Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

otoczaki w wiatrołapie i nie tylko

lilka.w

Recommended Posts

A ja mam taki dylemat. Chcę położyć kamyki podobnie jak to zrobili Ania i Bartek. Mam dużą otwartą przestrzeń około 80m2 na którą składa się salon, jadalnia i kuchnia. Te 3 strefy chcę oddzielić właśnie takimi 15cm paskami z kamykami zalanymi w żywicy. Między kuchnią a jadalnią nie mam problemu, bo tu i tu są płytki ceramiczne, natomiast dylemat mam już w przypadku połączenia jadalni z salonem. W salonie bowiem, będą panele. Mój majster, odradził mi aby robić to na styku płytki i paneli, gdyż jak twierdzi, będzie to kijowo wyglądało a po drugie ciężkie do wykonania :)

Co Wy o tym sądzicie? Ostatecznie myślałem, żeby zrobić tak, że korytko z kamykami zrobić nie na łączeniu płytek z panelami, tylko jedną płytkę wcześniej. Pytanie, tylko czy to nie będzie przerost formy nad treścią, bo przecież, same Panele trzeba jakoś połączyć z płytkami - np listwą.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiedzcie mi kochani jak po czasie wygląda żywica. Czy się nie rysuje czy coś podobnego?

W miejscu, gdzie cała zabawa z kamykami i zalewaniem wyszła nam idealnie - nadal wygląda to idealnie i nic sie nie rysuje. Powierzchnia żywicy jest gładka i równa z płytkami, dzięki czemu można i zamiatać i myć bez omijania kamyków.

Niestety tam, gdzie zywica nie wyschła i nie stwardniała do końca (a może proporcje żywica+utwardzacz były minimalnie zachwiane), żywica jest matowa i w jednym miejscu widać odciśnięty ślad (paputka naszego Skarba:) ). Musimy to poprawić, ale nie wiem do końca jak. Niestety nie możemy dolać jeszcze jednej warstwy żywicy, bo wyleje się ona na płytki. Na szczęście nie rzuca się to mocno w oczy, raczej kłuje to tylko nas, bo my wiemy o tych felernych miejscach:)

Generalnie dobrze wykonana żywica+otoczaki jest twarda jak podłogi epoksydowe (bo zywica jest właśnie epoksydowa - ze względu na podłogówkę), więc przy normalnym użytkowaniu nie ma prawa się porysować. No chyba, że na siłę ktoś się postara:)

emjot27 jeśli chodzi o panele, to trzeba koniecznie sprawdzić jak zareagują na żywicę, czy jest mozliwy ich bezpośredni kontakt proponuję telefon z takim pytaniem do pani, o której wspomniałam na priv).

Oddzielanie kamyków od paneli paskiem płytek - to może faktycznie przesyt.

Żywica jest płynna i na dużych spadach nie uda się jej "zatrzymać":) Przy niewielkich spadach powinno być ok, żywica, którą my wylewaliśmy miała konsystencję powiedzmy rzadkiego kisielu:) Dało się ja wylać i potem nawet rozprowadzić dokładnie patyczkiem. W przypadku brodzika wszystko zależy od wielkości spadu, podejrzewam, że możecie mieć problem z zachowaniem idealnej powierzchni.

Ale na przykład u nas - na płaskiej powierzchni, w miejscu, gdzie płytki dochodzą do ściany, ale i tak jest tam szpara, którą później zasłoniliśmy listwą podłogową - żywica uciekła nam w tą szparę, a przez to ubyło jej na kamyszkach tych najbliżej ściany.

• 5 years później...

odgrzebuję wątek :)

chcemy położyć otoczaki na obudowie wanny półokrągłej

-czy otoczaki oderwać od siatki i po prostu je pojedynczo przyklejac

-jaką fugę zastosowac i czy przed jej polozeniem jakos zabezpieczyć otoczaki

-po jakim czasie usunać nadmiar fugi,żeby odsłonić otoczaki do połowy?

- czy impregnowac? znalazlam impregnat lux4home, tani nie jest, ale jak niezbedny to kupimy

-a największą zagwozdkę mamy co zrobić w miejscu łączenia wanny i otoczaków - tam gdzie normalnie daje się paseczek silikonu, a tu się chyba nie da, jakąś listwę elastyczną? facet od wykończeniówki mówi,że bez tego jak ktoś się mocniej oprze o wannę to może popękać

-czy otoczaki oderwać od siatki i po prostu je pojedynczo przyklejac

-jaką fugę zastosowac i czy przed jej polozeniem jakos zabezpieczyć otoczaki

-po jakim czasie usunać nadmiar fugi,żeby odsłonić otoczaki do połowy?

- czy impregnowac? znalazlam impregnat lux4home, tani nie jest, ale jak niezbedny to kupimy

-a największą zagwozdkę mamy co zrobić w miejscu łączenia wanny i otoczaków - tam gdzie normalnie daje się paseczek silikonu, a tu się chyba nie da, jakąś listwę elastyczną? facet od wykończeniówki mówi,że bez tego jak ktoś się mocniej oprze o wannę to może popękać

Mam otoczaki na ścianie pod skosem. Siatka jest elastyczna i spokojnie się wygina, otoczaki można też oderwać i kleić pojedynczo gdzie potrzeba uzupełnić, stosujemy klej biały, fugujemy fugą do szerokiego fugowania. Nie impregnowałem jeszcze, nie wiem nawet czy jest taka potrzeba? Nie mam otoczaków przy krawędzi wanny, myślę, że tam musi być silikon gdyż wanna będzie się uginała i fuga może popękać,ale tego na 100% nie wiem... generalnie otoczaki bardzo ładnie wyglądają we wnętrzach.