qnik111 02.02.2010 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Przeglądam drzewka owocowe na allegro i niestety nic tam nie piszą jakie mają wymagania glebowe Pokuszę się o pójście na łatwiznę i proszę was o podanie kilku odmian z którymi mógłbym spróbować Wyczytałem już że drzewka muszą być zróżnicowane, co by się na wzajem zapylały Jeszcze jedno pytanko: Czy są jakieś giełdy lub targi z drzewkami owocowymi, czy tylko allegro mi zostaje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 02.02.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Nie kupowałabym drzewek przez allegro - no chyba że od szkółkarza. Od sprzedawców z allegro raczej nie uzyskasz sensownych odpowiedzi odnośnie wymagań i pielęgnacji materiału który sprzedają Musisz poszukać w swojej okolicy szkółki drzewek owocowych Z tego co pamiętam dobór odmian wzajemnie sie zapylających podałam w postach do których link dałam Ci powyżej. Na Twoją glebę radziłabym Ci kupić: - jabłonie szczepione na 'Antonówce' albo na MM106 (daje półkarłowe drzewa); tu jest sensowny wybór odmian, z letnich 'Inflancka' (tzw. papierowka), 'James Grieve' (dobry zapylacz) i 'Katja', do tego 'Idared', 'Gloster' i 'Golden Delicious' + 1 sztuka 'Koksy Pomarańczowej' - i wszystko sie pięknie zapyla, a jabłuszka masz od połowy lipca do marca-kwietnia - wiśnię szczepioną na antypce, (odmiana 'Łutówka' sama się zapyla, ale na ałyczy rośnie akurat niedobrze - ją można kupić zaszczepiona na podkładce F12/1 która byłaby w miarę odpowiednia) - morelę - gdyby była dostępna to na moreli zwyczajnej (ale wówczas stanowisko osłonięte). - porzeczki - zwłaszcza czerwona ('Jonkheer van Tets' i 'Rosetta' - jedna wczesna, druga późna) - agrest też da radę Grusze, śliwy i czeresnie będą problematyczne - no chyba, że wykopiesz doły, dasz dobrą glebę i jeszcze bbędziesz z wężem do podlewania biegać Jeśli tak, to też podkładki silnie rosnące (żadne skarlające wynalazki) grusza na gruszy kaukaskiej, czereśnia na czereśni ptasiej, śliwa na ałyczy. Leszczyna lubi gleby ciepłe, przewiewne, próchniczne, średnio zwięzłe z domieszką gliny - preferuje czarne ziemie i mady. Na słabych plonuje kiepsko. Musi mieć stosunkowo dużo wilgoci (co nie oznacza zalewania wodą) i nasłonecznione stanowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 02.02.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 - wiśnię szczepioną na antypce, (odmiana 'Łutówka' sama się zapyla, ale na ałyczy rośnie akurat niedobrze - ją można kupić zaszczepiona na podkładce F12/1 która byłaby w miarę odpowiednia) Na ałyczy to wiśnie raczej wcale nie rosną .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 03.02.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 - wiśnię szczepioną na antypce, (odmiana 'Łutówka' sama się zapyla, ale na ałyczy rośnie akurat niedobrze - ją można kupić zaszczepiona na podkładce F12/1 która byłaby w miarę odpowiednia) Na ałyczy to wiśnie raczej wcale nie rosną .. póżna pora antypka miała być - jak w pierwszej części wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 03.02.2010 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Mymyk dziękuję Ci bardzo twoje porady są dla mnie bezcenne Czy poziom wód gruntowych w moim przypadku ma jakieś znaczenie ? Nie kopałem jeszcze, więc nie wiem jaki jest, ale przypuszczam że wysoki. Sąsiad ma staw, jakieś 100m. od działki płynie strumyk, w lesie są źródełka. Działka jest na terenie objętym ochroną doliny rzeki Jeśli jest wysoki to drzewka się ukorzenią i wody będą miały w bród Czy się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.02.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Taka gleba i wysoki poziom wód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 03.02.2010 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Taka gleba i wysoki poziom wód? Klasa gleby to wiem z WYPISU REJESTRU GRUNTÓW V i VI co widać na zdjęciu że to piasek Że to dolina rzeki, wiem z postanowienia od REGIONALNEGO DYREKTORA OCHRONY ŚRODOWISKA W ŁODZI I te źródełka w lesie jakieś 500m. Teren plaski jak stół, to może woda tam jest http://i1.fmix.pl/fmi77/e2c6c15a000897e94b69d806/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 11.02.2010 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Podpowiecie mi jak zrobić takie cudo ze zdjęcia Szukam i nie mogę znaleźć z jakiego postu to zdjęcie skopiowałem ( pewnie tam było opisane jak takie cudo stworzyć ) http://i1.fmix.pl/fmi2066/845ec2570010d0944b745ac9/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.02.2010 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 http://images36.fotosik.pl/146/d4543902f064ce60med.jpg plus różne wrzosowate i trawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 12.02.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 plus różne wrzosowate i trawy Super! Elfir jak zawsze nieoceniona Czy ziemia do takiego nasadzenia powinna byc kwasna? To wrzosy i wrzosce? Trawy nie maja nic przeciwko kwasnej glebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Majda 12.02.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 @qnik111 Jeśli masz lichą glebę i nie chcesz wydawać kupy kasy i czasu na stworzenie produktywnego ogrodu, to polecam stosowanie roślin takich jak: -wieloletnie rośliny wiążące azot ( karagana syberyjska, oliwniki, rokitnik, brzoza, olcha...) W linku, który podałem jest podzielone na różne kategorie (rośliny warzywa, rośliny dające owoce...) http://permakulturnik.blogspot.com/2009/11/permakultura-i-nawozy-azotowe-cz-2.html -rośliny akumulujące różne pierwiastki w glebie, głównie potas ale też mikroelementy http://permakulturnik.blogspot.com/2010/02/dynamiczne-akumulatory.html Do tego musisz dbać o grzyby mikoryzowe, by dostarczały fosforu Twoim roślinom. Stosując tę mieszankę nie musisz wydawać kasy na nawozy, gdyż wszystkie potrzebne składniki są w glebie - Twoim zadaniem jest tylko użycie odpowiednich "specjalistów" by je wydobyć - krety i dżdżownice zrobią resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.02.2010 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Czy ziemia do takiego nasadzenia powinna byc kwasna? To wrzosy i wrzosce? Trawy nie maja nic przeciwko kwasnej glebie? Oczywiście - to na zdjęciu to wrzosowisko, czyli gleba lekka, przepuszczalna i kwaśna. Są trawy znoszące kwaśne gleby, można podpytać się "trawiastego guru" na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 12.02.2010 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Dziękuję za porady i proszę o więcej Chciałbym kupić takie roślinki, znalezione na allegro. W większości piszą że są mało wymagające. Dla tych z większymi wymaganiami będę kopał doły i sypał to co lubią może urosną Do ogrodu: AMORFA (INDYGOWIEC) AMORPHA FRUTICOSA ARONIA (?) BERBERYS CZERWONOLISTNY (BERBERIS THUNBERGII ATROPUREA) BERBERYS ODMIANA WYPROSTOWANA (BERBERIS THUNBERGII ERECTA) BERBERYS ZŁOTY PIERŚCIEŃ (BERBERIS THUNBERGII GOLDEN RING) BLUSZCZ POSPOLITY ( HEDERA HELIX) DEREŃ KWIECISTY (CORNUS FLORIDA) DWUKOLOROWY ŻYLISTEK ( STRAWBERRY FIELD) GŁÓG DWUSZYJKOWY (PAUL'S SCARLET) JUDASZOWIEC KANADYJSKI (CERCIS CANADINES) KALINA KWITNĄCA ZIMĄ (?) KLON GINNALA (ACER GINNALA) KOLKWICJA (?) KRZEWUSZKA CUDOWNA (WEIGELA FLORIDA) LAGERSTROEMIA (INDICA LAGERSTROEMIA) LIPA DROBNOLISTNA (TILIA CORDATA) METASEKWOJA CHIŃSKA (METASEQUOIA GLYPTOSTROBOIDES) MIGDAŁEK (PINUS TRILOBA) MIŁORZĄB DWUKLAPOWY (GINGKO BILOBA) MASZENKI POŁUDNIOWE (COLUTEA ARBORESCENS) OGNIK POMARAŃCZOWY (PYRACANTHA COCCINEA) PIGWOWIEC POŚREDNI (?) TRZMIELNIA OSKRZYDLONA (EUONYMUS ALATUS) RÓŻA POMARSZCZONA (ROSA RUGOSA) SOSNA CZARNA (PINUS NIGRA PIRAMIDALIS) TAWUŁA VAN HOUTTE'A (SPIREA VAN HOUTTEI) WIERZBA JAPOŃSKA (SALIX INTEGRA HAKURO NISCHIKI) WIERZBA POGIĘTA (SALIX SEPULCLARIS ERYTHROFLEXUOSA) Do sadu: LESZCZYNA (OLBRZYM Z HALLE) LESZCZYNA (TRAPEZUŃSKA) MALINY (WILLAMETTE) Czy z podanych roślinek, jest jakaś co sprawi mi większe kłopoty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.02.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Wiesz, sprzedawcy na allegro nie sa mistrzami prawdomówstwa Na pewno najmniej wymagające są: berberysy, aronie, klony ginnala, sosna czarna, róża pomarszczona, moszenki południowe, amorfa krzewiasta (to nie jest indygowiec, indygowiec to Indigofera http://pl.wikipedia.org/wiki/Indygowiec), głóg dwuszyjkowy (wrażliwy na parcha), trzmielina oskrzydlona (na suchej glebie może być atakowana przez mszyce) lipy, wierzby i miłorzęby - wolą gleby żyzne, ale na słabszych też urosną, ognik - woli żyźniejsze gleby, by ładnie zawiązywał owoce i zimował, Do tych mniej wymagających zaliczyłabym: kolkwicję, tawułe, pigwowca i migdałka (na żyznej glebie obficiej kwitną) bluszcz - woli gleby żyzne i lekko wilgotne, oraz stanowiska cieniste, jak większość liściastych zimozielonych. Żylistek - gleba żyzna, lekko wilgotna, może być wrażliwy na mrozy. kalina wonna (Viburnum farreri) - ta niby kwitnąca zimą - dotyczy wyjątkowo ciepłych zim, normalnie kwitnie w marcu. Gleby żyzne i lekko wilgotne. Krzewuszka, wierzba hakuro-nishiki - jak kalina metasekwoja - gleby żyzne i wilgotne Do takich bardziej zaawansowanych: dereń kwiecisty jest wrażliwy na mrozy, do sadzenia w glebie próchnicznej, lekko kwaśnej lub obojętnej, o stałej wilgotności, w osłoniętym miejscu. judaszowiec - na słabe gleby, ale wrażliwy na mrozy LAGERSTROEMIA - jak to przezimujesz, możesz się pochwalić na forum Ciekawe kto robił opis tej rośliny na wikipedii - znosi mrozy do -20 ale lepiej zimować z pomieszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 14.02.2010 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Na allegro wszyscy zachwalają to co sprzedają i nie polecają tego czego nie mają Zastanawiam się nad kupnem : Karagana syberyjska - Caragana arborescens Glediczja trójcierniowa (Gleditsia triacanthos) Głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna ) Bogodrzew gróczołkowaty (Ailanthus altissima) ŚNIEGULICZKA biała (Symphoricapos albus) Grab zwyczajny (grab pospolity) Carpinus betulus Czy, którąś byście odradzili : Jeśli chodzi o drzewka owocowe. Na allegro jest jeden sprzedawca - Szkółka drzew owocowych "T. J. Jagodzińscy" http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=3950736 Wydają się ok. co wy na to ? Tylko nie za wiele piszą na czym szczepią itd. Biorę pod uwagę odmiany tylko silnie rosnące. Może znacie jakieś szkółki drzew owocowych z łódzkiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 14.02.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Ja mam jedną radę. Znajdź sobie szkółkę w okolicach a nie na allegro. Na allegro to można sobie kupić jedną - dwie rośliny, a nie zakładać ogród z allegro.NP. http://bajerowscy.webpark.pl/wystarczy w googlach w zakładce "mapy" wpisać szkółka bełchatów i juz Ci się pokarzą w bliższej i dalszej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.02.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 karagana, glediczja, głóg, śnieguliczka - rzeczywiście na słabe gleby.Śnieguliczka to typowa parkowa roślina. Nie jest jakoś specjalnie urodziwa.Uważaj z ajlantusem - rośnie na słabych glebach ale baaardzo szybko a to ogromne drzewo o dość kruchych gałęziach (nie zalecane przy budynkach, podjazdach, parkingach)grab - gleby ciężkie, gliniaste, lekko wilgotne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 17.02.2010 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Oto mój pierwszy projekt ogrodu Proszę o wszelkie uwagi i komentarze http://i1.fmix.pl/fmi1623/b7a6531f000192064b7c1f4c/zdjecie.jpg 1. LIPA DROBNOLISTNA (TILIA CORDATA) 2. DĄB CZERWONY 3. GLEDICZJA TRÓJCIERNIOWA (Gleditsia triacanthos) 4. KRZEWUSZKA CUDOWNA (WEIGELA FLORIDA) 5. KLON GINNALA (ACER GINNALA) 7. DWUKOLOROWY ŻYLISTEK ( STRAWBERRY FIELD) 8. GŁÓG DWUSZYJKOWY (PAUL'S SCARLET) 9. BERBERYS ZŁOTY PIERŚCIEŃ (BERBERIS THUNBERGII GOLDEN RING) 10. BLUSZCZ POSPOLITY ( HEDERA HELIX) 11. DEREŃ KWIECISTY (CORNUS FLORIDA) 12. SOSNA CZARNA (PINUS NIGRA PIRAMIDALIS) 13. WIERZBA JAPOŃSKA (SALIX INTEGRA HAKURO NISCHIKI) 14. AMORFA ( AMORPHA FRUTICOSA) 15. BERBERYS CZERWONOLISTNY (BERBERIS THUNBERGII ATROPUREA) 16. BERBERYS ODMIANA WYPROSTOWANA (BERBERIS THUNBERGII ERECTA) 17. WIERZBA POGIĘTA (SALIX SEPULCLARIS ERYTHROFLEXUOSA) 18. PIGWOWIEC POŚREDNI (?) 19. RÓŻA POMARSZCZONA (ROSA RUGOSA) 20. TRZMIELNIA OSKRZYDLONA (EUONYMUS ALATUS) 21. MIŁORZĄB DWUKLAPOWY (GINGKO BILOBA) 22. MOSZENKI POŁUDNIOWE (COLUTEA ARBORESCENS) 23. OGNIK POMARAŃCZOWY (PYRACANTHA COCCINEA) 24. MIGDAŁEK (PINUS TRILOBA) NA PNIU 25. MIGDAŁEK - KRZEW 26. METASEKWOJA CHIŃSKA (METASEQUOIA GLYPTOSTROBOIDES) 27. KARAGANA SYBERYJSKA ( Caragana arborescens) 28. TAWUŁA VAN HOUTTE'A (SPIREA VAN HOUTTEI) 29. ŚWIERK pospolity (Picea abies) 30. MODRZEW EUROPEJSKI (Larix decidua) 31. SOSNA ZWYCZAJNA 32. BRZOZA ZWYCZAJNA 33. LESZCZYNA ZIELONA 34. LESZCZYNA CZERWONA ?... PROSZĘ O PODPOWIEDZI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.02.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 No to jak to ma być, bo już nie wiem? Dobierasz rośliny do istniejącej gleby, czy sadzisz wszystko, co się podoba i nawozisz lepszą glebę oraz zakładasz automatyczne nawadnianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 17.02.2010 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Większość co wcześniej wypisałem to mało wymagające rośliny( tak przynajmniej o nich piszą ) Są tam też jakieś zachcianki. Zaryzykuję wykopie większe dołki i wsypie do nich humusu, czy co tam lubią, jak urosną to dobrze, a jak nie to dosadzę tych na piaski. Co do nawadniania, to intensywnie czytam tematy o studniach, bo taka u mnie jest niezbędna Jeszcze żadnej roślinki nie kupiłem, więc jeśli jest tam jakaś kategorycznie nie pasująca to proszę o jej wskazanie Pozdrawiam i proszę o cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts