jareko 14.02.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 za niecale 900 zeta kupilem w koncu odsniezarke. Cuuuudo ale... ale juz dwa razy dzis cala posesje przejezdzilem i jakby sladu mej roboty nie bylo Cale szczescie ze swego czasu kupilem sobie kabelki grzewcze i wpusilem w rynny http://images36.fotosik.pl/147/5aea8dbc855f5308m.jpg i jak ślicznie pusta rynna jest Gorzej na części Teściów http://images46.fotosik.pl/260/031d69bdda36b646m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 14.02.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Kiedyś to rymnie na dół... strach chodzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.02.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 rymnie wraz z rynnami ale cóż... jak im mówiłem o kabelku od razu powiedzieli że to goopota i szkoda na nią kasy A sopelki coraz większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 14.02.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 za niecale 900 zeta kupilem w koncu odsniezarke. Cuuuudo ale... ale juz dwa razy dzis cala posesje przejezdzilem i jakby sladu mej roboty nie bylo Czy możesz zapodać szczegóły (producent, moc, ilość biegów itd.), bardzo proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.02.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 http://www.allegro.pl/item886791451_nac_odsniezarka_spalinowa_5_5km_wyprzedaz.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 14.02.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 http://www.allegro.pl/item886791451_nac_odsniezarka_spalinowa_5_5km_wyprzedaz.html Dziękuję, widzę, że sprzedały się wszystkie Wyrzut ma dość spory według opisu, moc też niezła. Nie podali tylko jak gruba warstwa śniegu może być przez to ustrojstwo zjadana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.02.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 zjada do 20 cm bez problemu, tylko trzeba z lekka zwolnic gdyż silnik jednak lekko zwalnia, jednak za duże obciążenie dla niego Faktycznie wyrzuca daleko, tak jak opisali, zresztą sprawdza się wszystko z opisu, żadnej ściemy Na Allegro jest jeszcze wiele ogłoszeń oferujących ten model. Podesłałem link dla zobrazowania co to jest Póki co jestem cholernie zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 14.02.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 zjada do 20 cm bez problemu, tylko trzeba z lekka zwolnic gdyż silnik jednak lekko zwalnia, jednak za duże obciążenie dla niego Faktycznie wyrzuca daleko, tak jak opisali, zresztą sprawdza się wszystko z opisu, żadnej ściemy Na Allegro jest jeszcze wiele ogłoszeń oferujących ten model. Podesłałem link dla zobrazowania co to jest Póki co jestem cholernie zadowolony No to ja pękam z zazdrości , bo dzisiaj połamałem ostatnia łopatę do śniegu i teraz kombinuje : czy będę musiał kupić kolejna tej zimy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.02.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 gdybym miał przed nastaniem opadów mniej bym się teraz męczył i gdyby PO Teść nie opier... sie i w trakcie ferii odśnieżał choć dwa razy w tygodniu to nie spociłbym się dziś aż tak. Równe podłoże cholernie ułatwia prace i człek się tak nie meczy a rozjeżdżone, skawalone męczy Łopatą to bym padł nie dałbym rady. kondycja i wiek już nie taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 14.02.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 zjada do 20 cm bez problemu, tylko trzeba z lekka zwolnic gdyż silnik jednak lekko zwalnia, jednak za duże obciążenie dla niego Faktycznie wyrzuca daleko, tak jak opisali, zresztą sprawdza się wszystko z opisu, żadnej ściemy Na Allegro jest jeszcze wiele ogłoszeń oferujących ten model. Podesłałem link dla zobrazowania co to jest Póki co jestem cholernie zadowolony Czy bardzo cięzko się to pcha? U nas podczas jednej nocy potrafi sypnąć badziewiem na 30 cm, a jak dodać do tego wiatr, to się robi dużo grubsza warstwa właśnie na drodze dojazdowej Zastanawiam się czy to da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 14.02.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 No to ja pękam z zazdrości , bo dzisiaj połamałem ostatnia łopatę do śniegu i teraz kombinuje : czy będę musiał kupić kolejna tej zimy ? Też mi się połamała, ale obiłem blachą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.02.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 jak jest nierówno - owszem, ciężko, można nieźle się spocićPodobne ustrojstwo widziałem na kwaterze w Chłabówce, od kilku lat służy ale tam korzystają z niego codziennie jak to białe paskudztwo sypie z nieba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 15.02.2010 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Nie ma tak źle.Trochę ruchu na świeżym powietrzu nikomu nie zawadzi. Ludzie płacą za siłownię a tutaj mają za darmo. W 2006 roku była niezła zima: http://republika.pl/blog_uw_3055088/6782660/tr/snieg1.jpg Żeby nie było wątpliwości: to okno jest na PIERWSZYM PIĘTRZE!