Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strona południowo-wschodnia czy południowo-zachodnia

Recommended Posts

rano lubię pospać bez spuszczania żaluzji, a ogólnie lubię słońce i ciepełko. wybieram zachód. ta strona dzięki większej operacji słonecznej będzie ogólnie cieplejsza i rachunki za opał będą mniejsze. Masz też dobrą wystawę do instalowania solarów. Jednak, jeśli zamierzasz dużo letniego czasu spędzać na poddaszu, to je dobrze zaizoluj.

ja to bym się w ogóle nie zastanawiała. Bliźniaki są zwykle stawiane na niewielkich działkach. Jeśli chcesz mieć ogródek od wschodu, to zapewne przez większą część dnia będzie zacieniony. Nic ci tam poza trawą nie urośnie. Jeśli tarasy są umieszczone blisko siebie, to będziesz chciał czas spędzać raczej w ogrodzie niż na widoku sąsiada. Po wschodniej stronie nie posiedzisz przed wieczorem, bo w cieniu komary cię zjedzą. W zachodnich wystawach radośniej się żyje. Jeśli masz uczące się dzieci, to zamontuj w oknach ich pokojów rolety zacieniające, żeby nie waliło po oczach, jak odrabiają lekcje i tyle.

Zachodnia lepsza pod względem nasłonecznienia, szwagier ma wschodnią strone blizniaka i bedąc u niego a potem u sąsiada na zachodniej stronie , po południu to jak dzień do nocy.

w/g mnie lepiej jak slońce ma się popołudniu w salonie, kuchni niż rano jak sie jest w pracy.

Jedyny minus to zimą większe koszty ogrzewania jak wiatr najczęściej ( w Polsce) od zachodu wieje , ale za to zapachy od sąsiada nie przywiewa. :roll:

Pewnie to racje. Tylko położenie domu na działce jest takie że żeby wejść do zachodniego skrzydła trzeba od strony północnej obejść dom dookoła - wejście od strony południowej. Droga dojazdowa w od strony wschodniej. Wiadomo większa prywatność ale trzeba codziennie chodzić koło sąsiadów. W zimie więcej odśnieżania. Podobno kuchnia od strony zachodniej to masakra. Mimo to strona zachodnia?

wybieram zachód. ta strona dzięki większej operacji słonecznej będzie ogólnie cieplejsza i rachunki za opał będą mniejsze.

Witam

Bardzo sie mylisz - W Polsce przewazający kierunek wiatru to wiatr zachodni czyli wiejący z zachodu na wschód .Majac taras od poludniowego wschodu i pokoje chronisz je od zimnego wiatru jesienia ,zimą wiosną ,wiatru ktory bardzo ale to bardzo "wyciąga" ciepło z domu . Wiem coś o tym bo mam garaz od zachodu - jak wieją silne zimne wiatry zachodnie w okresie przejsciowym (kiedy jest juz chlodno ,ale jeszcze sie nie grzeje ) jest to najzimniejsze pomieszczenie w domu . Kiedy wieją cieple silne wiatry mozesz posiedziec na tarasie od poł wschodu - od zachodu nie . Po poludniu w upalne dni na tarasie od zachodu nie posiedzisz ,od poł wschodu z przyjemnoscią .

pozdrawiam

Pewnie to racje. Tylko położenie domu na działce jest takie że żeby wejść do zachodniego skrzydła trzeba od strony północnej obejść dom dookoła - wejście od strony południowej. Droga dojazdowa w od strony wschodniej. Wiadomo większa prywatność ale trzeba codziennie chodzić koło sąsiadów. W zimie więcej odśnieżania. Podobno kuchnia od strony zachodniej to masakra. Mimo to strona zachodnia?

Co prawda nie bliźniak ale mam taras, salon od pd-zach. Słońce grzać grzeje więc używam rolet zewnętrznych i pasuje ale ogólnie taka wystawa powoduje duże nasłonecznienie (w sensie doświetlenia). Kuchnia ma jedno okno od zachodu, drugie od północy, nie nagrzewa się jakoś strasznie, jak świeci w oczy to opuszczam częściowo roletę.

Ogólnie jestem za pd-zach.

Działka jest bardzo wąska 15m także podwórka prawie nie będzie Od strony zachodniej jakieś budynki drzewa także wiatru może nie być. Jedyne co mnie martwi to dojazd 3m szerokości drogą wzdłuż płotu od północnej strony i chodzenia tamtędy codziennie

Dojazd drogą 3m szeroką może być na dłuższą metę stresujący (zależy jeszcze co jest po drugiej stronie, ale jak ściana budynku to nie za dobrze i jaki jest długi). Przy błocie, czy śniegu mogą być problemy z utrzymaniem karoserii w całości.