mac_612 30.08.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Adamie, czytałem Twoje podstawy a ten wątek przeczytałem do kilkunastej strony i wysiadłem Nie znalazłem jednak odpowiedzi ile miejsca zajmie kolektor z 200m PE40 rozłożonej w kręgach i czy to 200m jest wystarczające czy jeśli się zmieści to zrównoleglić kilka takich pętli. Na forum jest masa informacji i można by rzecz że wszystko zostało już napisane, pozostaje tylko kwestia czasu na przeczytanie wszystkiego a czasem wątki są mocno rozrośnięte Zaproponuje Ci jeśli masz taką możliwość, zakopanie fi 32 lub fi25, jeszcze przed budową domu na jak największej powierzchni. Staraj się zakopać 1m rury na 1m2 gruntu. Wykonanie takiego wymiennika w jak najwcześniejszym etapie nie stwarza dużo większych trudności niż takiego 2-3 razy mniejszego, a później tak wykonane dolne źródło śmiało możesz wykorzystać do pompy ciepła (w zależności od możliwości wymiennika/zapotrzebowania domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kigamo 11.10.2017 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Witam wszystkich. Lada dzień będę wykonywał swoje GWC moimi ręcami i po przeczytaniu całego wątku chciałbym się jeszcze upewnić tak na 1000%, żeby spokojnie spać 1. Czy można zastosować czarna rurę pe 25 PN6 zamiast tej wodociągowej niebieskiej? Czym one się różnią? 2. Mam możliwość wykopania dwóch nitek po 100m jak i po 150m każda. Czy takie „przewymiarowywanie” układu (np. dla długich zim/lat) ma sens czy tylko to jest strata pieniędzy (glikol, rura i koparka)? Mam tez duża kubaturę do wentylacji, ok. 700m3. Będę wdzięczny za pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 12.10.2017 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 > (glikol, rura i koparka)? i prąd. Chciałbym zobaczyć wykres temperatury glikolu, który wchodzi ciepły do ziemi i po kolejnych metrach się schładza. Byłoby widać czy po 100m da się jeszcze schłodzić. Może ktoś skonstruuje kapsułkę z termometrem i mikrokontrolerkiem, którą by można wpuścić do rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.10.2017 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 To było już robione.No, nieco inaczej. WYSTARCZY (tu i teraz) raptem 5mb GWC.ALE...Z upływem czasu, gdy upały czy mrozy trwają te 5mb PRZESUWA SIĘ dalej...Jak daleko MOŻE się przesunąć?- To właśnie jest to 100 czy 150mb GWC. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 12.10.2017 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Jak ktoś ma miejsce to najlepiej krótsze pętle np 50mbszt.4 i przelaczamy jak te 50mb się nam przesuwa i zacytuję tu klasyka że jakies murzynek by się przydal lub jakiś elektrozawor z termostatem roznicowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 13.10.2017 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 @adam a czemu przełączać zamiast po prostu równolegle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.10.2017 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 No, daje się równolegle 2 x 100 do 2 x 150mb.PRACUJE kawałek. Nic się nie przełącza, bo po co?Niepotrzebna komplikacja układu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kigamo 14.10.2017 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 To może pytanie z innej beczki. Czy komuś zabrakło „mocy” ggwc i jakby robił teraz to dałby tej rury więcej? A co z ta rurą czarną montażowa używaną do nawadniania? Może być zamiast niebieskiej? Mam jeszcze jedno pytanie odnoście rur wewnątrz. Jedni używają miedzi a inni plastiku. Jest jakaś różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.10.2017 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Ja mam za mało mocy latem ale to głownie z powodu za małej chłodnicy i zbyt płytkiego posadowienia GGWC ok 1,3m i 2cm styropianu. Głębiej nie dało się kopać woda i wszzystk osię obsuwało. Na moje rura czarna może być jednak łatwiej ja załamać niż niebieską. Niech ci to ktoś jeszcze potwierdzi. Rury wewnątrz czym tam masz pod ręką ja mam PEX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.10.2017 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 "Mam jeszcze jedno pytanie odnoście rur wewnątrz. Jedni używają miedzi a inni plastiku. Jest jakaś różnica? " Jest!SPORA!!! ... cena... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiterBo 31.10.2017 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Może gdzieś kiedyś było ale nie prezycyjnie. GGWC mam ale teraz pytanie jak to sterować i czym. Chodzi mi o to czy potrzebny jest jakiś sterownik czy da się może z poziomu samej Rekuperacji sterować ichniejszym sterownkiemMam Zehndera 350 Lux ze sterownikiem ComfoSense Da się jakoś to połączyć pod jakiś wspólny sterownik może jakiejś innej firmy Np Tech ST-340.Tak aby dało sie regulować pompą obiegową w GGWC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.10.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Jaką macie teraz temperaturę zasilania chłodnicy umnie ok 15*C. Zastanawiam się czy temperatura w normie. A co do sterowania to używam najtańszego termostatu np teki.http://allegro.pl/termostat-mini-grzanie-chlodzenie-50-110c-12v-fv-i6896108558.htmlCo jakiś czas robię tylko korektę bo temperatura gruntu rośnie lub maleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 02.11.2017 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Dlaczego załączone masz GGWC? Ja mam warunki na załączenie: temperatura zewn. <0*C (zima) albo >22*C (lato). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.11.2017 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 A Dlaczego Ty tak masz? Jak do reku leci 14*C to lepiej niż 5*C Poza tym wtedy wyrzut do nieogrzewanego garażu ma minimalnie więcej niż czerpnia za GGWC. A pompka bierze tylko 3W na minimalnym biegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 02.11.2017 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Energię wolę zostawić na nie dopuszczenie do zamarznięcia wymiennika. A latem na 'chłodzenie'. Choć tej energii jest tak mała ilość, że jedyny sens GWC to zabezpieczenie przed zamarzaniem wymiennika. A masz mierzone temperatury przed GGWC i za? Bo kiedyś też miałem pompkę Wilo 3 albo 4 W - ona nie dała rady zrobić odpowiedniego przepływu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.11.2017 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Akurat mam wilo yanos pico czy jakoś na minimum bierze 3-4W na zimę wystarczają na lato nie trzeba podkręcić. Chodzi Ci o temperaturę zasilania Chłodnicy?? Mierzę tylko zasilanie plus powietrze przed chłodnicą i cały reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 02.11.2017 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 (edytowane) Zmierz temp. glikolu przed chłodnicą i powietrza za.Przy pompce 3W był za mały przepływ - była duża różnica między temp. zasilania glikolu a powietrza za chłodnicą. Po założeniu normalnej obiegowej pompki Leszno 25/40, przepływ się zwiększył na tyle, że różnica spadła do ok. 1*K. Musiałbym założyć baterie do termometrów by podać dokładnie. Edytowane 2 Listopada 2017 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.11.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Nie dzisiaj ale ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 02.11.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Też jestem ciekaw bo mam taką pompke wilo 5w cyrkulacyjna bez biegów i ma podnoszenie chyba 1,5mb a Max.przepływ ok.8l.min więc do glikolowca to raczej się nie nada chyba ze bardzo krótkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.11.2017 03:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Nie mam cyrkulacyjnej tylko tą zimą jedzie na minimum http://allegro.pl/wilo-yonos-pico-25-1-4-pompa-c-o-elektroniczna-i7028385727.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts