Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

potrzebna opinia specjalistów:)

minima2009

Recommended Posts

Witam,

nareszcie udało mi się dostać projekt i wstępne wizualizacje.

Chciałabym prosić wszystkich chętnych o wyrażenie swoich opinii, sugestii, podpowiedzi i oczywiście negatywów. Jeśli chodzi o stałe elementy kuchni to okno i drzwi do kotłowni są w okleinie orzech włoski (czyli czekoladowy brąz). Pokazana w projekcie kuchni lodowka podwójna juz jest w naszym wyposażeniu. Ponieważ mam kiepskie światło w kuchni ściany muszą być jasne- konkretnie białe tak jak blat i fronty w dwóch kominach szafek. fronty dolne są z okleinie dąb rustykalny - cieply odcien z ciemniejszymi słojami drewna, które nawiązywałyby do okna i drzwi. Zastanawiam się nad kolorem podłogi. Czy jasne płytki ( mat czy połysk) , gładkie czy z mazgajami, czy moze ciemne jak na wizualizacji??

http://images44.fotosik.pl/255/ec9b07c93e918deam.jpg

http://images36.fotosik.pl/142/bd794fbfdcc9035em.jpg

http://images48.fotosik.pl/255/28e579d6ebc038dcm.jpg

a oto rzut z góry (vis a vie lodówki jest plyta+okap, a po lewej stronie jest cała ściana zabudowana szafkami białymi tuż przy drzwiach do kotłowni )

http://images36.fotosik.pl/142/5b7e8695e8cceb59m.jpg

czekam z niecierpliwością na wasze opinie. Pozdrawiam, minima2009

Zmywarka za daleko od zlewu - zaciapiesz całą kuchnię nosząc talerze.

Straszne zamieszanie - jedne szafki na bok inne do góry. Pamiętaj, że wąskie szafki otwierane do góry to koniecznoś cużycia siły :) Chyba, że wszędzie nowe teleskopy Bluma.

Jw. + razi mnie różna wysokość szafek w zabudowie obok drzwi, dlaczego tak?

Nieładne, zbyt szerokie relingi.

Upewniałaś się, że fronty nie pogryzą się z podłogą? Samo "nawiązanie" nie wystarczy, zwłaszcza, jeśli podłoga tez jest mocno usłojona...

Podobnie jak poprzedniczki.

Zmywarka za daleko od zlewu!

Pod płytą warto miec jakąś szufladę na sztućce, mieszadła i tym poodbne.

Podłoga jeśli w brązie, to gładka bez wzorów i maziajów, raczej nie drewno przy tak bogato usłojonych frontach, które są bardzo ładne tak na marginesie.

Ja bym jednak dała jasną.

Wysokość szafek obok drzwi mnie akurat nie razi, ale symetrycznie też byłoby ok. Chyba że tak jest bardziej praktycznie.

Nia ma podanych wysokości tych szafek wię trudno ocenić.

Ogólnie kuchnia ładna, ale trzeba ją jeszcze dopracować.

Wysokość szafek obok drzwi mnie akurat nie razi, ale symetrycznie też byłoby ok. Chyba że tak jest bardziej praktycznie.

Kuleczko,

wysokość szafek jest podana na tym zdjęciu: 58, 105, 82 cm

http://images36.fotosik.pl/142/bd794fbfdcc9035e.jpg

Kuleczko,

wysokość szafek jest podana na tym zdjęciu: 58, 105, 82 cm

http://images36.fotosik.pl/142/bd794fbfdcc9035e.jpg

łojezu :D ślepota poranna :oops:

w tej sytuacji faktycznie nie widzę uzasadnienia ergonomicznego dla różnych wysokości szafek

minima2009 nie jestem specjalista w dziedzinie zabudowy, ale moge sie wypowiedziec pod moje potrzeby i jako wieloletni uzytkownik wlasnych kuchni ,wiec rady na pewno beda subiektywne:)

1. Obok zlewu powinna znajdowac sie zmywarka, poniewaz, czesto wyrzucasz reszti z talerzy oraz nieraz bedziesz musiala talerz splukac. Te dwie rzeczy musza byc zatem w sasiedztwie.

2. Pod plyta kuchenna proponuje szuflade np. na przyprawy, a pod nia jeszcze dwie wyzsze szuflady na garnki. To powinno byc w poblizu siebie i w poblizu plyty.

3. Relingi, jak dla mnie malo estetyczne, byc moze dlatego, ze mialam je juz siedem lat temu. Spojrz na inne uchwyty albo uchwyty z frezu.

4. W poblizu plyty konieczne jest gniazdko, takze na czajnik, jesli w innym miejscu bedzie.

5. Podwojne polki nad sprzetami, zamienilabym na polki lamane, wowczsa pozostanie tylko jeden uchwyt, a nie dwa (uchwyty, wg mnie psuja caly efekt zabudowy) oraz zwieksza funkcjonalnosc, jak sadze.

6. Musisz sama zastanowic sie nad wygoda otwierania drzwiczek do gory i na boki i nie opierac sie li tylko na proponowanych rozwiazaniach.

7. Szafki przy wejsciu, jak dla mnie sa zbyt monotonne. Moze dolny/srodkowy pas zrobic w kolorze frontow przy oknie? Albo zroznicowac cos w szerokosci drzwiczek. Mam wrazenie, ze ta czesc bedzie pelnila role swoistej spizarki. Moze zrobic jakas polke odkryta? Np. na trzymanie owocow na wierzchu kuszacych domownikow do spozycia;)

Pozdrawiam:)

witajcie!

dziękuje za wszystkie uwagi- ogolnie mialam podobne. to pierwszy projekt, który juz w naszej glowie został zmodyfikowany, ale chcialam mieć jeszcze osób postronnych ( czyli Was), żeby potwierdzic niektóre nasze wizje.

ogolnie relingi długie- koszmar! napewno z nich rezygnujemy.

po analizie z mężem :

- rezygnujemy z cargo 20 przy zlewie, zostaje jedno przy piekarniku z blumem.

- pod piekarnikiem 2 szuflady zamiast szafki otwieranej na bok

- nad mikrofalą zostanie puste miejsce zamiast malutkiej szafki otwieranej na bok

- nad lodówką szafka otwierana na pół- 2drzwiowa z półką w środku na wys. 55cm, nad piekarnikiem i nad cargo wysokim szafki otwierane na bok rownież z półką w połowie wysokości. Zawiasy z hamulcami.

- luz między cargo wysokim a szafkami dolnymi proszę zmienić na 67cm i wydłużyć o te 10cm szafki dolne. ( zakładając, że cargo wysokie wysuwa się na szer.60cm)

- słupek z szufladami blum 3szt proszę poszerzyc na 90cm

- pod zlewem szuflady proszę poszerzyć na 90cm.

i co Wy na to???

Kuleczko, Nefer...

faktycznie zmywarka wydaje się za daleko od zlewu wiec pomyślę, żeby ją pod prawe skrzydło okna wstawic i wtedy wystarczy , że się obróce.

Z wersji zlewu w narożniku zrezygnowaliśmy.

To bardzo dobry pomyśł - mam tak teraz w kuchni i błogosławię moją panią architekt, że tak zrobiła. W poprzednim mieszkaniu miałam właśnie taki dystans jak u Ciebie - koszmar. A teraz mam "przesunięcie"o jedną szafkę w stosunku do zlewu(zmywarka pod ociekaczem) i jest git.

Jeśli chcesz mieć młynek do odpadków to weź to pod uwagę w kwestii szuflad pod zlewem... :roll:

właśnie koleżanka do mnie zadzwoniła i mówi, że absolutnie nie mogę mieć układu zmywarka pod płytą indukcyjną bo wg feng shui to jest niedopuszczalne - łączyć dwa żywioły (wodę i ogień) :roll: :lol:

może i jest w tym jakaś racja i wpadł mi do głowy kolejny układ...

obok zlewu zamiast komina z szufladami dac zmywarkę (będzie blisko i praktycznie) a pod piekarnikiem właśnie szuflady ( na sztućce , patelnie i garnki...)

chyba też dobrze,co???

teraz rozmyślam jak zagospodarować ścianę z okapem. Tzn co położyc na ścianę: płytki, panel drewnopodobny, szkło, ozdobne zmywalne tapety??? chcialabym upiększyc tym kuchnie a nie zepsuć koncowy efekt, a trzeba to rozważyc jeszcze przez zakupem, bo najpeirw będzie remont generalny kuchni ( przestawianie gniazdek, nowe kolory scian, zrywanie plytek, obnizanie sufitów itp).