krolik2002 13.03.2010 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 u mnie pod wielkimi oknami (salon+jadalnia >20mkw szyby) będzie zagęszczona podłogówka ale w osobnym obwodzie. Innymi słowy mogę ustawić temp. podłogi w salonie/jadalni np. 20stC a na tą podokienną pętlę mogę dać maxa. czyli swoista kurtyna cieplna. To chyba najlepszy sposób....w teorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fmau 07.07.2010 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 u mnie pod wielkimi oknami (salon+jadalnia >20mkw szyby) będzie zagęszczona podłogówka ale w osobnym obwodzie. Innymi słowy mogę ustawić temp. podłogi w salonie/jadalni np. 20stC a na tą podokienną pętlę mogę dać maxa. czyli swoista kurtyna cieplna. To chyba najlepszy sposób....w teorii Też o tym myślałem jednakże hydraulicy powiedzieli mi, że nie można tak przegrzewać punktowo jastrychu - może popękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 10.07.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Taki układ podwaja układy zmieszania nie da się na jednym układzie mieszającym uzyskać dwóch różnych temperatur zasilanie podłogówki, a nie można na żywca w podłogę puścić 60 st C Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjka 26.08.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Własnie jestem na etapie projektowania domu. Jedna z wersji zakłada, ze w salonie o pow. 25mkw jest duze przeszklenie 350x230 (czy to bedzie fiks czy standardowe drzwi balkonowe tego jeszcze nie wiem). W holu (16mkw) natomiast planowane jest przeszklenie jedej ze scian 4-ma oknami 90x230. Czy rozwiazenie problemu ogrzewania w nastepujacy sposob jest sensowne- salon grzejniki w parapetach a w holu ogrzewanie podłogowe? Zalezy mi na tym aby w salonie miec drewniana podlowe wiec podlogówka odpada. W holu grzejniki beda dziwnie wygladac bo od strony tych przeszklen chemy miec schody azurowe. Zatem czy rozbicie ogrzewania na 2 sposoby jest w ogole praktyczne?Z góry dziękuję za odpowiedź.J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mebi 23.11.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Witam chciałbym odświeżyć wątek ogrzewania przy dużych przeszkleniach. W salonie mam m.in. dwa przeszklenia narożne po 3,8 x 2,3m. I chciałbym zapytać o ogrzewania jakie macie przy dużych przeszkleniach. Czytałem na temat kanałówki i u mnie raczej to się nie sprawdzi są to stałe przeszklenia. Ogrzewanie podłogowe raczej odpada, gdyż powierzchnia salonu to 50 m2 pozatm interesuje mnie jego ogrzanie pomieszczenia, a nie dogrzewanie podłogi. Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 23.11.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Mebi a w czym przeszkadza powierzchna do podlogowki? Poczytaj trochę fm a popatrzysz na to zupełnie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.11.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Witam chciałbym odświeżyć wątek ogrzewania przy dużych przeszkleniach. W salonie mam m.in. dwa przeszklenia narożne po 3,8 x 2,3m. I chciałbym zapytać o ogrzewania jakie macie przy dużych przeszkleniach. Czytałem na temat kanałówki i u mnie raczej to się nie sprawdzi są to stałe przeszklenia. Ogrzewanie podłogowe raczej odpada, gdyż powierzchnia salonu to 50 m2 pozatm interesuje mnie jego ogrzanie pomieszczenia, a nie dogrzewanie podłogi. Z góry dziękuję za odpowiedź Witam http://www.regulus.com.pl/galeria/regulus-system-canal-vent http://www.regulus.com.pl/galeria/regulus-system-canal Są kanały narożne pokrytych podestem aluminiowym w dowolnym kolorze w tej samej cenie, lub pokryciem drewnianym, ewentualnie droższym ze stali nierdzewnej. Ogrzewanie kanałowe może stanowić ogrzewanie samodzielne lub wspomagające. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 24.11.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Bardzo mnie cieszą wasze wypowiedzi bo tez się nad tym zastanawialam. Na powierzchni ok 40m2 mam 6 okien tarasowych o łącznej szerokości 10,8 m i wys 2,3 Tzn póki co mam otwory, ale w ciagu tygodnia powinny juz być okna Dodatkowo bedą rolety zewnętrzne od zimna lub słońca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.11.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Nawet Regulus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anndy_ 24.09.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Witam,odświeżam temat - w salonie mam okno 6x2,5 od samej podłogi Alu, nie chcę dawać kanałówek tylko zwykłę grzejnki na przeciwnej (odległość 4,5m ) i bocznej ścianie Mam jednak obawy czy brak źródła przy samym oknie nie będzie powodować roszenia okien zimą???anndy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.09.2013 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Zależy jakie okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts