Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK MĄDRZE I TANIO OGRZAĆ MAŁY DOM ???

roby2603

Recommended Posts

• Odpowiedzi 529
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A kto mi policzy,?

Dane:

dla domu 83m2 dobrze ocieplony 25cm styro z neoporem, dobre okna U<1, dach ok 30-35cm ocieplenia, walka z mostkami term. rekuperacja, calosc podlogowka.

Jaki powinien byc duzy bufor ciepla, zeby ogrzal mi chatke w skrajnych warunkach, tylko w taryfie nocnej - CWU przez wezownice w buforze?

CWU dla 3os.

Optymalnie by bylo zeby bufor byl dobrany tak zeby wystarczal na dobe i byl zasilany w nocy przez grzalke, wiekszy bufor przy grzalkach powodowal by wieksze straty

I pytanko jaka powinna byc maksymalna temp. ladowania i jaka minimalna przy ktorej CWU by sie jeszcze ogrzewalo.?

Moja chałupa ocieplona podobnie (troche gorzej bo styro zwykłe) 134 uzytkowej (po podłodze 160) brała średnio na dobe do ogrzewania 33 kWh. Jak było slońce to ogrzewanie wylączało sie zupełnie, jak przy...liło - 29 gradusow ponizej zera to odnowałem zużycie na poziomie 100 kwh/dobę. Więc podziel to przez dwa i błędu nie zrobisz.

Pojemność cieplną bufora 1000l nagrzanego o do 100 stopni i rozładowanego do 30 wynosi około 89 kwh. Moim zdaniem potrzebny Ci jest bufor nie wiekszy niż 500l. Grzałki w nim jakieś 6 kW.

Zastanów sie czy jest Ci bufor potzrebny. Owszem druga taryfa jest kusząca i zaszczędzisz połowe kosztów ogrzewania. Tylko ze połowa w Twoim przypadku to bedzie tak z 400zł na sezon. Nie wiem czy warto.

Moja chałupa ocieplona podobnie (troche gorzej bo styro zwykłe) 134 uzytkowej (po podłodze 160) brała średnio na dobe do ogrzewania 33 kWh. Jak było slońce to ogrzewanie wylączało sie zupełnie, jak przy...liło - 29 gradusow ponizej zera to odnowałem zużycie na poziomie 100 kwh/dobę. Więc podziel to przez dwa i błędu nie zrobisz.

Pojemność cieplną bufora 1000l nagrzanego o do 100 stopni i rozładowanego do 30 wynosi około 89 kwh. Moim zdaniem potrzebny Ci jest bufor nie wiekszy niż 500l. Grzałki w nim jakieś 6 kW.

Zastanów sie czy jest Ci bufor potzrebny. Owszem druga taryfa jest kusząca i zaszczędzisz połowe kosztów ogrzewania. Tylko ze połowa w Twoim przypadku to bedzie tak z 400zł na sezon. Nie wiem czy warto.

Dzieki za info

Tyle ze bufor i wodna inastalacja pozwoli mi w razie potrzeb zmienic lub wspomoc innym zrodlem ciepla moj kurnik i dlatego sie na taki uklad zdecyduje.

Z tego co czytam i tak musiałbym kupić kocioł na inne paliwo

PC ma grzałkł buforową, więc nie trzeba i nie ma sensu

. Więc jaki sens, prócz ekologii ma PC?

Grzałka tylko uzupełnia niedobór mocy, nie zastępuje PC. Nawet w obecnym, wyjątkowym sezonie zużycie prądu przez grzałki w skali całego sezonu mieści się w błędzie zaokrąglenia :). Tak jak już pisałem. Wybór PC powietrznej uspokaja bojących się zdać na ogrzewanie elektryczne. Jest kompromisem w stosunku koszt inwestycji/koszty eksploatacji.

Mam dom 100m2 większość to podłogówka. Kocioł ma obsłużyc CWU.

PC ma zasobnik cwu, więc nie potrzeba dodatkowego kotła.

Czytam iż PC przy niskich temperaturach tj poniżej zera wymaga wspomagania.

U mnie średnio poniżej -9

Czy jest sens stosowania jakiejkolwiek PC w tak małych domach. Pewnie nie. Jeśli od rocznego zużycia pradu (przy grzaniu prądem) odejmiemy roczny koszt przeglądu PC (300-400zł), to koszt będzie porównywalny z PC.

tak sobie myślę, jak sprawdziłoby się przy małych domach zastosowania zwykłych przepływowych ogrzewaczy wody dla podłogówki. Ewentualnie 2 w szeregu (z zabezpieczeniem przed przegrzaniem podłogówki). Bufor nie potrzebny (podłogówka jest doskonałym buforem). Do tego boiler cwu.

ps. U ciebie :

Mam dom 100m2 większość to podłogówka.

wyklucza zastosowanie PC. Układ mieszany przy PC (przy jednym obiegu) jest moim zdaniem gorszy, niż same grzejniki. Tak więc pozostaje elektryczne z buforem.

Czy jest sens stosowania jakiejkolwiek PC w tak małych domach. Pewnie nie. Jeśli od rocznego zużycia pradu (przy grzaniu prądem) odejmiemy roczny koszt przeglądu PC (300-400zł),

W swoich obliczeniach nie uwzgledniałem tego bo nawet gdyby było to 100 zl to mała różnica ale 300-400 ?? Jeśli to prawda to nawet w tych nierealnych i najkorzystniejszcych dla PCi porównaniach gdzie PCi zwrcała się po 6 lub 15 latach zwrot by się wydłużył.

Ale mimo to jakoś trudno uwierzyć w takie koszty roczne przeglądu PCi.

pzdr

Dzieki za info

Tyle ze bufor i wodna inastalacja pozwoli mi w razie potrzeb zmienic lub wspomoc innym zrodlem ciepla moj kurnik i dlatego sie na taki uklad zdecyduje.

Cześć,

przemyśl sprawę bufora przy wodnej podłogówce, ze swoich obserwacji widzę, że wylewka jest wystarczającym akumulatorem, mam zrobione 7,5-8 cm na parterze ok. 70 m2. Bezwładność takiego układu jest duża. Przy dużych mrozach podniesienie temp. w pomieszczeniach o 1 C to kilka godzin działania pompy. Temperatura zasilania 30-32 C, wylewka miała maksymalnie 28 C (średnio do 25 C się nagrzewała), w pomieszczeniach 21 C.

Do ilu stopni chcesz grzać bufor? Pewnie dość wysoko, potem będziesz mieszał żeby w podłogę dać wodę ok 30 C.

Pozdrawiam - Daniel

Dzieki za info

Cześć,

przemyśl sprawę bufora przy wodnej podłogówce, ze swoich obserwacji widzę, że wylewka jest wystarczającym akumulatorem, mam zrobione 7,5-8 cm na parterze ok. 70 m2. Bezwładność takiego układu jest duża. Przy dużych mrozach podniesienie temp. w pomieszczeniach o 1 C to kilka godzin działania pompy. Temperatura zasilania 30-32 C, wylewka miała maksymalnie 28 C (średnio do 25 C się nagrzewała), w pomieszczeniach 21 C.

Do ilu stopni chcesz grzać bufor? Pewnie dość wysoko, potem będziesz mieszał żeby w podłogę dać wodę ok 30 C.

Pozdrawiam - Daniel

Bufor chcialem wykorzystac do przeplywowego CWU, wiec grzac by go wystarczylo do 60st...

Bufor wodny + podłogówka wodna !

Mając taką instalację są sytuacje kiedy mamy 2 bufory a są takie kiedy tylko jeden !

W zależności od momentu ,,, i od tego co chcemy mieć !

Z doświadczenia wiem że bufor wodny + podłogówka wodna to nie jest niepotrzebne dublowanie a poszerzenie możliwości.

Może zobrazuję ,,,

Przyjeżdżamy do domu po weekendzie u rodzinki i 3 dniowej przerwie w ładowaniu bufora.

To skrajny przypadek ale zdarza się u mnie w domu, czasem z lenistwa a czasem z powodu zlotu forumowego :wink:

Bufor wodny zimny ( rozładowany), podłogówka wodna zimna.

Rozpalamy kocioł stałopalny/piec gazowy .

I co ?

Okazuje się że mimo TONY wody w instalacji po 10 minutach grzejemy podłogę !!!

Połyka ona większość energii wyprodukowanej i ogrzewanie działa natychmiast.

Zaznaczam że nie mam urządzenia Laddomat 21 czy jak to się zwie.

Po naładowaniu i bufora wodnego ( np. do 90 C) i podłogówki ( np. do 26 C) gasimy kocioł.

I teraz kolejność się zmienia, rozładowujemy najpierw bufor wodny a potem podłogówkę ( lub nie ).

Dublowanie buforów nie jest uciążliwe, nie powoduje dyskomfortu!

Daje za to większe możliwości akumulacji energii/ciepła w domu.

Wyjaśnijcie co tu ten bufor wodny szkodzi ?

Przecież on nie jest bezwładny :lol:

To wielka masa wody grzejąca dynamicznie mająca wiele innych zalet.

Trzeba to tylko umieć wykorzystać ,,,

Pozdr.

cześć,

faktycznie przy kotle na paliwa stałe stosowanie bufora się sprawdzi.

Ja patrzę ze strony "pompiarza", przy nie obecności w domu pewnie bym obniżył temperaturę o 2-3 stopnie (albo wcale) na te 3 dni bo potem podniesie jej o tą wartość zajmie kilkanaście godzin przy umiarkowanych mrozach, przy -20 C jeden stopień to z 10 godz. pracy pompy.

W takich przypadkach to pewnie Ci co grzeją elektrycznie nie centralnie mogą sobie pozwolić na sterowanie czasowe ogrzewaniem.

Pozdrawiam - Daniel

No to mam pierwszą ofertę na instalację co. Za całość majster zażądał 23.000zł. Jego materiał, jego robota. Podłogowe na całości, wyprowadzone podłączenia pod grzejniki, CWU 140l., i piec eko 2,5 z podajnikiem, na różne rodzaje opału, kominek z płaszczem wodnym. Bufor jest uważany za Majstra za zbytek.

Czyli typówka, ale od czegoś trzeba zacząć.

Jutro ma być oferta rehaua, czyli drogo i z gwarancją.

I znowu będzie: Osiołkowi w żłoby dano; w jednym owies, w drugim siano

No to mam pierwszą ofertę na instalację co. Za całość majster zażądał 23.000zł. Jego materiał, jego robota. Podłogowe na całości, wyprowadzone podłączenia pod grzejniki, CWU 140l., i piec eko 2,5 z podajnikiem, na różne rodzaje opału, kominek z płaszczem wodnym. Bufor jest uważany za Majstra za zbytek.

A na mnie tak krzyczano jak dalem wycene wypasionego kotla za pelet, wraz z kotlownia za 35tys........

Moim zdaniem dożyliśmy czasów, że domy są już przyzwoicie ocieplone i jeżeli są niewielkie (100-130m2) to śmiało można ogrzać je prądem. Ja zaryzykowałem (no prawie :wink: bo posiadam drugie ogrzewanie alternatywne tzn kominek z DGP-grawitacyjnym) 6 lat temu i okazała się to decyzja jak najbardziej słuszna.

Nawet forumowy oraz mój :wink: autorytet w dziedzinie energooszczędzania PICZMAN zamierza przetestować prąd w ogrzewaniu bo ekogroszki są koszmarnie drogie i upierdliwe w życiu codziennym (źle się spalają, pomijam obsługę kotła) . W moim przypadku zużywam tyle prądu/dobę że mógłbym za to kupić ok 12 kg ekogroszku pomijam czy da się tak mała ilością zagrzać cokolwiek to nie wiem czy jest sens wydawać pieniądze na kotłownie i instalację co.

Reasumując mały dom,brak lokalnych tanich źródeł drewna lub węgla pozostaje tylko prąd.

i pewnie sie tak skonczy ze bedzie prad.

Ale mam jeszcze cos... na razie nie pisze bo czytam i badam, mam juz schemat i niebawem podziele sie z wami i najwazniejsze, mam nadzieje ze jak to niewypal to na wjazd mi sie za to dostanie ale moze nie bedzie tak zle:)

Spoko nie boj się prądu, owszem rachunek jest konkretny ale 1 za gaz ani nic innego energetycznego nie ma. Sąsiad ma morowaną parterówkę i czeka (juz piaty rok na gaz) założył rozprowadzenie z pexu pod co i grzeje na razie normalnymi konwektorami z tym ze ma taryfę nocną no i kominek. Ostatnio ze wzgledów zdrowotnych córki zalozył w 1 pokoju kimę i ogrzewa tą klimą również powiedział że to korzystnie wychodzi i ze chyba założy w całym domu :wink: W sumie to PC tylko ze powietrze/ powietrze czy to muszą być od razu drogocenne pompy studnie wymienniki nie wspomnę o buforach :lol:

Reasumując najważniejszą decyzję w dziedzinie energooszczędności podjąłeś czyli budujesz nieduży/faktycznie potrzebny dom i kazdy rachunek będziesz miał mały za ogrzewanie, a to czy wydasz kupę kasy na instalacje co i kotłownie itp lub pojdziesz po najmniejszej lini oporu i kupisz zwykłe kowektory + do tego gratis tani nowy samochód lub wyposazenie do domu to już zalezy od ciebie (ja wybrałem samochód :lol: ) czyli opcję nr 2 tanie konwektory + gratisy

Reasumując najważniejszą decyzję w dziedzinie energooszczędności podjąłeś czyli budujesz nieduży/faktycznie potrzebny dom i kazdy rachunek będziesz miał mały za ogrzewanie, a to czy wydasz kupę kasy na instalacje co i kotłownie itp lub pojdziesz po najmniejszej lini oporu i kupisz zwykłe kowektory + do tego gratis tani nowy samochód lub wyposazenie do domu to już zalezy od ciebie (ja wybrałem samochód :lol: ) czyli opcję nr 2 tanie konwektory + gratisy

Maly dom to pierwsza decyzja i nie zaluje jej ani troche, ale pomimo wszystko zrobie co wodne i bufor grzany grzalka w drugiej taryfie, a kiedy PCI potanieje - sporo potanieje to sie zastanowie, napewno na gaz nie bede czekal.

Maly dom to pierwsza decyzja i nie zaluje jej ani troche, ale pomimo wszystko zrobie co wodne i bufor grzany grzalka w drugiej taryfie, a kiedy PCI potanieje - sporo potanieje to sie zastanowie, napewno na gaz nie bede czekal.

Kolezanka miała 1 sezon podłogówkę z grzałka i powiem ci ze rachunki były kosmiczne nie wiadomo czemu? Ta koleżanką jest sylvia 1 http://forum.muratordom.pl/komentarz-do-a-jednak-sloneczko-dziennik-sylvii,t46178-1200.htm

Możesz z nią porozmawiać teraz też ma PC i jest lepiej. Ponadto jest licencjonowanym audytorem energetycznym. Oraz doświadczoną przez życie inwestorką.

Ją w te podłogówkę wodną bym się raczej nie pakował :wink:

A na mnie tak krzyczano jak dalem wycene wypasionego kotla za pelet, wraz z kotlownia za 35tys........

Koszt kotła w tej wycenie to 6500zł. Reszta to:

bojler140l.-1200,-

pompy -1200,-

akcesoria -1400,-

ogrz. podł -3600,-

grzejniki- zasilanie od spodu + zaworki -3900,-

kominek z płaszczem -2700,-

robocizna -2500,-

Odrzucając zasilanie do grzejników i kotła, zostaje mi 12500,-

Teraz dokładam 800-1000l. bufor (3000,- ???) którego nikt się nie chce podjąć zrobić.

W buforze grzałka el. i wyjścia na kocioł, kolektory kominek

Grzeję grzałką i kominkiem i myślę (przy ciepłym kominku w następną zimę :roll: ) co dalej. Zaoszczędziłem 7400,- ale ciągle nie mam kotła, który może nie będzie potrzebny bo grzałki el. nie będą takie drogie w użytkowaniu.

Zostaje ciągle problem: kto mi zrobi bufor???