Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymiana pionów przez spółdzielnię

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

Mam spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu. Dzisiaj dowiedziałam się, że w ciągu tygodnia pojawią sie u mnie fachowcy, którzy wymieniają w bloku pion. Mam wykafelkowaną łazienkę, na co spółdzielnia wyraziła zgodę 6 lat temu. Pytanie - czy zwrócą mi koszty za zniszczenia spowodowane wymianą pionów?

pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi

Gosia

dziękuję za odpowiedzi.

nie mam niestety dostępu do pionów z kuchni.

Zapytałam od razu pani ze spółdzielni, która zadzwoniła do mnie z tą "wspaniałą wiadomością" o koszty naprawy ewentualnych szkód. Zaśmiała się. Dlatego zapytałam na tym forum, być może miał ktoś podobne doświadczenia.

Wyprowadziłam się z tego mieszkania 2 lata temu do własnego domu, teraz je wynajmujemy. Akurat skończyła się umowa najmu z poprzednim najemcą - w tym tygodniu miałam zaplanowane tam malowanie i ogólne odświeżanie i szukanie nowego najemcy. Jak pomyślę sobie, że miałabym remontować łazienkę, która wygląda jeszcze bardzo dobrze - robi mi się ciepło.

Pozdrawiam raz jeszcze

Nie masz najmniejszych szans.

każdy przed wprowadzeniem się do mieszkania w bloku, przed otrzymaniem kluczy, podpisuje oświadczenie, że przyjął do wiadomości, że nie wolno pionów zabudowywać trwale i że musi zapewnić do nich dostęp ekipom spółdzielni w razie potrzeb technicznych. A w przypadku zabudowania poniesie koszty uzyskania dostępu.

Więc w Twojej sytuacji spółdzielnia może Cię jeszcze obciążyć kosztami uzyskania dostępu do rur.

U mnie też wymieniali piony. Nie dość, że musiałam robić łazienkę ( nie wolno zabudowywać pionów) to w dodatku mnie obciązyli robocizną "FACHOWCÓW".

Grzebałam w dokumentacji i spółdzielnia moja miała prawo tak zrobić. Oczywiście z ubezpieczenia nic się nie dostanie, bo to jest "planowany" remont.

Zrób tak jak jedna pani z forum. "Pogadaj" dobrze z fachowcami tak, by nie u ciebie pruli tylko u sąsiada :wink:

Łukasz ma rację !

mój ojciec pracuje w firmie, która wykonuje remonty hydrauliczne dla spółdzielni i wiem że nie fajnie to brzmi ale jeżeli nie zagadasz z "fachowcami" to rozpitolą Ci w drobny mak glazurkę, a później tylko wygładzą szarą nidą

na pewno da się "ominąć" Twoje mieszkanie i wstawić rury od sąsiada z dołu lub z góry ... musisz pogadać

Brutalne, ale bez demolki są małe szanse.

Nieważne o jakie piony chodzi, ale:

- jak się chcesz podłączyć do tych nowych pionów bez dostępu do nich?

- jak chcesz wyciąć stare piony bez dostępu do nich?

malagorzala: Głowa do góry, jesteś w lepszej sytuacji bo mieszkanie jest niezamieszkałe.

Zrób tak jak jedna pani z forum. "Pogadaj" dobrze z fachowcami tak, by nie u ciebie pruli tylko u sąsiada :wink:

Łukasz ma rację !

mój ojciec pracuje w firmie, która wykonuje remonty hydrauliczne dla spółdzielni i wiem że nie fajnie to brzmi ale jeżeli nie zagadasz z "fachowcami" to rozpitolą Ci w drobny mak glazurkę, a później tylko wygładzą szarą nidą

na pewno da się "ominąć" Twoje mieszkanie i wstawić rury od sąsiada z dołu lub z góry ... musisz pogadać

gorzej jeżeli sąsiad zza ściany już wcześniej i "lepiej" z fachowcami pogadał :lol:

Piony sa częscia wspolną budynku - nie wolno ich zabudowywać. Jakakolwiek zabudowa powinna być "demontowalna".

Nie ma żadnych szans na odszkodowanie. Kierunki działań gospodarką mieszkaniami ustala na walnym zgromadzeniu. Sam plan finansowy o ile pamiętam ustala Rada, wybrana przez Walne Zgromadzenie.

Byliście na jakimkolwiek zebraniu członków spółdzielni?

Co ile lat takie piony ida do wymiany? Tak mniej wiecej. Akurat mama zamiar robić remont mieszkania. Bloki z 77r.

Nie ma wytycznych. Członkowie spółdzielni sami sobie to ustalają poprzez swoich reprezentantów.

sa wytyczne , a polega to na tym ile jest przeciekow na rurach w ciagu miesiaca. oczywiscie zartuje wszystko zalezy czy instalacja jeszcze sie " trzyma " czy juz sie " puszcza " wiec generalnie mozna liczyc tak na oko ok. 20-25 lat

Nic nie wskurasz i bardzo dobrze. Trzeba było myśleć zabudowując szachty instalacyjne kafelkami....do pionów musi być dostęp i koniec, raz że są to elementy podlegające zużyciu i wymianie dwa że miewają miejsce również awarie, kiedy trzeba na szybko uzyskać dostęp do rur. Nikt się nie będzie rozczulał nad czyjąś śliczną glazurą tylko skuje i tyle. Nie po to tam ktoś zakładał ekran żeby go oblepić kafelkami, tylko po to żeby byl swobodny dostęp.

Sam przez to przechodziłem, i o ile w łazience mimo glazury ekran dał się zdjąć łatwo o tyle w kuchni trzeba było kuć. To dobra nauczka, że robiąc remont trzeba myśleć, teraz będzie zrobione tak, że śrubokrętem gwiazdką w dwie minuty będzie się dało odkryć piony.

A czy Elfir czy też saksofon w swoich nieruchomościach wszystkie instalacje mają poprowadzone na wierzchu? Każdą po jakimś czasie trzeba wymienić, a jakoś nie słyszałem od dawna o jakimś domu z poprowadzonymi rurami, czy kablami w sposób zapewniający dostęp bezinwazyjny. Nawet ciężko znaleźć u kogoś kafelki, które są używane od 20, czy 25 lat, ale może to inny problem, bo moment ich instalacji nie zawsze pokrywa się z momentem instalacji nowych rur.