Makary22 05.02.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Już 5 lat się nie odzywałem, ale teraz potrzebuję pomocy.Opiszę krótko moją sytuację, otóż posiadam typowy piec miałowy i zbiornik na wodę 200l. firmy Galmet. Powiedzmy, że napalę na ciepłą wodę, temperatura w baniaku około 65*C o godzinie 23,30. Następnie wygaszam piec, wyłączam pompkę zamykam wszystko i idę spać. Rano około godziny 7,00, woda ma już tylko około 40*C, czyli ponad 20*C spadła temp. i żaden z fachowców nie wie co może być przyczyną takiego stanu. Ostatnio myślałem z sąsiadem o tym, że powodem jest zbiornik na wodę bo stoi niżej pieca około 30cm. i ciepła woda z baniaka idzie do góry [do pieca] a potem w komin i dlatego tak szybko się wychładza. Czy może być tak faktycznie? Myślę bardzo poważnie nad przebudową kotłowni i powieszeniu baniaka na ścianie wyżej pieca, żeby ciepła woda z pieca szła do góry do baniaka, a nie odwrotnie. Bardzo Was proszę o opinię, radę itp.Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.02.2010 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Problemem może być cyrkulacja grawitacyjna. Najprostrzy sposób na upewnienie się to zamknięcie zaworu na wężownicy zbiornika i powtórzenie testu. Jesli zaworu nie ma to wystarczy sprawdzać temp. rur biegnących z kotła do zbiornika. Jeśli po kilku godzinach nie będą miały temp. otoczenia to zapewne tędy ucieka ciepło.Zakładam, że woda nie jest zużywana i nie ma trzeciej rury obiegowej do cyrkulacji CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makary22 05.02.2010 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Na zbiorniku mam zawory, próbowałem je zakręcać i nie wiele to pomogło, również zawór na grzejniki jest zamknięty. Instalacja jest bez cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 05.02.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Na zbiorniku mam zawory, próbowałem je zakręcać i nie wiele to pomogło, również zawór na grzejniki jest zamknięty. Instalacja jest bez cyrkulacji. Z obliczeń wychodzi, że z zasobnika "ucieka" ci 800W mocy. Tyle nie ucieknie przez izolację (jest oczywiście ocieplony ?) tylko przez obieg. Na pewno zamykasz zawór na obiegu kotłowym zasobnika ? Zrób możne zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makary22 06.02.2010 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Tak zbiornik jest fabrycznie ocieplony. Zawór na powrocie jest zamknięty czyli zamykam grzejniki. Zamykałem zawór od ciepłej wody, która wychodzi ze zbiornika a może trzeba zamknąć zawór zasilania piec-zbiornik w celu sprawdzenia. Zdjęcia nie wiele pomogą bo zbiornik stoi bardzo blisko ściany około 40cm. a wszystkie połączenia są między ścianą a zbiornikiem, żeby zakręcić zawór sam muszę się nieźle nagimnastykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 06.02.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Zawór na powrocie jest zamknięty czyli zamykam grzejniki. Tak jak już wcześniej ktoś napisał kocioł też wychłodzi zasobnik. Musisz odciąć obie rury -zasilanie i powrót na zaworach które są tuż przy zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makary22 06.02.2010 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Tak zrobię zamknę oba zawory, a jak to zda egzamin to czy to jest normalne za każdym razem mam zamykać a rano odkręcać? Chyba nie jest to normalne, ale spokojnie najpierw zrobię jedno i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 06.02.2010 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Chyba nie jest to normalne, ale spokojnie najpierw zrobię jedno i zobaczymy. A czemu zasobnik nie został zamontowany powyżej poziomu kotła ? W większości wypadków wystarcza to do tego, by obieg grawitacyjny nie wychładzał zasobnika przy wygaszeniu kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makary22 06.02.2010 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Witam ponownie, chyba znalazłem przyczynę.Akurat około 15,40 wygasiłem piec, zakręciłem obydwa zawory i poczekałem co się będzie działo, do tej chwili. Ten krótki czas pozwolił na wstępną diagnozę. W zbiorniku woda 40*C poczekałem, aż wystygnie rura zasilania do około 24*C [w dotyku prawie zimna], potem odkręciłem zawory po chwili rura zaczęła robić się ciepła i automatycznie tem. w zbiorniku spadła o prawie 2*C. Czyli ucieka przez grawitację do kotła i w komin. Myślę że zawór jednostronny wstawiony w zasilanie pomógłby i rozwiązał problem. Co o tym sądzicie? Jeżeli chodzi o zbiornik jest on stojący na nóżkach, a dlatego jest niżej bo chciałem sobie polepszyć i wylałem stopę pod piec, żeby było lepiej go załadować i wyczyścić.Nikt mnie nie uświadomił że może być taka sytuacja. Właśnie z tego powodu chciałem przebudować kotłownię i kupić zbiornik wiszący, ale może nie będę musiał jak taki zawór zda egzamin. Napiszcię proszę co o tym sądzicie, a może jakieś inne sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 06.02.2010 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Zasobnik masz stojący? Nie zmieniaj na wiszący POZIOMY - większa jest powierzchnia styku wody zimnej z ciepłą i szybciej się wychładza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makary22 06.02.2010 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Tak zbiornik jest oryginalny stojący 200 litrów firmy Galmet. Powiedzcie co sądzicie na temat tego zaworu, czy to dobry pomysł, czy rozwiąże problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 09.02.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 nie ma znaczenia czy zasobnik jest wyżej czy niżej pieca, przy odpowiedniej średnicy rur zjawisko cyrkulacji zawsze nastąpi i nie koniecznie zwrotnej, monter chyba zapomniał o tym wspomnieć zawór odcinający załatwi sprawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makary22 09.02.2010 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Witam ponownie, kupiłem już zawór zwrotny, który wstawie w rure na zasilaniu piec-zbiornik. Czekam tylko jak zrobi się trochę cieplej, bo teraz i tak zasypuje piec i chodzi na dmuchawie. Myślę, że to pomoże. Jak wszystko zamontuję i sprawdzę to napiszę. Na razie dziękuję wszystkim za rozmowę i do usłyszenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts