magangs 17.02.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Ocieplenie poddasza idzie na wysokości jętek. Co zrobić, żeby wyłaz z drabinką na strych nie był mostkiem termicznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.02.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Kupić schody z ocieplaną klapą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 17.02.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Kupić schody z ocieplaną klapą. A następnie docieplić to tak jeszcze z 15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.02.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Kupić schody z ocieplaną klapą. A następnie docieplić to tak jeszcze z 15cm Można, ale dlaczego wtedy tak nie zrobić z wszystkimi drzwiami zewnętrznymi? A co z oknami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 17.02.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Ja osobiscie jeszcze nie zrobilem tego, ale...Chce dac na stryszku jakas sklejke lub pilsnie, przykleic do nie styropian 20cm, moze owinac to czyms i bedzie sobie lezalo swobodnie na podlodze stryszku.Gdy bede chcial wejsc na strych to po prostu przesune plyte ze styro i wchodze, po zejsciu plyta ocieplona wraca na swoje miejsce i dociepla nam wlaz strychowy.Mam niby ocieplony wlaz, ale 2cm ocieplenia to tylko zart. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 17.02.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Temat rozpracowany http://forum.muratordom.pl/wlaz-na-nieuzytkowe-poddasze-jak-ocieplic-i-wykonczyc,t143730.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 17.02.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Kupić schody z ocieplaną klapą. A następnie docieplić to tak jeszcze z 15cm Można, ale dlaczego wtedy tak nie zrobić z wszystkimi drzwiami zewnętrznymi? A co z oknami? Podpuszczasz Porównaj sobie parametry klapy i okien oraz stopinie uszczelnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.02.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Kupić schody z ocieplaną klapą. A następnie docieplić to tak jeszcze z 15cm Można, ale dlaczego wtedy tak nie zrobić z wszystkimi drzwiami zewnętrznymi? A co z oknami? Podpuszczasz Porównaj sobie parametry klapy i okien oraz stopinie uszczelnienia Co by nie porównywać to drzwi zewnętrzne potrafią mieć też ocieplenie grubości 2cm, a po ich drugiej stronie są warunki znacznie ostrzejsze niż po drugiej stronie wyłazu na strych no i są większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 17.02.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 I dlatego temat drzwi zewn. nie jest ostatecznie rozpracowany. Można dać podwójne drzwi zewn., np pierwsze antywłamaniowe, drugie ciepłe.Jest też wiatrołap - pomieszczenie zazwyczaj chłodniejsze niż reszta domu. Jedne drzwi miedzy wnętrzem i wiatrołapem, drugie miedzy wiatrołapem i "zimą". A w temacie - popieram piwopijcę - u mnie też tak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 17.02.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Ja osobiscie jeszcze nie zrobilem tego, ale... Chce dac na stryszku jakas sklejke lub pilsnie, przykleic do nie styropian 20cm, moze owinac to czyms i bedzie sobie lezalo swobodnie na podlodze stryszku. Gdy bede chcial wejsc na strych to po prostu przesune plyte ze styro i wchodze, po zejsciu plyta ocieplona wraca na swoje miejsce i dociepla nam wlaz strychowy. Mam niby ocieplony wlaz, ale 2cm ocieplenia to tylko zart. Pzdr. Zostało mi styro z podłogówki. Rozmiar idealny do otworu, z zakładką kilka cm po dłuższych bokach. Na długość bardzo łatwo się dopasował bo on jest z takich pasów naklejanych na folię aluminiową, po prostu go złożyłem na chyba 5 warstw - jest to 3 więc mam ok 15cm styro. Bardzo łatwo się odsuwa na bok po otwarciu klapy i wejściu na schodki. Coś mi się wydaje, że ta prowizorka przetrwa lata u mnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzydal1 27.02.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Witam.Ja znalazłem dzisiaj w necie Filmik jak chłopaczek zrobił taka klape żeby ocieplić schody strychowe.https://www.youtube.com/watch?v=9AYmC0AUOwg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DSQ 28.02.2015 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Ja sobie kiedyś skleiłem taką wielką skrzynkę-budkę z płyt styropianowych, którą stawiam nad otworem włazu. Jak wchodzę na strych przesuwam ją po podłodze strychu na bok a potem przed zamknięciem klapy przesuwam z powrotem. I cała filozofia. Dla perfekcjonistów, można doklejać z zewnątrz kolejne płyty tworząc budkę nieomal "pasywną". Można też podkleić dół jakimś filcem czy futerkiem żeby dobrze przylegało do pogłogi na całym obwodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 05.03.2021 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2021 Witam. Ja znalazłem dzisiaj w necie Filmik jak chłopaczek zrobił taka klape żeby ocieplić schody strychowe. https://www.youtube.com/watch?v=9AYmC0AUOwg Film niedostępny. To pewnie Twojego autorstwa? Macie może jakieś zdjęcia swoich rozwiązań? Dla mnie klapa ocieplona nawet 5cm to o wiele za mało, ale jednocześnie trzeba pamiętać, żeby gdzieś sobie tam nie zrobić wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 06.03.2021 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Na górze musisz sobie zrobić po swojemu, czyli -zbić skrzynkę nieco większą niż klapa na strych o wysokości ok 20-30cm.Na tej skrzynce zrobić drzwiczki (klapę) otwierane do góry (możesz pomyśleć jak to usprawnić żeby było lekko). Te swoje drzwi i skrzynke ocieplisz po swojemu i będzie perfekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 06.03.2021 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Na górze musisz sobie zrobić po swojemu, czyli -zbić skrzynkę nieco większą niż klapa na strych o wysokości ok 20-30cm. Na tej skrzynce zrobić drzwiczki (klapę) otwierane do góry (możesz pomyśleć jak to usprawnić żeby było lekko). Te swoje drzwi i skrzynke ocieplisz po swojemu i będzie perfekt. Właśnie wymyśliłeś rozwiązanie sprzedawane przez producentów schodów i nazywane przez nich lukiem górnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 06.03.2021 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Właśnie wymyśliłeś rozwiązanie sprzedawane przez producentów schodów i nazywane przez nich lukiem górnym Jeszcze kilka lat temu trzeba było robić sobie to samemu. PRzynajmniej wiem -żę mam dobrze ocieplone, kwestia wizerunkowa nie jest istotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.03.2021 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Właśnie wymyśliłeś rozwiązanie sprzedawane przez producentów schodów i nazywane przez nich lukiem górnym Patrzę na przykładowy luk górny z Fakro i jakoś tam specjalnie tego ocieplenia nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts