nieludzki 01.02.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 WitamMam okna do wymiany w swoim mieszkaniu. Zlecę jakiejś firmie wymianę okien, ale z mała przebudową. Chcę poszerzyć drzwi balkonowe w związku z tym trzeba wyburzyć kawałek ściany pod oknami tak jak na tym rysunku: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c90096e760b35e22.html . Czy taka zmiana jest możliwa i nieobwarowana jakimiś przepisami? Budynek to wielka płyta z roku 1980. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 01.02.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Musisz mieć zgodę wspólnoty/spółdzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.02.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Niestety dla Ciebie, na szczęście masz bardzo małe sznse na taką przeróbkę. Elewacja bloku powinna tworzyć spójną całość, a ja już widziałem jak wygląda taka elewacja z poprzerabianymi oknami o różnym kształcie i kolorach. Po prostu to koszmar. Przykre to może, ale jak ktoś decyduje się mieszkać w takiej strukturze to trzeba się dopasować. Indywiadualność to w domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieludzki 01.02.2010 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Nie chciałem wstawiać jakiś cudaków , a tylko białe plasticzki tylko z szerszymi drzwiami o jakieś 20-30 cm.Czyli co? Pismo do spółdzielni wystosować z zapytaniem?Dodam że zmiana będzie słabo widoczna z zewnątrz bo balkon/loggia ma przód kryty jakimś tworzywem nieprzeźroczystym, więc widoczny by tylko była góra drzwi.Takie przeróbki już widziałem na moim osiedlu, nie w moim bloku. Chyba że przejdę się do mieszkania gdzie już ktoś coś takiego zrobił i zapytam się jaką drogą załatwiał sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.02.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Jeśli w tej samej spółdzielni ktoś już tak zrobił to pewnie idzie to legalnie załatwić. Najlepiej przejść się do spółdzielni i zapytać osobiście. Ukrywać tej chęci nie ma co b i tak wcześniej, czy później sprawa wyjdzie na wierzch.Pamiętaj o tym, że może się po przeróbce okazać, że system grzewczy może nie wydolić w tym pokoju, albo nie bądź zaskoczony zwiększonymi kosztami ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.02.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Za wyglad elewacji domów w mieście odpowiada architekt miejski. Nawet jak spółdzielnia wyrazi zgodę (mało prawodpodobne) i tak musisz mieć uzgodniony projekt przebudowy z architektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_ar 04.02.2010 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Bez zgody właściciela nieruchomości się nie obejdzie. Następnie musisz wykonać kawałek dokumentacji i uzyskać pozwolenie na budowę. Tyle od strony formalnej. Od strony mojej prywatnej - podzielam zdanie poprzednika - budynek wielorodzinny ma swoją specyfikę i wymogi. To nie jest tak że każdy może robić co mu się podoba (najczęściej się tłumacząc że to "moje"). I nie powinno się dopuszczać do tego bo jeśli jeden poszerzy drzwi to dlaczego nie odmówić komuś kto wymyśli sobie zrobić okien z łukami a kolejny sąsiad wstawi różowe okna inny zamuruje okno a kolejny wstawi wściekle żółte.... Taki przykładzik tego do czego może doprowadzić taka "wolna amerykanka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts