Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nadmiar betonu - czym usunąć?

ekmir

Recommended Posts

Widzę, że lubisz się łudzić. Zważ, że wątek zacząłeś nie bez powodu. Widać nie udało ci się jednak dopilnować i wyszło jak zwykle.

Takie drobne problemy mogą zawsze wystąpić i zapewne w mniejszym lub większym stopniu u każdego występują.

Problemy istotne to takie, o których często słyszę, że pękła płyta żerańska na skutek zebranej i zamarzniętej wody albo jeden schodek więcej i to mocno różniący się od pozostałych bo ktoś się pomylił w obliczeniach itp.

A tak wogóle to chyba nie masz nic do zaoferowania w tym wątku poza tym, że

wyszło jak zwykle
:wink:

Dobre :lol: , facet nie ma na majzel i młotek a Ty proponujesz maszynę za 4 patyki

Zdziwiłbyś się. Na jakiej podstawie takie osądy wydajesz?

jean58 przynajmiej coś proponuje, a czy z tego skorzystam to inna sprawa. Raczej nie bo maszyna ta byłaby niewykorzystana. Nie zajmuję sie budowaniem domów tylko własnego domu, a taka maszyna to dla firm budowlanych.

Dobre :lol: , facet nie ma na majzel i młotek a Ty proponujesz maszynę za 4 patyki

Zdziwiłbyś się. Na jakiej podstawie takie osądy wydajesz?

jean58 przynajmiej coś proponuje, a czy z tego skorzystam to inna sprawa. Raczej nie bo maszyna ta byłaby niewykorzystana. Nie zajmuję sie budowaniem domów tylko własnego domu, a taka maszyna to dla firm budowlanych.

No toż Tobie napisałem, weź majzel i młotek - pół dnia roboty i po kłopocie, potrzeba zadrwić żeby poskutkowało? :wink:

I jeszcze:

Tak jak pisałem wcześniej tutaj tylko dobra szlifierka maseczka przeciw pyłowa okulary i tarcza do szlifowania wcześniej wyprawa do Castoramy,Obi, Nomi czy innego marketu budowlanego gdzie dostaniesz potrzebne narzędzia; nie koniecznie z najwyższej półki które wyrzucisz po skończonej pracy.

Kiedyś jak robiłem dla innych prace np przy remontach kuchni, łazienki itp kupowałem magiczny zestaw 3 w 1 szlifierka, wiertarka, wkrętarka(lub wyrzynarka) gdy po skończonej pracy zostawiałem je dla zleceniodawców byli zaskoczeni ale zadowoleni. Koszt i tak był znikomy w porównaniu z tym co te narzędzia zrobiły :wink:

Oczywiście pewne rzeczy trzeba było wykonać profesjonalnymi narzędziami ale szlifowanie czy mieszanie kleju spadło zawsze na zestawy. :p

To samo dotyczy tarcz do szlifowania betonu w cenie 40-60 zł kupisz tarczę którą dokładnie zeszlifujesz nacieki, kolejną wygładzisz obniżony szalunek a na krople użyjesz młotka murarskiego i szlifierki jako wykończenie.

Gipsować to oczywiście i tak będę.

Jeśli chodzi o narzędzia to posiadam dwie szlifierki jedną małą (tesco) na tarcze 125 cm i dużą Skila na tarcze 230 cm.

Mam nadzieję, że wystarczą.

Mam pytanko tylko jakie tarcze zastosoawć do dokładnego zeszlifowania nacieków i do wygładzenia obniżonego szaluneku?

Tarcze do cięcia betonu i nie baw się z tarczami do szlifowania betonu. Za dużo roboty, za mały efekt. Trzeba mieć wprawę i pewną rękę, o co trudno stojąc na drabinie i trzymając szalejącą szlifierkę w pozycji - żołnierz pokonuje bród. Dużą tarczą natniesz nadmiar co kawałek, co się da skujesz młotkiem, taki ponacinany beton łatwo się kruszy, drobiazgi potraktujesz małą szlifierką i już. Powodzenia.

Tak jak przedmówcy. Naciąć co 2-3 cm rowki nie głębiej niż 2-3 mm ponizej włąsciwej sciany ( przy nacinaniu nigdy równo nie natniesz chyba ze bruzdownica z jedna tarcza i regulowana głębokoscia ) i jesli masz ( moze byc nawet chinczyk) młotek pneumatyczny firmy topex za 199 zł ktorym wykujesz to i moze nawet w przyszlosci powiesisz kilka obrazków. Zaoszzcedzi Ci czasu i nerwow przy zmudnym podkuwaniu.Proponuje maszyna 125 mm.Bezpieczniejsza w manewrowaniu na drabinie a przy rowkach kilku milimetrowych w zupelnosci wystarczajaca.Tarcza do ciecia betonu segmentowa ------ NIE CIAGŁA !

Inna mozliwosc tarcza scierna do betonu ( chyba ja widzialem w tym poscie na foto) . Ale chyba mniej pylu bedzie z samego ciecia i kucia