miwol 26.01.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 No dokładnie, bo rozliczasz się z nimi w systemie półrocznych prognoz. Widocznie wcześniej zaprognozowali Was za nisko, ładnie płaciliście ale zużyliście więcej prądu niż dostawca zakładał. Wyszła dopata + przesunięcie to grupy klientów bardziej prądożernych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekw14 26.01.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Najlepiej umówić sie na indywidualny sposób rozliczania, podawać odczyty telefonicznie lub przez stronę WWW w cyklach miesięcznych. Juz dawno zrobiłem porządek z tymi ich prognozami 4 lata temuPłacę za to co zużyłem nic więcej nic mniej, tak czy inaczej zdzierają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 26.01.2010 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 No dokładnie, bo rozliczasz się z nimi w systemie półrocznych prognoz. Widocznie wcześniej zaprognozowali Was za nisko, ładnie płaciliście ale zużyliście więcej prądu niż dostawca zakładał. Wyszła dopata + przesunięcie to grupy klientów bardziej prądożernych... Ja to wszystko rozumiem,ale dalej wychodzi mi,że żeby tyle prądu zużywać to mój dom powinien być widziany z Marsa nawet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.01.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 faktem jest,że w styczniu przyszła faktura:1050zł niedopłaty+575zł=prawie 1600 i w kwietniu i czerwcu po 575 co daje pokaźne 2700. Chwila, piszesz ze za 6mc masz 2700 a teraz wliczasz w to 1050 "zaległości" czyli za inne miesiace. Za 6 mc masz wynik też spory ale to 1700zł. To daje kwote 280zł/mc. Płace 200-240 /mc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 26.01.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Licznik możesz w pewnym przybliżeniu sprawdzić domowym sposobem.Doprowadź do sytuacji kiedy wszystko masz wyłączone również urządzenia cykliczne jak lodówka itp. Następnie podłącz odbiornik o sporej mocy (dla zwiększenia dokładności) o stabilnym poborze mocy najlepiej oporowy np. halogen 500W na określony czas np. 60min. Wtedy po przemnożeniu mocy w kw i czasu w godzinach czyli np 0.5x1 , będziesz mógł zobaczyć czy podobną wartość zanotował licznik. Ze względu na ograniczenie w postaci rozdzielczości wyświetlanego odczytu dokładność będzie tym większa im więcej nabijemy (większa moc, lub czas) co się przekłada na koszt próby, ale taka szacunkowa wartość da ci już jakieś pojęcie bo nie chodzi ci przecież o ew. drobne przekłamania.Najlepiej jak byś miał osobne gniazdko na jakimś bezpieczniku i całą resztę odłączyłbyś bezpiecznikami w tablicy rozdzielczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.01.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 To jest rozliczenie od stycznia do czerwca 2010 Rachunki płacone są na bieżąco.Wczoraj odłączyliśmy cały dom od prądu,sprawdzaliśmy licznik-stanął.Więc nie jest to wina licznika chyba.Czy może nam jakoś "uciekać" ten prąd bokiem? Odlaczajac dom od pradu stwierdzilas jedynie ze licznik przy zerowym poborze pokazuje "0". Potrzebujesz jeszcze sprawdzic czy przy np. poborze 1kW licznik pokazuje "1kW". Znajomy opowiedzial mi podobna sytuacje. U niego okazalo sie ze dziaciaki bawily sie magnesami i rozmagnesowaly hamulec w jego liczniku energii. Jego licznik krecil sie 3 razy szybciej niz powinien. Po odloczeni pokazywal "0" ale pod obciazeniem pokazywal 3 razy wiecej niz powinien. No popatrz. Moje dzieci też od czsu do czasu bawią się magnesami, ale ani im, ani mi do głowy nie przyszło bawić się nimi przy liczniku energii elektrycznej. Mam nadzieję, że dostawca energii odpowiednio "pouczył" znajomego i jego dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 26.01.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 faktem jest,że w styczniu przyszła faktura:1050zł niedopłaty+575zł=prawie 1600 i w kwietniu i czerwcu po 575 co daje pokaźne 2700. Chwila, piszesz ze za 6mc masz 2700 a teraz wliczasz w to 1050 "zaległości" czyli za inne miesiace. Za 6 mc masz wynik też spory ale to 1700zł. To daje kwote 280zł/mc. Płace 200-240 /mc jajmar ma rację, a dodatkowo weź pod uwagę, że to nadal prognoza i może być nieco zawyżona a wtedy już można uznać, że to wysokie zużycie w normie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 26.01.2010 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 faktem jest,że w styczniu przyszła faktura:1050zł niedopłaty+575zł=prawie 1600 i w kwietniu i czerwcu po 575 co daje pokaźne 2700. Chwila, piszesz ze za 6mc masz 2700 a teraz wliczasz w to 1050 "zaległości" czyli za inne miesiace. Za 6 mc masz wynik też spory ale to 1700zł. To daje kwote 280zł/mc. Płace 200-240 /mc jajmar ma rację, a dodatkowo weź pod uwagę, że to nadal prognoza i może być nieco zawyżona a wtedy już można uznać, że to wysokie zużycie w normie... Ale weźcie pod uwagę,że te 1050zł to niedopłata za sezon letni.Trochę obawiam się czekać na rozliczenie od czerwca do grudnia bo wtedy przyjdzie jeszcze większa niedopłata przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.01.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 ...No popatrz. Moje dzieci też od czsu do czasu bawią się magnesami, ale ani im, ani mi do głowy nie przyszło bawić się nimi przy liczniku energii elektrycznej. Mam nadzieję, że dostawca energii odpowiednio "pouczył" znajomego i jego dzieci. Co ten komentarz ma wspolnego z problemem autorki tematu? Dlatego wstawia się cytat, aby było wiadomo czego odpowiedź się tyczy. Twój komentarz też był z cytatem mojej wypowiedzi bo też tego się tyczył, czyli ta zależność nie jest Tobie obca, a z problemem autorki też chyba nie ma wiele wspólnego, nieprawdaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.01.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 ...Dlatego wstawia się cytat, aby było wiadomo czego odpowiedź się tyczy. No wlasnie. Popatrza jaki byl cytat w twojej pierwszej wypowiedzi. Aż zwątpiłem i sprawdziłem i był dokładnie ten, który miałem na myśli. Skąd to zdziwienie, przecież to Twój tekst (o znajomym z dziećmi)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 26.01.2010 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Tylko,że jeśli np.mam spieprzony licznik to spisywanie z niego też mi raczej nie pomoże Eh,chyba muszę wyłożyć te 2 stówy jeszcze i upewnić się,czy to wina czy nie wina licznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.01.2010 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 A ile masz np za dwa miesiaće do zapłaty? Powiedzmy listopad - grudzien ? To powinnas byc w stanie z faktur prognoza+rozliczenie wyczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 26.01.2010 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Sierpień,październik i grudzień 2009 było po 531 zł.To chyba też sporo,co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 26.01.2010 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Sierpień,październik i grudzień 2009 było po 531 zł.To chyba też sporo,co? Sprawdz taryfe bo moze jedziesz dalej na budowlanej i tlatego masz takie oplaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.01.2010 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Sierpień,październik i grudzień 2009 było po 531 zł.To chyba też sporo,co? Sprawdz taryfe bo moze jedziesz dalej na budowlanej i tlatego masz takie oplaty Sprawdź taryfę bo może jedziesz na budowlanej Czytałem cały wątek aby kolega na końcu to stwierdził Pierwsze co mi się nasunęło to właśnie ta taryfa przecież może nie zmienili jeszcze? Też tak myślę ze jeszcze nie zmieniono taryfy bo zużycie wydaje sie jednak zbyt duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 26.01.2010 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Kochani,bardzo wam dziękuję za chęć niesienia pomocy w formie doradzania,ale błagam,nie obrażajcie mnie 3 lata na budowlanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.01.2010 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Przepraszam Ale dziwny jest fakt tak dużego zużycia prądu-jeśli nie ma pomyłki w odczycie albo trzeba dokonać szczegółowego pomiaru, albo kupić jakiś licznik dla porównania albo chociaż wypożyczyć Każda możliwość sprawdzenia będzie się opłacała gdyby były przekłamania i nieprawidłowe wskazania licznika głównego http://www.allegro.pl/item893531055_f_f_le_03d_trojfaz_licznik_energi_wys_lcd.html takie coś było by najlepsze ale też cena jest duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej747 26.01.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Owszem,mamy 2 grzejniki ręcznikowe w łazienkach.Są włączone na 1 w skali do 3 i to też od 2 miesięcy dopiero mniej więcej. Aha! 2 grzejniki ręcznikowe po, powiedzmy, 2 kW każdy, razy 24 godziny razy 30 dni razy 0,50 zł równa się 1500 zł miesięcznie. Na twoim miejscu najpierw spróbowałbym wyłączyć grzejniki ręcznikowe, a dopiero potem podejrzewałbym zły licznik. Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 26.01.2010 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Owszem,mamy 2 grzejniki ręcznikowe w łazienkach.Są włączone na 1 w skali do 3 i to też od 2 miesięcy dopiero mniej więcej. Aha! 2 grzejniki ręcznikowe po, powiedzmy, 2 kW każdy, razy 24 godziny razy 30 dni razy 0,50 zł równa się 1500 zł miesięcznie. Na twoim miejscu najpierw spróbowałbym wyłączyć grzejniki ręcznikowe, a dopiero potem podejrzewałbym zły licznik. Maciej Grzejniki są włączone od 2 miesięcy dopiero, a rachunki płyną od trzech lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.01.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 ...Aha! 2 grzejniki ręcznikowe po, powiedzmy, 2 kW każdy, razy 24 godziny razy 30 dni razy 0,50 zł równa się 1500 zł miesięcznie. Na twoim miejscu najpierw spróbowałbym wyłączyć grzejniki ręcznikowe, a dopiero potem podejrzewałbym zły licznik. ...Z tym tylko że popełniasz błąd w swych obliczeniach - grzejnik nie działa praca ciągła wiec z 2kW może wyjdzie ci 0,5 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts