Irma 14.02.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Chciałabym zrobić prostokątną rabatę i zamiast obrzeza użyć kantówki(pomalowanej pokostem), jak myślicie ile by takie coś przetrwało?http://i683.photobucket.com/albums/vv195/Irma_murator/ogrod/skrzynie1.jpgchodzi mi o coś takiego jak na zdjęciu tylko na wysokość jednej belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 14.02.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 podobne skrzynie widziałam w Ogrodach Królewskich- mają już trochę lattu link http://pl.wikipedia.org/wiki/Trasa_Ogrody_Kr%C3%B3lewskie moje z okrąglaków http://img39.imageshack.us/i/dsc01777m.jpg/pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.02.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 te, wyniesione ponad grunt, od wewnątrz są wykładane folia ochronną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 14.02.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Jeśli dobrze zabezpieczysz np dysperbitem części stykające się z mokrym podłożem, a od środka dasz jakąś grubą folię, by ziemia nie zawilgocała tych belek (oczywiście zabezpieczonych jakimś preparatem konserwującym) to ładnych parę lat wytrzymać powinny. Najgorzej jest na styku drewna z ziemią tam będzie butwiało i z czasem się rozsypie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.02.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 najlepiej więc ustawić takie belki na podsypce żwirowej - będzie odciagać wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 15.02.2010 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 dzięki, folia od środka podsypka żwirowa i pomalowane np. pokostem i wtedy parę lat np. 10? bo jakby 10 to mnie urządza, mniej to chyba się nie opłaca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 15.02.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Irma, tylko takie rozwiązanie tylko dla ozdobnych. Dla warzyw - bo fajnie wygląda taki warzywnik też, koniecznie bez tych chemikaliów. Ile wytrzyma taka kantówka?- kilka lat, może nawet i 10, choć tak precyzyjnie chyba nikt nie odpowie. Najtaniej będzie z kantówki sosnowej/świerkowej, ale trwalsze jest np. z modrzewia, choć droższe.Kantówki w ogrodzie wygladają pięknie. Myślę że warto, nawet jeśli nie jest to najtrawlsze rozwiązanie. Mój znajomy z branży ma taką kantówkę zamiast krawężników na podjeździe i na brzegu opaski wokół domu. Efekt świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 najlepiej to dębowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 15.02.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Pokostem to nie, bo pyszny jest dla różnych robaczków (doświadczona) Jakimś preparatem do drewna jak do płotów, elewacji drewnianych - może być najtańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Majda 15.02.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Drewno z robinii akacjowej jest jeszcze wytrzymałe na rozkład. Słupki wytrzymują bez konserwowania kontakt z glebą przez ponad 30 lat. Deski pewnie trochę krócej, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 16.02.2010 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 niestety będzie najtansze drewno. Najwyżej za parę lat wymienię...jak wygram w totka to na akację...A myślicie, ze musze pod to drewno dać fundament?czy wystarczy podciąć darn i wyłożyć folią a na to zwirek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 16.02.2010 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Pokostem to nie, bo pyszny jest dla różnych robaczków (doświadczona) Jakimś preparatem do drewna jak do płotów, elewacji drewnianych - może być najtańszy dzięki dobrze wiedzieć, bo już prawie kupowałam pokost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 16.02.2010 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Irma, tylko takie rozwiązanie tylko dla ozdobnych. Dla warzyw - bo fajnie wygląda taki warzywnik też, koniecznie bez tych chemikaliów. Ile wytrzyma taka kantówka?- kilka lat, może nawet i 10, choć tak precyzyjnie chyba nikt nie odpowie. Najtaniej będzie z kantówki sosnowej/świerkowej, ale trwalsze jest np. z modrzewia, choć droższe. Kantówki w ogrodzie wygladają pięknie. Myślę że warto, nawet jeśli nie jest to najtrawlsze rozwiązanie. Mój znajomy z branży ma taką kantówkę zamiast krawężników na podjeździe i na brzegu opaski wokół domu. Efekt świetny. na brzegu opaski? ale jak wkopaną na głębokość gruntu? czy tak po prostu polożoną? poza tym to ja też uważam, ze to super wygląda...myślalam o tym jakiś zcas temu, ale kiedy zobaczyłam to zdjęcie to się już na amen zakochałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 16.02.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 niestety będzie najtansze drewno. Najwyżej za parę lat wymienię...jak wygram w totka to na akację... A myślicie, ze musze pod to drewno dać fundament? czy wystarczy podciąć darn i wyłożyć folią a na to zwirek? fundament, to raczej za dużo roboty jak kasy nie masz teraz, możesz wyciąć darń , nasypać grubego piachu nieco, na to żwir i już zaimpregnowane belki. My impregnujemy od spodu zawsze jakimś izolbetem czy innym szuwaksem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 16.02.2010 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 a pewno nie folia, bo woda nie będzie odprowadzana. Ale może być agrowłóknina by żwir nie osiadał w glebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 16.02.2010 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 myślałam o agrowłókninie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 17.02.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Irma, ta kantówka jako obrzeże była lekko zagłębiona- chyba ze 2-3 cm. poniżej poziomu opaski i podjazdu. Pozukam zdjęcia, bo robiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 17.02.2010 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 to musi super wyglądać, ale chyba obniża trwałość kantówki, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 17.02.2010 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 O Irma image zmieniłaś jakoś tak kocio bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts