Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

10 grzechow glownych ogrodnika nowicjusza

Recommended Posts

Witajcie,

pomyslalam ze warto byloby w 1 miejscu zebrac najczesciej spotykane bledy nowicjuszy ogrodniczych. Poniewaz do takowych sie zaliczam, wpisze moje na dobry poczatek ;)

-zakup roslin na hurra, bez planu - bo mi sie podobaja

-zakup roslin w srodku lata (posadzonej morwy chyba nie uda mi sie uratowac...) byla w pojemniku

-zakup po 1 sadzonce (trzeba wiecej, jesli to roslina okrywowa, mala bylina)

dokladajcie, poczytam, moze mniej bledow popelnie :roll:

Sadzenie w środku lata - nie ma przeszkód by sadzić w środku lata - inaczej firmy zakładające ogrody nie mogłyby pracować :)

Największymi błędami moim zdaniem są:

- brak planu, pomysłu zagospodarowania ogrodu

- sadzenie roślin wypełniających po jednej sztuce z gatunku i odmiany, a najgorzej: porozrzucanych pojedynczo na całej powierzchni trawnika

- robienie kurhanów z otoczaków i dumne nazywanie tego "skalniaczkami"

- niedostosowanie kupowanych roślin do warunków na działce

- kupowanie wszystkiego, co się spodobało w szkółce lub na allegro

- oszczędzanie na roślinach dobrej jakości

- wykopywanie roślin z naturalnych stanowisk :evil:

- "alternatywne" rozwiązania - nie stać mnie na krawężnik to wkopię plastikowe butelki dookoła rabaty, nie wiem co to agrowłóknina to położę starą folię polietylenową na grządce

W sprawie żywopłotów:

- po posadzeniu krzewów liściastych na żywopłot, skracamy je nawet do 30-20 cm nad ziemią, by się ładniej rozkrzewiały. Nawet, jeśli sadzony krzew ma już 1 m wysokości.

- żywopłoty z gatunków światłolubnych tniemy zawsze w formie trapezu (w przekroju pionowym)

popcarol masz rację temat woda. Każdy z nas ma swoje potknięcia. Należy tutaj dużo pisać o podstawowych błędach i tych pierwszych, których później są bardzo trudno lub wręcz niemożliwe do usunięcia.

- odpowiedni dobór roślin do gleby, klimatu

- projekt ogrodu, jakaś myśl, idea

- nawodnienie

- ścieżki, mała architektura

- itd, itd.

sposób sadzenia- część ludzi sadzi na kopczykach ( tak powinno się tylko na terenach podmokłych i to gatunki które wolą suszej). Powinno się sadzić w lekkim zagłębieniu wokół. Ziemię ugnieść, ale nie ubijać. I dobrze podlać, nawet jak jest mokro- po to żeby dokładnie okleiła bryłę korzeniową.

...podstawowy błąd wg mnie, to zbyt blisko posadzone rośliny - początkujący ogrodnicy nie biorą pod uwagę rozmiarów, jakie osiągają rośliny po kilku latach...

Nie tylko początkujący. Też tacy, którzy są tak ogólnie "najmądrzejsi na świecie" i na uwagę, że przecież te rośliny urosną usłyszałam "aż tak nie urosną"

:lol: "

Moje błędy:

Posadzenie krzewów owocowych i zrobienie ogródka warzywnego przed ogrodzeniem działki - efekt sarenki miały co jeść ;)

Mimo że moja działka leży w centrum wsi, to mam za swoją "posiadłością" szczere pola i gdzieś w oddali las.

Dobrze że nie zrealizowałam planu założenia sadu ;)

Myślę, że warto dodać do listy właściwe dawkowanie różnorodnych środków.

Często początkujący ogrodnicy dają różne środki "na oko". Dotyczy to wszystkiego - nawozów, herbicydów, fungicydów...

Zwykle jeziora koło POD'ów czystością wody nie grzeszą właśnie z tego powodu, że dużo ogrodników używa za dużo nawozów. Nawet naturalne nawozy można przedawkować.

Więcej nie znaczy zawsze lepiej.

Wojtek - fakt, zwłaszcza pryskanie chemią wszystkiego, kiedy tylko pojawi się żółty listek na roślinie.

Zamiast rozpoznać powodu żółknięcia (susza, nasłonecznienie, niedobór/nadmiar skł. pokarmowych) od razu panika - to choroba! I zaczyna się lanie wszystkich dostępnych środków.

• 2 weeks później...
W sprawie żywopłotów:

- po posadzeniu krzewów liściastych na żywopłot, skracamy je nawet do 30-20 cm nad ziemią, by się ładniej rozkrzewiały. Nawet, jeśli sadzony krzew ma już 1 m wysokości.

- żywopłoty z gatunków światłolubnych tniemy zawsze w formie trapezu (w przekroju pionowym)

hej, a czy żywopłot ze szmaragrów, ktore maja po ok. 2 metry, skrociłabyś od góry? połowa z nich ma brązowe górne kikuty, właśnie te pojedyncze, najwyżej wyrosnięte :elementy"? Zabrozowiły się na późna jesień, podejrzewam że nawóz cały czas działał i poszły w górę ale nadeszły pierwsze przymozki. Skracać je?

Krzychu