magangs 13.02.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Mam zamiar na zewnętrznej ścianie budynku zamontowac gniazdo 220V. Czy są do tego jakieś specjalne gniazda zabezpieczone przed np. deszczem? Na co zwrócić uwagę kupując i montując? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.02.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 na odsunięcie gniazda od muru, aby weszło jeszcze ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 13.02.2010 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Są specjalne - co najmniej IP44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 13.02.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Przed gniazdem Daj wyłącznik umieszczony wewnątrz domu aby w razie potrzeby odciąć zasilanie gdy nie jest potrzebne np. wyjazd na urlop lub wizyta wszędobylskich dzieci znajomych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 13.02.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Ja mam takie gniazdka na zewnątrz, montaż przewidziany na 15 cm ocieplenia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 13.02.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 fajny patent. Tylko trochę trudno docieplić to miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 13.02.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 fajny patent. Tylko trochę trudno docieplić to miejsce. Myślę, że w około styropian, a z tyłu gniazdek piankę się wpuści i będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 13.02.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 fajny patent. Tylko trochę trudno docieplić to miejsce. Myślę, że w około styropian, a z tyłu gniazdek piankę się wpuści i będzie OK Tylko że to ocieplenie pianką to żadne ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.02.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Tylko że to ocieplenie pianką to żadne ocieplenie. A to co za wnioski? i skąd? Współczynnik przewodzenia ciepła: 0,032 W/m*K (lambda) http://www.zamek.pl/dachy/pdf/2_opis_produktu.pdf Czyżby dla kolegi każdy montaż okna był niewłaściwy i powodował jakieś mostki termiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 14.02.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Przed gniazdem Daj wyłącznik umieszczony wewnątrz domu aby w razie potrzeby odciąć zasilanie gdy nie jest potrzebne np. wyjazd na urlop lub wizyta wszędobylskich dzieci znajomych . Ale wówczas takie gniazdko powinno być zabezpieczone wyłącznikiem nadprądowym 6-10A (1400-2300W). Wyłączniki mają mniejszą obciążalność styków od gniazdek i się najzwyczajniej wypalają... w krytycznej sytuacji powodując uszkodzenie instalacji.... -> pożar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 15.02.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Wyłączniki mają mniejszą obciążalność styków od gniazdek i się najzwyczajniej wypalają... w krytycznej sytuacji powodując uszkodzenie instalacji.... -> pożar. Ale są łączniki o większej obciążalności. U siebie specjalnie kupiłem łączniki 16A do tego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KJN 15.02.2010 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 U siebie mam jedno gniazdo zewnętrzne jeden bezpiecznik, wtedy łatwo nimi można sterować. Należy pamiętać o ich wyłączaniu na czas nieobecności, aby nie posłużyły nie proszonym gościom.Wszystkie gniazda zewnętrzne na osobnej różnicówce - nawet jeśli ktoś celowo będzie w nich grzebał, to reszta obwodów będzie pracowała normalnie np. piec w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 15.02.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 A ja w odwrotną stronę - jaki wtyk zastosować od strony ogrodu do połączenia agregatu znajdującego się na zewnątrz ? Wewnątrz nie ma problemu bo będą 2-3 wydzielone gniazda. Czytałem o rozwiązaniu wtyczka-wtyczka, ale to nie do przyjęcia, bo po wyjęciu tej wtyczki z zewnętrznego gniazda na ścianie przy pracującym agregacie ma się na niej 230 v. Jakiś specjalny wtyk na ścianę ? Zwyczajny w skrzynce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 16.02.2010 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 A ja w odwrotną stronę - jaki wtyk zastosować od strony ogrodu do połączenia agregatu znajdującego się na zewnątrz ? Wewnątrz nie ma problemu bo będą 2-3 wydzielone gniazda. Czytałem o rozwiązaniu wtyczka-wtyczka, ale to nie do przyjęcia, bo po wyjęciu tej wtyczki z zewnętrznego gniazda na ścianie przy pracującym agregacie ma się na niej 230 v. Jakiś specjalny wtyk na ścianę ? Zwyczajny w skrzynce ? Czegoś nie zrozumiałem. Agregat "zakończony jest" gniazdkiem, do wtyczki odpowiedniej mocy, pomijając zabawki jest ona trójfazowa. A ze ściany (z jakiejs skrzynki) wystaje kawałek przewodu z wtyczką. Jak instalacja do agregatu jest niezależna od instalacji elektrycznej sieciowej, to po wyjęciu wtyczki nie masz żadnego napięcia (jakbyś wyjął wtyczkę przedłużacza. A jak chcesz, żeby te gniazdka były albo na agregat, albo na sieć, to to jest trochę bardziej skomplikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 16.02.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 A ja w odwrotną stronę - jaki wtyk zastosować od strony ogrodu do połączenia agregatu znajdującego się na zewnątrz ? Są wtyczki do zamontowania na stałe na ścianie. Wtedy do agregatu podłączasz normalny przedłużacz tyle że wtyczkę wtykasz do agregatu a gniazdko łączysz z wtyczką zamontowaną na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 16.02.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Są wtyczki do zamontowania na stałe na ścianie... Właśnie o to mi chodzi. Można jakiegoś linka bo nic mi sie nie wygooglało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 16.02.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Właśnie o to mi chodzi. Można jakiegoś linka bo nic mi sie nie wygooglało. http://www.pce.pl/cennik.pdf lub szukaj: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=pce+wtyczka+sta%C5%82a+16A&btnG=Szukaj&lr=&aq=f&oq= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 16.02.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 - wtyczka stała- wtyczka tablicowa Jest tylko trzeba wiedzieć jak to się nazywa. Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 18.02.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Ja mam juz ocieplenie i tynk i o gniazdku zapomnialem Pozostaje mi koronka wyciac okragly otwor w tynku i styropianie, od srodka domu przewiercic otwor przez mur i styropian na przewod i obsadzic puszke na pianke lub klej do styropianu. Co do bezpiecznikow to poza oddzielna przeciazeniowym polecam dac jeden roznicowy na wszystkie obwody zewnetrzne - gniazdka, oswietlenie itp. tak by zly czlowiek albo zly los nie mial mozliwosci odlaczenia calego domu od pradu. A wylacznik odpowiedniej mocy mozna dac w rozdzielni albo wylaczac bezpiecznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 18.02.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 A wylacznik odpowiedniej mocy mozna dac w rozdzielni albo wylaczac bezpiecznikiem. Nie prościej sterować alarmem przez stycznik? Alarm załączony - gniazda wyłaczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts