arturgpl 07.02.2010 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Witam! Mam otwór drzwiowy do pokoju, który trzeba przesunąć o ~10-12 cm (żeby przy ścianie zmieściła się szafa). Nadproże wystarczająco długie. Poszerzyłem już z jednej strony i teraz zastanawiam się, czym najlepiej zwężyć z drugiej. Metal koroduje, drewno gnije, zaprawa się kruszy, a płyty GK są słabe - to tak ze wstępnych rozważań. Sytuację utrudnia fakt, ze na tym zabudowanym boku będą się trzymać drzwi i to jest pokój dla dorastającego dziecka, więc pewnie obficie będzie nimi trzaskane Na zdjęciach zaznaczony na czerwono zwężany bok i ujęcie z drugiej strony. Bardzo proszę o radę. http://images47.fotosik.pl/257/eda66a2c1e62aec8med.jpg http://images36.fotosik.pl/144/e8d4ad03ccfcb0d2med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 08.02.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Temat za trudny ? A może za łatwy ? Moja propozycja , domurować cegłą , co 3 warstwy wykuć strzępie, otynkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 metalowa futryna i cegła lub gazobeton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturgpl 08.02.2010 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Tu, gdzie mieszkam (Lwów, Ukraina) nikt nie robi metalowych futryn i żona by mnie zabiła, gdybym takie cuś zaproponował w domu. Przy metalowej futrynie to w ogóle nie było by problemu, ale futryna będzie drewniana. Mam trochę cegieł i to jest oczywiście najprostsze rozwiązanie, ale pytanie, czy taki słupek z 1/3 cegły się utrzyma? A może najpierw wykuć strzępie co 5-6 cegieł, tam włożyć po pełnej cegle, a resztę domurować kawałkami cegieł? Taki był mój pierwszy zamysł, ale pomyślałem, że kto pyta, nie błądzi. Ew. obyć się bez strzępi, tylko po domurowaniu kawałków przystawić pionowo 2 pręty zbrojeniowe. Bądź wwiercić kotwy co kilka cegieł poziomo. Gazobeton wydaje mi się trochę kruchy na takie rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 08.02.2010 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 .. Mam trochę cegieł i to jest oczywiście najprostsze rozwiązanie, ale pytanie, czy taki słupek z 1/3 cegły się utrzyma? A może najpierw wykuć strzępie co 5-6 cegieł, tam włożyć po pełnej cegle, a resztę domurować kawałkami cegieł? Strzępia dać co trzy cegły i tak jak piszesz dać całą cegłę. Zbij też trochę tynku, tak aby nie było prostej linii połączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturgpl 08.02.2010 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Dzięki, zapewne tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 08.02.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 a ja mam pytanie dot. otworu drzwiowego, ale nie chcę tworzyć kolejnego wątku, więc pozwolę sobie napisać tutaj, bo chodzi również o zmniejszenie, ale od góry Mam zbyt wysokie otwory drzwiowe na parterze - obecnie (bez wylewek i ocieplenia na podłodze) mają wys. 230cm. Czym można je obniżyć? W ogóle są niewłaściwie wykonane, ponieważ brak nadproży - jest tylko obniżony wieniec, który niby ma spełniać tę funkcję Co w tej sytuacji? Wylać takie nadproże i w ten sposób jednocześnie obniżyć te otwory drzwi? Proszę o radę. Załączam zdjęcie - tak to wygląda obecnie http://www.fototube.pl/pix/img9/org/d41d81e32b9640bbb2ed81396f98edb4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 08.02.2010 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 a ja mam pytanie dot. otworu drzwiowego, ale nie chcę tworzyć kolejnego wątku, więc pozwolę sobie napisać tutaj, bo chodzi również o zmniejszenie, ale od góry Mam zbyt wysokie otwory drzwiowe na parterze - obecnie (bez wylewek i ocieplenia na podłodze) mają wys. 230cm. Czym można je obniżyć? W ogóle są niewłaściwie wykonane, ponieważ brak nadproży - jest tylko obniżony wieniec, który niby ma spełniać tę funkcję Co w tej sytuacji? Wylać takie nadproże i w ten sposób jednocześnie obniżyć te otwory drzwi? Proszę o radę. Prawdopodobnie pod pustaki dane są pręty, to jest dopuszczalne. Gorsza sprawa z wysokością. Myślę że najwygodniej będzie dać takie nadproża ceramiczne; http://www.dajana.net.pl/oferta/elementy-murowe/08.jpg Jeżeli nawet coś wypadnie przy rozkuwaniu to spokojnie nic się nie stanie konstrukcji domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 08.02.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 tak, pod pustakami są pręty Myśleliśmy nad tymi gotowymi nadprożami, jednak mam obawy, czy nie będzie pękał tynk na łaczeniach z pustakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 08.02.2010 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 To nie są duże rozpiętości wić nadproże się nie ugnie, a i tak trzeba wypełnić kawałkami to co nad nadprożem a pustakami. no można jeszcze rozebrć to co jest i zrobić tak samo tylko niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 08.02.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 nie chodzi mi o uginanie, ale pękanie pod wpływem trzaskania drzwiami jak mnie chłop wkurzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Hubertson 23.03.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Witam wszystkich, pozwolę sobię odkopać temat żeby nie zakładać nowego.Proszę Was o radę. Temat praktycznie ten sam z tą różnicą, że moje wejście przesuwam maksymanie do ściany, tak aby za drzwiami nie było wolnej przestrzeni. Na początku było za nimi 30 cm. Rozebrałem co trzeba i zastanawiam się jak dobudować "słupek" około 8-10 cm przy samej ścianie, która jest z płyty betonowej... Czy użyć cegły czy może jakiś inny materiał? Dodam, że ścianka jest z cegły dziurawki 6,5cm. Chcę uzyskać coś takiego - ale chodzi o sam "słupek": [ATTACH=CONFIG]350895[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2016 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 u mnie fachowcy nakleili paski z płyty k-g na grubość 10 cm i wykończyli tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 23.03.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Ja dla odmiany zrobiłem szalunek i dolałem taki dodatkowy słupek z betonu. No ale u mnie chodziło o drzwi zewnętrzne więc płyta GK troszkę za słaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 23.03.2016 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Profil ościeżnicowy z suchej zabudowy i płyty GK czy cokolwiek pomiędzy. Drzwi się utrzymają na profilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marioosh2 24.10.2016 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Odświeżę temat... Ściana z pustaka ceramicznego (porotherm), otynkowane, położone gładzie. Otwór do łazienki wykonany na drzwi 80, potrzebuję zwęzić na 70. Jak to zrobić ? [ATTACH=CONFIG]370898[/ATTACH] Myślałem, żeby na płasko na zaprawie przykleić kawałki kostek z betonu komórkowego, a później dla wzmocnienia wpuścić długie kołki ramowe... [ATTACH=CONFIG]370899[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts