Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podpowiedzi w zagospodarowaniu działk i- sad ogród V i VI kl

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Złotokap trujący !!!

a masz małe dzieci? bo jesli nie, to nie ma większego niebezpieczeństwa zatrucia (się). A ładny jest :)

Moje dziecko raczej już nie zje, ale mam braci w wieku rozrodczym :D więc będą przyjeżdżać z dziećmi. Mam też psa wszystko żernego :D i jeszcze sąsiad - ma ule !!! a piszą że:

Cytat z Wikipedii

Zatrucia zdarzają się też u ludzi, zwłaszcza zagrożone są dzieci. W ich przypadku śmierć może nastąpić po spożyciu 2-10 nasion złotokapu. Do zatruć dojść może tez w przypadku spożycia miodu zbieranego przez pszczoły z kwiatów złotokapu.

Co do bluszczu:

Cytat z Wikipedii

Wszystkie części rośliny, a zwłaszcza owoce są trujące dla człowieka, szczególnie dla dzieci. Przyczyną są szkodliwe saponiny działające drażniąco na skórę i spojówki oczu. Po spożyciu wywołują pieczenie w ustach i gardle, mogą wywoływać biegunkę i skurcze, a przy większych ilościach zatrzymanie oddechu. Opisywano też działanie polegające na wywoływaniu halucynacji i odrętwienia. Kontakt skóry z sokiem komórkowym może wywołać dermatozy objawiające się zaczerwienieniem skóry, uczuciem świądu i wysypką. Alergenem skórnym jest falkarinol (podobnie jak u innych araliowatych). Przypadki uczuleń na bluszcz są jednak bardzo rzadkie, w literaturze naukowej opisano ich tylko kilka. Obecność słabo trujących metabolitów w owocach jest korzystna dla bluszczu, bowiem ogranicza wielkość ich spożycia przez pojedynczego roślinożercę, co zwiększa szanse na skuteczne rozprzestrzenienie. Poza człowiekiem (zwłaszcza dziećmi) bluszcz jest toksyczny także dla bydła, kur, psów, saren i owiec.

Bluszcz jest bezpieczniejszy :wink:

Moze doradzicie jakie drzewka owocowe posadzic moge na kiepskiej ziemi V i VI klasy z wyskim stanem wod gruntowych 0,7-1m ppt ,woda nawet w upały jest wysko bo spadnie moze z 10cm.

Raczej krzewy owocowe - agrest (biały i czerwony), porzeczki czarne, białe, czerwone, malina (żółta, czerwona, czarna) - jest szansa by ciekawie zagospodarować taki jagodnik.

Z drzew może poszłaby śliwa na ałyczy, choć klasa gleby właściwie to wyklucza. Pozostałe "klasyczne" drzewa owocowe nie dadzą rady - dla jabłoni i grusz na podkładkach karłowych maksymalny poziom zalegania wód gruntowych to 100-120 cm, dla wiśni moreli i brzoskwini 150 cm, dla czereśni 180 cm.

Dodatkowo da sobie radę rokitnik, świdośliwa, aronia, jagoda kamczacka

krzewy mi fakycznie rosna dobrze,maliny bylo na maxa,agrest i pozeczka tez swietnie rosnie....i pomidory extra ,jak sie ukozeniły dobrze to odpusciłem sobie nawet podlewanie i dobrze rosły.

Ale chcialbym jakies drzewka ....kilka posadziłem ale padły(odmiany były przypadkowe)...rosnie u mnie stara sliwka wegierka ktora naprawde dobrze rosnie i w koło wychodza od niej nowe i widze ze nawet dobrze rosna...moze to bedzie jakis slad co bedzie dobrze rosło?

Tak Google to znam :D Myślałem sobie, że wy fachowcy macie jakieś sprawdzone, godne polecenia stronki, ale co tam, ja też już co nieco znalazłem :D

Zastanawiam się czy dobrze zrobię jak przed posadzeniem, najpierw przeoram, dam obornik i dopiero wtedy coś zasadzę. Nie chciałbym czegoś odwalić na sam początek :roll: