kulca 29.01.2010 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Stoję przed dylematem, jeden z forumowiczów radzi mi wykonanie bufora ciepła, około 700-1000l, jako źródło ciepła będzie jednofunkcyjny piec gazowy kondensacyjny i może kiedyś solary, ciepło wyprodukowane użyte będzie do ogrzania podłogówki (około 200m kw powierzchni), oraz do ciepłej wody użytkowej, Cwu będzie grzana poprzez wężownicę, woda w buforze utrzymywana w temperaturze około 50 stopni..Druga opcja to zasobnik ciepłej wody wraz z piecem jednofunkcyjnym kondensacyjnym, a ogrzewanie poprzez mieszacz.I tu mój dylemat: co będzie lepsze i dlaczego? Wiem że bufor ma najlepsze zastosowanie przy źródłach wysokotemperaturowych, czy w moim przypadku sprawdzi się i czy stosując taki układ będzie podobne zużycie gazu w obu wariantach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek187 29.01.2010 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Bufor do kondensata to poroniony pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 29.01.2010 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Przy gazie bufor zbędny, stosuje się go do kotłów opalanych paliwem stałym gdzie przy spalaniu opału w wyższej temp. uzyskujemy większa sprawność kotła i przedłużamy okresy miedzy paleniami. Bufor można również zastosować przy ogrzewaniu prądem ładujemy taki zbiornik nocna taryfą i bufor oddaje ciepło przez dzień. Przy gazie i kotłach na ekogroszek bufor zbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 29.01.2010 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Buforem ciepła jest podłoga. Wytwarzanie ciepla przy kotle gazowym jest natychmiastowe i w tej samej cenie o każdej porze doby.Przy kondensacie jest to szczególnie nieuzasadnione.Jedyne uzasadnienie, które mi się nasuwa, to bardzo częste, wielogodzinne zużycie cwu.Wówczas kocioł nieustannie uzupełnia ciepła wodę z pominięciem ogrzewania podłogi.Jednakże pojemność cieplna podłogi jest wystarczająca do przeczekania tego okresu permanentnego mycia się...... W instalacji c.o. powinna obowiązywać zasada jednego bufora.Przeładowywanie ciepła z jednego "magazynu ciepła" do drugiego nie jest niczym uzasadnione. Czym jes bufor i po co się go robi, opisuje tekst w podanym linku:http://www.regulus.com.pl/download/regulusy_bufor.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 30.01.2010 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Opisane pod podanym linkiem ładnie, doszła jeszcze jedna wada w moim systemie, tam piszą że bufor najlepiej się sprawdza przy źródłach ciepła które szybko odbierają ciepło, u mnie jest podłogówka która ma dużą bezwładność. Czyli jednogłośnie piec z zasobnikiem Cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.01.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Zadaj sobie jeszcze jedno pytanie:Czy z bufora, w ktorym zgromadzisz wodę o temp. 50 oC, jasteś w stanie napełnić wannę "gorącą" kąpielą odbierając ciepło poprzez wężownicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 30.01.2010 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 czyli sensownie było by go grzać na 65 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 30.01.2010 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Bufor tak jeśli planujesz solary. Wtedy solarami grzejesz bufor gdzie w środku jest wężownica lub zasobnik do cwu. Jeśli solar nie da rady dogrzać to górną część bufora dogrzewa gazowy. Dodatkowo czasami można też wspomóc ogrzewanie ciepłem z kolektorów, zwłaszcza w okresach wiosenno-jesiennych gdzie zapotrzebowanie na ciepło nie jest duże a słońca już trochę jest. Przy dobrym rozwiązaniu wody użytkowej nie braknie. W takim połączeniu bufor działa jak trochę większe sprzęgło. Dodatkowo zawsze można coś do tego dopiąć, praktycznie wszystko na co przyjedzie komu ochota. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFULUS 15.11.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Witam wszystkichOd czasu zakończenia budowy domu nie zaglądałem tu a teraz poszukiwania odpowiedzi odnośnie buforów zaprowadziły mnie ponownie na forum Muratora.Jeśli mógłbym podpiąć się z moim pytaniem do wątku. Mam obiekt usłygowo mieszkalny o łącznej powieszchni 400mkw. 200mkw hala, 80mkw niura i social oraz 120mkw mieszkanie Mój instalator namawia mnie na dwa bufory po 350l z piecem gazowym jednofunkcyjnym Głównym uzasadnieniem dla buforów mają być nagłe duże zapotrzebowania na ciepło podczas uruchamiania nagrzewnic fodnych na hali. Reszta budynku ogrzewana jest grzejnikami. Natomiast dział techniczny producenta ktołów twierdzi że takich rzeczy się nie robi. Kolejne pytanie. Przy standardowej instalacji potrzebny byłby piec ok 40kW Podobno można łączyć dwa piece o mniejszej pojemności w kaskadę. Prawda? Jeśli tak dużo taniej można kupić dwa kotły po 24kW niż jeden 38kWCzy przy zastosowaniu dwóch takich buforów można zmniejszyć moc pieca np do 24kWWażne. CWU jest w tym budynku używana głównie do mycia rąk. Kąpiele są sporadyczne. Więc Priorytet jest raczej na ogrzewanie.Proszę o opinie.PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 16.11.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Jeśli producent kotłów nie widzi potrzeby montażu buforów w takim przypadku, to chyba oczywiste, że instalator Cię naciąga, albo nie potrafi zgrać kotła z nagrzewnicami. Ja bym odpuścił bufory, a także zrobił kaskadę z dwóch kotłów. Nie dość, że możesz uruchamiać tylko jeden, to i minimum mocy, przy której instalacja będzie dobrze pracować, jest niższe. A to zawsze lepiej. Mimo to zasobnik ciepłej wody by się przydał, bo 24 kW to moc na jeden prysznic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walgor 29.11.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Witam. Bufory służą do akumulacji ciepła wytworzonego przez kominki, kotły węglowe, panele słoneczne, pompy ciepła, prądnice wiatrowe, łączone w każdej konfiguracji. Jeśli masz kocioł gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny to zamontuj zbiornik CWU , 200 litrów z dwoma wężownicami i masz spokój. Jedną wężownicę podłączasz pod kocioł drugą pod panele słoneczne.Myślę, że Twój hydraulik chce cię naciągnąć na DUŻE koszty. Ne daj się. Stoję przed dylematem, jeden z forumowiczów radzi mi wykonanie bufora ciepła, około 700-1000l, jako źródło ciepła będzie jednofunkcyjny piec gazowy kondensacyjny i może kiedyś solary, ciepło wyprodukowane użyte będzie do ogrzania podłogówki (około 200m kw powierzchni), oraz do ciepłej wody użytkowej, Cwu będzie grzana poprzez wężownicę, woda w buforze utrzymywana w temperaturze około 50 stopni.. Druga opcja to zasobnik ciepłej wody wraz z piecem jednofunkcyjnym kondensacyjnym, a ogrzewanie poprzez mieszacz. I tu mój dylemat: co będzie lepsze i dlaczego? Wiem że bufor ma najlepsze zastosowanie przy źródłach wysokotemperaturowych, czy w moim przypadku sprawdzi się i czy stosując taki układ będzie podobne zużycie gazu w obu wariantach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 29.11.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Walgor " na pewno masz rację ale obawiam się że instalacja już jest dawno zrobiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts