lika 05.02.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Witajcie, dostałam w spadku działkę a ponieważ zawsze marzyłam o domu (całe życie spędzam w mieszkaniu brrrr) zaczęłam się zastanawiać czy na tak waskiej działce jak moja da się coś wybudować. Na kupno innej raczej mnie nie stać. Działka jest specyficzna ponieważ jest baaaardzo długa, ma chyba z 500 m i jest bardzo wąska, ma 13,7 m:( Dodam że tą dłuższą stroną jest ustawiona do drogi więc jest długa a nie jest głęboka. Może spotkaliście się z takim cudem:) Da się zamieszkać na takim kawałku ziemi? pzdr Lika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 05.02.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Witajcie, dostałam w spadku działkę a ponieważ zawsze marzyłam o domu (całe życie spędzam w mieszkaniu brrrr) zaczęłam się zastanawiać czy na tak waskiej działce jak moja da się coś wybudować. Na kupno innej raczej mnie nie stać. Działka jest specyficzna ponieważ jest baaaardzo długa, ma chyba z 500 m i jest bardzo wąska, ma 13,7 m:( Dodam że tą dłuższą stroną jest ustawiona do drogi więc jest długa a nie jest głęboka. Może spotkaliście się z takim cudem:) Da się zamieszkać na takim kawałku ziemi? pzdr Lika Dla terenu jest obowiązujący miejscowy plan zagospodarowania? Jeżeli tak to czy zawiera zapisy dotyczące możliwości budowy w granicy? Nie ma możliwość porumienienia się z sąsiadami i dokonania podziału/ scalenia działek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 05.02.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Lepiej by było, gdyby była jednak głęboka chyba.. Ciężko powiedzieć, każda gmina rządzi inaczej. Czy gmina ma PZP? Jeśli nie to wystąp do gminy o warunki zabudowy..będziesz miała linię zabudowy, od której można będzie dopiero kombinować czy zmieści się budynek, czy też nie. Jak dla mnie na oko to za mało, nawet jeśli budynek byłby 1,5m od granicy "z tyłu" działki..ale warto się zainteresować mimo wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lika 05.02.2010 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 jest plan zagospodarowania w którym część tej działki (długość około 100m) jest pod zabudowę, reszta rolna. Nie wiem czy jest możliwość postawienia budynku w granicy. Na pewno na sąsiedniej działce, przedłużeniu mojej ( o takiej samej głębokości) stoi budynek w granicy. Z sąsiadami raczej chyba cieżko byłoby sie dogadać. Poprzedni własciciel już próbował niejednokrotnie z tego co mi wiadomo. Sąsiad jest rolnikiem przez duże R:) Lika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 nowelizacja prawa budowlanego dopuszcza budowę w granicy dla działek węższych od 16 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemo1975 05.02.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Jeśli już coś stoi w granicy, to prawdopodobnie też będziesz mogła wybudować w granicy.Jeśli jest plan zagospodarowania przestrzennego to on stoi ponad rolnikami przez duże R.Ja mam działkę o szerokości na części 9,0m, a na części 14,0m i wybudowałem dom na całej szerokości bo plan to dopuszczał.Sąsiadów też mam niezbyt ciekawych, ale jedynie mogli sobie popatrzyć jak budowałem, to wszystko.Powodzenia i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.02.2010 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Obecne przepisy zezwalają na postawienie budynku w granicy lub w odległości 1,5m od niej, dla ściany bez otwrów okiennych i (lub) drzwiowych, jeśli szerokość działki jest mniejsza niż 16m. Czyli na tej działce bez problemów zmieści się dom o szerokości 8,2m – pod warunkiem, ze nie ma innych uwarunkowań np. obowiazujaca linia zabudowy.Bez problemów znajdziesz też projekt na taka działke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wig 05.02.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Jak napisał Łukasz, spróbuj dogadać się z sąsiadem, który na działkę w głębi za twoją. Gdy on dołoży 13,7 m będziecie mieć 10 pięknych działek 50x27,4m.Pięć dla ciebie i pięć dla niego. Jedną działkę zostawiasz sobie pod budowę a cztery sprzedajesz i za tę kasę budujesz dom.Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lika 05.02.2010 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Z sąsiadem sie nie dogadam, nie ma szans. Próby były podejmowane niejednokrotnie aczkolwiek nie przeze mnie. Ale negocjator chyba był niezły. To jest jak w takim przysłowiu " Pies na pażdzierzu nie leży a drugiemu nie da".To jest ciekawe ze można budowąć w granicy jeśli działka ma niej niż 16 m. A nie muszę prosić sąsiada o pozwolenie?SSiwy12 ta linia zabudowy to jest jakaś odległość budynku od drogi?A projekt da się kupić gotowy czy na taką kiszkę tylko specjalnie przygotowany, Przemo napisz jak to było u Ciebie.Lika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Sąsiada nie trzeba było prosić. Liczy się MPZP i ustawa. Ja buduję dom w granicy. Działka ma 17 m szer. Dom: 8,8 m szer na 11 m długi. Projekt indywidualny. Ale Widziałam również projekty gotowe na wąskie działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 05.02.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Witajcie, dostałam w spadku działkę a ponieważ zawsze marzyłam o domu (całe życie spędzam w mieszkaniu brrrr) zaczęłam się zastanawiać czy na tak waskiej działce jak moja da się coś wybudować. Na kupno innej raczej mnie nie stać. Działka jest specyficzna ponieważ jest baaaardzo długa, ma chyba z 500 m i jest bardzo wąska, ma 13,7 m:( Dodam że tą dłuższą stroną jest ustawiona do drogi więc jest długa a nie jest głęboka. Może spotkaliście się z takim cudem:) Da się zamieszkać na takim kawałku ziemi? pzdr Lika mój sąsiad wybudował się na podobnej działce i dostał zgodę na budowę bliżej drogi - powstał b.ładny domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lika 05.02.2010 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 no właśnie przeglądam to rozporządzenie odnośnie możliwości postawienia domu w granicy i chyba nie jest tak ze można....należy conajmniej 1,5 metra zachować...tak jest czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 05.02.2010 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 no właśnie przeglądam to rozporządzenie odnośnie możliwości postawienia domu w granicy i chyba nie jest tak ze można....należy conajmniej 1,5 metra zachować... tak jest czy nie? bardzo możliwe, bo dom moich sąsiadów jest jakieś 1,5-2m od drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Chyba jednak można sadząc po moich warunkach zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.02.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Witajcie, zaczęłam się zastanawiać czy na tak waskiej działce jak moja da się coś wybudować. Jezu... 500 mb w zabudowie bliźniaczej.... A w ten sposób powstałą ulice mozesz nazwać swoim imieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 05.02.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 a wez to sprzedaj,,,a za tą kase kup NORMALNĄ działkę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 06.02.2010 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Jeżeli sąsiad ma dom na granicy, to tobie też pozwolą się "przykleić" do niego.A jak nie będziesz chciała, to musisz odsunąc się o te 1,5 metra od granicy. Tak przynajmniej mi wyjaśniali w urzędzie, mam działkę na szerokość 13,5 m z jedej strony i 15m z drugiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.02.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 U mnie sąsiad nie ma domu w granicy, tylko warsztat. I to jeszcze niższy od planowanego przez nas domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 06.02.2010 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Możesz na takiej działce wybudować dom. Z forum ludzie kaczki3 budują dom na działce o szer. 10m. Byłam i widziałam. Domek mały i skromny, ale o niebo lepszy niż bloki... A koszty jego postawienia wzbudziły mój uśmiech .... Ja też bym takie chciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lika 10.02.2010 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 no niestety w planie zagospodarowania przestrzennego znalazłam taki oto zapis:"Rozmieszczenie budynków i urządzeń na działce zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa budowlanego. Dopuszcza się realizację zabudowy przy granicy działki lub odległości od 1,5m do 3,0m w przypadkach innych, niż określone w przepisach prawa budowlanego, pod warunkiem uzyskania w formie umowy notarialnej zgody właścicieli działki sąsiedniej na taką zabudowę."No więc wydaje mi się ze mysiałabym sąsiada poprosić o zgodę a jest to raczej nierealne:(Arnika zgadzam sie ze nawet mały jest lepszy od bloków. Mieszkam obecnie w blokach ale całe moje życie przed 25 urodzinami mieszkałam na wsi w domu, teraz w bloku w mieście...brrr...pzdrLika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts