Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gniazdo elektryczne na zewnętrznej ścianie budynku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tylko że to ocieplenie pianką to żadne ocieplenie.

A to co za wnioski? i skąd?

Współczynnik przewodzenia ciepła: 0,032 W/m*K (lambda)

http://www.zamek.pl/dachy/pdf/2_opis_produktu.pdf :roll:

Czyżby dla kolegi każdy montaż okna był niewłaściwy i powodował jakieś mostki termiczne :lol:

Przed gniazdem Daj wyłącznik umieszczony wewnątrz domu aby w razie potrzeby odciąć zasilanie gdy nie jest potrzebne np. wyjazd na urlop lub wizyta wszędobylskich dzieci znajomych :-? :wink: .

Ale wówczas takie gniazdko powinno być zabezpieczone wyłącznikiem nadprądowym 6-10A (1400-2300W).

Wyłączniki mają mniejszą obciążalność styków od gniazdek i się najzwyczajniej wypalają... w krytycznej sytuacji powodując uszkodzenie instalacji.... -> pożar.

Wyłączniki mają mniejszą obciążalność styków od gniazdek i się najzwyczajniej wypalają... w krytycznej sytuacji powodując uszkodzenie instalacji.... -> pożar.

Ale są łączniki o większej obciążalności.

U siebie specjalnie kupiłem łączniki 16A do tego celu.

U siebie mam jedno gniazdo zewnętrzne jeden bezpiecznik, wtedy łatwo nimi można sterować. Należy pamiętać o ich wyłączaniu na czas nieobecności, aby nie posłużyły nie proszonym gościom.

Wszystkie gniazda zewnętrzne na osobnej różnicówce - nawet jeśli ktoś celowo będzie w nich grzebał, to reszta obwodów będzie pracowała normalnie np. piec w zimie.

A ja w odwrotną stronę - jaki wtyk zastosować od strony ogrodu do połączenia agregatu znajdującego się na zewnątrz ? Wewnątrz nie ma problemu bo będą 2-3 wydzielone gniazda. Czytałem o rozwiązaniu wtyczka-wtyczka, ale to nie do przyjęcia, bo po wyjęciu tej wtyczki z zewnętrznego gniazda na ścianie przy pracującym agregacie ma się na niej 230 v. Jakiś specjalny wtyk na ścianę ? Zwyczajny w skrzynce ?

A ja w odwrotną stronę - jaki wtyk zastosować od strony ogrodu do połączenia agregatu znajdującego się na zewnątrz ? Wewnątrz nie ma problemu bo będą 2-3 wydzielone gniazda. Czytałem o rozwiązaniu wtyczka-wtyczka, ale to nie do przyjęcia, bo po wyjęciu tej wtyczki z zewnętrznego gniazda na ścianie przy pracującym agregacie ma się na niej 230 v. Jakiś specjalny wtyk na ścianę ? Zwyczajny w skrzynce ?

Czegoś nie zrozumiałem. Agregat "zakończony jest" gniazdkiem, do wtyczki odpowiedniej mocy, pomijając zabawki jest ona trójfazowa. A ze ściany (z jakiejs skrzynki) wystaje kawałek przewodu z wtyczką. Jak instalacja do agregatu jest niezależna od instalacji elektrycznej sieciowej, to po wyjęciu wtyczki nie masz żadnego napięcia (jakbyś wyjął wtyczkę przedłużacza.

A jak chcesz, żeby te gniazdka były albo na agregat, albo na sieć, to to jest trochę bardziej skomplikowane.

A ja w odwrotną stronę - jaki wtyk zastosować od strony ogrodu do połączenia agregatu znajdującego się na zewnątrz ?

Są wtyczki do zamontowania na stałe na ścianie. Wtedy do agregatu podłączasz normalny przedłużacz tyle że wtyczkę wtykasz do agregatu a gniazdko łączysz z wtyczką zamontowaną na ścianie.

Ja mam juz ocieplenie i tynk i o gniazdku zapomnialem ;)

Pozostaje mi koronka wyciac okragly otwor w tynku i styropianie, od srodka domu przewiercic otwor przez mur i styropian na przewod i obsadzic puszke na pianke lub klej do styropianu.

Co do bezpiecznikow to poza oddzielna przeciazeniowym polecam dac jeden roznicowy na wszystkie obwody zewnetrzne - gniazdka, oswietlenie itp. tak by zly czlowiek albo zly los nie mial mozliwosci odlaczenia calego domu od pradu. A wylacznik odpowiedniej mocy mozna dac w rozdzielni albo wylaczac bezpiecznikiem.