Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duże przeszklenia a temperatura przy oknie.

fmau

Recommended Posts

u mnie pod wielkimi oknami (salon+jadalnia >20mkw szyby) będzie zagęszczona podłogówka ale w osobnym obwodzie. Innymi słowy mogę ustawić temp. podłogi w salonie/jadalni np. 20stC a na tą podokienną pętlę mogę dać maxa. czyli swoista kurtyna cieplna. To chyba najlepszy sposób....w teorii :oops:

• 3 months później...
u mnie pod wielkimi oknami (salon+jadalnia >20mkw szyby) będzie zagęszczona podłogówka ale w osobnym obwodzie. Innymi słowy mogę ustawić temp. podłogi w salonie/jadalni np. 20stC a na tą podokienną pętlę mogę dać maxa. czyli swoista kurtyna cieplna. To chyba najlepszy sposób....w teorii :oops:

Też o tym myślałem jednakże hydraulicy powiedzieli mi, że nie można tak przegrzewać punktowo jastrychu - może popękać.

• 1 month później...

Własnie jestem na etapie projektowania domu. Jedna z wersji zakłada, ze w salonie o pow. 25mkw jest duze przeszklenie 350x230 (czy to bedzie fiks czy standardowe drzwi balkonowe tego jeszcze nie wiem). W holu (16mkw) natomiast planowane jest przeszklenie jedej ze scian 4-ma oknami 90x230. Czy rozwiazenie problemu ogrzewania w nastepujacy sposob jest sensowne- salon grzejniki w parapetach a w holu ogrzewanie podłogowe? Zalezy mi na tym aby w salonie miec drewniana podlowe wiec podlogówka odpada. W holu grzejniki beda dziwnie wygladac bo od strony tych przeszklen chemy miec schody azurowe. Zatem czy rozbicie ogrzewania na 2 sposoby jest w ogole praktyczne?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

J.

• 2 years później...

Witam chciałbym odświeżyć wątek ogrzewania przy dużych przeszkleniach.

W salonie mam m.in. dwa przeszklenia narożne po 3,8 x 2,3m. I chciałbym zapytać o ogrzewania jakie macie przy dużych przeszkleniach. Czytałem na temat kanałówki i u mnie raczej to się nie sprawdzi są to stałe przeszklenia. Ogrzewanie podłogowe raczej odpada, gdyż powierzchnia salonu to 50 m2 pozatm interesuje mnie jego ogrzanie pomieszczenia, a nie dogrzewanie podłogi.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Witam chciałbym odświeżyć wątek ogrzewania przy dużych przeszkleniach.

W salonie mam m.in. dwa przeszklenia narożne po 3,8 x 2,3m. I chciałbym zapytać o ogrzewania jakie macie przy dużych przeszkleniach. Czytałem na temat kanałówki i u mnie raczej to się nie sprawdzi są to stałe przeszklenia. Ogrzewanie podłogowe raczej odpada, gdyż powierzchnia salonu to 50 m2 pozatm interesuje mnie jego ogrzanie pomieszczenia, a nie dogrzewanie podłogi.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Witam

http://www.regulus.com.pl/galeria/regulus-system-canal-vent

http://www.regulus.com.pl/galeria/regulus-system-canal

Są kanały narożne pokrytych podestem aluminiowym w dowolnym kolorze w tej samej cenie, lub pokryciem drewnianym, ewentualnie droższym ze stali nierdzewnej.

Ogrzewanie kanałowe może stanowić ogrzewanie samodzielne lub wspomagające.

Pozdrawiam

Bogusław

Bardzo mnie cieszą wasze wypowiedzi bo tez się nad tym zastanawialam.

Na powierzchni ok 40m2 mam 6 okien tarasowych o łącznej szerokości 10,8 m i wys 2,3

Tzn póki co mam otwory, ale w ciagu tygodnia powinny juz być okna ;)

Dodatkowo bedą rolety zewnętrzne od zimna lub słońca

• 9 months później...

Witam,

odświeżam temat - w salonie mam okno 6x2,5 od samej podłogi Alu, nie chcę dawać kanałówek tylko zwykłę grzejnki na przeciwnej (odległość 4,5m ) i bocznej ścianie Mam jednak obawy czy brak źródła przy samym oknie nie będzie powodować roszenia okien zimą???

anndy