Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pokoje dla dzieci na poddaszu - dylemat...

loofik

Recommended Posts

Głowimy się z żoną nad projektem i zastanawiamy się, czy usytuowanie pokoi dziecięcych z oknami na pólnocny-wschód jest dobrym rozwiązaniem. Żona twierdzi, że to dobry układ, bo po południu w pokojach będzie cień i w związku z tym dobre warunki do nauki.

Druga opcja, do której ja się skłaniam, to okna na południowy-zachód. Tu moim zdaniem zaletą jest jasność pokoi i inny klimat. No ale faktyzcnie może być w maju/czerwcu nieco gorąco... Poradźcie jak wy rozwiązaliście podobne dylematy o ile oczywiście je mieliście

z góry dziękujemy

moim zdaniem wazne jest nie tylko polozenie geograficzne ;) - ale rowniez sytuacyjne. Wydaje mi sie ze pokoje dzieciece najlepiej usytuwac od cichszej strony np ogrodu ale nie nad tarasem, gdzie dorosli w gorace wieczory czasem lubia ... no wiecie. ;)

Ja, ze wzgledow wlasnie na nagrzewanie sie poddasza przez okna polaciowe, pokoj dla dziecka usytuowalbym od wschodu, okno poludniowe sprawi ze bedziesz musial miec w pokoju ciagle mrok albo saune.

u mnie okna są na płd-wsch.

Uważam, że lepiej miec jak najwięcej światła naturalnego.

Zawsze można je zasłonić.

Podobno (wyczytałem to gdzieś w mądrym piśmie naukowym) badania potwierdziły, że światło wpływa na osobowość - dużo naturalnego światła (optymista) - mało pesymista i ponurak :wink: .

Tylko południowy-zachód! Już południowy wschód daje o wiele mniej światła wtedy, kiedy jest ono najbardziej dzieciom potrzebne - po południu/wieczorem przy nauce. Przez 2, góra 3 miesiące trzeba się będzie przed słońcem zasłaniać (ale od czego są nawet nie rolety ale żaluzje) a przez resztę roku będzie jasno i przyjemnie. Zresztą wtedy, gdy słońce będzie najintensywniejsze dzieciaki mają wakacje, więc w ogóle nie będzie problemu! Północny wschód to nie tylko ciemnica ale zimno i wilgoć - od tej strony mchy porastają, więc ja był rzucił się Rejtanem i dzieciaka do takiego pokoju nie wpuścił :lol:.

a ja się NIE składniam na pd-zach :(

Mam tak usytułowany salon i pokój dziecka - latem w upały to makabra, trzeba zasuwać rolety a wtedy jest mniej światła :evil:

wlasnie wlasnie ... to chcialem powiedziec - ze to zachodnie "swiatlo" bedziecie przeklinac - prosze nie zrozumiec mnie opatrznie :D

latem bedzie tak ze aby nie bylo ukropu na poddaszu bedziecie zaslaniac okna - szczegolnie polaciowe - wiec i tak sie tego swiatla pozbedziecie. Poza tym najzdrowszym swiatlem jest swiatlo odbite (np od nieba - jak romantycznie :D - w przypadku okien polaciowych), lepiej wiec posadzic przed wschodnim oknem brzoze albo klona (drzewo i jasnych lisciach) a w pokoju latem bedzie chlodno i dlugo jasno.

Moje pokoje są na pd-zach. Jest ok. Wtedy kiedy będziesz musiał się zasłąniać od słońca i dzieciom będzie za gorąco będą wakacje i tak nie będą siedzieć nad książkami. A w zimne dni to będzie jak znalazł- jasno i ciepło w przeciwieństwie do wsch- gdzie będą miały słońce tylko do pobudki.

Nowaczka ma rację. Przez kilka lat mieszkałam w mieszkaniu z oknami od południa.KOSZMAR!! Upał i duszno w letnie dni o każdej porze dnia i nocy.Można oszaleć nie robiąc nic,a gdy trzeba się uczyć?! Argument,że od południa jest więcej światła jakoś do mnie nie przemawia.Trzeba wziąć wszystkie za i przeciw i znależć "złoty środek".

Witam! Pokoje do zabawy- tylko poludniowy zachód, ale na pewno z "lamaczami slonca" bezposredniego- np jasna roleta, albo bambus. Ale juz do sleczenia nad ksiazkami to na pewno dzieciaki beda sie zaszywac w cienistych pokojach. Chyba ze w jasnym, poludniowym pokoju wygospodarujecie kacik np za regalem? pamietajcie o refleksach na monitorze komputera- od tego to juz mozna osiwiec!