Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC wodny "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

Jeżeli ktoś myśli że przy pomocy wymiennika o mocy maksymalnej 4 kW zamrozi około 20 m3 betonu nie odizolowanego od gruntu, posadzonego poniżej poziomu przemarzanie to jest dużym optymistą. Ława (a nie cały fundament) nie jest odizolowana i może ciągnąć wilgoć. Woda betonowi nie przeszkadza. Proces zamarzania/odmrażania już tak. Jaka korzyść z takiego umieszczenia: Bez kosztowo mogę włożyć w wykop pod ławy dwie pętle do GGWC :)

W takim razie z niecierpliwością czekamy na efekty :)

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

świetnie. W takim razie masz zielone światło. Już nikt Cię nie przekona...

Zaraz zostanę okrzyknięty drugim TB:)

Zanim cokolwiek zrobię chce poznać wady i zalety. Zalety znam, wady chciałbym usłyszeć od szanownych użytkowników forum. Ale nie na zasadzie wydaje mi się tylko konkretnych faktów. Jeżeli pomysł nie ma większych wad to może być to dobra wskazówka dla osób budujących jak zmieścić dwie pętle beż dodatkowych kosztów.

Witajcie ja mam inną zagadkę jak podkopanie ławy 4 rurami fi25+20mm otuliny wpływa na jej stabilność i nośność.

Ktoś to wyliczał?

Być może lepiej jest zrobić przepusty w ścianie budynku niż podkopywać ławy..?

Co do pomysłu z rurkami zatopionymi w ławie ja bym się obawiał ingerencji w najważniejszy element domu. W moim projekcie nawet jest grubym drukiem napisane by nie przebijać się przez ławy...

• 1 month później...

Witam wszystkich miłośników GWC glikolowego. Planuję taki u siebie. Chciałbym samodzielnie wykonać ułożenie rury a podłączenie tego do wentylacji mechanicznej i wykonanie samej wentylacji z rekuperatorem zlecić firmie.

Proszę o namiary na sprawdzoną firmę przy takim zadaniu. Najchętniej niech się wypowiedzą Ci co mają glikolowca i podadzą jaka firma się u nich sprawdziła.

Czy mając wody gruntowe na poziomie około 1,3m, niżej glina.

Fotka z sobotniego badania gruntu:

[ATTACH=CONFIG]249042[/ATTACH]

Wystarczy dać jedną pętlę PE 25 z krążka 150m?

Czy może rura do nawadniania taka jak w linku poniżej byłaby odpowiednia?

http://allegro.pl/rura-pe-do-nawadnianie-fi-25mm-w-wa-i4058729083.html

Ogólnie chciałbym wykonać jedna pętlę, żeby nie kombinować z trójnikami i położyć je w jednym szerszym wykopie, który będę robił przy okazji pod wlz.

Dom około 400m3 kubatury do wentylowania.

Nie znalazłem odpowiedzi, a temat równiez mnie interesuje, dla 400m3 do wymiany, ile i jakiej rurki zakopać w "mokrym piasku"?

Słabo szukałeś...

:lol:

Chcecie to spieprzyć czy zrobić DOBRZE?

OPORY przepływu płynów (ze względu na ich lepkość) rosną ostro wraz z prędkością strugi, co tajemnicą nie jest!

DLATEGO optymalne jest ułożenie pętli GGWC w dwóch RÓWNOLEGLE POŁĄCZONYCH odcinkach po około 100mb.

Prędkość strugi (i moc koniecznej pompy) maleje a powierzchnia wymiany rośnie.

Mocy takiego pieca ziemnego starczy, bo w suchawym piasku oferuje on ze 20W/1mb a w glinie ze 35W/1mb.

Na początkach lub końcach pętli daje się po zaworku dla łatwiejszego odpowietrzenia i uruchomienia układu.

Rurki pętli fi 25 a zbiorcza fi 32.

Glikolu darmo nie dają!

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Słabo szukałeś...

Chcecie to spieprzyć czy zrobić DOBRZE?

OPORY przepływu płynów (ze względu na ich lepkość) rosną ostro wraz z prędkością strugi, co tajemnicą nie jest!

DLATEGO optymalne jest ułożenie pętli GGWC w dwóch RÓWNOLEGLE POŁĄCZONYCH odcinkach po około 100mb.

Prędkość strugi (i moc koniecznej pompy) maleje a powierzchnia wymiany rośnie.

Mocy takiego pieca ziemnego starczy, bo w suchawym piasku oferuje on ze 20W/1mb a w glinie ze 35W/1mb.

Na początkach lub końcach pętli daje się po zaworku dla łatwiejszego odpowietrzenia i uruchomienia układu.

Rurki pętli fi 25 a zbiorcza fi 32.

Glikolu darmo nie dają!

Adam M.

Wielkie dzięki za informację, czy mając 4 metrowy wykop (wymiana gruntu) o wym. 12*17 m, woda gruntowa na 1m, pętlę zakopywać obok siebie (200m2 mokrego piachu), czy może 2 warstwowo (np. na 3.5 i 2 m), a może nie kombinować i jedna pod płytą a na drugą ogródek ryc?

Wielkie dzięki za informację, czy mając 4 metrowy wykop (wymiana gruntu) o wym. 12*17 m, woda gruntowa na 1m, pętlę zakopywać obok siebie (200m2 mokrego piachu), czy może 2 warstwowo (np. na 3.5 i 2 m), a może nie kombinować i jedna pod płytą a na drugą ogródek ryc?

rozłóż równomiernie na całej powierzchni wykopu obydwie pętle i tyle ...:yes:

( tak swoją drogą to ile osób musi ci to samo potwierdzić abyś się zastosował ...??? )

oczywiście zawsze możesz zrobić wedle swojego "widzimisię" ...:rolleyes:

rozłóż równomiernie na całej powierzchni wykopu obydwie pętle i tyle ...:yes:

( tak swoją drogą to ile osób musi ci to samo potwierdzić abyś się zastosował ...??? )

oczywiście zawsze możesz zrobić wedle swojego "widzimisię" ...:rolleyes:

Mam 3 skrajne odpowiedzi, więc czekam aż któraś się powtórzy:)

Gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania... wiadomo...

Rura w gruncie "sięga" po ciepło tak na 50cm w każdą stronę.

Zbadane i zmierzone nie jeden raz...

DLATEGO w dowolnej płaszczyźnie układa się rury co metr.

No i trzeba pamiętać, że głębiej to lepiej.

Adam M.

Witam wszystkich miłośników GWC glikolowego. Planuję taki u siebie. Chciałbym samodzielnie wykonać ułożenie rury a podłączenie tego do wentylacji mechanicznej i wykonanie samej wentylacji z rekuperatorem zlecić firmie.

Proszę o namiary na sprawdzoną firmę przy takim zadaniu. Najchętniej niech się wypowiedzą Ci co mają glikolowca i podadzą jaka firma się u nich sprawdziła.

Każdy dobry hydraulik Ci to zrobi, po co Ci firma??

Witam mam pytanie jakom nagrzewnice użyć dwu czy czerto rzędowej (http://domwent.pl/pl/p/Wodna-Nagrzewnica-Kanalowa-NKV-160-4/1163) . Oto opis instalacji rekuperator Brink Renovent 400 Excellent , rura do ggwc zakopana półtora metra pod ziemiom w jednej petli 150 metrów, grunt gliniasty.

Mam kolejny pytanie do osób które mają wentylację mechaniczną. Ile ciepła rocznie traci przeciętny dom przez wentylację ? Ile to kWh ? 1000 kWh ?

Zastanawiam się nad sensem montażu GGWC i rekuperatora i nigdzie nie mogę znaleźć rzetelnej informacji.

Wczoraj to liczyłem, przy moim domku (opis w stopce), przy reku o sprawnosci 85%, wymiana 1/h, straty ciepła to 3MWh/rocznie, przy GGWC o sprawności 60% (nie wiem czy osiągalne), straty wynoszą 1,9MWh/rocznie, czyli teoretycznie 1,1 MWh/rocznie, bo dochodzi większe zużycie prądu na pompkę do GGWC i wiatraki.

Reasumując GGWC raczej nie przyniesie specjalnych oszczędności, ale zapobiegnie zamarzaniu reku i zmniejszy przegrzewanie pomieszczeń latem.

Z ciekawostek, zmieniłem parametr na wentylacje grawitacyjną i dostałem stratę 7,7 MWh/rok :)

Proszę o odpowiedź,

Przeczytałem cały wątek i pojawia się pytanie dotyczące prędkości przepływu glikolu przez wymiennik.

Rozumiem, że jest wartość minimalna przepływu, dla której wymiana ciepła pomiędzy cieczą a strugą powietrza na wymienniku będzie maksymalna.

Czy jest sens sterowania prędkością przepływu glikolu w zależności od prędkości strugi i jakie zależności tym rządzą?

Czy prawdą jest, że przepływ glikolu przez wymiennik powinien być dobrany tak aby temperatura powrotu nie różniła się znaczenie od zasilania?

Sens i jest i go nie ma...

Wszystko zależy od tego - co budujesz.

Jak ma być optymalizowane pod użytkownika - nie regulowałbym inaczej jak biegami pompy.

Jak ma być optymalizowane pod ekonomię procesu - wstawiłbym tam procka, napisał program, oczujnikował całość i dał "inteligentną" pompę za jakie 2,5kzł, Pół roku roboty, ale nie weźmie nawet 0,001 W więcej niż musi...

Tylko po co?

Przepływem strumienia ciepła rządzi gradient, różnica temperatur.

Trzeba dbać, aby była jak największa przy jak najmniejszej mocy pompy.

Włączyć, zmierzyć, zostawić na optymalnym biegu.

Normalnie - pierwszym, w mrozy czasem drugim.

No, jak kto fatalnie całości nie spier...

Adam M.

• 3 weeks później...