Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator pytanko

Recommended Posts

tak mi się zastanowiło :wink:

przy zrobieniu wyrzutni w kanale wentylacyjnym komina systemowego (pustak keramzytowy kanał 13x17 chyba, kratki obustronnie z nierdzewki na wylocie) jak zachować się może taka wyrzutnia pod względem wilgotności: czy wyrzucana wilgoć nie spowoduje nadmiernego zawilgocenia komina? czy zimą na kratkach nie będzie zamarzało w piękne sople lodu? czy też moze cały kondensat wytraci się w wymienniku ?

Ja mam wyrzutnie w dodatkowym kanale komina i dziala :lol:

Zauwazylem ze gdy centrale wylacze i jest silny wiatr to zaczyna mi instalacja dzialac jak slaba grawitacyjna.

Przy wydajnosci 110m3/h to grawitacja nie ma szans, ale gdy brak zasilania to moze bedzie porzadane.

Na kominie mam daszek z blachy nierdzewnej zaslaniajacy otwarty od gory kanal wyrzutowy wiec nie mam problemu z zamarzaniem kratki

Pzdr.

No i wraca to, ze kazdy musi indywidualnie rozwiazac te kwestie -bo nie jest to problem

Ja mam kominek w salonie wiec musze miec szyb spalinowy i grawitacyjny (przepisy), mam grawitacje w garazu i czwarty do wyrzutni i wyjscie odpowietrzania z kanalizacji. Jak widac i tak mialem miec jeden komin wiec...

Jesli masz mozliwosc likwidacji wogole kominow to jak najbardziej ze sciany wyrzutnia niech "wystaje".

Pzdr.

Taka mała uwaga.

Moim zdaniem, wentylacja mechaniczna, jeśli jest to możliwe, powinna mieć możliwość działania jako naturalna (grawitacyjna). Jest ku temu wiele powodów – choćby i ten, że jest to tańsze eksploatacyjnie (mniejsza moc wentylatorów).

W przepisach jest wymóg aby w budynkach wielomieszkaniowych właśnie tak była wykonana – w stosunku do budynków jednorodzinnych takiego wymogu nie ma.

Mnie udalo sie czerpnie usytuowac na scianie zachodniej a wyrzutnie w kominie -jak wspomnialem dziala jak slaba grawitacja.

W moim rejonie z zachodu najczesciej wieje, wieci jest to najlepsza lokalizacja kierunkowa dla czerpni od wentylacji czy tez zasilania kominka opalowych w swieze powietrze.

Niestety, nie kazdy ma taka mozliwosc i musi kombinowac.

Pzdr.

Uprzedzam kolegów planujących wyrzutnię że odnośnie miejsca jej usytuowania ustawodawca wydał konkretne przepisy. W moich planach miałem właśnie wyrzutnię zrobić na ścianie bocznej ale minimalna odległość od sąsiadującego domu nie zostałaby zachowana - wpadłem na podobny pomysł wykorzystania gotowego kanału wentylacyjnego (i tak muszę jakoś zrobić odprowadzenie z kotła gazowego kondensacyjnego) i tu zastanawiając się nie sądzę aby doszło do przemakania pustaka (nie sądzę aby dochodziło do wykraplania pary w ostatniej części wyrzutni ze względu na niską różnicę temperatur pomiędzy wyrzucanym powietrzem a temperaturą zewnętrzną).

Chętnie posłucham za i przeciw.

pozdr.

zebacz

http://www.chlodnictwoiklimatyzacja.pl/index.php/artykuly/143-wydanie-62009/1153-czerpnie-i-wyrzutnie-powietrza-wentylacyjnego-rodzaje-dobor-przepisy.html

Powyżej w linku dokładniejsze opracowanie - ciekawostka od sąsiada 8 m bez okien z oknami 10 m (w wąskiej zabudowie kompletnie odpada)

pozdr.

zebacz