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.02.2010 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 O qr... Ale to chyba nie u nas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SS 15.02.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Jest tego więcej niż w koszmarze. U mnie oło domu miejscami po ostatniej snieżycy zaspy są po kolana i wyżej . Na razie nie odśnieżamy naokoło domu, a zresztą byłoby to zrobienie sobie kuku - woda z roztapiającego się białego spływałaby na dom... Zamierzacie jakoś odśnieżać żeby uniknąć podtopienia czy zdajecie sie na mądrość matki natury? Połowa lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku - zima taka, że zjeżdżaliśmy na nartach z dachu stodoły. Zaspa która utworzyła sie w zakolu zabudowań zinikneła dopiero na poczatku maja. Zatory kry na rzece Wildze spowodowały błyskawiczne wylewy w miejscach nieoczekiwanych. --- Wracając do teraźniejszości - wychodzą i wyjdą wszystkie błędy zaczynając od prozaicznych czyli rozmieszczenia i zamocowania rynien - czyli rynny powinny byc tak umieszczone aby zsuwający sie śnieg przesuwał się ponad rynną a jednocześnie aby przy normalnym deszczu runna wychwytywała całość wody - przy nawalnym już nie wyrobi - Murator 1996 rok Rury spustowe rynien powinny byc umieszczane w kolejności - od południa, zachodu, wschodu i jeśli to tylko mozliwe nigdy od północy. Ogrodzenie - jeśli źle zaprojektowane będzie utrudniało odpływ wody a zdarza się, że będzie ścianami niechcianego "basenu" - warto obserwować gdzie spływa woda zarówno po deszczach jak i ta pośniegowa a spływy te nie muszą iść tymi samymi śladami. Widziałem przypadki, że spływająca woda po zamarzniętym gruncie, skierowano dodatkowo ogrodzeniem, wypełniała garaże tak, że tylko dachy samochodów z wody wystawały. Warto poczytać o powodziach przed powodziami a nie szukać informacji podczas - mogę podać linki bo część przygotowań musi być wykonana gdy jest jeszcze prąd, woda pitna, dostęp do sklepów i drogi sa przejezdne. Kilka porad co do powodzi: 1. jeśli jakiś teren był kiedykolwiek w przeszłości w zasięgu powodzi to należy spodziewać się powtórki. 2. większość ludzi ginie po powodzi a nie podczas, 3. podstawowym ograniczeniem przy zapobieganiu skutkom powodzi jest wyobraźnia decydentów, 4. na terenach gdzie używano amfibii straty mogą byc większe od tych pojazdów niż od samej powodzi, 5. fala powodziowa może przyjść od strony przeciwnej niż koryto rzeki, 6. podczas powodzi oprócz wysp tworzą się także oczka wodne i podtopienia w miejscach uciążliwych np drogi 7. to co jest najbardziej potrzebne podczas powodzi zabraknie w pierwszej kolejności, 8. powódź lubi przychodzić nocą, 9. nasączona wodą ziemia zaczyna zachowywać się jak błoto nawet do kilku metrów w głąb to taki skrótowy przegląd tego co może ale nie musi nas czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 15.02.2010 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Mi też się wydaję, że jest dużo śniegu, bo tylko odśnieżam i odśnieżam. Natomiast mój starszy sąsiad mówi cyt. " żeby nie płakać, bo tego śniegu jak na lekarstwo, kiedyś to były zimy i 2 - 3 metrowe zaspy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 15.02.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Ja lubię ten śnieg, bo od grudnia pies wraca ze spacerów czyściusieńki i najwyżej trzeba z niego zdejmować śniegowe kule, które się do sierści czepiają i pies wraca, jak bałwan. Przestanę go jednak lubić, jak wszystko stopnieje i spod spodu wylezie błoto, i wszelka zgnilizna, którą zwierzaki zaczną przynosić do domu. Sprzątania będzie trzy razy więcej i nie będzie na to sposobu. żadnego. NIech wtedy dobrze wieje, świeci i suszy, bo inaczej zarazą to grozi, komarami itp. Pytanie: co będzie z kleszczami po takiej zimie? może wymarzną wszystkie? miło by było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.02.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Ja lubię ten śnieg, bo od grudnia pies wraca ze spacerów czyściusieńki i najwyżej trzeba z niego zdejmować śniegowe kule, które się do sierści czepiają i pies wraca, jak bałwan. Przestanę go jednak lubić, jak wszystko stopnieje i spod spodu wylezie błoto, i wszelka zgnilizna, którą zwierzaki zaczną przynosić do domu. Sprzątania będzie trzy razy więcej i nie będzie na to sposobu. żadnego. NIech wtedy dobrze wieje, świeci i suszy, bo inaczej zarazą to grozi, komarami itp. Pytanie: co będzie z kleszczami po takiej zimie? może wymarzną wszystkie? miło by było Na to bym nie liczyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 15.02.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 no dobra, a teraz niech ktoś napisze, kiedy to białe szaleństwo się skończy? Chodzi mi o zwiastun ocieplenia ew. wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.02.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 no dobra, a teraz niech ktoś napisze, kiedy to białe szaleństwo się skończy?Chodzi mi o zwiastun ocieplenia ew. wiosny. Też chciałabym to wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts