Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie włazu na strych

Recommended Posts

Ja osobiscie jeszcze nie zrobilem tego, ale...

Chce dac na stryszku jakas sklejke lub pilsnie, przykleic do nie styropian 20cm, moze owinac to czyms i bedzie sobie lezalo swobodnie na podlodze stryszku.

Gdy bede chcial wejsc na strych to po prostu przesune plyte ze styro i wchodze, po zejsciu plyta ocieplona wraca na swoje miejsce i dociepla nam wlaz strychowy.

Mam niby ocieplony wlaz, ale 2cm ocieplenia to tylko zart.

Pzdr.

Kupić schody z ocieplaną klapą.

A następnie docieplić to tak jeszcze z 15cm :lol:

Można, ale dlaczego wtedy tak nie zrobić z wszystkimi drzwiami zewnętrznymi? A co z oknami?

Podpuszczasz :wink:

Porównaj sobie parametry klapy i okien oraz stopinie uszczelnienia

Co by nie porównywać to drzwi zewnętrzne potrafią mieć też ocieplenie grubości 2cm, a po ich drugiej stronie są warunki znacznie ostrzejsze niż po drugiej stronie wyłazu na strych no i są większe.

I dlatego temat drzwi zewn. nie jest ostatecznie rozpracowany. Można dać podwójne drzwi zewn., np pierwsze antywłamaniowe, drugie ciepłe.

Jest też wiatrołap - pomieszczenie zazwyczaj chłodniejsze niż reszta domu. Jedne drzwi miedzy wnętrzem i wiatrołapem, drugie miedzy wiatrołapem i "zimą".

A w temacie - popieram piwopijcę - u mnie też tak będzie.

Ja osobiscie jeszcze nie zrobilem tego, ale...

Chce dac na stryszku jakas sklejke lub pilsnie, przykleic do nie styropian 20cm, moze owinac to czyms i bedzie sobie lezalo swobodnie na podlodze stryszku.

Gdy bede chcial wejsc na strych to po prostu przesune plyte ze styro i wchodze, po zejsciu plyta ocieplona wraca na swoje miejsce i dociepla nam wlaz strychowy.

Mam niby ocieplony wlaz, ale 2cm ocieplenia to tylko zart.

Pzdr.

Zostało mi styro z podłogówki.

Rozmiar idealny do otworu, z zakładką kilka cm po dłuższych bokach.

Na długość bardzo łatwo się dopasował bo on jest z takich pasów naklejanych na folię aluminiową, po prostu go złożyłem na chyba 5 warstw - jest to 3 więc mam ok 15cm styro.

Bardzo łatwo się odsuwa na bok po otwarciu klapy i wejściu na schodki.

Coś mi się wydaje, że ta prowizorka przetrwa lata u mnie.. :wink:

• 5 years później...

Ja sobie kiedyś skleiłem taką wielką skrzynkę-budkę z płyt styropianowych, którą stawiam nad otworem włazu. Jak wchodzę na strych przesuwam ją po podłodze strychu na bok a potem przed zamknięciem klapy przesuwam z powrotem. I cała filozofia.

Dla perfekcjonistów, można doklejać z zewnątrz kolejne płyty tworząc budkę nieomal "pasywną". Można też podkleić dół jakimś filcem czy futerkiem żeby dobrze przylegało do pogłogi na całym obwodzie.

• 6 years później...
Witam.

Ja znalazłem dzisiaj w necie Filmik jak chłopaczek zrobił taka klape żeby ocieplić schody strychowe.

https://www.youtube.com/watch?v=9AYmC0AUOwg

Film niedostępny.

To pewnie Twojego autorstwa? ;)

Macie może jakieś zdjęcia swoich rozwiązań?

Dla mnie klapa ocieplona nawet 5cm to o wiele za mało, ale jednocześnie trzeba pamiętać, żeby gdzieś sobie tam nie zrobić wilgoci.

Na górze musisz sobie zrobić po swojemu, czyli -zbić skrzynkę nieco większą niż klapa na strych o wysokości ok 20-30cm.

Na tej skrzynce zrobić drzwiczki (klapę) otwierane do góry (możesz pomyśleć jak to usprawnić żeby było lekko). Te swoje drzwi i skrzynke ocieplisz po swojemu i będzie perfekt.

Na górze musisz sobie zrobić po swojemu, czyli -zbić skrzynkę nieco większą niż klapa na strych o wysokości ok 20-30cm.

Na tej skrzynce zrobić drzwiczki (klapę) otwierane do góry (możesz pomyśleć jak to usprawnić żeby było lekko). Te swoje drzwi i skrzynke ocieplisz po swojemu i będzie perfekt.

Właśnie wymyśliłeś rozwiązanie sprzedawane przez producentów schodów i nazywane przez nich lukiem górnym :D