Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrać rodzaj ogrzewania, jaką instalacje...itp.?

mabas

Recommended Posts

Może, żeby było do kompletu...

http://i876.photobucket.com/albums/ab321/B_Wojcik/CzasReakcji.jpg

Masa pojedynczego grzejnika nie jest tak wymowna, jak przeliczenie sobie masy całej instalacji..

Policzmy dla przywołanego przykładu:

Do ogrzania obiektu mabasa potrzeba około 40 sztuk grzejników o wym. 800 x 600.

W całej instalacji będą one miały masę całkowitą wraz z wodą:

1/. Regulusy - 305. 20 kg

2/. Kermi - 1149,60 kg

3/. Purmo - 1251,20 kg

4/. Brubman - 1382,40 kg

Którą instalację łatwiej rozhulać i zatrzymać ?

W całości lub wycinkowo....

Pozdrawiam

Bogusław

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tutaj na stronie 12 są między innymi takie wykresy

wynika z nich, że z ich rozwiązaniem tj. zasobnikiem 1000 l. w układzie kombinowanym wraz z płytowym wymiennikiem ciepła dla maksymalnej produkcji cwu w ilości około 1300 l./h potrzebna jest moc kotła około 40 kW,

problemem są tylko ich ceny

Z powodu małej masy całego zładu, przy regulusach moc kotła gazowego do co nie musi, a nawet nie powinna być za wysoka.

Moc kotła powinna jedynie pokrywać zapotrzebowanie maksymalne obiektu na ciepło wynikające z projektu ( bez nadwyżki).

Wówczas przy 100% obłożeniu w warunkach ostrej zimy z pewnością będzie ona wystarczająca.

Kaskady buforów (200-300) + (500-1000) + (500-1000), pozwala na płynne, ekonomiczne opalanie co. kotłem stałopaliwowym + skorzystanie z innych pomocniczych źródeł ciepła.

bogusław, wreszcie konkrety, :lol:

ale, nie byłbym sobą, gdybym nie miał ale,

wszystko się zgadza,

z tym, że jak już chyba pisałem i tak być powinno,

w pokojach powinna być utrzymywana temperatura dyżurna,

taka, która nie spowoduje u klienta uczucia chłodu ciągnącego od ścian bo są nadmiernie wychłodzone,

dlatego wydaje mi się, że powinno to być minimalnie 15 C, niżej już będzie skutkowało dyskomfortem cieplnym,

w związku z tym, różnica temperatur będzie wynosić 5-7 C,

a przy tych różnicach temperatur, różnice czasowe są naprawdę pomijane

biorąc dane z Twojej tabeli, "Czas reakcji instalacji",

przy różnicy 7 C, czas reakcji to około 4-5 min,

stosując głowice gazowe, ten czas się jeszcze skróci,

a w tym czasie, to klient nawet nie zdąży się porządnie rozpakować,

Nie zgadzam się z takim tokiem rozumowania.

Przy dużej szybkości ogrzewania, "dyżurna" temperatura może i powinna być niższa - max. 5- 10 oC.

W razie zajmowania kolejnych pomieszczeń, personel w kolejnych może podwyższać temperaturę o kilka stopni...

Po opuszczeniu pomieszczenia przez klienta, ogrzewanie można natychmiast wyłączyć.

Ziarnko do ziarnka zbierze się miarka...

Szybki komfort cieplny "na żądanie" po każdej zmianie ustawienia głowicy termo..

Brak inercji w grzaniu po osiągnięciu pożądanej temperatury w każdym cyklu grzania.

Proszę zwrócić uwagę na masę całej instalacji i na jej "manewrowość" w rozmaitych wariantach grzania częściowego - segmentami, piętrami itd...

Można zastosować mniejszy kocioł, pracujący oszczędniej..

Z poprzedniego mojego postu....

Z powodu małej masy całego zładu, przy regulusach moc kotła gazowego do c.o. nie musi, a nawet nie powinna być za wysoka.

Moc kotła powinna jedynie dokładnie pokrywać zapotrzebowanie maksymalne obiektu na ciepło wynikające z projektu ( bez niepotrzebnej nadwyżki).

Wówczas nawet przy 100% obłożeniu hotelu w warunkach ostrej zimy z pewnością będzie ona wystarczająca.

Dlatego pisałem, że do c.o. prawdopodobnie wystarczy kocioł gazowy o mocy oscylującej w granicach 25 kW..

Również w wypadku precyzyjniej pracujących grzejników, energia zgromadzona w ewentualnym buforze, będzie wykorzystana optymalniej..

Wymagania dla pomieszczeń klasy „A” (lokalny komfort termiczny)

- temperatura operatywna 22 oC

- max. gradient temperatury na poziomie głowy i kostek u nóg 1,5 K

- max. temperatura powierzchni podłogi 26 oC

- max. prędkość powietrza 0,15 m/s

- max, asymetria temperatury promieniowania z powierzchni pionowych 5 K

- max. asymetria temperatury promieniowania z powierzchni poziomych 2,5 K

Mając to na uwadze, uważam, że twierdzenie 1950, o temperaturze „dyżurnej” w okolicach 15 stopni Celsjusza ma swoje uzasadnienie dla budownictwa typowego, czyli w przypadku kiedy ściany są „normalne” (cegła, bloczek, itp.) i są ocieplone od zewnątrz.

Natomiast, jeśli budynek (pomieszczenia) zostały wybudowane zgodnie z zaleceniami Pana TB (ocieplenie od wewnątrz – termos), to tu rozwiązanie Bogusia ma swoje uzasadnienie.

Nie mniej jednak nie wyobrażam sobie, jak można określić i to dokładnie, moc kotła na paliwo stałe, tak aby pokrywała (dokładnie) tylko straty (zapotrzebowanie) – wszak zależy to od paliwa, a z tym jest różnie.

Podane sztywne parametry komfortu wziąłeś z ogrzewania podłogowego?

Z czego je skleciłeś?

Nie dla podłogówki, tylko dla pomieszczeń, bez względu na rodzaj ogrzewania, na podstawie:

PN-EN ISO 7730:2006(U) oraz PN-EN 15251:2007

Ps. To jednak chodzi o regulusy?

Popatrz, a już myślałem, że piszesz „ogólnie” – przynajmniej ja to tak odebrałem.

Odpowiedz sSiwy lepiej na moje pytania..

Bierz przykład z RAPczyna, który konkretnie odpowiada na pytanie mabasa.

Ja również konkretnie odpowiedziałem na jego pytanie. Tabelami.

Natomiast Ty manipulujesz. Manipulujesz wybranymi z normy danymi i manipulujesz wymową mojego tekstu, z której sobie świetnie zdajesz sprawę...

Taktykę grzania i wysokość temperatury "dyżurnej" zostawmy właścicielowi obiektu. To on wie jaki ma obiekt, jakie będzie mieć źródła ciepła a praktyka wskaże mu najlepiej, jaką wybrać strategię grzania, gdyż na chwilę obecną nie wie

jaki będzie miał w nim ruch..

A niby gdzie ta manipulacja. Dane dotyczą temperatury 22 stopni – czyli wyższa o 1 stopień niż wymagana dla pomieszczeń klasy „A” w okresie zimowym, ale w związku z tym wyższa asymetria.

Ale masz rację. Manipulowałem, bo w przywołanych normach jest też pokazany „procentowy” wskaźnik, ale w swojej perfidii nie posłużyłem się nim, bo asymetria wychodzi jeszcze niższa.

• 3 weeks później...

Ja rozumuję bez zbędnego teoretyzowania lecz jako użytkownik - praktyk obiektu noclegowego czyli obiektu użytkowanego przez krótki czas ze zmiennym natężeniem..

Dla takiego obiektu udział kosztów ogrzewania samego obiektu i cwu w ogólnym bilansie kosztów, jest bardzo znaczącą pozycją.

Różnica w zużyciu energii dla potrzeb grzewczych rzędu 20-30% to poważny zysk nie do pogardzenia.

Taka różnica w kosztach ogrzewania obiektu hotelowego może powstać wyłącznie poprzez szybkie oddziaływanie na temperaturę pożądaną - czyli na uzyskanie dokładnie o pożądanym czasie, krótkoczasowego optymalnego dla korzystającego komfortu cieplnego.

Takie szybkie manewry temperaturą pożądaną, połączone z ewidentną korzyścią finansową wynikającą z optymalnego wykorzystania energii, są możliwe tylko przy regulusach - najszybciej działającym systemie grzejnikowym, dodam, systemem działającym bardzo efektywnie w szerokim zakresie temperatury czynnika grzejnego.

Ponadto rozumuję jako producent.

Optymalna produkcja (m.in. ciepła) nie oznacza optymalnego magazynowania (m.in. ciepła) i optymalnej dystrybucji (m.in. ciepła).

Ponieważ część moich adwersarzy, nigdy nic nie produkowała w dłuższym

okresie czasu, przy niebywale zmiennym pod każdym względem rynku, ta część nie czuje moich tez.. A szkoda.