Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Energa mnie zabija!Pomocy!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

proponowałbym jak ktoś powyżej zamontować swój licznik w rozdzielnicy domowej i porównać jego wskazania z licznikiem zakładu energetycznego, moim zdaniem to powinno rozwiązać sprawę. nie szukałbym winowajcy w tych grzejnikach. istnieje też możliwość ale to mało prawdopodbne ze ktoś się pod wasz prąd podłączył...

Owszem,mamy 2 grzejniki ręcznikowe w łazienkach.Są włączone na 1 w skali do 3 i to też od 2 miesięcy dopiero mniej więcej.

Aha! 2 grzejniki ręcznikowe po, powiedzmy, 2 kW każdy, razy 24 godziny razy 30 dni razy 0,50 zł równa się 1500 zł miesięcznie.

Eee no bez przesady - one maja 300, 600, 900W max. 2kW to chwila i by zagotowaly ten kaloryfer, a w pomieszczeniu byloby troche za cieplawo :-)

pozdr.

a jeszcze jedno przychodzi mi do głowy: nie macie jakiegoś "zewnętrznego osprzętu" elektrycznego? Kosiarka, piła tego typu rzeczy... z tego co piszesz to prognoza się nie zmieniła... tzn. ostatnio płaciliście ponad 500/2mies teraz (poza nadpłatą) też ponad 500zł/2mies. czyli już pół roku temu zaczęliście więcej zużywać, a właściwie to rok bo prognoza za 2 półrocze 2009 byłą już rzędu 500zł/2mies. Ja latem też płacę sporo ponad 200zł/mies, ale nam woda wychodzi ok 80zł/mies(bojler elek.), 2,5 komputera non stop, zmywarka codziennie, kosiarka elektryczna i takie tam...

Ja kilka lat temu miałam podobną sytuacje

Wyjechaliśmy z mężem na ponad 3 miesiące po powrocie czekał na nas rachunek 3.000 za prąd :o Były to miesiące jesienne.Zadnych zbędnych odbiorników typu piecyki itd Po przeliczeniu ile zużywaliśmy prądu na dobę wyszło nam 100 kw :o

Zgłosilismy to do elektrowni

Przyjechali ,sprawdzili licznik

Stwierdzili że jest ok

Wzywaliśmy kilku znajomych elektryków którzy też nie stwierdzili żadnych nieprawidłowości

Licznik przestał wariowac Rachunek trzeba było opłacic i na tym się skończyło Nie mielismy pomysłów co i dlaczego Raczej nie było mowy o podłączeniu się kogoś bo taki pobór mocy może miec jakiś naprawdę duży odbiornik prądu.Od tamtej pory Sprawdzam co miesiąc pobór mocy i jak narazie jest ok i oby tak już pozostało

iza no kosmiczny ten rachunek u nas przeraził mnie jak przyszło 780zl do zapłacenia plus 2 prognozy po 186 zł ale tylko dlatego, ze niedawno się wprowadziliśmy i prognozy male. Suma sumarum przejdź na rozliczanie 2 miesięczne jedyne co przy tym płacisz to większa opłata przesyłowa bodajże. U nas Kw naganiała grzałka od wody w lecie bez niej połowa mnie kw. Na dzień dzisiejszy wychodzi mi około 300zł na 2 miesiące. Dom 160m2 płyta gazowa reszta na prąd...po takim rachunku u mnie sama nauczyłam sie liczyć fakturę teraz wyliczam połowie znajomych. :lol: :lol:

Już gdzieś podawałem ten link ale wklejam jeszcze raz bo kalkulatorek moim zdaniem super zrobili...

http://www.vattenfall.pl/kalkulatorenergii/

polecam.

Browar

Wszystko fajnie na stronce VATTENFALL, tyle że przygotowali tylko kilka modeli zużycia i przedstawiają najbliższy podanej wartości,

Ale jest OK

Już gdzieś podawałem ten link ale wklejam jeszcze raz bo kalkulatorek moim zdaniem super zrobili...

http://www.vattenfall.pl/kalkulatorenergii/

polecam.

Browar

Wszystko fajnie na stronce VATTENFALL, tyle że przygotowali tylko kilka modeli zużycia i przedstawiają najbliższy podanej wartości,

Ale jest OK

Spróbowałam wczoraj-opłaty za energię powinny wychodzić u nas w granicach 237 złotych/miesiąc,co daje ok.470 zł co 2 miesiące.I to wydaje mi się OK.Jednak ja płacę średnio 450 zł miesięcznie :o :o :o

Iza jeśli masz elektryka niech sprawdzi jak obciążone są poszczególne fazy.Liczniki elektroniczne znacząco przekłamują odczyt jeśli mają przeciążoną jedną fazę.W razie pytań pisz na PW

Pozdrawiam Pablo

Bardzo dziękuję.Właśnie w tę sobotę ma przyjść do nas pan elektryk. :)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...