Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

z naszej rozmowy wynikaly dwie konkluzje:

1. stary reku jest w zasadzie nienaprawialny

2. trzeba zrobic nowy, ale zdobycie czesci (blachy, dystansow, itd) jest bardzo trudne o ile wogole mozliwe - padla huta.

Ten fragment jest genialny :lol:

Jednak abstrahując od głównego problemu wątku - czy upadek tej huty oznacza koniec działalności produkcyjnej zakładu Pana Adama? :o

• Odpowiedzi 502
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

qwert - dlaczego Adam stale napomyka o wentylacji zrównoważonej? Zrobiłeś coś co zakłóciło równowagę i zmieniło założenia pierwotne instalacji?

Wyciąg kuchenny - naczytałam się na forum, że nie powinno się podłączać wyciągu do rekuperatora. W kuchni powinien być jedynie pochłaniacz. Jak to miało być rozwiązane?

W sprawie huty - myślę, że raczej chodzi tu o ceny zakupu.

Dołączyłeś się chyba do krytyki WaldiM, tego co było pokazane na zdjęciu. Jakby sugerując, że to wykonanie Ci się nie podoba (jeśli zostało tak pozostawione). Teraz napisałeś dyplomatycznie, że są dwie szkoły. To dołączasz się do tamtej krytyki czy była niezamierzona? :)

Zdaję sobie sprawę z tego, że są dwie szkoły, ale drążę ten temat - bo może nie wiem, że jedna z tych szkół jest już spalona i np. stąd ten niby-krytyczny komentarz?

Nie było moim zamiarem krytykowanie tego rozwiązania, - co chyba też wynika ze sposobu jak napisałem. Raczej było to napisane z "przekąsem" i raczej ukierunkowane do WaldiM, który też tak to tak odebrał.

Nie krytykowałem, bo uważam je też za poprawne. Dlaczego – wyjaśnił to WaldiM i z czym się zgadzam.

Sam raczej skłaniam się ku ociepleniu wszędzie tam, gdzie się da, bo moim zdaniem, w okresie letnim jest to korzystniejsze rozwiązanie.

Nie było moim zamiarem krytykowanie tego rozwiązania

ok, to przepraszam za nadinterpretację (chociaż przejrzałem to jeszcze raz i nie wiem gdzie popełniłem błąd, nie ważne). od dłuższego czasu już nie śledzę wątków dot. rekuperacji i WM, więc tylko chciałem się upewnić czy się coś nie zmieniło.

Jeśli obraziłem kogoś z Elity- przepraszam. Cały czas miałem na myśli "Najlepszych...".

Piotrek, sam zobacz, co napisałeś. :o Wychodzi z tego wpisu, ze nie chciałeś obrażać Elity, tylko cały czas chcesz obrażać „Najlepszych …..”

Czyli co, mam się czuć „Cały czas” obrażany? :evil:

Już nie wiem czy strzelać FOCHA, czy jeszcze zaczekać. :lol:

Ciebie, Jareko czy Adama-MK i jeszcze innych cenie za fachowość na Forum. Według mnie Wy możecie być przykładem dla innych aspirujących do Tytułu Najlepszych.

Niesamowicie drażni mnie zachowanie tych z Najlepszych, którzy wchodzą do Tematu na przykład Początkującego Forumowicza i jadą po nim równo, bo zadał jakieś (według Nich) pytanie, na które można znaleźć odpowiedzi w innych postach.

qwert - dlaczego Adam stale napomyka o wentylacji zrównoważonej? Zrobiłeś coś co zakłóciło równowagę i zmieniło założenia pierwotne instalacji?

Wyciąg kuchenny - naczytałam się na forum, że nie powinno się podłączać wyciągu do rekuperatora. W kuchni powinien być jedynie pochłaniacz. Jak to miało być rozwiązane?

W sprawie huty - myślę, że raczej chodzi tu o ceny zakupu.

Sprawa wentylacji kuchni była sprawą kluczową. Od pierwszego spotkania moja żona na to naciskała.

W kuchni jest wyciąg, za zgodąp.Adama, tzn z silnikiem. Kupiłem najtańszy, najsłabszy, bo po co mi wypas, skoro WM ma zapewnić wentylację.

Problem jes taki, że jak wyciąg kuchenny nie jest wspomagany silniekiem, to kuchenne zapachy się nie wentylują.

Dlatego, również za poleceniem p.Adama, robilsmy rózne próby, tzn WM na max + okap na 1, 2, 3 biegu.

Przy włączonym okapie jest lepiej, ale nie idealnie.

Co więcej, nieszczelność reku i wrzucanie zapachów do sypialni i garderoby dzieje się także przy wyłączonym okapie.

Wiec argument, że okap tu coś znacznie pogarsza jest nietrafiony, żresztą p.Adam, przyznał, że reku jest nieszczelne, bo pracownik, go źle poskładał. Ponoć też inne fuszery narobił i dlatego już nie pracuje.

Jeśli reku bedzie szczelne, a zapachy z kuchni będą skutecznie wywiewane, to nie bedzie problemu, wywalę silnik z okapu.

Coś jest na rzeczy z tą wentylacją kuchni, bo na ścianch wokół kuchenki puchnie farba - wilgoć nie jest wystarczająco szybko odprowadzana.

Stawiam na małą przepustowosc rur z kuchni do pionu went. - fotka powyzej.

Nie powiedziałem, że ten reku jest nienaprawialny.

Powiedziałem, że nie da się TEGO WYMIENNIKA zrobić jako wymiennik ciśnieniowy na całe atmosfery, ale i nie potrzeba.

Powiedziałem, że DA SIĘ zrobić nowy i tak, aby na atmosfery był szczelny, tyle, że to robota od podstaw a zimą i przy obecnej możliwości zakupu komponentów w 3 dni się tego nie wykona. Dla mnie to komunikatywne.

Huta to dostępność blachy w żądanej ilości i zawsze.

Każdy sprzedawca dostarczy szybko 2 tony (bo tyle lub więcej walcują na raz) a tu mówimy o kilogramach. Trzeba się "przylepić" do czyjegoś zamówienia.

Trzeba takie znaleźć.

O wentylatorach...

Nie ma konieczności ich wymiany, bo działają i są sprawne.

MOŻNA zwiększyć wydajność instalacji takiej, jaka tam jest dając takie o większym sprężu a identycznych gabarytach i geometrii.

Są takie.

Jest środek dnia, czas leci a ja mam jednoznacznie określić co i jak załatwiłem, żeby tę sprawę rozwiązać.

Nie mogę siedzieć i czytać o sobie i swych zaletach oraz o tym gdzie i kto i kogo ma (choć to bardzo ciekawe, zwłaszcza gdy mnie dotyczy)

Dlatego może nie wszystko i nie dokładnie wyjaśniam.

Sprawa jest pomiędzy mną i qwertem.

Ustaliliśmy coś i staram się tego trzymać. Działam. Wierzę, że tak trzeba.

Gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania, co widać wyraźnie w tym wątku.

PO CO więc akurat tu siać szczegółami? Aby było o czym gadać?

Czy moje oświadczenie, że sprawę znam, wiem co i jak i jestem w kontakcie z inwestorem - nie wystarcza?

Fotorelacja z urywania mojej głowy i wypruwania flaków elementem wentylacji jest Wam koniecznie potrzebna? :o

A gdyby się okazało, że takiej potrzeby wcale nie było to co?

Wspólnie powkładacie je na miejsce i pogłaszczecie po łebku?

Adam M.

Huta Będzin chwilowo stoi. Sklep fabryczny, co wczoraj stwierdziłem, zamknięty czasowo (do marca, jak piszą na drzwiach).

To WCALE nie oznacza, że jakiegoś potrzebnego materiału na tej Ziemi znaleźć się nie da...

A.M.

..Niesamowicie drażni mnie zachowanie tych z Najlepszych, którzy wchodzą do Tematu na przykład Początkującego Forumowicza i jadą po nim równo, bo zadał jakieś (według Nich) pytanie, na które można znaleźć odpowiedzi w innych postach.
Wybacz ale czasem nerwy poszczają jak po raz kolejny miałoby sie pisać to samo. Obiecuje sobie już od dawna by w moim wątku "Uwagi Jarek..." powklejać najczęściej zadawane pytania i udzielić na nie odpowiedzi ale.... ale z założenia watek który miał mieć własnie taka formę, niejako kompendium wiedzy o montażu okien stal się powieleniem "szukam dobrych okien"> Zupełnie niepotrzebnie zaśmiecony polemikami. Zdaje sobie sprawę ze nikt o zdrowych zmysłach nie wytrzyma czytania prawie 300 stron o oknach. Stąd czasem nei wytrzymuję i piszę - było już, poszukaj, wykorzystaj wyszukiwarkę

Nie mam podstaw ku temu by uzurpować sobie prawa do moderowania mego wątku choć.... choć gdybym miał byłby w nim porządek i wiedza w pigułce a ewentualna polemika z treścią mogłaby sie toczyć w "szukam dobrych..."

Panie Adamie, cieszą się, że coś się jednak dzieje w sprawie. Proszę pracować i dać sobie spokój z forum ;), szkoda czasu na forumowe przepychanki, to zbyt absorbuje i dekoncentruje.

Cenię bardzo panską wiedzę, tym mnie pan uwiódł. Fajnie jak finał będzie pozytywny dla nas obu i romans zakonczy się powstaniem dziecka o nazwie szczelna i sprawna WM.

Nie targają mną emocje, krew mi się nie burzy, ciśnienie nie wzrasta. Podchodzę do tematu z dystansem. Poza WM, życie toczy się dalej, jest praca, rodzina i inne poważniejsze problemy.

Cieszę się, ze się Pan odezwał, czekam na info z postępu prac.

pzodrawiam, qwert.

..Niesamowicie drażni mnie zachowanie tych z Najlepszych, którzy wchodzą do Tematu na przykład Początkującego Forumowicza i jadą po nim równo, bo zadał jakieś (według Nich) pytanie, na które można znaleźć odpowiedzi w innych postach.
Wybacz ale czasem nerwy poszczają jak po raz kolejny miałoby sie pisać to samo. Obiecuje sobie już od dawna by w moim wątku "Uwagi Jarek..." powklejać najczęściej zadawane pytania i udzielić na nie odpowiedzi ale.... ale z założenia watek który miał mieć własnie taka formę, niejako kompendium wiedzy o montażu okien stal się powieleniem "szukam dobrych okien"> Zupełnie niepotrzebnie zaśmiecony polemikami. Zdaje sobie sprawę ze nikt o zdrowych zmysłach nie wytrzyma czytania prawie 300 stron o oknach. Stąd czasem nei wytrzymuję i piszę - było już, poszukaj, wykorzystaj wyszukiwarkę

Nie mam podstaw ku temu by uzurpować sobie prawa do moderowania mego wątku choć.... choć gdybym miał byłby w nim porządek i wiedza w pigułce a ewentualna polemika z treścią mogłaby sie toczyć w "szukam dobrych..."

...albo taki styl :

Napiszcie szybko bo nie mam czasu siedzieć i czytać 40stron tematu... od podstaw jak to się zaczyna i na czym kończy... najlepiej powklejajcie fotki z poszczególnych etapów... no i oczywiście łopatologicznie bym ja laik mógł zrozumieć o co biega! najlepiej jeszcze dzisiaj w nocy bo od jutra rana zaczynam

...no i nerwy puszczają...

I za to cię podziwiam.

Mi chodzi głównie o kulturę na Forum. Jeśli ktoś nie chce odpowiadać po raz 100 na to samo pytanie- niech nie odpowiada i nie pisze głupot.

W ogóle może jest szansa stworzyć przez Moderatorów ikonki "DO USUNIĘCIA, TEMAT SIĘ POWTARZA". Ktoś kto naciśnie taką ikonkę musi podać linka z istniejącym tematem. Temat się zamyka bądź kasuje.

My - Forumowicze tworzymy to Forum. Może należy zrobić małą Wiosnę na Forum?