iza mama gabora 26.01.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Kochani,jak jest u Was z rachunkami za energię elektryczną?Właśnie dostałam rachunek- 2700 zł.za pół roku Dużo czy normalka? Mamy bungalow 170m2 ocieplony i otynkowany,ogrzewanie i woda na ropę,żarówki energooszczędne (nawet te na choince były led),reszta chyba jak u wszystkich,tzn.tv,komputer,laptop,zmywarka(włączana co 2 dni),pralka, itp.Sąsiedzi mają rachunki rzędu 800,700 zł my 2000 więcej.Co jest nie tak?Zdaję sobie sprawę,że trudno tak porównywać, ale ta różnica jest dość znaczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 26.01.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Pytanie czy wcześniej miałaś rachunki za prąd i czy masz jakieś porównanie? Opcji jest kilka. 1. Policz dobrze zużycie czy jest jakiś podgrzewacz wody, płyta grzejna liczba TV, kompy. itp.450 zł miesięcznie to niezła kwota 2. Może jesteś szczęśliwą posiadaczką spieprzonego licznika i stąd takie rachunkiteż zdarzają się takie przypadki 3. Gdzieś na forum czytałem o nieprawidłowym odczycie licznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekw14 26.01.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Jeżeli nie ogrzewasz domu energią to katastrofa, dlaczego za pół roku?Albo masz coś z licznikiem,Ja grzejąc w 2006 roku dom 120m2 z użytkowym poddaszem i mając od A-Z wszystko za prąd zapłaciłem 4240zł. Obecnie średnio miesięcznie daje:za 2009r 168zł. co w przeliczeniu na kWh w tym okresie daje to 331kWh miesięcznieza 2008 139zł 317kWhza 2007 127zł 331kWhza 2006 353zł (jak wspomniałem od A-Z wszystko na prąd) 1014kWh Koszty prądu to kuchnia ceramiczna, 3x PC, i wszystkie pozostałe rzeczy.Ogrzewanie i woda już na gazie.Wychodzi na to że albo nie płaciliscie w ogole w tym czasie albo coś wam zżera tyle energi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 26.01.2010 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 To jest rozliczenie od stycznia do czerwca 2010 Rachunki płacone są na bieżąco.Wczoraj odłączyliśmy cały dom od prądu,sprawdzaliśmy licznik-stanął.Więc nie jest to wina licznika chyba.Czy może nam jakoś "uciekać" ten prąd bokiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekw14 26.01.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Może jakiś grzejnik był lub jest włączony, no np w garażu, potrafi troche pokręcić licznikiem. chyba że został źle odczytany licznik obecnie lub wcześniej stąd różnica, ale to tylko domysły Cos musi być, Też bym sie gdybym miał tyle z kieszeni wyjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekimek 26.01.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witam, nawet jak wszystko wyłączyliście i licznik stanął to nie oznacza że jest sprawny. Od stycznia do czerwca czyli chyba ryczałt i w czerwcu po sprawdzeniu stanu licznika będzie wyrównanie. Moze spisz licznik i następne sprawdzenie po kilku dniach i zobacz jakie masz zużycie pomnóż razy ilość dni i zobacz co Ci wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 26.01.2010 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Owszem,mamy 2 grzejniki ręcznikowe w łazienkach.Są włączone na 1 w skali do 3 i to też od 2 miesięcy dopiero mniej więcej.Licznik to ten elektroniczny,z którego my nie potrafimy nic odczytać Mieszkamy w tym domu już trzeci rok i rachunki zawsze były spore ale ten to już przegięcie bagiety Wcześniej zużycie takie kładliśmy na karb remontów (dekarze,wiertarki itp)ale w zeszłym roku nie było już większych prac,skąd więc taaaaaaka suma?!qrwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekw14 26.01.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 "ekimek" ma racje spisz np. dzisiaj licznik i jutro o tej samej porze zrób odczyt, pomnoż razy 30 dni i wyjdzie miesięczne zużycie, to wszystko x kWh+opłaty abon itp. i masz rachunek.Jescze nie wiemy ile płaciliscie w tym okresie np miesięcznie czy inaczej. ale kwota 2700 na 6 miesięcy daje wynik 450zł/miesiąc to chyba trochę dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 26.01.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Domek 125+25. Większośc energooszczędnych żarówek ale w kilku pokojach (ściemniacze świateł) zwykłe. W domu 2 dorosłe + 2 dzieci.Rachunki około 120/mc co daje 1440 rok. Czajnik na gaz, płyta gazowa. Nie dogrzewamy się prądem. Może gdzieć coś Ci po cichu pożera prąd ? Koleżanka miała jakiś pracowników w domu i włączyli jej taką wielką żarówę 300W na poddaszu. Nie była tam kilka mc. Zaczeła szukać po otrzymaniu rachunków. Twój rachunek jest kosmiczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anixxxek 26.01.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Kiedyś miałem podobny przypadek,ale to oświetlenie ogrodowe miało przebicie i krety odstraszało.Zlokalizowałem to wyłączając wszystkie obwody bezpiecznikami,potem włączałem bezpieczniki po kolei i starałem się wyłączyć wszystkie odbiorniki na włączonym obwodzie i patrzyłem czy licznik stoi.I na obwodzie ogrodu mimo wyłączenia światła licznik się kręcił.Przy okazji wyszło na jaw że radio,takie małe w łazience też pobiera dużo prądu nawet jak nie gra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.01.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 sadze jak przedmówca - codziennie spisywać sobie stan licznika i obliczyć. To tylko matematyka wiec od razu wyjdzie U mnie kiedyś były podobne objawy - nagle zużycie skoczyło - padł licznik mimo ze zachowywał się tak jak Wasz - czyli po wyłączeniu wszystkich odbiorników stał jak zaklęty. Przecież możesz w rejonie zareklamować licznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 26.01.2010 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 sadze jak przedmówca - codziennie spisywać sobie stan licznika i obliczyć. To tylko matematyka wiec od razu wyjdzie U mnie kiedyś były podobne objawy - nagle zużycie skoczyło - padł licznik mimo ze zachowywał się tak jak Wasz - czyli po wyłączeniu wszystkich odbiorników stał jak zaklęty. Przecież możesz w rejonie zareklamować licznik Chyba jednak zareklamuję ten licznik.Kwota 220 zł za taką usługę to już dla mnie mały pikuś.Niestety spisać licznika nie mogę,bo tak jak pisałam wcześniej to jakieś nowe,elektroniczne gówno,z którego nic nie wynika dla normalnego śmiertelnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.01.2010 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 bez przesady... tam się cyklicznie pojawia zużycie na przemian z jakimiś innymi danymi - nic nawet nie trzeba chyba naciskać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekimek 26.01.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 U mnie na elektronicznym wyświetla się stan licznika na przemian z taryfą (Chyba wyświetla sie G11). Dodatkowo jest przycisk, którym zmienia się co jest wyświetlane. Możliwość odczytu musi być we wszystkich licznikach. Piszesz, że mieliście zawsze "znaczne" rachunki więc elektrownia stwierdziła, że teraz też będziecie mieć znaczne wydaje mi się że to jakaś symulacja komputerowa na podstawie ostatnich rachunków oblicza ryczałt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lasek 26.01.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Niestety spisać licznika nie mogę,bo tak jak pisałam wcześniej to jakieś nowe,elektroniczne gówno,z którego nic nie wynika dla normalnego śmiertelnika Nie ma takiego licznika, którego wskazań nie mógłby odczytać użytkownik! Na tych elektronicznych wyświetlają się cyklicznie różne informacje,na przemian m.in. data, grupa taryfy i inne, ale przez moment wyświetla się aktualne wskazanie zużycia. Ten odczyt (licznik wskazuje zużycie z dokładnością do 0,1kWh) trzeba porównać z odczytem podanym na fakturze. Może przy odczycie lub wrowadzeniu danych pominięto przecinek we wskazaniach licznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 26.01.2010 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Jesoo,sprawdzę jeszcze raz.Dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.01.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 To jest rozliczenie od stycznia do czerwca 2010 Jak to rozliczenie ? Chyba prognoza żużycia. Ale to podobno na podstwie wcześniejszych zużyć robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 26.01.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Oni robią jakieś symulacje zużycia. U mnie na początku po podłączeniu prądu były rachunki z jednego bloczka (czyli 5 miesięcy - albo 4 albo 6 - nie pamiętam) na kwoty 16 zł/miesiąc. Następne dostałam że mam płacić po 46 zł/miesiąc. i znowu tyle płaciłam przez te miesiace. 5 miesięcy temu dostałm pismo że w związku z nadpłatą 200 zł z groszami przez kolejne miesiące nic nie będę płacić i tydzień temu był pan od liczników i teraz czekam na kolejny rachunek. My tam jeszcze nie mieszamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 26.01.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Chwila moment ale przecież mówimy o znacznie zawyżonej PROGNOZIE zużycia: To jest rozliczenie od stycznia do czerwca 2010 A więc pozostaje po prostu sprawdzić rozliczenie (faktury) za minione okresy (zwłaszcza ostatni) i: 1/ Jeśli prognoza znacznie odbiega od dotychczasowego zużycia to zareklamowac to w BOK-u dostawcy energii. Tu akurat mam spore doświadczenie bo mi co pół roku dowalają jakieś dziwne prognozy 2 razy wyższe niż moje realne zużycie, po czym pani z BOK EnergiaPro stwierdza "ach, bo tu pan do innej GRUPY KLIENTÓW jest przypisany..." (??? ), po czym przysyła mi nową, już prawidłową prognozę. 2/ Jeśli prognoza w jakiś sposób wydaje się uzasadniona (np. w ostatnich miesiącach zużycie Wam wyraźnie wzrosło), to chyba zaakceptować, płacić (ewentualnie będziecie mieli nadpłatę, forsa nie przepadnie) i szukać prądożerców pośród domowych urządzeń. PS. Warto wyrobić sobie nawyk by np. w każdy ostatni dzień m-ca stan licznika sobie spisać. Sporo się człowiek o swoim domu z takiego zestawienia dowiaduje, naprawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 26.01.2010 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Pewnie masz rację.Zresztą jak zwał tak zwał-koszów to mi nie zmniejsza faktem jest,że w styczniu przyszła faktura:1050zł niedopłaty+575zł=prawie 1600 i w kwietniu i czerwcu po 575 co daje pokaźne 2700. Dodam,że ta niedopłata to nie żaden dług za brak wpłat.Za terminowe wpłaty dziękują dranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts