Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda mi zamarzła, dom ogrzewany i zamieszkały !!!

Piczman

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie dlatego nie robiłam kranika na zewnatrz ... mam w garażu na ściance z grzejnikiem .... wyjścia z garażu mam na front (brama garażowa ) i na zadek ( drzwi ) chałupy .... stwierdziłam, że te dwa metry mnie nie zbawią - se dłuższy wąż kupie :wink:

I z tego co czytam - słusznie ... :wink:

Piczman ... suszarke weź od Piczmanki i dmuchaj .... :roll: :wink: :lol:

Dmuchawa by się przydała jakaś olejowa :-?

Myślę że to od kranu zewnętrznego idzie i doszło do trójnika.

Chyba źle zrobiłem nie dając w kotłowni ogrzewania, jakoś nie pomyślałem że w duże mrozy będę palił tylko 3 godziny dziennie!

Dodam jeszcze tylko że mam 2 krany zewnętrzne, drugi identycznie zrobiony jest w łazience i tam nie zamarzło !!!

Muszę porządnie nagrzać kotłownię, rozbiorę kocioł z wełny i podniosę tam temp.

Może coś da :(

Czegoś chyba nie rozumiem. Jeśli rurka jest w ścianie ocieplonej od zewnątrz 20cm styropianu, a w środku jest temp. nie mniejsza niż 15 C przez całą dobę to dla mnie kranik na zewnątrz z pewnością będzie zamarznięty i przy -20C suszarka nic nie pomoże, ale nie widzę możliwości, aby ta rurka z PP pozwoliła na zamarznięcie trójnika.

Ja mieszkałem kiedyś w bloku który miał raptem 3 lata (więc dosyć "nowe" budownictwo).. i zamarzła nam woda w kuchni. Ściany ocieplone bodajże 12cm styropianu. Dom zamieszkany i ogrzewany.

Okazało się że rurka idzie obok kanału wentylacyjnego przez który troche wialo do środka i przez to zamarzłała woda w rurce.

Sprawdź czy u ciebie nie ma podobnej sytuacji.

To ten trójnik od tego kranu gdzie jest? Na zewnątrz, czy w ścianie za ociepleniem 20cm? Jak głęboko w tej ścianie? Tak, aby tylko ją przykryć? To tam temp. ściany musi być około 15 stopni. Jak wtedy może to zamarznąć? W budynku gospodarczym mam kranik na ogród i na tej samej ścianie drugi od wewnątrz wraz z trójnikiem. Ściana bez izolacji, a wewnątrz 3 stopnie powyżej zera i tym kranikiem od wewnątrz do czasu, aż nie zamknąłem głównego zaworu leciała woda po otwarciu. Ty masz dużo, dużo cieplejszą ścianę, dużo wyższą temp. wewnątrz dlatego nie mieści mi się w głowie jak to możliwe bez kompletnie skopanej izolacji.

nie mieści mi się w głowie jak to możliwe bez kompletnie skopanej izolacji.

Nawet jeśli rurka ma izolację to kolanka i trójniki już nie.

A ten trójnik jest w styropianie w podłodze.

Wszystko jest w podłodze i wychodzi na ścianę do punktu.

moim zdaniem zamarzło - nie ma siły... chyba że po drugiej stronie tego kraniku wisi grzejnik na ścianie.

U mnie woda zakręcona i spuszczona z kawałka 2m (aż do licznika wody ogrodowej umiejscowionego w kotłowni)

Kur@#%$&*&%... mać - po drugiej stronie mam pralnię - w niej ogrzewanie podłogowe - cały czas tam 22 stopnie ...

Może jednak nie rozp@##!@!@$%%$#ło tej rurki ...

W zeszłym roku pięknie spuściłem wodę z tej nitki - a teraz zapomniałem - przez ten posrany prąd i energetyką całą w dupę !@#$%%^%$#@^&&*#@@ .

:evil:

nie mieści mi się w głowie jak to możliwe bez kompletnie skopanej izolacji.

Nawet jeśli rurka ma izolację to kolanka i trójniki już nie.

A ten trójnik jest w styropianie w podłodze.

Wszystko jest w podłodze i wychodzi na ścianę do punktu.

No to przy podłodze temp. pewnie niższa niż 15 C, ale jak idzie rurka po ścianie w górę to idzie przez ten +15C. Izolacja rury nie ma tu dla mnie znaczenia. Pisałem o izolacji na ścianie - 20cm. Rozumiem, że woda w tej rurze do kranu na zewnątrz ma prawo zamarznąć na pewnym odcinku nawet wewnątrz pomieszczenia, ale gdyby zamarzała na odcinku metra przechodząc przez pomieszczenie o temp. zdecydowanie powyżej zera to na jeziorach byłaby warstwa lodu kilkumetrowa (tam gdzie jest taka głębokość).

moim zdaniem zamarzło - nie ma siły... chyba że po drugiej stronie tego kraniku wisi grzejnik na ścianie.

U mnie woda zakręcona i spuszczona z kawałka 2m (aż do licznika wody ogrodowej umiejscowionego w kotłowni)

Kur@#%$&*&%... mać - po drugiej stronie mam pralnię - w niej ogrzewanie podłogowe - cały czas tam 22 stopnie ...

Może jednak nie rozp@##!@!@$%%$#ło tej rurki ...

W zeszłym roku pięknie spuściłem wodę z tej nitki - a teraz zapomniałem - przez ten posrany prąd i energetyką całą w dupę !@#$%%^%$#@^&&*#@@ .

:evil:

Zamarzło w cholerę , zamarzł zawór - ten odmroziłem suszarką , dalej odpuściło około 10cm i ...

- może rurka nie pękła ...

- ekhhhhh ....

Piczman.

Jeżeli masz luzem wełnę mineralną lub stary ciuich too obłóż grubo ten zawór zewnętrzny, dociśnij jakąś dechą. Jeśli masz mostek - przesunie się punkt temp. "0" w ścianie bardziej na zewnątrz.... Podgrzej wewnętrzny zawór odcinający suszarką z 10- 15 min i poczekaj do rana... W łóżeczku, nie w kotłowni....

Ja zrobiłem u siebie tak: mam dwa zawory zewnętrzne, po przeciwległych stronach domu. Rury zasilające poprowadzone są z bardzo minimalnym spadkiem do przyziemia, kolejno - kranik do spuszczania wody - zawór odcinający. Po zamknięciu zasilania odkręcam kranik spustowy i odkęcam na maksa zawory zewnętrzne. Obydwa odcinki są na 100% puste.

Wczoraj podgrzałem kotłownie i palnikiem gazowym rozgrzałem ścianę i podłogę w miejscu gdzie biegnie rurka.

Dziś rano temp. za oknem -6 C i odmarzło !!!

Ale z kranu zewnętrznego nie leci nic.

Musiałem nie spuścić wody z tego kranu i poszło dalej, teraz trzeba go rozgrzać i spuścić wodę aby to się nie powtórzyło ! Tak ?

Najgorsze jest to że całą jesień myślałem o tym że trzeba zamknąć zawór w domu i odkręcić kran, ale kuzyn przy ociepleniu robił i używał tego kranu, chyba dlatego tak się stało jak się stało.

Mam nadzieję że teraz wszyscy sprawdzą swoje instalacje, mrozy 20-30 stopniowe dają popalić :roll: