zachowaniu sie mojego domu pod wzgledem temperaturowym w zime i w lato (http://www.mojeco.pl/ - zapraszam, to moj systemik oparty na ~16-tu czujkach temperatury, dziala online w czasie rzeczywistym ale troche wolno bo serwerek jest slaby).

Roznica pomiedzy maksymalna temperatura w dzien (32stC), a temperatura ktora chcialbym miec w domu (niech bedzie 22stC) = 10stC.

To taka sama moc jakby w zime bylo na zewnatrz +12stC (w praktyce nizej, bo trzeba doliczyc zyski bytowe ktore w lato dzialaja na nasza niekorzysc - dajmy ze to odpowiednik +5stC). Zeby utrzymac +22stC przy panujacych w zimie +5stC potrzebuje dokladnie 3kW mocy. Jezeli zaslonimy okna roletami to taka moc powinna bez problemu wystarczyc do utrzymania komfortowej temperatury 22stC w domu. W praktyce moze wyjsc nawet troche lepiej, bo 32stC na zewnatrz to jest tylko przez 2-3h, pozniej temperatura spada do 20-25stC, dodatkowo chlodzimy tylko czesc domu (parter), a nie caly. Kiedys liczylem to dokladnie i wszystko sie zgadza. Dlatego nie pisz, ze to tylko "wiara", bo to bzdet :)

GWC wodny da te 1-1,5kW chlodu ale tylko jak na zewnatrz bedzie te 30-32stC. Jak temperatura spadnie do 20-25stC to juz da tylko 500-800W. Nie ma w ogole co porownywac tego z klimatyzacja :)

A jeszcze dodam, ze moj reku (brink renovent hr large) przy moich standardowych 150m3/h zuzywa 40W, natomiast przy 300m3/h juz blisko 300W. Wiec naprawde trzeba byc matematycznym oslem zeby twierdzic ze to sie oplaci - bo klima biorac 900W daje 3kW energii, a to GWC zuzywajac ~350W (bo jeszcze pompke trzeba doliczyc) da w nocy 500W.

Czyli z klimy z 100W mam 333W chlodu, a z GWC z 100W mam tylko 142W chlodu. Co sie bardziej oplaca? :)

Edytowane przez Daga&Adam

A jeszcze dodam, ze moj reku (brink renovent hr large) przy moich standardowych 150m3/h zuzywa 40W, natomiast przy 300m3/h juz blisko 300W. Wiec naprawde trzeba byc matematycznym oslem zeby twierdzic ze to sie oplaci - bo klima biorac 900W daje 3kW energii, a to GWC zuzywajac ~350W (bo jeszcze pompke trzeba doliczyc) da w nocy 500W.

Czyli z klimy z 100W mam 333W chlodu, a z GWC z 100W mam tylko 142W chlodu. Co sie bardziej oplaca? :)

Rekuperator trzeba by włączyć na minimum, bo w sumie po co zbyt dużo powietrza wymieniać i tracić przy wymianie energię na temperaturze i wilgotności.

A żeby odczuć chłód jedynie częściowa recyrkulacja z oddzielnym wentylatorem.

Inaczej przy 300m3 (300W w rekuperatorze z wymiennikiem) dostaje się maks 1,5kW chłodu. Praktycznie niezauważalne. Klimatyzator split dużo skuteczniej ochłodzi, a rekuperator może wtedy chodzić na 150m3/h.

Skąd ta liczba, 1-1.5 kW ?

Cieplo wlasciwe powietrza? 1005 J/kg*K. Roznica temperatur? Na zewnatrz 32, w ziemi 10, czyli 22stC. Ile kg? 300m3 wazy 300kg. Liczymy:

1005 * 300 * 22 = 6633000J = 1,84kW. Jezeli w ziemi bedzie 15 (a ja tyle teraz mam w moim DZ pompy ciepla), a na zewnatrz bedzie 28 to juz tylko:

1005 * 300 * 13 = 3919500J = 1,08kW.

Trzeba jeszcze odjac sprawnosci i wyjdzie tak jak pisze - 1-1,5kW maks. Na wiecej fizyka nie pozwoli :)

Mój teść wybudował dom 5 lat temu. Znalazł rozwiązanie tego problemu, które w dodatku nie pobiera prądu, zapewnia odpowiednią wilgotność powietrza nawet zimą i chłód latem. Nazywa się to piwnica.

Mam 140m2 piwnic wysokich na 2,6m, przysypanych ziemia z zewnatrz po "czubek stropu", bez ani jednego okna. Masz racje - tam zawsze jest idealnie :-)

Mam 140m2 piwnic wysokich na 2,6m, przysypanych ziemia z zewnatrz po "czubek stropu", bez ani jednego okna. Masz racje - tam zawsze jest idealnie :-)

Przekonały mnie twoje wyliczenia w 100%.

Czyli trzeba chłodzić ściany i sufity(ew. same sufity albo same ściany), a nie powietrze. Zostawić tę wentylację na 100-200 m3/h, schłodzić oczywiście to powietrze do 16*C, żeby wyciągnąć z niego wodę, żeby nam się nie skraplała na ścianach i schłodzić ściany do 22-24*C I musi być idealnie.

Tylko czy woda się tam nie wykropli?

Wygląda na to że niemcy już to wymyślili. Pogrzebałem trochę w sieci są informacje na ten temat.

Edytowane przez herakles

moja wentylacja puszczona na max pobiera 154w i wydajność ok. 650m3/h ( wszystko mierzone ...)

z GWC rurowego obecnie leci 15,5-16,0* niezależnie od tego co wewnątrz i na zewnątrz ...

jak do tej pory nie było potrzeby pompować więcej niż 400m3/h aby utrzymać cały budynek łącznie z poddaszem w dość komfortowej temperaturze ( 23,5 - 24,5* )

jak już przeliczasz sprawność klimatyzacji to dolicz do tego także centralę wentylacyjną bo przecież nie wietrzysz chałupy klimatyzatorem...

uwzględnij także sprawność samej centrali bo przecież chłodu ci nie nawiewa podczas wietrzenia ...

Czyli trzeba chłodzić ściany i sufity(ew. same sufity albo same ściany), a nie powietrze. Zostawić tę wentylację na 100-200 m3/h, schłodzić oczywiście to powietrze do 16*C, żeby wyciągnąć z niego wodę, żeby nam się nie skraplała na ścianach i schłodzić ściany do 22-24*C I musi być idealnie.

a może wystarczy nie dopuścić do nagromadzenia tego ciepła w przegrodach niż próbować je schłodzić ...;)

o odpowiedni poziom wilgoci zadba GWC ...:)

a może wystarczy nie dopuścić do nagromadzenia tego ciepła w przegrodach niż próbować je schłodzić ...;)

o odpowiedni poziom wilgoci zadba GWC ...:)

Nie tyle schłodzić tylko trzymać w zadanej temperaturze, a co za tym idzie WYŁĄCZYĆ PROMIENIOWANIE. Myślisz dlaczego w piwnicy, albo starej ceglanej kamienicy jest tak przyjemnie? Bo ściany nie świecą na Ciebie tym ciepłem. Pomysł do poddania pod rozważanie jest taki, żeby wodę z GGWC puścić prosto przez sufit. Ewentualnie używając jakiegoś mieszacza.

Szczekot: z czym problem. Rozważamy sens i możliwości zastosowań GGWC a ty nas od troli wyzywasz? Sam jesteś troll! :wtf:

Dom o zapotrzebowaniu na energię cieplną zimą 30kWh/m2,potrzebuje średnio na godzinę ok.o,8kWh ciepła.Średnia ta to to samo co różnica między temp.w domu a na zewnątrz w upalne lato.Skoro w temp.ok.3oC (średnia),wystarcza o,8kWh do utrzymania w domu temp.,to dla czego ta sama ilość chłodu ma nie wystarczyć do utrzymania komfortowej temp. latem?Wystarczy zacieniać okna i trzy litrowy dom chłodzi GWC. Natomiast domy o większym zapotrzebowaniu na ciepło niestety z GWC nie będą miały pożytku.

Dom o zapotrzebowaniu na energię cieplną zimą 30kWh/m2,potrzebuje średnio na godzinę ok.o,8kWh ciepła.Średnia ta to to samo co różnica między temp.w domu a na zewnątrz w upalne lato.Skoro w temp.ok.3oC (średnia),wystarcza o,8kWh do utrzymania w domu temp.,to dla czego ta sama ilość chłodu ma nie wystarczyć do utrzymania komfortowej temp. latem?Wystarczy zacieniać okna i trzy litrowy dom chłodzi GWC. Natomiast domy o większym zapotrzebowaniu na ciepło niestety z GWC nie będą miały pożytku.

mój jest 6,7 litrowy ...;)