Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Marzenia amatorki o pięknym ogrodzie

Recommended Posts

Brak skali - na rysunku twoje zywotniki śa największymi roślinami. A przecież średnica zwykłego jasminowca dośc szybko przerasta średnicę żywotnika w tym samym wieku.

Narysuj na papierze milimetrowym lub w kratkę w skali 1:100 (1 cm = 1 m).

Skalniak - wyrastający pośrodku trawnika wzgórek nawet najładniejszych kamieni wyglada sztucznie.

Skalniak powinen być nawizaniem do jakiejś myśli przewodniej ogrodu (np. ogród stylizowany na górski) lub wynikac z architektury - górka z wodospadem przy stawie, skarpa przy tarasie.

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://www.fotoszok.pl/images.php/i13_kopia-ogra-sup3-d-2.jpg

1)Świerk biały Echiniformis

2)Dereń jadalny

3) Jałowiec wirginijski Grey owl

4) Jałowiec sabiński pstry

5) Kalina koralowa

6) Magnolia Soulangeana (pośrednia)

7) Świerk kłujący Glauca Globasa

9) Sosna Sylvestris watern

10) Cyprysik groszkowy Boulevard

11) Biała forsycja Abeliofyllum koreańskie lub zwykła forsycja

12) Świerk biały Conica

13) Budeja Dawida

14) Sosna górska-kosodrzewina Pumilo lub Mughus

15) Jaśminowiec wonny

16) Wierzba skupiona Hakuro Nishiki

17) Trzmielina Esmerald Gold lub Purpure'a Nana

Akebia pięciolistna Silver Bells

1 Dereń biały odmiana białobrzegowa

19) Wiciokrzew zaostrzony

20) Wiciokrzew przewierceń

21) Wiciokrzew pomorski Serotina

23) Glicynia kwiecista B

24) Złotokap Waterna Voszi

25)orzech włoski

26) lilak(bez)

X Tuja Brabant

I jak wyszło :-?

Dużo tego zaplanowałaś. Ja bym więcej wolnej przestrzeni zostawiła. Jak będziesz chciała grilla zrobić lub ognisko, poopalać się na kocyku lub leżaku to więcej miejsca będziesz miała.

Za dużymi tujami jestem, jeżeli chcesz ogrodzić się od sąsiadów, przycinać czubki będziesz musiała a one w szerz będą rosły i nie będą tak łysieć od dołu. Moja mama ma takie na działce są po prostu piękne. Zaszczepiłam sobie od jej tuji trochę dla mnie na działkę.

Dużo tego zaplanowałaś. Ja bym więcej wolnej przestrzeni zostawiła. Jak będziesz chciała grilla zrobić lub ognisko, poopalać się na kocyku lub leżaku to więcej miejsca będziesz miała.

Za dużymi tujami jestem, jeżeli chcesz ogrodzić się od sąsiadów, przycinać czubki będziesz musiała a one w szerz będą rosły i nie będą tak łysieć od dołu. Moja mama ma takie na działce są po prostu piękne. Zaszczepiłam sobie od jej tuji trochę dla mnie na działkę.

I udało Ci się :o Ja próbowałam i nic z tego nie wyszło,co prawda 2 razy przesuszyłam je :oops: . Przyjeła się tylko zwykła wierzba(chyba mandzurska :roll: )

A mogłabyś zrobić zdjęcie poprzycinanych tuj mamy :wink:

Asia, ty już ogród planujesz, ale Ci dobrze. Najważniejsze to ogrodzić działkę, bo nie tylko zwierzyna lubi podkradać roślinki. Ze zwierzakami to naprawdę kłopot, u Nas jest jej tyle, że zgłodniałe potrafią niektórym siatkę powywracać. Roślinożerce z nich straszne.

Ogrodzenie już jest robione. Do końca lutego ma być gotowe. Ciekawe kiedy pogoda pozwoli na montaż przęseł i siatki.

juz pisałam

Zastanów się w jakim stylu chcesz mieć ogród.

Jak w lesnym, zrób wrzosowisko.

Jak w górskim, zrób skalniak

Jak w południowych, rób lawendowiska

Jesli chcesz mieć w ogrodzie rózne style, to muszisz je jakoś od siebie oddzielić wizualnie. Poza tym sadzisz wszystko pojedynczo i rozsypane bez pomysłu na trawniku.

jak mamy ci pomóc, musisz rozrysowac dom i otoczenie w skali.

Taras masz waski na 1 m? Bo tak wygląda to na rysunku.

Jeżeli chodzi o to moje szczepienie to miałam pietra czy się uda, ale wujek mojego męża pracuje w firmie, która sadzi krzewy i różne tam drzewa to się troszkę zna. Powiedział mi jak to zrobić. Musisz przygotować sobie odpowiednią ziemię najlepiej torfową, ja wymieszałam ziemię z ogródka z piaskiem, kupiłam ukorzeniacz. Pozrywałam z tuji mamy troszkę maleńkich gałązek wsadziłam do ukorzeniacza a następnie do doniczek. Doniczki wsadziłam do worków i zakryłam szczelnie. Otwierałam tylko do podlewania. Na worku miały zrobić się krople wody, aby wilgotność była duża tak jak w szklarni. Wyszło. Przyjęły się, tylko błąd zrobiłam i wiele takich zaszczepek na własne życzenie mi padło. Powsadzałam dużą ilość do długich doniczek. Nie było problemu jak zaszczepki były na działce mamy i ładnie rosły, ale trzeba je było przenieść do domu na zimę. Doniczki zajmowały mi dużo miejsca i stwierdziłam, że te pięknie przyjęte tuje poprzesadzam. Tu zrobiłam błąd nie wolno ich ruszać minimum przez 2 lata, bo padną. Ja w ten sposób straciłam większość zostało mi raptem 4,( z 100 sadzonek). Tych, które zostały nie ruszałam. Urosły mi bardzo pięknie. Korci mnie, aby je poprzesadzać na wiosnę, ale troszkę się boję.

juz pisałam

Zastanów się w jakim stylu chcesz mieć ogród.

Jak w lesnym, zrób wrzosowisko.

Jak w górskim, zrób skalniak

Jak w południowych, rób lawendowiska

Jesli chcesz mieć w ogrodzie rózne style, to muszisz je jakoś od siebie oddzielić wizualnie. Poza tym sadzisz wszystko pojedynczo i rozsypane bez pomysłu na trawniku.

jak mamy ci pomóc, musisz rozrysowac dom i otoczenie w skali.

Taras masz waski na 1 m? Bo tak wygląda to na rysunku.

Chyba zrozumiałam jutro spróbuję rozrysować :wink:

na papierze w kratkę :wink:

Jeżeli chodzi o to moje szczepienie to miałam pietra czy się uda, ale wujek mojego męża pracuje w firmie, która sadzi krzewy i różne tam drzewa to się troszkę zna. Powiedział mi jak to zrobić. Musisz przygotować sobie odpowiednią ziemię najlepiej torfową, ja wymieszałam ziemię z ogródka z piaskiem, kupiłam ukorzeniacz. Pozrywałam z tuji mamy troszkę maleńkich gałązek wsadziłam do ukorzeniacza a następnie do doniczek. Doniczki wsadziłam do worków i zakryłam szczelnie. Otwierałam tylko do podlewania. Na worku miały zrobić się krople wody, aby wilgotność była duża tak jak w szklarni. Wyszło. Przyjęły się, tylko błąd zrobiłam i wiele takich zaszczepek na własne życzenie mi padło. Powsadzałam dużą ilość do długich doniczek. Nie było problemu jak zaszczepki były na działce mamy i ładnie rosły, ale trzeba je było przenieść do domu na zimę. Doniczki zajmowały mi dużo miejsca i stwierdziłam, że te pięknie przyjęte tuje poprzesadzam. Tu zrobiłam błąd nie wolno ich ruszać minimum przez 2 lata, bo padną. Ja w ten sposób straciłam większość zostało mi raptem 4,( z 100 sadzonek). Tych, które zostały nie ruszałam. Urosły mi bardzo pięknie. Korci mnie, aby je poprzesadzać na wiosnę, ale troszkę się boję.

Też ukorzeniałam,ale nie przykrywałam folią :cry: tak sobie stały pod chmurką w doniczkach . I tu był chyba pies pogrzebany mojego niepowodzenia :oops: