Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obrzeza z drewna

Recommended Posts

Chciałabym zrobić prostokątną rabatę i zamiast obrzeza użyć kantówki(pomalowanej pokostem), jak myślicie ile by takie coś przetrwało?

http://i683.photobucket.com/albums/vv195/Irma_murator/ogrod/skrzynie1.jpg

chodzi mi o coś takiego jak na zdjęciu tylko na wysokość jednej belki.

Jeśli dobrze zabezpieczysz np dysperbitem części stykające się z mokrym podłożem, a od środka dasz jakąś grubą folię, by ziemia nie zawilgocała tych belek (oczywiście zabezpieczonych jakimś preparatem konserwującym) to ładnych parę lat wytrzymać powinny. Najgorzej jest na styku drewna z ziemią tam będzie butwiało i z czasem się rozsypie 8)

Irma, tylko takie rozwiązanie tylko dla ozdobnych. Dla warzyw - bo fajnie wygląda taki warzywnik też, koniecznie bez tych chemikaliów.

Ile wytrzyma taka kantówka?- kilka lat, może nawet i 10, choć tak precyzyjnie chyba nikt nie odpowie. Najtaniej będzie z kantówki sosnowej/świerkowej, ale trwalsze jest np. z modrzewia, choć droższe.

Kantówki w ogrodzie wygladają pięknie. Myślę że warto, nawet jeśli nie jest to najtrawlsze rozwiązanie. Mój znajomy z branży ma taką kantówkę zamiast krawężników na podjeździe i na brzegu opaski wokół domu. Efekt świetny.

Irma, tylko takie rozwiązanie tylko dla ozdobnych. Dla warzyw - bo fajnie wygląda taki warzywnik też, koniecznie bez tych chemikaliów.

Ile wytrzyma taka kantówka?- kilka lat, może nawet i 10, choć tak precyzyjnie chyba nikt nie odpowie. Najtaniej będzie z kantówki sosnowej/świerkowej, ale trwalsze jest np. z modrzewia, choć droższe.

Kantówki w ogrodzie wygladają pięknie. Myślę że warto, nawet jeśli nie jest to najtrawlsze rozwiązanie. Mój znajomy z branży ma taką kantówkę zamiast krawężników na podjeździe i na brzegu opaski wokół domu. Efekt świetny.

na brzegu opaski?

ale jak wkopaną na głębokość gruntu? czy tak po prostu polożoną?

poza tym to ja też uważam, ze to super wygląda...myślalam o tym jakiś zcas temu, ale kiedy zobaczyłam to zdjęcie to się już na amen zakochałam.

niestety będzie najtansze drewno. Najwyżej za parę lat wymienię...jak wygram w totka to na akację...

A myślicie, ze musze pod to drewno dać fundament?

czy wystarczy podciąć darn i wyłożyć folią a na to zwirek?

fundament, to raczej za dużo roboty jak kasy nie masz teraz, możesz wyciąć darń , nasypać grubego piachu nieco, na to żwir i już zaimpregnowane belki. My impregnujemy od spodu zawsze jakimś izolbetem czy innym szuwaksem :roll: