voytas80 16.02.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Witam, potrzebuje informacji czy wylot z instalacji rekuperatora podłacza się do komina czy wyrzuca sie jakims innym wylotem? pozdrawiam i licze na odpowiedzi uzytkowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 16.02.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Mozesz wyrzutnie zrobic jako oddzielny kanal w kominie, mozesz ze sciany wywalac lub z dachu, dachowkami specjalnymi - kominkowymiRaczej odradzam podlaczanie do komina spalinowego lub dzialajacej wentylacji grawitacyjnej-zeby nie bylo cofki Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 16.02.2010 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Jestem na etapie projektu i zastanawiam się czy opłaca się dorzucic jedne kanał do komina (komin potrzbny do pieca gazowego) czy własnie puścic wylot bokiem. Co byłoby bardziej słuszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.02.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 tak mi się zastanowiło przy zrobieniu wyrzutni w kanale wentylacyjnym komina systemowego (pustak keramzytowy kanał 13x17 chyba, kratki obustronnie z nierdzewki na wylocie) jak zachować się może taka wyrzutnia pod względem wilgotności: czy wyrzucana wilgoć nie spowoduje nadmiernego zawilgocenia komina? czy zimą na kratkach nie będzie zamarzało w piękne sople lodu? czy też moze cały kondensat wytraci się w wymienniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 16.02.2010 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Cenne pytania sz.k. edde licze że jaks fachowiec odpowie na nasze pytanka pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 16.02.2010 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Dzwoniłem do firmy zakałdajacej rekuperatory sugeruja wyrzut boczny a nie przez komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 16.02.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Ja mam wyrzutnie w dodatkowym kanale komina i dziala Zauwazylem ze gdy centrale wylacze i jest silny wiatr to zaczyna mi instalacja dzialac jak slaba grawitacyjna. Przy wydajnosci 110m3/h to grawitacja nie ma szans, ale gdy brak zasilania to moze bedzie porzadane. Na kominie mam daszek z blachy nierdzewnej zaslaniajacy otwarty od gory kanal wyrzutowy wiec nie mam problemu z zamarzaniem kratki Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Ja będę miała wyłącznie czerpnie (rekuperator) i kominy (piec gazowy kondensacyjny) przechodzące przez ściany. Dach nie będzie przebijany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 16.02.2010 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Panowie korzystacie GWC - gruntowych wymieników ciepła ? Jesli tak prosze o opinie. A i jak cena projektu rekuperacji po budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.02.2010 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Dzwoniłem do firmy zakałdajacej rekuperatory sugeruja wyrzut boczny a nie przez komin a jakieś sensowne argumenty, czy tylko tak bo oni tak robią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 17.02.2010 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Głównym argumentem jest całkowita likwidacja kominów w domu 2 sprawa nie zawsze komin jest w miejscu najbardziej odpowiednim czytaj najtańszym rozwiazaniem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 17.02.2010 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 No i wraca to, ze kazdy musi indywidualnie rozwiazac te kwestie -bo nie jest to problemJa mam kominek w salonie wiec musze miec szyb spalinowy i grawitacyjny (przepisy), mam grawitacje w garazu i czwarty do wyrzutni i wyjscie odpowietrzania z kanalizacji. Jak widac i tak mialem miec jeden komin wiec...Jesli masz mozliwosc likwidacji wogole kominow to jak najbardziej ze sciany wyrzutnia niech "wystaje". Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.02.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Taka mała uwaga.Moim zdaniem, wentylacja mechaniczna, jeśli jest to możliwe, powinna mieć możliwość działania jako naturalna (grawitacyjna). Jest ku temu wiele powodów – choćby i ten, że jest to tańsze eksploatacyjnie (mniejsza moc wentylatorów). W przepisach jest wymóg aby w budynkach wielomieszkaniowych właśnie tak była wykonana – w stosunku do budynków jednorodzinnych takiego wymogu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 17.02.2010 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Mnie udalo sie czerpnie usytuowac na scianie zachodniej a wyrzutnie w kominie -jak wspomnialem dziala jak slaba grawitacja.W moim rejonie z zachodu najczesciej wieje, wieci jest to najlepsza lokalizacja kierunkowa dla czerpni od wentylacji czy tez zasilania kominka opalowych w swieze powietrze.Niestety, nie kazdy ma taka mozliwosc i musi kombinowac. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebacz 17.02.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Uprzedzam kolegów planujących wyrzutnię że odnośnie miejsca jej usytuowania ustawodawca wydał konkretne przepisy. W moich planach miałem właśnie wyrzutnię zrobić na ścianie bocznej ale minimalna odległość od sąsiadującego domu nie zostałaby zachowana - wpadłem na podobny pomysł wykorzystania gotowego kanału wentylacyjnego (i tak muszę jakoś zrobić odprowadzenie z kotła gazowego kondensacyjnego) i tu zastanawiając się nie sądzę aby doszło do przemakania pustaka (nie sądzę aby dochodziło do wykraplania pary w ostatniej części wyrzutni ze względu na niską różnicę temperatur pomiędzy wyrzucanym powietrzem a temperaturą zewnętrzną). Chętnie posłucham za i przeciw. pozdr.zebacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 17.02.2010 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Zdaje się żę wyrzutnia musi być 3 m od okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebacz 17.02.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 http://www.chlodnictwoiklimatyzacja.pl/index.php/artykuly/143-wydanie-62009/1153-czerpnie-i-wyrzutnie-powietrza-wentylacyjnego-rodzaje-dobor-przepisy.html Powyżej w linku dokładniejsze opracowanie - ciekawostka od sąsiada 8 m bez okien z oknami 10 m (w wąskiej zabudowie kompletnie odpada) pozdr.zebacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 17.02.2010 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 wielkie dzieki sz.k. zebacz poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 17.02.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Tu doświadczenia Forumowiczów dot. rekuperatorów: http://www.google.com/search?hl=pl&rls=com.microsoft%3Apl%3AIE-SearchBox&rlz=1I7RNWN&q=site%3Aforum.muratordom.pl+%22rekuperator%22&lr=&aq=f&oq= a tu GWC: http://www.google.com/search?hl=pl&rls=com.microsoft%3Apl%3AIE-SearchBox&rlz=1I7RNWN&q=site%3Aforum.muratordom.pl+%22gwc%22&lr=&aq=f&oq= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 18.02.2010 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Heheh mozna się zniechecić do wszystkiego hmmmm najfajniejsze są opinie teoretyków którym nic sie nie opłaca. Najoszczedniej to by wyszedł dom bez okien o powierzchni 50m2 Szybko sie zwróci koszt ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts