jay79 30.01.2010 01:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Witam wszystkich.Wykańczam nowo kupione mieszkanie i że akurat zacząłem od kuchni, pojawił się problem przesuwania już istniejących gniazdek. Postanowiłem zacząć od przeanalizowania instalacji założonej przez dewelopera... W rozdzielnicy jest:1. Wyłącznik różnicowo-prądowy na całość2. Trójfazówka dla kuchenki indukcyjnej3. Gniazdka w kuchni4. Gniazdko dla piekarnika5. Gniazdka w łazience6. Gniazdka w pokojach i przedpokoju7. Gniazdko dla pieca gazowego (Brotje jakiś-tam, woda w kranie + grzejniki)8. Oświetlenie9. Gniazdka na antresoli10. Dzwonek Troszkę już poczytałem na ten temat na tym i innych forach i mam kilka spostrzeżeń (proszę o potwierdzenie wątpliwości) oraz pytań: - brak obwodu dla zmywarki. Wydaje mi się, że zmywarka + toster lub mikrofala lub cokolwiek innego kuchennego, prądożernego = problem.- czy muszę mieć osobny obwód dla pieca gazowego? czy mogę go podpiąć pod obwód gniazd kuchennych (podejrzewam, że muszę mieć osobny obwód)?- brak wydzielonego obwodu dla pralki. Chwilowo wygląda na to, że pralka ma być włączana po prostu w obwód łazienki. Co w momencie gdy żona będzie używała wszelakich grzałko-suszarek do włosów, a pralka będzie akurat działać?- brak obwodu dla komputerów. Planuję na antresoli mieć koło siebie 2 pecety plus router plus serwer plików (trzeci pecet). Wolał bym aby to wszystko szło w jednym obwodzie. Oczywiście to wszystko będzie podłączone pod UPSy, ale zastanawiam się nad wydzieleniem obwodu specjalnie pod komputery i cały osprzęt z nimi związany. Czy może jednak zostawić antresolę bez zmian?- brak rozdzielenia obwodu oświetlenia na dwa - jak wywali gdzieś światło, żeby można było włączyć w sąsiednim pomieszczeniu. Czy dobrym pomysłem jest przerobienie instalacji na taką: 1. Wyłącznik różnicowo-prądowy dla oświetlenia2. Oświetlenie 13. Oświetlenie 24. Wyłącznik różnicowo - prądowy dla łazienki5. Gniazdka w łazience6. Pralka7. Trójfazówka dla kuchenki indukcyjnej8. Gniazdka w kuchni9. Gniazdko dla piekarnika10. Gniazdko dla pieca gazowego11. Gniazdka w pokojach, przedpokoju i na antresoli12. Wydzielony obwód dla sprzętu komputerowego13. Dzwonek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 30.01.2010 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 możesz przerobić instalację pod swoje potrzeby tylko zwróć uwagę czy wystarczy Ci mocy na te wszystkie urządzenia. zwróć uwagę na bezpieczniki przed licznikiem.jeśli masz pojęcie o elektryce to powinieneś bez trudu policzyć sobie ile mocy możesz sobie przyłączyć żeby cci nie wywalało ""korków"" czy będziesz musiał tak jak moja córka pamiętać że jak włącza piekarnik to musi poczekać z pralką aż się ciasto upiecze. długo musiałam jej tłumaczyć że instalacje w mieszkaniach z lat 70tych nie są przystosowane do takiej jak obecnie ilości prądożernych gadżetów i że jak wymieni zabezpieczenia na większe to ryzykuje spaleniem instalacji. ale na szczęście dotarło i użytkuje z głową to wszysko. na szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 30.01.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Witam wszystkich. Wykańczam nowo kupione mieszkanie i że akurat zacząłem od kuchni, pojawił się problem przesuwania już istniejących gniazdek. Postanowiłem zacząć od przeanalizowania instalacji założonej przez dewelopera... W rozdzielnicy jest: 1. Wyłącznik różnicowo-prądowy na całość 2. Trójfazówka dla kuchenki indukcyjnej 3. Gniazdka w kuchni 4. Gniazdko dla piekarnika 5. Gniazdka w łazience 6. Gniazdka w pokojach i przedpokoju 7. Gniazdko dla pieca gazowego (Brotje jakiś-tam, woda w kranie + grzejniki) 8. Oświetlenie 9. Gniazdka na antresoli 10. Dzwonek To jest tzw. standard deweloperski Zanim zaczniesz modyfikować swoją instalacje sprawdź przekroje przewodów! - brak obwodu dla zmywarki. Wydaje mi się, że zmywarka + toster lub mikrofala lub cokolwiek innego kuchennego, prądożernego = problem. Generalnie dla urządzeń powyżej 10A (2200W) powinno się dać wydzielony obwód z własnym zabezpieczeniem nadprądowym. Ale tutaj stanę w obronie dewelopera. On na etapie budowy twojego mieszkania nie wiedział, gdzie będzie zmywarka, gdzie toster lub mikrofala. Więc nie wprowadził Ci 10 odrębnych obwodów tak "na wszelki wypadek". - czy muszę mieć osobny obwód dla pieca gazowego? czy mogę go podpiąć pod obwód gniazd kuchennych (podejrzewam, że muszę mieć osobny obwód)? NIE, notabene pierwszy raz słyszę o takim rozwiązaniu (wydzielony obwód piecyka). Przychodzi mi jedynie jeden pomysł, deweloper przygotowywał się na ew. wymianę piecyka gazowego na elektryczny, ale to by musiało iść w parze w przekrojami żył przewodów. - brak wydzielonego obwodu dla pralki. Chwilowo wygląda na to, że pralka ma być włączana po prostu w obwód łazienki. Co w momencie gdy żona będzie używała wszelakich grzałko-suszarek do włosów, a pralka będzie akurat działać? To błąd, ale skąd D. miał wiedzieć gdzie będzie stała pralka? Jeśli żona będzie używała wówczas suszarek to zapewne wywali zabezpieczenie nadprądowe, ale to nie jest pewne na 100%. Pralka pobiera max. energii tylko w czasie grzania wody, a to nie trwa wiecznie (może 10-20% czasu z całego cyklu prania). - brak obwodu dla komputerów. Planuję na antresoli mieć koło siebie 2 pecety plus router plus serwer plików (trzeci pecet). Wolał bym aby to wszystko szło w jednym obwodzie. Oczywiście to wszystko będzie podłączone pod UPSy, ale zastanawiam się nad wydzieleniem obwodu specjalnie pod komputery i cały osprzęt z nimi związany. Czy może jednak zostawić antresolę bez zmian? Obwód dla komputerów ma sens w kilku przypadkach, ale w domowym zaciszu nie ma to sensu. To jest moje zdanie. Jeśli się zdecydujesz na takie rozwiązanie to: - wszystkie gniazdka z jednej fazy, - UPS podpinasz właśnie pod ten obwód, - możesz go w przyszłości dodatkowo zabezpieczyć przepięciówką, - bardzo ważne jest dobre PE w tym obwodzie. - brak rozdzielenia obwodu oświetlenia na dwa - jak wywali gdzieś światło, żeby można było włączyć w sąsiednim pomieszczeniu. Właśnie w oświetleniu jest najmniejsza szansa wywalenia zabezpieczenia. Czy dobrym pomysłem jest przerobienie instalacji na taką: 1. Wyłącznik różnicowo-prądowy dla oświetlenia 2. Oświetlenie 1 3. Oświetlenie 2 4. Wyłącznik różnicowo - prądowy dla łazienki 5. Gniazdka w łazience 6. Pralka 7. Trójfazówka dla kuchenki indukcyjnej 8. Gniazdka w kuchni 9. Gniazdko dla piekarnika 10. Gniazdko dla pieca gazowego 11. Gniazdka w pokojach, przedpokoju i na antresoli 12. Wydzielony obwód dla sprzętu komputerowego 13. Dzwonek Nie wiem czy masz tyle miejsa w rozdzielnicy, ale moja propozycja: 0. Rozłącznik izolacyjny na całość 1. Wyłącznik różnicowo-prądowy nr 1 2. Oświetlenie 1 (pokoje i kuchnia) [6A] 3. Gniazdka w łazience [16A] 4. Pralka [16A] 5. Wyłącznik różnicowo-prądowy nr 2 6. Oświetlenie 2 (łazienka) [6A] 7. Gniazdka w kuchni [16A] 8. Gniazdko dla piekarnika 1-faz [16A] 9. Gniazdko dla pieca gazowego [6A] 10. Wyłącznik różnicowo-prądowy nr 3 11. Gniazdka w pokojach, przedpokoju i na antresoli [16A] 12. Wydzielony obwód dla sprzętu komputerowego [10A] 13. Dzwonek [6A] 14. Wyłącznik różnicowo-prądowy nr 4 (3-fazowy) 15. Gniazdo siłowe w kuchni [16A] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 11.02.2010 02:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 dzwonek na osobnym obwodzie czy czegoś nie rozumiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 11.02.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Czasem przydaje się możliwość wyłączenia go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 11.02.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 kangaxx - Twoje pytanie jest spowodowane oszczędnością 8zł czy niepotrzebną nadmiarowością? Dzwonek:- Można podpiąć pod jakiś obwód oświetleniowy [10A]... ale ...- Widziałem wiele (co najmniej 2-3 szt) dzwonków, które poszły z dymem w wyniku działań zapałkowych żartownisiów bo.... mimo że z cewki szedł dym na całe mieszkanie to bezpiecznik był wiecznie żywy.... Oczywiście ktoś powie, że:- dzwonków z cewką nikt nie stosuje bo jest elektronika,- dzwonki to się stosuje bezprzewodowe z baterią,- żartownisie wkładający zapałke do wyłącznika nie mieszkają w jego okolicy- itd... Więc moja propozycja, dać zabezpieczenie WTA 0,5-1A w samym dzwonku i wtedy zasilanie z obwodu ośw. lub dać osobne zabezpieczenie (jak najmniejszy amperarz) w rozdzielnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jay79 11.02.2010 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Dziekuję za odpowiedzi. Z tym dzwonkiem jest tak, że jest on umieszczony w rozdzielnicy, jako ostatni w rządku ze wszystkimi bezpiecznikami. Coś takiego: http://www.elektrosklep.com.pl/images/product_images/popup_images/3650_0.jpg Nie jestem na tyle szalony, żeby dawać osobny bezpiecznik dla dzwonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 11.02.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 kolega robertsz ma przykre wspomnienia stąd taki rozrost instalacji, poniekąd rozumiem teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts