popcarol 15.02.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Witajcie, pomyslalam ze warto byloby w 1 miejscu zebrac najczesciej spotykane bledy nowicjuszy ogrodniczych. Poniewaz do takowych sie zaliczam, wpisze moje na dobry poczatek -zakup roslin na hurra, bez planu - bo mi sie podobaja -zakup roslin w srodku lata (posadzonej morwy chyba nie uda mi sie uratowac...) byla w pojemniku -zakup po 1 sadzonce (trzeba wiecej, jesli to roslina okrywowa, mala bylina) dokladajcie, poczytam, moze mniej bledow popelnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Sadzenie w środku lata - nie ma przeszkód by sadzić w środku lata - inaczej firmy zakładające ogrody nie mogłyby pracować Największymi błędami moim zdaniem są: - brak planu, pomysłu zagospodarowania ogrodu - sadzenie roślin wypełniających po jednej sztuce z gatunku i odmiany, a najgorzej: porozrzucanych pojedynczo na całej powierzchni trawnika - robienie kurhanów z otoczaków i dumne nazywanie tego "skalniaczkami" - niedostosowanie kupowanych roślin do warunków na działce - kupowanie wszystkiego, co się spodobało w szkółce lub na allegro - oszczędzanie na roślinach dobrej jakości - wykopywanie roślin z naturalnych stanowisk - "alternatywne" rozwiązania - nie stać mnie na krawężnik to wkopię plastikowe butelki dookoła rabaty, nie wiem co to agrowłóknina to położę starą folię polietylenową na grządce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 15.02.2010 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Ha, w takim razie wiekszosc bledow popelnilam Hmm skalniaczki - nie podobaja mi sie, zwlaszcza tego typu ktore opisujesz - a pelno ich w okolicy LAto bylo gorace, a mojej morwy nie podlewalam (z racji odleglosci)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Majda 15.02.2010 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Często początkujący ogrodnicy przesadzają z nawożeniem, zwłaszcza niepożądane jest nawożenie roślin wieloletnich w sierpniu i później - rośliny nie zdążą zdrewnieć i będą podatne na uszkodzenia mrozowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 16.02.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Ani ze mnie młody, ani ogrodnikjedno wiem Jak się nie ma faktycznie o tym pojęcia to lepiej nie dłubać przy korzeniachA młodego/początkującego (co się naczytał i już wszystko wie) to tak kusi żeby poprawić naturę - dla jej dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 W sprawie żywopłotów:- po posadzeniu krzewów liściastych na żywopłot, skracamy je nawet do 30-20 cm nad ziemią, by się ładniej rozkrzewiały. Nawet, jeśli sadzony krzew ma już 1 m wysokości.- żywopłoty z gatunków światłolubnych tniemy zawsze w formie trapezu (w przekroju pionowym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 17.02.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 popcarol masz rację temat woda. Każdy z nas ma swoje potknięcia. Należy tutaj dużo pisać o podstawowych błędach i tych pierwszych, których później są bardzo trudno lub wręcz niemożliwe do usunięcia. - odpowiedni dobór roślin do gleby, klimatu - projekt ogrodu, jakaś myśl, idea- nawodnienie- ścieżki, mała architektura- itd, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 17.02.2010 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 podstawowy błąd wg mnie, to zbyt blisko posadzone rośliny - początkujący ogrodnicy nie biorą pod uwagę rozmiarów, jakie osiągają rośliny po kilku latach i później trzeba wykopywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 19.02.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Pod dachem gdzie spadają zeń zwały śniegu , nie sadzić roślin które połamałyby się od tego ciężaru. Ja mam tamaryszki i zobaczę na wiosnę czy są połamane czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 19.02.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 sposób sadzenia- część ludzi sadzi na kopczykach ( tak powinno się tylko na terenach podmokłych i to gatunki które wolą suszej). Powinno się sadzić w lekkim zagłębieniu wokół. Ziemię ugnieść, ale nie ubijać. I dobrze podlać, nawet jak jest mokro- po to żeby dokładnie okleiła bryłę korzeniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 24.02.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 ...podstawowy błąd wg mnie, to zbyt blisko posadzone rośliny - początkujący ogrodnicy nie biorą pod uwagę rozmiarów, jakie osiągają rośliny po kilku latach... Nie tylko początkujący. Też tacy, którzy są tak ogólnie "najmądrzejsi na świecie" i na uwagę, że przecież te rośliny urosną usłyszałam "aż tak nie urosną" " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 25.02.2010 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Pod dachem gdzie spadają zeń zwały śniegu Właśnie kombinuję jak odsunąć pas nasadzeń. Jak na złość krawędź dachu pokrywa się z brzegiem tarasu. Przy tarasie aż prosi się o roślinki, które umacniałyby skarpy-obwódki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 25.02.2010 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Moje błędy: Posadzenie krzewów owocowych i zrobienie ogródka warzywnego przed ogrodzeniem działki - efekt sarenki miały co jeść Mimo że moja działka leży w centrum wsi, to mam za swoją "posiadłością" szczere pola i gdzieś w oddali las. Dobrze że nie zrealizowałam planu założenia sadu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 25.02.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Ms. mówisz o tarasie z tyłu czy tym od frontu? I przypomnij mi co tam ma rosnąć? Możre cos doradzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Majda 27.02.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Myślę, że warto dodać do listy właściwe dawkowanie różnorodnych środków. Często początkujący ogrodnicy dają różne środki "na oko". Dotyczy to wszystkiego - nawozów, herbicydów, fungicydów... Zwykle jeziora koło POD'ów czystością wody nie grzeszą właśnie z tego powodu, że dużo ogrodników używa za dużo nawozów. Nawet naturalne nawozy można przedawkować.Więcej nie znaczy zawsze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2010 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Wojtek - fakt, zwłaszcza pryskanie chemią wszystkiego, kiedy tylko pojawi się żółty listek na roślinie. Zamiast rozpoznać powodu żółknięcia (susza, nasłonecznienie, niedobór/nadmiar skł. pokarmowych) od razu panika - to choroba! I zaczyna się lanie wszystkich dostępnych środków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Majda 28.02.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Przynajmniej w czymś się Elfir zgadzamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris_1999 08.03.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 W sprawie żywopłotów: - po posadzeniu krzewów liściastych na żywopłot, skracamy je nawet do 30-20 cm nad ziemią, by się ładniej rozkrzewiały. Nawet, jeśli sadzony krzew ma już 1 m wysokości. - żywopłoty z gatunków światłolubnych tniemy zawsze w formie trapezu (w przekroju pionowym) hej, a czy żywopłot ze szmaragrów, ktore maja po ok. 2 metry, skrociłabyś od góry? połowa z nich ma brązowe górne kikuty, właśnie te pojedyncze, najwyżej wyrosnięte :elementy"? Zabrozowiły się na późna jesień, podejrzewam że nawóz cały czas działał i poszły w górę ale nadeszły pierwsze przymozki. Skracać je? Krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.03.2010 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 niekoniecznie. Mogły po prostu zbrązowieć na zimę i wiosną odzyskają kolor. Ale może i przemarzły. Na temat żywotników jest na forum mnóstwo tematów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts