Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC wodny "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

Większy, o ile większy?

Z katalogu można wyczytać 3,39 kW przeniesionej mocy z zasilania wodą 6/12*C, powietrze wlotowe 30*C, wylotowe 16,5*C Fakt, jako medium należy zastosować mieszaninę wody z glikolem, co zwiększy opory przepływu, ale nieznacznie. Nie ma co zbytnio przewymiarowywać pompy cyrkulacyjnej, bo szkoda prądu. Rotametr o max przepływie 12 l/min. wystarczy.

Większej uwagi wymaga przeniesienie przez chłodnicę 500 m3/h powietrza.

Pozdrawiam

Cezary

Katalog zostaw w spokoju ...:cool:

Tam masz jak tą chłodnicą zrobić 16,5* z 30* za pomocą wody z glikolem o temperaturze wejściowej 6* i wyjściowej 12* dmuchając 500m3/h

A musimy zrobić 18* z 30* za pomocą glikolu o temperaturze 16* i 500m3/h ...:yes:

Jak będziesz pompował te katalogowe 470L/h to uzyskasz co najwyżej 22-23* ..., dla takiej temperatury nawiewu to nawet szkoda się pobrudzić ...:cool:

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przy 17-18 nawet wlaczac nie bede nie ma sensu.. Mysle wiec, ze temp bedzie powiedzmy od 5 do 15 st.

Jak policzyc o ile zmieni sie cisnienie w takim ukladzie ?

Fantom

Jak nie ma sensu włączać to po co robić ...?;)

5-15* będzie jak nie będziesz używał ...

100L w tym zakresie temperatury rozszerza się o ok 0,2L ...

W praktyce jak nie dasz naczynia przeponowego to w zimie będzie w okolicy 0 atm a w lecie ok 2-3 atm ( wszystko zależy od tego na ile są podatne na rozciąganie rury w ziemi ...)

Jak dobrze liczę w układ wejdzie mi około 120 litrów (150 mb rury dn32).

Czyli jakieś 3 bary ... Tak nja logike układ powinien to wytrzymać bez problemu jak dobrze połączone jest.

Nie wiem. Muszę o tym pomyśleć.

Fantom

Po co robić niepotrzebne naprężenia i zastanawiać się czy ciśnienie spada z powodu wycieku czy temperatury...

5L naczynie to koszt 70-90zł ...

Pod koniec sierpnia będzie ok 17*-18* a w marcu ok 5-6* ...

W układzie ok 100L i kilkanaście stopni różnicy pomiędzy końcem lata a końcem zimy...

To mnie zmartwiłeś tymi temperaturami. Wodę wodociągową mam na podobnej głębokości co GGWC,może trochę płycej. W sierpniu zmierzę jej temp.

Albo zaleję ggwc wodą z glikolem, podłączę pompę cyrkulacyjną, naczynie wzborcze, rotametr i termometr. Mam bardzo dobre warunki glebowe, to może coś wyjdzie z takiego monitoringu.

Pozdrawiam

Cezary

To mnie zmartwiłeś tymi temperaturami. Wodę wodociągową mam na podobnej głębokości co GGWC,może trochę płycej. W sierpniu zmierzę jej temp.

Albo zaleję ggwc wodą z glikolem, podłączę pompę cyrkulacyjną, naczynie wzborcze, rotametr i termometr. Mam bardzo dobre warunki glebowe, to może coś wyjdzie z takiego monitoringu.

Pozdrawiam

Cezary

A czego oczekiwałeś ...?

Na 4m jest 8* pod koniec zimy i 12* pod koniec lata ...

Średnia podobna tyle że bardziej płaski przebieg sinusoidy...

Spodziewałem się 12*C pod koniec lata na głębokości 2m, bo bardziej zależy mi na chłodzeniu.

Jak nie będzie zbliżonych parametrów pozostanie zrobić z tego ggwc dolne źródło PC woda/woda do chłodzenia i grzania.

Następnie zmienić koncepcję WM na tradycyjną z powietrznym wymiennikiem. A już mnie nachodziło zamówienie dwóch chłodnic z linka co wcześniej podawałem i mieć wypasione reku glikolowe.

Pozdrawiam

Cezary

Tak to miałoby wyglądać.

SchemWentyl.jpg

@jasiek71 Jest sens po pierwszej chłodnicy, tej zasilanej powietrzem wywiewnym, glikol następnie puścić na pompę ciepła, która zasili bufor?

Wlotowe powietrze wentylacji ogrzać chłodnicą/nagrzewnicą zasilaną z bufora? Bo nie mam pojęcia o przepływach DZ do PC w/w.

Pozdrawiam

Cezary

• 6 months później...
Chciałem wrócić do samego początku dyskusji. Mam domek na totalnym piasku, nie wiem jak głęboko jest woda gruntowa ale prowadziłem różne prace ziemne i do 2,5 metra nie widziałem nawet śladu wód gruntowych. GGWC chciałem założyć przed reku do grzania/chłodzenia. Zastanawiam się czy 150m/25mm w jednej pętli (w 1 metrowym wykopie o długości 80m) nie mija się z celem. Mam też studnię z lustrem wody około 5 metrów ale tam jest bardzo mało wody. Działkę mam dość dużą ale nie wszędzie chcę i mogę kopać. Może coś poradzicie. Moje obawy to głównie słaby grunt.

To może już lepiej tą spirale umieścić wewnątrz rury a nie ją owijać ....

Tak swoją drogą wydaje mi się to średnim pomysłem. Z tego co wiem, to woda w podłogówce itp nie jest pompowana przez cały czas. Jak na powrocie na piecu temp jest wysoka to pomap się wyłączy. i Nastepne włączenie może byc wiele minut później. A powietrze w reku cały czas leci ......

Fantom

To może już lepiej tą spirale umieścić wewnątrz rury a nie ją owijać ....

Tak swoją drogą wydaje mi się to średnim pomysłem. Z tego co wiem, to woda w podłogówce itp nie jest pompowana przez cały czas. Jak na powrocie na piecu temp jest wysoka to pomap się wyłączy. i Nastepne włączenie może byc wiele minut później. A powietrze w reku cały czas leci ......

Fantom

Zalezy jakie kto ma sterowanie i czym grzeje u mnie pompka w piecu gazowym po spadku poniżej 0 chodzi non stop nawet kombinować coś aby ta funkcję wyłączyć ale niestety nie było takiej opcji ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło i w planie mam w przyszłości nawinac na zewnątrz ponieważ w środku się nieco przybrudzila i ciężko wyczyścić.

Temat o GWC wodnym, budując SS nie uwzględniałem budowy GWC i teraz po po przemyśleniach zdecydowałem że jednak bedzie potrzebny :-)

Czy typowy zwirowiec jest BE, ma słabe osiągi wobec glikolowego ?

W mojej sytuacji moge zakopać z boku domu, czy ktoś z forumowiczów podpowie wykaz potrzebnych materiałów, jak dobieramy średnice rur, powierzchnia np zakopanego żwiru aby wydajność była wystarczająca ?

Po kilku latach chciałbym wrócić do tematu swojego GGWC.

Gdzieś tam w ziemi mam zakopaną jedną pętlę. Nie pamiętam nawet ile tego jest (może gdzieś na forum pisałem to poszukam) :(

No i pytanie na start : Jaka pompa powinna to zasilać ? W sumie chodzi mi o podnoszenie oraz przepływ jaki ma dać (bo ile W itp to bez znaczenia z- zależy od pompy)

Rozumiem, że podnoszenie tu jest mało ważne, i wystarczy jak będzie jakaś maks 4m itp ?

A jaki przepływ ?

Fantom

ps. Znalazłem : mam chyba 150 mb rury DN32 :)

Mam bardzo podobną sytuację, zakopane 2*75m, czy może ktoś podać linka do konkretnej pompki, drugi problem czy powinno być naczynie przeponowe czy taki 10 l zbiornik wyrównawczy (sugerowałem się tym co kiedyś robił Piczman, nawet go przeciął i wstawił szybkę coby kontrolować poziom glikolu), jak lepiej