Gość kapoczta 05.02.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 jaki jest sens ocieplania bloków z wielkiej płyty podłączonych do elektrociepłowni z kogeneracją? Wydaje mi się że zamiast wyemitować ciepło przez sciany bloków ogrzeją powietrze wokoło chłodni. Z punktu widzenia środowiska to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 05.02.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 jaki jest sens ocieplania bloków z wielkiej płyty podłączonych do elektrociepłowni z kogeneracją? Wydaje mi się że zamiast wyemitować ciepło przez sciany bloków ogrzeją powietrze wokoło chłodni. Z punktu widzenia środowiska to samo. Z punktu wiedzenia mieszkańców sens jest ekonomiczny. A w efekcie mniejszego poboru ciepła elektrociepłownia zmniejszy produkcję. O jakiej chłodni piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Ja mam ocieplony blok i zdecydowanie mniejsze rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.02.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 O jakiej chłodni piszesz? Chłodni kominowej. Elektrociepłownia nie zmniejszy produkcji ciepła bo to jest produkt niejako odpadowy przy produkcji prądu. O ile dobrze kojarzę para schodząca z turbiny genertaora jest kierowana na wymienniki ciepła (przy producji skojarzonej) lub do chłodni kominowych w przypadku klasycznej elektrowni. Para "odpadowa" jest tez wykorzystywana do podgrzewania wody zasilajacej kocioł . Ale specjalista ze mnie żaden więc mogłem cos nakłamać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts