Elfir 26.01.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Brak skali - na rysunku twoje zywotniki śa największymi roślinami. A przecież średnica zwykłego jasminowca dośc szybko przerasta średnicę żywotnika w tym samym wieku. Narysuj na papierze milimetrowym lub w kratkę w skali 1:100 (1 cm = 1 m). Skalniak - wyrastający pośrodku trawnika wzgórek nawet najładniejszych kamieni wyglada sztucznie. Skalniak powinen być nawizaniem do jakiejś myśli przewodniej ogrodu (np. ogród stylizowany na górski) lub wynikac z architektury - górka z wodospadem przy stawie, skarpa przy tarasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 26.01.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Asia, ty już ogród planujesz, ale Ci dobrze. Najważniejsze to ogrodzić działkę, bo nie tylko zwierzyna lubi podkradać roślinki. Ze zwierzakami to naprawdę kłopot, u Nas jest jej tyle, że zgłodniałe potrafią niektórym siatkę powywracać. Roślinożerce z nich straszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 26.01.2010 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 http://www.fotoszok.pl/images.php/i13_kopia-ogra-sup3-d-2.jpg 1)Świerk biały Echiniformis 2)Dereń jadalny 3) Jałowiec wirginijski Grey owl 4) Jałowiec sabiński pstry 5) Kalina koralowa 6) Magnolia Soulangeana (pośrednia) 7) Świerk kłujący Glauca Globasa 9) Sosna Sylvestris watern 10) Cyprysik groszkowy Boulevard 11) Biała forsycja Abeliofyllum koreańskie lub zwykła forsycja 12) Świerk biały Conica 13) Budeja Dawida 14) Sosna górska-kosodrzewina Pumilo lub Mughus 15) Jaśminowiec wonny 16) Wierzba skupiona Hakuro Nishiki 17) Trzmielina Esmerald Gold lub Purpure'a Nana Akebia pięciolistna Silver Bells 1 Dereń biały odmiana białobrzegowa 19) Wiciokrzew zaostrzony 20) Wiciokrzew przewierceń 21) Wiciokrzew pomorski Serotina 23) Glicynia kwiecista B 24) Złotokap Waterna Voszi 25)orzech włoski 26) lilak(bez) X Tuja Brabant I jak wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 26.01.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Dużo tego zaplanowałaś. Ja bym więcej wolnej przestrzeni zostawiła. Jak będziesz chciała grilla zrobić lub ognisko, poopalać się na kocyku lub leżaku to więcej miejsca będziesz miała. Za dużymi tujami jestem, jeżeli chcesz ogrodzić się od sąsiadów, przycinać czubki będziesz musiała a one w szerz będą rosły i nie będą tak łysieć od dołu. Moja mama ma takie na działce są po prostu piękne. Zaszczepiłam sobie od jej tuji trochę dla mnie na działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 26.01.2010 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Dużo tego zaplanowałaś. Ja bym więcej wolnej przestrzeni zostawiła. Jak będziesz chciała grilla zrobić lub ognisko, poopalać się na kocyku lub leżaku to więcej miejsca będziesz miała. Za dużymi tujami jestem, jeżeli chcesz ogrodzić się od sąsiadów, przycinać czubki będziesz musiała a one w szerz będą rosły i nie będą tak łysieć od dołu. Moja mama ma takie na działce są po prostu piękne. Zaszczepiłam sobie od jej tuji trochę dla mnie na działkę. I udało Ci się Ja próbowałam i nic z tego nie wyszło,co prawda 2 razy przesuszyłam je . Przyjeła się tylko zwykła wierzba(chyba mandzurska ) A mogłabyś zrobić zdjęcie poprzycinanych tuj mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 26.01.2010 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Asia, ty już ogród planujesz, ale Ci dobrze. Najważniejsze to ogrodzić działkę, bo nie tylko zwierzyna lubi podkradać roślinki. Ze zwierzakami to naprawdę kłopot, u Nas jest jej tyle, że zgłodniałe potrafią niektórym siatkę powywracać. Roślinożerce z nich straszne. Ogrodzenie już jest robione. Do końca lutego ma być gotowe. Ciekawe kiedy pogoda pozwoli na montaż przęseł i siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 kamlotek - ty chyba chcesz mieć wszystko w ogrodzie.Dziwnie to zaplanowałaś - takie to wszystko wyjęte z kontekstu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 26.01.2010 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 tak podejrzewałam kogiel-mogiel A Twoim zdaniem Elfir z czego powinnam zrezygnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 juz pisałamZastanów się w jakim stylu chcesz mieć ogród.Jak w lesnym, zrób wrzosowisko. Jak w górskim, zrób skalniakJak w południowych, rób lawendowiska Jesli chcesz mieć w ogrodzie rózne style, to muszisz je jakoś od siebie oddzielić wizualnie. Poza tym sadzisz wszystko pojedynczo i rozsypane bez pomysłu na trawniku. jak mamy ci pomóc, musisz rozrysowac dom i otoczenie w skali. Taras masz waski na 1 m? Bo tak wygląda to na rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 26.01.2010 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Jeżeli chodzi o to moje szczepienie to miałam pietra czy się uda, ale wujek mojego męża pracuje w firmie, która sadzi krzewy i różne tam drzewa to się troszkę zna. Powiedział mi jak to zrobić. Musisz przygotować sobie odpowiednią ziemię najlepiej torfową, ja wymieszałam ziemię z ogródka z piaskiem, kupiłam ukorzeniacz. Pozrywałam z tuji mamy troszkę maleńkich gałązek wsadziłam do ukorzeniacza a następnie do doniczek. Doniczki wsadziłam do worków i zakryłam szczelnie. Otwierałam tylko do podlewania. Na worku miały zrobić się krople wody, aby wilgotność była duża tak jak w szklarni. Wyszło. Przyjęły się, tylko błąd zrobiłam i wiele takich zaszczepek na własne życzenie mi padło. Powsadzałam dużą ilość do długich doniczek. Nie było problemu jak zaszczepki były na działce mamy i ładnie rosły, ale trzeba je było przenieść do domu na zimę. Doniczki zajmowały mi dużo miejsca i stwierdziłam, że te pięknie przyjęte tuje poprzesadzam. Tu zrobiłam błąd nie wolno ich ruszać minimum przez 2 lata, bo padną. Ja w ten sposób straciłam większość zostało mi raptem 4,( z 100 sadzonek). Tych, które zostały nie ruszałam. Urosły mi bardzo pięknie. Korci mnie, aby je poprzesadzać na wiosnę, ale troszkę się boję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 26.01.2010 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 juz pisałam Zastanów się w jakim stylu chcesz mieć ogród. Jak w lesnym, zrób wrzosowisko. Jak w górskim, zrób skalniak Jak w południowych, rób lawendowiska Jesli chcesz mieć w ogrodzie rózne style, to muszisz je jakoś od siebie oddzielić wizualnie. Poza tym sadzisz wszystko pojedynczo i rozsypane bez pomysłu na trawniku. jak mamy ci pomóc, musisz rozrysowac dom i otoczenie w skali. Taras masz waski na 1 m? Bo tak wygląda to na rysunku. Chyba zrozumiałam jutro spróbuję rozrysować na papierze w kratkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2010 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 to chyba nie chodzi ci o szczepienie tylko rozmnażanie wegetatywne, przez sadzonki pedowe, zdrewniałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 26.01.2010 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Jeżeli chodzi o to moje szczepienie to miałam pietra czy się uda, ale wujek mojego męża pracuje w firmie, która sadzi krzewy i różne tam drzewa to się troszkę zna. Powiedział mi jak to zrobić. Musisz przygotować sobie odpowiednią ziemię najlepiej torfową, ja wymieszałam ziemię z ogródka z piaskiem, kupiłam ukorzeniacz. Pozrywałam z tuji mamy troszkę maleńkich gałązek wsadziłam do ukorzeniacza a następnie do doniczek. Doniczki wsadziłam do worków i zakryłam szczelnie. Otwierałam tylko do podlewania. Na worku miały zrobić się krople wody, aby wilgotność była duża tak jak w szklarni. Wyszło. Przyjęły się, tylko błąd zrobiłam i wiele takich zaszczepek na własne życzenie mi padło. Powsadzałam dużą ilość do długich doniczek. Nie było problemu jak zaszczepki były na działce mamy i ładnie rosły, ale trzeba je było przenieść do domu na zimę. Doniczki zajmowały mi dużo miejsca i stwierdziłam, że te pięknie przyjęte tuje poprzesadzam. Tu zrobiłam błąd nie wolno ich ruszać minimum przez 2 lata, bo padną. Ja w ten sposób straciłam większość zostało mi raptem 4,( z 100 sadzonek). Tych, które zostały nie ruszałam. Urosły mi bardzo pięknie. Korci mnie, aby je poprzesadzać na wiosnę, ale troszkę się boję. Też ukorzeniałam,ale nie przykrywałam folią tak sobie stały pod chmurką w doniczkach . I tu był chyba pies pogrzebany mojego niepowodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 26.01.2010 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 aha czyli to są sadzonki pędowe,gdy urywamy lub odłamujemy kawałek zdrewniałej gałązki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 26.01.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 to chyba nie chodzi ci o szczepienie tylko rozmnażanie wegetatywne, przez sadzonki pedowe, zdrewniałe? Jak to się fachowo nazywa to nie mam pojęcia, bo ja dopiero w tej dziedzinie będę się dokształcać. Najważniejsze, że ich przybyło, więc się rozmnożyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 26.01.2010 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Asia dobrze, że to forum założyłaś to przynajmniej będziemy wiedzieć co z czym i dlaczego. Już mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 26.01.2010 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Cieszę się Właśnie przygotowałam sobie kartkę w kratkę i zaczęłam odręcznie rysować szkic domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 26.01.2010 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Cieszę się Właśnie przygotowałam sobie kartkę w kratkę i zaczęłam odręcznie rysować szkic domu. Kartka w kratkę dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 26.01.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Miłego projektowania. Do zobaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 26.01.2010 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Dzięki,Elfir mi podpowiedziała. Teraz muszę sobie poprzypominać i poszukać,ile poszczególne rośliny mają szerokości . Żebym wiedziała ile kratek na daną roślinę przeznaczyć. Pa do jutra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts