Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC wodny "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy położenie chłodnicy ma jakieś znaczenie?

Zastanawiam się czy umieścić ją zaraz przed rekuperatorem czy zaraz przy czerpni? Odległość czerpni od rekuperatora to około 4m. Rury planuje zaizolować wełna 30 lub 40.

Zależy co chcesz osiągnąć...

Ma służyć jako grzałka czy chłodnica...?

W pierwszym przypadku na czerpni a w drugim za rekuperatorem...

Jeśli pytasz w sposób taki jak ja zrozumiałem tzn bliżej czerpni czy bliżej rekuperatora ale zawsze przed rekuperatorem:) to bez znaczenia.

A jeśli pytasz tak jak koledzy zrozumieli to zależy

Jak ktoś lubi generować znaczne straty na przesyle...

Nie opłaca się robić bypassu do chłodzenia...

Do zabezpieczania w zimie wystarczy kawałek grzałki w kanale i prosty sterownik...

• 4 weeks później...
U mnie 6*C mierzone pod otuliną. Ggwc w układzie spiralnym w rowie o długości 20 szerokości ok 1 i głębokości 1,3m. Od góry ocieplony 2cm styropianu. Rury na tej głębokości są na granicy wód gruntowych.Tego już dokładnie nie pamiętam ale weszło tam 120-140m rury PE 32 z płynem do chłodnic 30-40%

• 4 weeks później...
Dziękuje za odpowiedzi.

Mój rekuperator posiada bypass więc chłodnica będzie przed.

No to będzie źle. Chłodnica powinna być za rekuperatorem. Bypass nie jest idealnie odizolowany więc schłodzone powietrze w chłodnicy za chwilę podgrzeje się lecąc bypassem. Jasiek to kiedyś tłumaczył. Gorące powietrze z zewnątrz najlepiej wstępnie schłodzić wymiennikiem (np. gdy na zewnątrz będzie 30*C to w domu powiedzmy 25), a dopiero za rekuperatorem schłodzić docelowo w chłodnicy.

Chodzi mi o to czy to 4m robi jakąś różnice? Czy powietrze ogrzane/schłodzone schłodzi się/ogrzeję się przez te 4m :)?

Te 4m zrobią dużą różnicę. Nawet przy dużej izolacji będzie jakiś przepływ ciepła do rury.

No to będzie źle. Chłodnica powinna być za rekuperatorem. Bypass nie jest idealnie odizolowany więc schłodzone powietrze w chłodnicy za chwilę podgrzeje się lecąc bypassem. Jasiek to kiedyś tłumaczył. Gorące powietrze z zewnątrz najlepiej wstępnie schłodzić wymiennikiem (np. gdy na zewnątrz będzie 30*C to w domu powiedzmy 25), a dopiero za rekuperatorem schłodzić docelowo w chłodnicy.

Te 4m zrobią dużą różnicę. Nawet przy dużej izolacji będzie jakiś przepływ ciepła do rury.

W przypadku lata to przecież niema aż takiego znaczenia. Przepływy są duże i powietrze krótko przebywa w rurze. Zimą straty mają większe znaczenie bo powietrze zamula w rurach.

Jest różnica 80m3/h zimą a 350-450m3/h latem.

W przypadku lata to przecież niema aż takiego znaczenia. Przepływy są duże i powietrze krótko przebywa w rurze. Zimą straty mają większe znaczenie bo powietrze zamula w rurach.

Jest różnica 80m3/h zimą a 350-450m3/h latem.

Jest duża różnica między zainstalowaniem chłodnicy przed a po wymienniku...