Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

otoczaki w wiatrołapie i nie tylko

lilka.w

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czasami po prostu robi sie rynienki takie w wylewce :p i wysypuje kamykami. W lazienkach, w duzych salonach, ostatnio widzialem antresole a konkretnie krawedz tj zakonczenie juz za barierka. Dookola okraglej kabiny prysznicowej rowniez widzialem. Ale najbardziej podobaja mi sie kosze wypelnione kamieniami jako ogrodzenie :D albo scianka na tarasie by uchronic sie przed spojrzeniami sasiadow lub zakryc nie przyjemny widok. Nazywa sie to gabionami i jest coraz popularniejsze. W google mozna znalezc nawet projekty domow z elewacja gabionowa :lol:

edit

user Mauer75 i jego lazienka :p

http://images31.fotosik.pl/446/785e9e838677daaamed.jpg

Mam otoczaki na czesci podlogi lazienki. Na razie niczym nie zalane. Planujemy je zalac zywica epoksydowa przezroczysta, ale tylko 2 firmy znalazlam, ktorych produkt nadaje sie na ogrzewanie podlogowe ktore mamy. Na razie sa nie zalane i brud lapia :(

Nie powinny byc sliskie - zywica bedzie pelnila role fugi, kamienie wystawac maja (nie chcialam miec samej zywicy na plasko).

Fotka-slaba:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/Ftdoq2ks8rtmBbQjWX.jpg

to biale to pyl po szlifowaniu :roll:

Nie będzie śliskie?

A co do otoczaków wysypanych luzem, jako dekoracja - zawsze się zastanawiałam jak to się odkurza z paprochów :D

Ja mam zalane żywicą otoczaki do połowy. Widać i czuć pod stopami ich fakturę... 8) śliskie nie są. Kamienie wysypane luzem mam w łazience przy wannie... trzeba co jakiś czas zebrać wszystkie, wyczyścić wnękę, kamienie opłukać... ale to jest półka za wanną, po nich się nie chodzi... i może dlatego nie ma problemu... :roll:

Jak się dokladnie nazywa taka żywica i jakiej firmy używałas?

Nie polecę Ci swojej, bo nie nadaje się na ogrzewanie podłogowe za bardzo, bo w kilku miejscach popękała... :( , czego całe szczęście nie widać, dopiero jak się myje podłogę na kolanach... :wink:

Musisz pytać w sklepach o żywicę epoksydową nadającą się na ogrzewanie podłogowe.

• 2 weeks później...

Witajcie

Widzę że trafiłem na kilka osób które mają takie same problemy z wykończeniem domu i maja podobne pomysły jak ja.

Nikt z was nie pisał cz można otoczaki zafugować fugą elastyczną - ja właśnie w taki sposób mam zamiar to zrobić.

Jeżeli popełniam jakiś błąd to dajcie znać - może ktoś z was przerabiał już coś takiego.

Dzięki za poradę

Przejrzałem dziennik i nadal nie mam pojęcia czy zafugowanie otoczaków zwykłą fugą do kafelek jest dobrym rozwiązaniem :(

Jeśli na ogrzewanie podłogowe, to fuga elastyczna sprawdzi się doskonale. Żywica epoksydowa może trochę popękać.