Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kati-kati - problemy z załatwieniem reklamacji

sssmakija

Recommended Posts

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to kolejny klient nie będzie robił zakupów w tym sklepie.

Sprzedawcy, którzy pozwalają na dyskusje z niezadowolonym klientem poprzez forum dyskwalifikowani są u mnie automatycznie. Reklamacje załatwia się szybko i po cichu.

BTW.

Jak dla mnie, ty towaru nie otrzymałaś jeszcze od sklepu. Gdybyś się wkurzyła i podała ich do sądu, sklep kati-kati nie posiadałby dowodu odbioru paczki.

Ich regulamin jest sprzeczny z prawem, więc mogą mnie pocałować.

Jeśli sąsiad podpisał moim nazwiskiem odbiór, można donieść do prokuratory za fałszowanie podpisów.

Jeśli sąsiad podpisał się swoim nazwiskiem - nie dotrzymano umowy przewozowej. Co więcej kurier naruszył prawo do dysponowania moją własnością (kradzież) - jeśli przesyłka była opłacona z góry.

Witam, od pewnego czasu podczytuję forum o wnętrzach. Dziś natrafiłam na ten wątek, specjalnie się zarejestrowałam, żeby napisać, że jestem oburzona podejściem firmy kati-kati do klientki. Sama aktualnie jestem na etapie wykończania domu i mam w planach pewne zakupy, jedno jest pewne, nie będę ich robić w tym sklepie, szkoda nerwów i pieniędzy, na który każdy z nas ciężko pracuje. :-?

Ja kupowałam w kati-kati baterie do łazienki. Wszystko było OK. Wiele osób polecało ten sklep. Ale teraz po całej tej aferze "zlewozmywakowej" wiele osób będzie kojarzyło ten sklep jako nieuczciwy i swoje pieniądze zostawi u konkurencji, której nie brakuje przecież.

Reklamę na forum sobie zrobili, nie ma co!

Do kierownictwa/pracowników sklepu kati-kati apel:

LUDZIE OCKNIJCIE SIĘ!

Zwróćcie sssmakiji kasę albo dostarczcie nowy zlew.

Sprawa dla mnie (i nie tylko dla mnie pewnie) jest EWIDENTNA!

To wszystko się ciągnie już chyba ponad 2 miesiące - toż to przecież totalna ŻENADA! W dzisiejszych czasach takie podejście do klienta.

No tak, zle przecież i wartość sporu niebagatelna - pewnie coś około tysiaka 8) Dzięki tej aferze nie jeden tysiak wam przepadł.

Pozdrawiam i życzę powrotu na ziemię...

ja kupowałem dwa razy w tym sklepie, nie narzekam, szybko i sprawnie, dobre ceny, tyle, ze ja ze względu na lokalizację mam ten komfort odbioru osobistego, niestety, na przesyłkach kurierskich, mimo iż czasem wygodniej, już nieraz się zawiodłem...

Hmmm - przeczytałem cały watek z dużym zainteresowaniem. Ja w sklepie kati-kati robiłem zakupy dość dawno, bo na przełomie 2006/2007 i muszę powiedzieć, że ja osobiście żadnych problemów nie miałem. Zakupiłem cały biały montaż (umywalki Roca, całą armaturę, bidety i sedesy z serii Hall - czyli w sumie niemało wydałem) i wszystko było ok. Mało tego - kiedy dokonywałem odliczeń vatu i był problem z jedna z faktur księgowość sklepu bez problemu wystawiła mi noty korygujące. Ale tak jak piszę - to było jakiś czas temu, być może jakość obsługi się pogorszyła, w każdym razie nie każdy miał z nimi problemy, ja osobiście jestem zadowolonym klientem :)

prawda jest taka, że niestety w Polsce, żeby załatwić szybko reklamację trzeba naprawdę dobrze znać się na prawie konsumenta. Osobiście rekalmowałam już różne rzeczy ( nawet takie na które innym konsumentom reklamcji nie uznawali). Skoro sie dało, to znaczy że miałam rację. Grunt to jak napisałam wcześniej znajomość swoich praw i konsekwencja w działaniu. Jest wiele osób które machnie ręką po pierwszym nieudanym podejściu i to jest największy błąd kupujących. Inna sprawa, że niestety w Polsce składanie reklamacji to droga przez mękę. Za granicą natomiast to żaden problem. Zamawiałam kiedyś coś w angielskim sklepie internetowym i przez niewiedzę nie zaznaczyłam, ze ma być przesyłka rejestrowana/ubezpieczona (oni tam do wszystkich wysyłają standardowo nierejestrowane bo tam na pocztach nie kradną tak jak u nas)no i oczywiście przesyłka nie dotarła ( jestem pewna że ukradli na poczcie w Polsce). Jednak pomimo to reklamację sklep uznał błyskawicznie i wyłali mi drugi raz towar - musiałam tylko dopłacić róznicę miedzy przesyłką rejestrowaną a nierejestrowaną. I chociaż nie przedstawiłam, żadnego dowodu że przesyłka do mnie nie dotarła - bo niby jakbym miała to zrobić, oni uwierzyli mi na słowo.

Sama mam firmę i staram się załatwiać reklamację od ręki, w myśl zasady, że klient ma zawsze rację, pomimo, iż sprzedaję towary głównie firmom ( a tu sa trochę inne prawa i więcej jest dozwolone) Jednak olewanie klientów i nie uznawanie reklamacji zawsze odbije się negatywnie, jak nie zaraz to po jakimś czasie na sprzedawcy ( drugi raz już ta osoba u niego nie kupi,nikomu nie poleci, a jak jest bardzo niezdowolona to rozpowie komu się da, żeby tam nie kupował, tak jak to jest w omawianym przypadku. Zadowolony klient zawsze wraca , jak nie osobiście to w postaci znajmowego itp.

Zakupy łazienkowe właśnie przede mną. Wiem już gdzie ich nie zrobię, dziękuję więc za ostrzeżenie.

I jeszcze jedna rzecz-napisałam do Federacji Konsumentów i odpisali mi takie zdanie:

Za dostarczenie towaru bez wad i ubytków tak naprawdę odpowiada sprzedawca - nie może on zobowiązywać konsumenta do rozpakowywania towaru przy odbiorze.

Powinnismy sobie to zapamietac. :wink:

Lepiej tego nie zapamiętywać. :wink:

Sprzedawca, co prawda, nie może zobowiązywać konsumenta do rozpakowania towaru przy odbiorze, ale konsument powinien to zrobić w własnym interesie, zwłaszcza wtedy, gdy zamawiany towar to granitowy zlewozmywak lub telewizor, czyli towary, które mogą łatwo ulec uszkodzeniu w czasie transportu.

Bo jak potem konsument ma udowodnić, że to nie on rozbił zlewozmywak przenosząc go do kuchni?...

Sloneczko, patrz 2 posty wyzej...

Gabi, bardziej chodzilo mi o to, zeby sobie zapamietac, jak sie bronic... Sami mozemy sprawdzac paczki, ale nie mozemy do tego zobowiazac wszystkich sasiadow. :-? Rownie dobrze moglibysmy powiedziec, ze skoro firma kurierska zobowiazuje sie do dostarczenia towaru w stanie nienaruszonym, to w interesie kuriera jest, aby klient przy nim otworzyl paczke, zeby nie bylo watpliwosci. :roll: Nikt nie jest idiota i nie niszczy swojej wlasnosci, zeby potem wyludzac kolejne towary ze sklepow, ale widocznie niektorzy tak mysla. :-?

Gabi, bardziej chodzilo mi o to, zeby sobie zapamietac, jak sie bronic... Sami mozemy sprawdzac paczki, ale nie mozemy do tego zobowiazac wszystkich sasiadow. :-?

Malgos, tak się raczej nie obronisz. :-?

Zgodnie z obecnymi przepisami, odbierając towar od przewoźnika, kupujący powinien go rozpakować i dokładnie obejrzeć, a wykryte usterki natychmiast pisemnie zgłosić obecnemu przy oględzinach przewoźnikowi (chyba, że regulamin firmy przewozowej stanowi inaczej). Gdy kupujący zlekceważy ten obowiązek, nie udowodni później przewoźnikowi, iż rzecz zniszczyła się w czasie transportu.

Jeżeli sprzedawca zatrudni firmę, której działalność polega na świadczeniu usług transportowych, wówczas nie odpowiada on za uszkodzenie rzeczy w czasie transportu. Natomiast jeśli sprzedawca dowozi zlewozmywak własnym samochodem, to wówczas on, aż do odebrania rzeczy przez kupującego, odpowiada za jej stan.

Art. 545 § 2. KC mówi:

"W razie przesłania rzeczy sprzedanej na miejsce przeznaczenia za pośrednictwem przewoźnika, kupujący obowiązany jest zbadać przesyłkę w czasie i w sposób przyjęty przy przesyłkach tego rodzaju; jeżeli stwierdził, że w czasie przewozu nastąpił ubytek lub uszkodzenie rzeczy, obowiązany jest dokonać wszelkich czynności niezbędnych do ustalenia odpowiedzialności przewoźnika."

Nikt nie jest idiota i nie niszczy swojej wlasnosci, zeby potem wyludzac kolejne towary ze sklepow, ale widocznie niektorzy tak mysla. :-?

Nikt tu nie mówi o umyślnym niszczeniu. Przy wyciąganiu towaru z opakowania zawsze może się zdarzyć, że się go upuści.