Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cokolik z płytek przy podłodze??

romapoz

Recommended Posts

cokolik przyda się, by chronić ścianę przed pobrudzeniem w trakcie mycia podłogi.

Myślę, że wąski pasek w kolorze, który nie jest ani kolorem ściany ani podłogi za bardzo bedzie się rzucał w oczy. Chyba, że sciana w kolorze płytek.

u mnie jest odwrotnie, antracytowe na scianie i jasno szare na podlodze - jedna sciane mam wolna od plytek i tam mam jasno-szary cokol z plytek podlogowych.... tylko ja mam ta sciane w calosci bez plytek. U Ciebie ta sciana jest w czesci zaplytkowana czyli cokol bedzie dolegal do plytek sciennych ... w takim wypadku dala bym jednak ten kawalek cokolu w sciennych plytkach, zeby linia laczenia podloga-sciana wygladala tak samo na calej dlugosci.

Cokolik - zdecydowanie tak ( ślady po mopie na ścianie nie należą do zbyt dekoracyjnych ;) )

Moim zdaniem z płytek, które są na ścianie - podłoga to jedno, ściana drugie. Tym bardziej że połowa ściany będzie w płytkach, do ten dorobiony cokolik w innym kolorze nie wyglądałby zbyt ciekawie. co innego gdyby na ścianach nie płytek...a czy płytki są na wszystkich pozostałych ścianach? jakie płytki są tam ułożone? pewnie do podłogi idą płytki ścienne spełniając rolę cokołu - czemu na jednej ze ścian robić inaczej??

Na płytkach/cokolikach lubi zbierać się kurz - najlepiej jest wyrównać ścianę z płytkami płytą gips-kartonową lub niech glazurnik przymocuje na górze cokołu płaskownik aluminiowy ( lub w kształcie litery L, tak żeby jedno ramie schować za płytkami,a drugie leży na płytkach). bardzo estetyczne i praktyczne za razem ( ale zależy to tez od stylu łazienki - nowoczesna czy stylowa).