marduk 09.01.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 po 15 latach użytkowania najpierw płyty elektrycznej, następnie indukcyjnej (bardzo krótko) zdecydowanie powróciliśmy do kuchenki gazowej. z obiema pierwszymi użerałam się z czyszczeniem (czarne szkło) - nawet zagotowanie wody zostawiało ślady, a co dopiero powiedzieć o takim smażeniu - wieczne pucowanie, mleczkowanie (drogi specyfik) itp. Gotowanie na elektrycznej wymagało ponadto duuuuuużo cierpliwości - zagotowanie 3 l wody? można iść na spacer. gdy gotuje się okazjonalnie lub tylko podgrzewa to prosze bardzo. Ja gotuję dużo i codziennie i opcja ta mnie "wykończyła". indukcja negatywnie oddziaływała na mój organizm - jestem meteopatką, mam skoki ciśnienia - owszem większość producentów nie zaleca uzywania kuchenek indykcyjnych przez osoby posiadające rozrusznik serca, ale jak praktyka wykazała dla osób takich jak ja nie są one obojetne. Warto się zastanowić nad wpływem indukcji na organizm, bo skoro osoby wrażliwe odczuwają to i na zdrowy organizm też to wpływa tylko sobie lepiej radzi. Żeby z indukcją nie było jak z teflonem - cuda na kiju, dopiero po latach że przechodzi do żywności "Uroki" w/w opisane wpłynęły na decyzję o doprowadzeniu gazu do mieszkania. To oddaje poziom mojego niezadowolenia.Teraz mam kuchenkę wolnostojącą Bosha, białą!!!!!! Jestem ogromnie zadowolona, a dodam, że ta opcja jest dużo tańsza.Kuchenka to koszt 1300 zł.Opcja rozdzielna:płyta 2 tys, piekarnik lekko 1,5szafka 500 złrobota stolarska (blat) ~ 200 złrazem ponad 4 tysiące Przyłącze gazowe się zrekompensowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 09.01.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Ja wybieram płytę indukcyjną! Gotuję dla 5 osób i mam indukcję prawie 7 lat. Wcześniej tylko gaz, to z braku wyjścia, ale wiem, że nigdy więcej gazu nie chciałabym mieć, nawet jakbym miała dostawę za darmo . Przyjemnie mieć czyste garnki, łatwą płytę do czyszczenia i brak tłustego osadu na szafkach. Poza tym poczucie bezpieczeństwa też jest ważne, bo nie muszę obawiać się o czad, a wiem, że czujki czasem zawodzą. Jestem meteopatką, nie reaguję na indukcję tylko na pogodę (wiem np. kiedy będzie deszcz) I lepsza jest płyta indukcyjna od elektrycznej, bo mniej energii zużywa, nie potrzebuje czasu na nagrzanie, no i indukcja nie jest tak gorąca jak elektryczna. Dlatego dla mnie indukcja jest po prostu genialna!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marduk 09.01.2016 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 meteopatia świadczy o tym, że posiadasz wrażliwy organizm, który potrafi zdestabilizować się np. na skutek zmiany ciśnienia atmosferycznego indukcja to wytwarzanie pola magnetycznego - jak wiemy z doświadczenia obcowania np. z telefonami komórkowymi jest ono szkodliwe dla zdrowia, co więcej mówi się o tym dopiero w ostatnich latach (dopiero kiedy pojawiły się dowody, że tak powiem kliniczne). Obawiam się, że z indukcją może być podobnie - do tego czasu nacisk będzie kładziony na plusy (tu w szczególności wygodę, a nasze pokolenie jest leniwe, szybko, tanio, dużo).Na ten moment mnie osobiście nie uspakajają zapewnienia producentów, a w sytuacjach gdy zaleca się posiadaczom aparatów słuchowych konsultację z producentem - to wiesz, np. gdy mówią że pole ma zasięg niewielki, a aparat słuchowy (lub rozrusznik) są oddalone .... to sobie dopowiedz. Telefony komórkowe też dają wygodę - a jednak trzeba mieć świadomość, że to jakby włożyć głowę do mikrofalówki, prawda? Teraz to wiemy, a 10 lat wstecz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.01.2016 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 nie myl mikrofalówki z indukcją!Nie spijcie na fizyce w szkole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marduk 11.01.2016 01:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 he he he - Elfir znasz to powiedzenie: lepiej siedzieć cicho i wydawać się głupcem niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości? a wystarczyło google użyćhttps://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_indukcyjna gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.