Artur101 16.02.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Jak w temacie. Będę wdzięczny za informację na temat darmowych produkcji tudzież również tych płatnych. Cel: stworzyć ładny wiejski ogród z małym stawikiem i potoczkiem w stylu górskim Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturPoniatowski 16.02.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Programów do projektowania ogrodów na Polskim rynku jak na płakał, spróbuj się pobawić w Garden Comproser 3D plus z amatorskich programów wypada najlepiej jest prosty w obsłudze, lecz wymaga dobrego prosesorka, pamięci i grafiki przy większych projektach często praca z tym programem bywa denerwująca. Jeżeli szukasz profesjonalnego programu to jest kilka nakładek na Cad-a, tak jak poważny program tak poważna jest jego cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 17.02.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Programów do projektowania ogrodów na Polskim rynku jak na płakał, spróbuj się pobawić w Garden Comproser 3D plus z amatorskich programów wypada najlepiej jest prosty w obsłudze, lecz wymaga dobrego prosesorka, pamięci i grafiki przy większych projektach często praca z tym programem bywa denerwująca. Poza tym niestety wizualizacje roślin odbiegają od rzeczywistości i nie mam tu na myśli szczegółowego wyglądu lecz kardynalne błędy typu jodła koreańska o wysokości - po 10 latach - 50 m Spora część roślin z bazy gatunków jest nieprzystosowana do naszego klimatu, a co za tym idzie nieprzydatna. Wielu roślin po prostu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur101 17.02.2010 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Dziękuję za odpowiedzi. Czytałem trochę od 3d garden composer i rzeczywiście zdania są podzielone. W sieci odnalazłem garden puzzle - dzisiaj będę testował. Mymyk, a jakiego software'u Ty używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 17.02.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Ręcznego Moje projekty powstają jako odręczne rysunki - szybciej i dokładniej niż "softwarowe" Co do garden puzzle - prościutki i uroczy programik, tylko gatunków i odmian roślin znikoma ilość - niestety.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.02.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 koncepcję robię ręcznie, od niedawna (kasa ) projekt techniczny robię już w CAD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur101 17.02.2010 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Ponownie dziękuję za uświadomienie. Niestety moje zdolności rysunkowe są na poziomie painta w porównaniu np. do photoshopa W sieci odnalazłem coś takowego: Realtime Landscaping Architect. Strona domowa programu: http://www.ideaspectrum.com/arch_overview.php Kosztuje co prawda 250 dolców ale jest trial więc chyba sobie pozwolę wypróbować Kila przykładów, które osobiście na mnie zrobiły wrażenie: http://www.ideaspectrum.com/images/arch/large/arch1.jpg http://www.ideaspectrum.com/images/arch/large/arch137.jpg http://www.ideaspectrum.com/images/arch/large/arch_night8.jpg http://www.ideaspectrum.com/images/arch/large/arch43.jpg http://www.ideaspectrum.com/images/arch/large/arch42.jpg Pełna galeria przykładów pod tym adresem: http://www.ideaspectrum.com/arch_gallery.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristo1973 17.02.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 HejParę dni temu pisałem w tym samym temacie.Zdecydowałem się (prawie) na Garden Comproser DVDPrawie, bo narazie zakupiłem samouczek ze stronyhttp://www.lkavalon.com/sklep/catalog/advanced_search_result.php?osCsid=f2e817e3d4b4ff500fea9df556913789&keywords=composer&osCsid=f2e817e3d4b4ff500fea9df556913789&x=5&y=8Chciałem ocenić możliwości - 19,99 to nie pieniądz. Niestety plik ściągniety przez internet nie daje się zainstalować. Napisłaem do sklepu - panowie wyraźnie się przejęli, najpierw próbowali pomóc zdalnie, a jak sie nie udało obiecali samouczek wysłać na płytce pocztą. Na razie podejście do klienta oceniam na "+".Jeśli samouczek potwierdzi moje oczekiwania to kupuję program. Na razie wydaję mi się że stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry.Dla mniej wymagających poprzednie wersje są sporo tańsze.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 19.02.2010 03:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 W sieci odnalazłem coś takowego: Realtime Landscaping Architect. Strona domowa programu: http://www.ideaspectrum.com/arch_overview.php Kosztuje co prawda 250 dolców ale jest trial więc chyba sobie pozwolę wypróbować Niech program ocenia profesjonalistki, ale jak masz na niego wydac 250 dolarow, to doloz troszke i wydaj te pieniadze na porzadny projekt, zrobiony przez specjaliste, ktorych nawet na forum nie brakuje. Chyba, ze planujesz program zdobyc inna droga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaK 19.02.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 W sieci odnalazłem coś takowego: Realtime Landscaping Architect. Strona domowa programu: http://www.ideaspectrum.com/arch_overview.php Kosztuje co prawda 250 dolców ale jest trial więc chyba sobie pozwolę wypróbować Niech program ocenia profesjonalistki, ale jak masz na niego wydac 250 dolarow, to doloz troszke i wydaj te pieniadze na porzadny projekt, zrobiony przez specjaliste, ktorych nawet na forum nie brakuje. Chyba, ze planujesz program zdobyc inna droga... W przypadku wielu ludzi nie chodzi o gotowy projekt tylko o przyjemność własnoręcznego tworzenia, od A do Z. Po ostatniej naszej dyskusji na temat softu tak mi przyszło do głowy czy to w ogóle ma jakies znaczenie jak idealnie software wizualizuje i czy są w nim niedociagniecia czy nie, jak (tak mi sie wydaje) osiagnięcie stanu z wizualizacji może byc możliwe jedynie przy stalym udziale wykwalifikowanego ogrodnika, bo co z tego, ze wizualizacja super jak: - krzaczek A nie obsypie się tak kwieciem jak na wizualizacji. - krzaczek B nie wyrosnie taki jak miał bo cos mu jednak nie spasowało, - natomiast krzaczek C wybuja jak szalony (i przycinanie mu nie pomoze, bo wybuja tak, że po przycięciu bedzie nieładnie łysy ) - drzewko D obgryzą zające albo zmarznie i zostanie po nim dziura w kompozycji, - a E i F zaatakują robale (i coś tam), - itd. itp. 90pln za Garden Composera to max co można wydać na wizualizację czegoś nie da się zwizualizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristo1973 19.02.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 W przypadku wielu ludzi nie chodzi o gotowy projekt tylko o przyjemność własnoręcznego tworzenia, od A do Z. I o to właśnie chodzi. W moim przypadku mógłbym rysować plany na kartce, ale chce mieć możliwość modyfikacji na bieżąco. Za każdym razem jak zmienię zdanie mam brać nową kartkę, albo mazać gumką? Mój ogród będzie powstawał latami i nie zależy mi na odwzorowaniu tego co jest tylko na planowaniu tego co ma być. W przypadku 10a to może nie problem ale ja mam do zagospodarowania 1 ha A zmiany w projekcie będę pewnie wprowadzał dla rozrywki niedzielnym wieczorkiem Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur101 19.02.2010 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Niech program ocenia profesjonalistki, ale jak masz na niego wydac 250 dolarow, to doloz troszke i wydaj te pieniadze na porzadny projekt, zrobiony przez specjaliste, ktorych nawet na forum nie brakuje. Chyba, ze planujesz program zdobyc inna droga... A ile kosztuje projekt indywidualny? I tak, frajda jest niesamowita, ale te gatunki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 19.02.2010 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Niech program ocenia profesjonalistki, ale jak masz na niego wydac 250 dolarow, to doloz troszke i wydaj te pieniadze na porzadny projekt, zrobiony przez specjaliste, ktorych nawet na forum nie brakuje. Chyba, ze planujesz program zdobyc inna droga... A ile kosztuje projekt indywidualny? I tak, frajda jest niesamowita, ale te gatunki... A to chyba zalezy od powierzchni. To nie jest jakas koszmarna kasa z tego co sie orientuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 A ile kosztuje projekt indywidualny? I tak, frajda jest niesamowita, ale te gatunki... A to już musisz podpytać projektantów Jeśli bawi cię robienie ogrodu własnoręcznie, ale nie radzisz sobie z gatunkami. Rozrysuj sobie układ ogrodu, zaznacz drzewa ilaste/liściaste, grupy krzewów i daj ogrodnikowi, żeby dobrał do tego właściwe gatunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 20.02.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Jeżeli ktoś nie posiada wiadomości z zakresiu architektury krajobrazu, zasad projektowania i urządzania ogrodów, znajomości roślin (ich wymagań i wartośći zdobniczych) itp. , to mu żaden program nie pomoże. Na nic zdadzą się nawet najlepsze pędzle, farby i sztalugi komuś kto nie ma pojęcia o malowaniu obrazów . Nie sadzę aby chcąc napić się piwa trzeba kupować browar Profesjonalni projektanci ogrodów wykorzystują zwykle programy typu CAD, jako narzędzie pomocne w kresleniu projektów, obliczeniach, zestawieniach itp. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 23.02.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Ostatnio też zainteresowałam się tym tematem. Ogród można zaprojektować w dowolnym momencie, ale wiadomo, że najlepiej zająć się tym mniej więcej na etapie adaptacji projektu do działki. Znalazłam niedawno stronę, z której można pobrać 7 darmowych programów do projektowania ogrodów, m. in. wspomniany już i chwalony Realtime Landscaping w wersji demo, czy Virtual Garden , który jest w pełni bezpłatny. A oto link do strony: http://www.meblekuchenne.org.pl/programy-do-projektowania-ogrodow/ Polecam, sama na razie korzystam z programu Virtual Garden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlaczynski 23.02.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Witam, Ja nie polecam Garden Comproser'a. Zrobienie w tym programie czegokolwiek, zgodnie z naszym życzeniem, graniczy z cudem. Poddałem się przy próbach wyprofilowania powierzchni ogrodu oraz wstawieniu bryły budynku, chodź zbliżonej do rzeczywistości. Dodam tylko, że z komputerami nie mam problemów a kiedyś nawet otarłem się o 3DStudio Max. Ogólnie program kiepski - zostaje nam zainwestować w żywego projektanta Pozdrawiam P.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 23.02.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Ciesze sie, ze nie tylko ja doszlam do takiego wniosku. Prawde powiedziawszy do mnie rysunki z tych programow w ogole nie przemawiaja, duzo wiecej potrafie sobie wyobrazic na podstawie odrecznych niz tych "animowanych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaK 23.02.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Witam, Ja nie polecam Garden Comproser'a. Zrobienie w tym programie czegokolwiek, zgodnie z naszym życzeniem, graniczy z cudem. Poddałem się przy próbach wyprofilowania powierzchni ogrodu oraz wstawieniu bryły budynku, chodź zbliżonej do rzeczywistości. Dodam tylko, że z komputerami nie mam problemów a kiedyś nawet otarłem się o 3DStudio Max. Ogólnie program kiepski - zostaje nam zainwestować w żywego projektanta Pozdrawiam P.R. Zgadza się, chociaż w miarę pracy z programem okazuje się, że część rzeczy jednak da się lepiej lub gorzej zrobić. Na chwilę obecną 'rozgryzam' wstawianie roślin do donic i ławek na tarasie. Dlaczego, u licha, nie da się tych roslin i tej ławki po prostu prosto podnieść ileś tam cm nad poziom ziemi? Nie pojmuję.. Raczej nie inwestycja w projaktanta tylko rysowanie na kartce papieru . Program jest dla tych którzy sami chcą się pobawić w wymyslanie swojego ogrodu i projektanta nie ma zastępować. A swoja drogą czy projektanci mają usługę samego pogadania o pomysłach ogrodowych klientów? Ja chcę miec dziecko to sama je robię , nikogo do tego nie wynajmuję ale korzystam z porad innych na temat wychowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 23.02.2010 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Jest wiele miejsc, w ktorych mozna otrzymac bezplatna pomoc, wlaczajac w to nasze forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts