loofik 21.01.2004 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Głowimy się z żoną nad projektem i zastanawiamy się, czy usytuowanie pokoi dziecięcych z oknami na pólnocny-wschód jest dobrym rozwiązaniem. Żona twierdzi, że to dobry układ, bo po południu w pokojach będzie cień i w związku z tym dobre warunki do nauki. Druga opcja, do której ja się skłaniam, to okna na południowy-zachód. Tu moim zdaniem zaletą jest jasność pokoi i inny klimat. No ale faktyzcnie może być w maju/czerwcu nieco gorąco... Poradźcie jak wy rozwiązaliście podobne dylematy o ile oczywiście je mieliście z góry dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 21.01.2004 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 wystaw okna na pol-zach i kup rolety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 22.01.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 moim zdaniem wazne jest nie tylko polozenie geograficzne - ale rowniez sytuacyjne. Wydaje mi sie ze pokoje dzieciece najlepiej usytuwac od cichszej strony np ogrodu ale nie nad tarasem, gdzie dorosli w gorace wieczory czasem lubia ... no wiecie. Ja, ze wzgledow wlasnie na nagrzewanie sie poddasza przez okna polaciowe, pokoj dla dziecka usytuowalbym od wschodu, okno poludniowe sprawi ze bedziesz musial miec w pokoju ciagle mrok albo saune. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bachac 22.01.2004 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Moje dzieci będą miały pokoje od strony zachodniej. Już w trakcie budowy zwróciliśmy uwagę, że są pięknie oświetlone zachodzącym słońcem. Mamy też rolety zewnętrzne więc latem nie będzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sirma 22.01.2004 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 u mnie okna są na płd-wsch. Uważam, że lepiej miec jak najwięcej światła naturalnego. Zawsze można je zasłonić. Podobno (wyczytałem to gdzieś w mądrym piśmie naukowym) badania potwierdziły, że światło wpływa na osobowość - dużo naturalnego światła (optymista) - mało pesymista i ponurak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2004 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Tylko południowy-zachód! Już południowy wschód daje o wiele mniej światła wtedy, kiedy jest ono najbardziej dzieciom potrzebne - po południu/wieczorem przy nauce. Przez 2, góra 3 miesiące trzeba się będzie przed słońcem zasłaniać (ale od czego są nawet nie rolety ale żaluzje) a przez resztę roku będzie jasno i przyjemnie. Zresztą wtedy, gdy słońce będzie najintensywniejsze dzieciaki mają wakacje, więc w ogóle nie będzie problemu! Północny wschód to nie tylko ciemnica ale zimno i wilgoć - od tej strony mchy porastają, więc ja był rzucił się Rejtanem i dzieciaka do takiego pokoju nie wpuścił . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 22.01.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 To byłem ja, coś mnie nie wlogowało, może serwerownia Muratora jest na północnym-wschodzie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 22.01.2004 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 a ja się NIE składniam na pd-zach Mam tak usytułowany salon i pokój dziecka - latem w upały to makabra, trzeba zasuwać rolety a wtedy jest mniej światła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 22.01.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 a ja się NIE składniam na pd-zach Mam tak usytułowany salon i pokój dziecka - latem w upały to makabra, trzeba zasuwać rolety a wtedy jest mniej światła wlasnie wlasnie ... to chcialem powiedziec - ze to zachodnie "swiatlo" bedziecie przeklinac - prosze nie zrozumiec mnie opatrznie latem bedzie tak ze aby nie bylo ukropu na poddaszu bedziecie zaslaniac okna - szczegolnie polaciowe - wiec i tak sie tego swiatla pozbedziecie. Poza tym najzdrowszym swiatlem jest swiatlo odbite (np od nieba - jak romantycznie - w przypadku okien polaciowych), lepiej wiec posadzic przed wschodnim oknem brzoze albo klona (drzewo i jasnych lisciach) a w pokoju latem bedzie chlodno i dlugo jasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zumurud 22.01.2004 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Mieszkalam przez lata w pokoju na zachód - horror. Piekło . itd...Zasłony nie pomagały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 22.01.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 nigdy za duzo swiatla! zrobcie po salomonowemu: od wschodu dajcie sypialnie, a pokoje do nauki od zachodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bachac 22.01.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Nadmiar światła i ciepła wystepuje podczas wakacji. Na szczęście u mnie będzie wentylacja mechaniczna z rekuperatorem i GWC, więc mam nadzieję, że z ciepłem nie będzie bardzo wielkiego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 22.01.2004 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 W pokoju z połaciami to na pewno inna bajka. Ja optuję za zachodem, czy południowym zachodem, gdy nie ma połaci (jak u mnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 22.01.2004 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 U mnie pokoje dzieci będą od płn-wsch doświetlane przez okna połaciowe. Mam nadzieję, że nie będzie ani za ciemno ani za zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2004 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Mieszkalam przez lata w pokoju na zachód - horror. Piekło . itd... Zasłony nie pomagały. a czy to nie było przypadkiem mieszkanie w bloku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgu 26.01.2004 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Moje pokoje są na pd-zach. Jest ok. Wtedy kiedy będziesz musiał się zasłąniać od słońca i dzieciom będzie za gorąco będą wakacje i tak nie będą siedzieć nad książkami. A w zimne dni to będzie jak znalazł- jasno i ciepło w przeciwieństwie do wsch- gdzie będą miały słońce tylko do pobudki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaczka 26.01.2004 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Pokoje dzieci będą na poł-wschód.rano będzie je budziło słoneczko a popołudniu wcale nie będzie za ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izis 26.01.2004 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Nawet najlepsze rolety nie uchronią przed upałem.Nie będzie raziło słońce,ale to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izis 26.01.2004 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Nowaczka ma rację. Przez kilka lat mieszkałam w mieszkaniu z oknami od południa.KOSZMAR!! Upał i duszno w letnie dni o każdej porze dnia i nocy.Można oszaleć nie robiąc nic,a gdy trzeba się uczyć?! Argument,że od południa jest więcej światła jakoś do mnie nie przemawia.Trzeba wziąć wszystkie za i przeciw i znależć "złoty środek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ga 26.01.2004 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Witam! Pokoje do zabawy- tylko poludniowy zachód, ale na pewno z "lamaczami slonca" bezposredniego- np jasna roleta, albo bambus. Ale juz do sleczenia nad ksiazkami to na pewno dzieciaki beda sie zaszywac w cienistych pokojach. Chyba ze w jasnym, poludniowym pokoju wygospodarujecie kacik np za regalem? pamietajcie o refleksach na monitorze komputera- od tego to juz mozna osiwiec! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts