kigamo 08.01.2018 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Czy położenie chłodnicy ma jakieś znaczenie? Zastanawiam się czy umieścić ją zaraz przed rekuperatorem czy zaraz przy czerpni? Odległość czerpni od rekuperatora to około 4m. Rury planuje zaizolować wełna 30 lub 40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.01.2018 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Czy położenie chłodnicy ma jakieś znaczenie? Zastanawiam się czy umieścić ją zaraz przed rekuperatorem czy zaraz przy czerpni? Odległość czerpni od rekuperatora to około 4m. Rury planuje zaizolować wełna 30 lub 40. Zależy co chcesz osiągnąć... Ma służyć jako grzałka czy chłodnica...? W pierwszym przypadku na czerpni a w drugim za rekuperatorem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 08.01.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Czy położenie chłodnicy ma jakieś znaczenie? Zastanawiam się czy umieścić ją zaraz przed rekuperatorem czy zaraz przy czerpni? Odległość czerpni od rekuperatora to około 4m. Rury planuje zaizolować wełna 30 lub 40. Za rekuparatorem , z możliwością odprowadzania skroplin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.01.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 (edytowane) Jeśli pytasz w sposób taki jak ja zrozumiałem tzn bliżej czerpni czy bliżej rekuperatora ale zawsze przed rekuperatorem:) to bez znaczenia. A jeśli pytasz tak jak koledzy zrozumieli to zależy Edytowane 8 Stycznia 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.01.2018 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Jeśli pytasz w sposób taki jak ja zrozumiałem tzn bliżej czerpni czy bliżej rekuperatora ale zawsze przed rekuperatorem:) to bez znaczenia. A jeśli pytasz tak jak koledzy zrozumieli to zależy Jak ktoś lubi generować znaczne straty na przesyle... Nie opłaca się robić bypassu do chłodzenia... Do zabezpieczania w zimie wystarczy kawałek grzałki w kanale i prosty sterownik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.01.2018 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Uważasz że 4m to znaczne straty na przesyle?? JA przy swojej smoróbie mam bypas i bez tego nie dałoby rady mieć dwa w jednym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kigamo 10.01.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Dziękuje za odpowiedzi. Mój rekuperator posiada bypass więc chłodnica będzie przed. Chodzi mi o to czy to 4m robi jakąś różnice? Czy powietrze ogrzane/schłodzone schłodzi się/ogrzeję się przez te 4m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedet 05.02.2018 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Witam, jakie macie temperatury na gwc? U mnie płyn ma ok 3-3,5*C chyba trochę mało. GGWC to jedna linia pe25, ok 120m na głebokości 1-1,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.02.2018 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Nie narzekaj.Na zewnątrz masz około -10 lub lepiej.Gradient jest blisko 15stC.Mały ten GGWC i płytko...Ile masz za nagrzewnicą?Bo ile mogłoby być to masz na zaokiennym... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.02.2018 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 U mnie 6*C mierzone pod otuliną. Ggwc w układzie spiralnym w rowie o długości 20 szerokości ok 1 i głębokości 1,3m. Od góry ocieplony 2cm styropianu. Rury na tej głębokości są na granicy wód gruntowych.Tego już dokładnie nie pamiętam ale weszło tam 120-140m rury PE 32 z płynem do chłodnic 30-40% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 04.03.2018 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Dziękuje za odpowiedzi. Mój rekuperator posiada bypass więc chłodnica będzie przed. No to będzie źle. Chłodnica powinna być za rekuperatorem. Bypass nie jest idealnie odizolowany więc schłodzone powietrze w chłodnicy za chwilę podgrzeje się lecąc bypassem. Jasiek to kiedyś tłumaczył. Gorące powietrze z zewnątrz najlepiej wstępnie schłodzić wymiennikiem (np. gdy na zewnątrz będzie 30*C to w domu powiedzmy 25), a dopiero za rekuperatorem schłodzić docelowo w chłodnicy. Chodzi mi o to czy to 4m robi jakąś różnice? Czy powietrze ogrzane/schłodzone schłodzi się/ogrzeję się przez te 4m ? Te 4m zrobią dużą różnicę. Nawet przy dużej izolacji będzie jakiś przepływ ciepła do rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.03.2018 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 No to będzie źle. Chłodnica powinna być za rekuperatorem. Bypass nie jest idealnie odizolowany więc schłodzone powietrze w chłodnicy za chwilę podgrzeje się lecąc bypassem. Jasiek to kiedyś tłumaczył. Gorące powietrze z zewnątrz najlepiej wstępnie schłodzić wymiennikiem (np. gdy na zewnątrz będzie 30*C to w domu powiedzmy 25), a dopiero za rekuperatorem schłodzić docelowo w chłodnicy. Te 4m zrobią dużą różnicę. Nawet przy dużej izolacji będzie jakiś przepływ ciepła do rury. W przypadku lata to przecież niema aż takiego znaczenia. Przepływy są duże i powietrze krótko przebywa w rurze. Zimą straty mają większe znaczenie bo powietrze zamula w rurach. Jest różnica 80m3/h zimą a 350-450m3/h latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 W przypadku lata to przecież niema aż takiego znaczenia. Przepływy są duże i powietrze krótko przebywa w rurze. Zimą straty mają większe znaczenie bo powietrze zamula w rurach. Jest różnica 80m3/h zimą a 350-450m3/h latem. Jest duża różnica między zainstalowaniem chłodnicy przed a po wymienniku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.03.2018 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Ja mam przed ale bypas jest poza rekuperatorem. Jeśli dasz za reku to jak będzie działał jako zimowa nagrzewnica?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Ja mam przed ale bypas jest poza rekuperatorem. Jeśli dasz za reku to jak będzie działał jako zimowa nagrzewnica?? Największą głupotą jest robienie rozmrażarki z GGWC... Od tego jest elektryczna nagrzewnica wstępna lub rurowe GWC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.03.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Największą głupotą jest robienie rozmrażarki z GGWC... Od tego jest elektryczna nagrzewnica wstępna lub rurowe GWC... Mam inne zdanie. Jakie to ma znaczenie jeśli bypas jest poza reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2018 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Mam inne zdanie. Jakie to ma znaczenie jeśli bypas jest poza reku? A po co mi bypass przy GGWC...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.03.2018 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Załatwiasz grzanie i chłodzenie a tak masz tylko do wyboru jedno lub drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2018 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Załatwiasz grzanie i chłodzenie a tak masz tylko do wyboru jedno lub drugie. GGWC jest układem chłodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.03.2018 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 GGWC jest układem chłodzenia... Jak dla mnie jednym i drugim. I nie wiem dlaczego masz z tym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts