kulibob 21.06.2021 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2021 Zimą potrzeba mało powietrza ok 30m3/osobe latem dużo , dużo więcej aby uzyskać odczówalny efekt chłodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88max 24.06.2021 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 (edytowane) Zimą potrzeba mało powietrza ok 30m3/osobe latem dużo , dużo więcej aby uzyskać odczówalny efekt chłodzenia ok, a z czego robiłeś obudowę? z blachy czy czegoś innego? czym różnią się nagrzewnice od chłodnicy w budowie? tylko brakiem odprowadzenia skroplin? Bo na moj chłopski rozum to czy będzie chłodzić czy grzać to zależy od tem medium i przepływającego powietrza. Edytowane 24 Czerwca 2021 przez damian88max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.06.2021 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Jak tam temperatury w gwc gdy na zewnątrz 32 stopnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.06.2021 00:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 ok, a z czego robiłeś obudowę? z blachy czy czegoś innego? czym różnią się nagrzewnice od chłodnicy w budowie? tylko brakiem odprowadzenia skroplin? Bo na moj chłopski rozum to czy będzie chłodzić czy grzać to zależy od tem medium i przepływającego powietrza. Gównowiedza... Jak zawsze na poczatku... Słyszałeś o cieple przemiany? Tym utajonym? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88max 29.06.2021 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Gównowiedza... Jak zawsze na poczatku... Słyszałeś o cieple przemiany? Tym utajonym? Adam M. z chęcią zgłębię temat jak mi to wytłumaczysz myślę ze dla reszty się przyda tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.06.2021 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Reszta juz wie o co tu chodzi...Temat ma całe lata a problem - stulecia.Rusz google! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88max 30.06.2021 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 Reszta juz wie o co tu chodzi... Temat ma całe lata a problem - stulecia. Rusz google! Adam M. dzieki za pomoc mistrzu, przynajmniej się dowiedziałem ze tylko ja nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.06.2021 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 To Adasiowe fantazje wyższy poziom hobby. Ciepło utajone tzn chodzi jemu o wykorzystanie ciepła zmiany stanu skupieni czyli w momencie np zamarzania potrzeba więcej energi niz do dalszego podgrzewania, ogrzewania.(taki extra magazyn) Ja kupiłem chodnice podobną do twojej jednak lepiej większą i obudowę zrobić z blachy ocynkowanej i dać króćce przyłączeniowe jakie tam potrzebujesz np fi 200. Jak robisz to hobbystycznie to ok jednak lepiej dać klimę latem tanio schłodzi zimą tanio ogrzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.06.2021 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 (edytowane) Jak tam temperatury w gwc gdy na zewnątrz 32 stopnie? Nawiew ma 17*-18* w takie upały jednak tz i tp nieopomiarowane. A przepływ powietrza dawnotemu mierzyłem wiec nic w temacie nie powiem. Ale klima mało bierze więc jest ok. w najgorsze dni dwa klimatyzatory wciągają łącznie 4-6,5kWh aby utrzymać 23-34*. A w normalny dzień 1-2kwh sporo mielenia powietrza bez chłodzenia. Tylko jakby takie upały przyszły w sierpniu to już z temperaturą z nawiewu będzie gorzej Edytowane 30 Czerwca 2021 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88max 30.06.2021 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 To Adasiowe fantazje wyższy poziom hobby. Ciepło utajone tzn chodzi jemu o wykorzystanie ciepła zmiany stanu skupieni czyli w momencie np zamarzania potrzeba więcej energi niz do dalszego podgrzewania, ogrzewania.(taki extra magazyn) Ja kupiłem chodnice podobną do twojej jednak lepiej większą i obudowę zrobić z blachy ocynkowanej i dać króćce przyłączeniowe jakie tam potrzebujesz np fi 200. Jak robisz to hobbystycznie to ok jednak lepiej dać klimę latem tanio schłodzi zimą tanio ogrzeje dzięki za info. bo myślę czy nie zamowic od chińczyków wymiennika np takiego 2x czyli będzie 4rurowy i to obudować i zrobić odpływ skroplin. Wymiar wymiennika to 270x210mm niby to chłodnica ale pisze że tylko 250W to trochę mało mi się widzi a gotowce w PL drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 30.06.2021 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 dzięki za info. bo myślę czy nie zamowic od chińczyków wymiennika np takiego 2x czyli będzie 4rurowy i to obudować i zrobić odpływ skroplin. Wymiar wymiennika to 270x210mm [ATTACH=CONFIG]457405[/ATTACH] niby to chłodnica ale pisze że tylko 250W to trochę mało mi się widzi a gotowce w PL drogie. Wróć do pomysłu z klimakonwektorem, jak już pisałem jaśiek71 stosował i ja sam gdyby mnie naszła ochota, też bym nad takim się pochylił. Wymiennik duży, często podwójny - można połączyc przeiwprądowo(tak bym zrobił) lub równolegle w celu zmniejszenia oporów. Będzie działać, napewno z większą sprawnością jakt to to z chin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 30.06.2021 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 U mnie chłodnica 6 rzędowa od ThesslaGreen - temperatura powietrza niecały stopien wyższa od temperatury glikolu na wyjściu z chłodnicy. Ale chłodnica za rekuperatorem. Dzięki temu na nawiewie mam od 13.5 do 15.5 stopnia w zależności czy działa dodatkowo chłodzenie pasywne czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 30.06.2021 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 A lecą Ci z tej chłodnicy jakieś skropliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 30.06.2021 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 (edytowane) Lecą, czasem dość intensywnie. Według pomiarów wykroplilo się ok 60l czerwcu, ale gdyby nie erv to byłoby 130l.Pierwsza połowa czerwca była dość sucha. Wilgotność bezwzględna za chłodnica zwykle wynosi koło 11.5g/M3. W najbardziej wilgotne dni łączna redukcja ok 10kg na dobę. Na wykresie na chwilę obieg został wyłączony. [ATTACH=CONFIG]457310[/ATTACH] Edytowane 30 Czerwca 2021 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 01.07.2021 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2021 Dzięki Owczar, ja nie będę miał chłodzenia gruntową PC, a najbardziej zależy mi na kondensacji wilgoci. Na razie chodzi klima. Będę myślał na koncepcją. Najlepiej wykorzystać obiegówkę DŹ przy PC, albo dołożyć drugą obiegówkę z niewielką automatyką, która ją wyłączy przy załączeniu PC na CWU. To z kolei sugestia adam_mk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.07.2021 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2021 U mnie tylko po deszczu woda się skrapla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88max 02.07.2021 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2021 (edytowane) Wróć do pomysłu z klimakonwektorem, jak już pisałem jaśiek71 stosował i ja sam gdyby mnie naszła ochota, też bym nad takim się pochylił. Wymiennik duży, często podwójny - można połączyc przeiwprądowo(tak bym zrobił) lub równolegle w celu zmniejszenia oporów. Będzie działać, napewno z większą sprawnością jakt to to z chin. jeszcze mam czas szukam poprostu optymalnie kosztowego rozwiązania. te chłodnice od chińczyków dość tanie. wiem tez ze co tanie to drogie;) ale to narazie tylko przeglad mozliwosci Edytowane 2 Lipca 2021 przez damian88max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.07.2021 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2021 Dzięki Owczar, ja nie będę miał chłodzenia gruntową PC, a najbardziej zależy mi na kondensacji wilgoci. Na razie chodzi klima. Będę myślał na koncepcją. Najlepiej wykorzystać obiegówkę DŹ przy PC, albo dołożyć drugą obiegówkę z niewielką automatyką, która ją wyłączy przy załączeniu PC na CWU. To z kolei sugestia adam_mk. U mnie używam tej samej pompki obiegowej. Mam równolegle 2gi przekaźnik sterowany przez automatykę. Nawet jak są załączone oba naraz to nic się nie dzieje. Do kondensacji musisz schodzić poniżej tych 15, inaczej będzie efekt tylko gdy wilgotność bezwzgldna na zewnątrz jest mocno ponad normę. Jeśli chodzi o samą chłodnicę, to żeby wycisnąć z niej max, trzeba kilka rzędów, najlepiej w układzie Tiechelmana. Przy takich temperaturach zasilania sprawność ma duże znaczenie. Jak mamy nisko temperaturowe źródło chłodu to można włożyć byle co i będzie efekt. U mnie w tej chwili temperatura glikolu na wyjściu 13,5, a temperatura powietrza 13.7. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADI-mistrzu 27.07.2021 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2021 Owczar, możesz jeszcze mi napisać jakie masz średnice rur (i jakie rury) zakopane w ziemi, na jakiej głębokości i jaki rodzaj gruntu masz?Jaki masz przepływ w m3/h z rekuperacji ? Ułatwi mi to przeliczenie parametrów do mojego zastosowania. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryba007 13.08.2021 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 GGWC robię sam, bo z założenia ma być tanio, żeby miało jakikolwiek sens ekonomiczny.Mam już dawno temu zakopane ok. 150m rury fi32. Niedawno kupiłem grupę pompową z pompą Grundfosa. Doszedłem do etapu wyboru chłodnicy. Przyłącza fi200.Wiem, że była polecana od Thesli oryginalna 6 rzędowa, ale cena jak dla mnie za wysoka.Mam ofertę na chłodnicę z firmy Juwent 4 rzędowa (tu jest cena najbardziej atrakcyjna).Oraz z firmy Promont 4 i 6 rzędowe. 4R jakieś 200 drożej. 6R jakieś 5 stów drożej. Jak myślicie warto dopłacać? A i jeszcze na stronie o3ozon pojawiła się niedawno chłodnica za niecały 1 tys.Pytałem o parametry ale otrzymałem jedynie info, że jest 2 rzędowa (żeby ograniczyć dP). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts